stdClass Object ( [id] => 1197612 [title] => Radnici negoduju zbog povratka u ured, Elon Musk poručio: Nek‘ se negdje drugdje pretvaraju da rade! [alias] => radnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je izvršnom osoblju tvrtke da će biti otpušteni ne budu li u uredu radili najmanje 40 sati tjedno, prenosi Daily Mail.

U e-poruci poslanoj radnicima i naslovljenoj "rad na daljinu više nije prihvatljiv", Musk je napisao da svako izvršno osoblje koje želi raditi na daljinu mora biti u uredu najmanje 40 sati tjedno "ili otići iz Tesle".

Dodao je da je to još uvijek "manje nego što se traži od tvorničkih radnika".

Musk je nastavio: "Ako postoje iznimni suradnici za koje je to nemoguće, ja ću izravno pregledati i odobriti te iznimke".

Musk je u nastavku istaknuo da ured "mora biti glavni Teslin ured, a ne udaljena podružnica koja nije povezana s radnim dužnostima".

Odgovarajući na pitanje pratitelja na Twitteru o tome kako komentira mišljenje "da je dolazak na posao zastarjeli koncept", Musk je odgovorio: "Oni neka se negdje drugdje pretvaraju da rade". 

---

---

Musk se ranije bunio protiv politike rada na daljinu i osudio Amerikance zbog "pokušaja izbjegavanja odlaska na posao" i uspoređivao ih s osobljem u Kini koje ostaje u tvornici do tri ujutro.

U travnju je osoblje Tesline "Gigafactory" natjerano da spava na poslu, kad je proizvodnja nastavljena nakon trotjednog prekida rada.

Tvornica je počela raditi kao "sustav zatvorene petlje" kako bi se izbjegla daljnja zatvaranja uzrokovana strogom kineskom "Zero Covid" politikom.

Radnici su tada dobili po madrac te su spavali na podu tvornice.

Svakom je zaposleniku osigurana hrana od oko 63 dolara dnevno, ali se očekivalo da će raditi 12 sati dnevno, s jednim slobodnim danom svakih šest dana.

Prije zatvaranja u Šangaju 28. ožujka, Gigafactory je proizvodio 2000 automobila dnevno i proizvodio polovicu vozila koja je tvrtka isporučila diljem svijeta prošle godine.

Prošlog mjeseca, Musk je, čini se, ciljao na labavu politiku rada na daljinu.

Pitao je svoje pratitelje na Twitteru bi li trebao pretvoriti sjedište tvrtke u Silicijskoj dolini u sklonište za beskućnike "jer se ionako nitko ne pojavljuje".

Taj je komentar uslijedio nakon što je Twitter, koji Musk preuzima, a koji je svojim zaposlenicima tijekom pandemije ponudio mogućnost rada od kuće "zauvijek", ponovno otvorio svoje urede 15. ožujka, ali je rad na daljinu ostao opcija za zaposlene.

Više od mjesec dana kasnije, dok se tehnički radnici iz Silicijske doline počinju vraćati u ured i dok broj slučajeva koronavirusa naglo pada, izgleda da je uvjerenje izvršnog direktora da se zaposlenici jedva čekaju fizički pojaviti na poslu bilo potpuno pogrešno. 

Google je, na primjer, rekao zaposlenicima u travnju da će početi zahtijevati da se zaposlenici vraćaju osobno najmanje tri dana u tjednu.

Prošlog mjeseca Apple je objavio da odgađa planove za vraćanje zaposlenika u ured tri dana u tjednu jer su se slučajevi Covida u njegovoj matičnoj državi Kaliforniji ponovno povećali.

Tehnološka tvrtka okrivila je nedavne poraste u broju oboljelih u Kaliforniji za odgodu zahtjeva za pojavljivanje tri dana u tjednu. Radnici i dalje moraju dolaziti dvaput tjedno, ali ostaje nejasno kad će se primijeniti pravilo o tri dana.

Bivši izvršni direktor strojnog učenja u Appleu, Ian Goodfellow, dospio je na naslovnice u svibnju kad je dao otkaz u znak protesta zbog zahtjeva tvrtke za rad tri dana u tjednu.

U svojoj ostavci, Goodfellow je inzistirao na tome da je fleksibilnost najbolja za njegov tim.

​Goodfellow nije jedini Appleov zaposlenik nezadovoljan novim uredskim zahtjevima. Istraživanje među radnicima od 13. do 19. travnja pokazalo je 67 posto ispitanika koji su izjavili da su nezadovoljni politikom povratka u ured.

Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook bio je nepokolebljiv u pogledu povratka svojih zaposlenika na ured, inzistirajući na tome da hardverski teška tvrtka poput Applea treba svoje zaposlenike zajedno kako bi dizajnirali svoje proizvode.

Početkom ožujka pisao je osoblju rekavši da se moraju pripremiti za povratak.

- U nadolazećim tjednima i mjesecima imamo priliku kombinirati najbolje od onoga što smo naučili o radu na daljinu s nezamjenjivim prednostima osobne suradnje - rekao je Cook u dopisu, prenosi Bloomberg.

Mnogi zaposlenici međutim inzistiraju na tome da posao mogu obavljati jednako dobro na daljinu te da ne žele izgubiti ravnotežu između posla i života.

- Sve se dogodilo kad smo cijeli dan radili od kuće, a sad se moramo vratiti u ured, sjediti dva sata u prometu i zaposliti ljude da se brinu o djeci kod kuće - rekao je anonimno bivši zaposlenik Applea za Bloomberg.

- Rad od kuće ima toliko pogodnosti. Zašto bismo se htjeli vratiti? - pita se.

Zaposlenici su također brzo istaknuli da se, iako provode dane dizajnirajući proizvode koji omogućuju rad od kuće diljem svijeta, moraju vratiti u ured.

"Svim našim kupcima govorimo kako su naši proizvodi izvrsni za rad na daljinu, ali mi sami ne možemo ih koristiti za rad na daljinu?", stoji u otvorenom pismu koje je potpisalo više od 1.050 Appleovih zaposlenika.

"Kako možemo očekivati ​​da nas kupci shvate ozbiljno? Kako možemo razumjeti koje probleme rada na daljinu treba riješiti u našim proizvodima ako to ne živimo?"

U međuvremenu, Twitter nije izdao nikakve osobne zahtjeve za svoje zaposlenike - a to je odluka koju je Musk naizgled osudio u svojoj objavi.

Nisu samo tehnološke tvrtke suočene s negativnim reakcijama zaposlenika u vezi s povratkom u ured - banke se također bore vratiti osoblje u ured.

Goldman Sachs, poznat po svojoj kulturi dugog radnog vremena, tražio je dovođenje osoblja u ured pet dana u tjednu nakon što se samo polovica od 10.000 zaposlenih u banci prijavila u sjedište u New Yorku kada se ured ponovno otvorio.

Goldman je jedna od nekolicine financijskih institucija koje vraćaju osoblje u ured pet dana u tjednu – nakon što je izvršni direktor David Solomon opisao rad od kuće kao "privremenu aberaciju".

Rekao je da je boravak u uredu "kritičan" za poslovanje tvrtke.

Solomon je više puta tvrdio da rad na daljinu "nije idealan za nas i nije novo normalno".

Zadržao je odbojnost prema radu na daljinu tijekom pandemije, tvrdeći da je jedna od prednosti Goldman Sachsa njegova mreža osoblja koje zajedno surađuje kako bi služilo klijentima.

Vjeruje da rad od kuće inhibira izgradnju odnosa i rast.

- Tajni umak za našu organizaciju je da privlačimo tisuće zaista izvanrednih mladih ljudi koji dolaze u Goldman Sachs kako bi naučili raditi, kako bi stvorili mrežu s drugim izvanrednim ljudima - rekao je za CNBC u Ožujak.

Iako je priznao da su neke tvrtke uspjele na daljinu, ne vjeruje da je to najbolji operativni model za njegovu tvrtku.

Goldman Sachs je izvijestio o svojim "najboljim godinama" u posljednje dvije godine, a tvrtka je zabilježila dobit od 21,6 milijardi dolara u 2021.

U međuvremenu, broj putovanja Amerikanaca na svoje radno mjesto značajno je opao u usporedbi s podacima prije pandemije, objavljeno je u novom izvješću prošlog mjeseca, jer se nacija prepušta novoj kulturi "rada od kuće", a zaposlenici sve više odbijaju povratak u ured pa i ostanak na pozicijama koje zahtijevaju odlazak u ured svaki dan.

Nova studija "Work From Home Research", istraživačke skupine koju čine ekonomisti iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Meksika, pokušala je procijeniti osjećaje globalne radne snage koja izlazi iz pandemije te je koristila podatke o lokaciji telefona kako bi utvrdila da je broj Amerikanaca koji svaki dan putuju na posao pala za 20 posto u usporedbi s podacima prije pandemije.

Osim toga, 15 posto ispitanika reklo je da bi tražili novi posao kad bi im rekli da se moraju vraćati u ured pet dana u tjednu.

Izvješće dolazi dok Amerikanci gledaju prema novom potencijalnom krajoliku radnog mjesta koji će izaći iz pandemije.

Neke tvrtke, poput Airbnb-a i Twittera, uvele su stalni rad od kuće u nastojanju da privuku osoblje da ostane u tvrtci, dok su druge poput JP Morgan Chasea i Goldman Sachsa posljednjih mjeseci vratile zaposlenike u urede.

U međuvremenu, kontinuirana eksplozija popularnosti rada od kuće izravno je odgovorna za 15,1 posto povećanja prosječnih cijena kuća u Americi, navodi Daily Mail.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj rada od kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kraj rada od kuće 0 7984 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-02 10:15:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mozaik SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-02 10:23:46 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-02 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/02\/22180128.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Angela Weiss\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1298","hd_22180128_1920.jpg":"1920x1080","k_22180128_1280.jpg":"1280x1280","k_22180128_1024.jpg":"1024x1024","k_22180128_640.jpg":"640x640","k_22180128_480.jpg":"480x480","k_22180128_340.jpg":"340x340","k_22180128_220.jpg":"220x220","o_22180128_1280.jpg":"1280x865","o_22180128_1024.jpg":"1024x692","o_22180128_640.jpg":"640x432","o_22180128_480.jpg":"480x324","o_22180128_340.jpg":"340x229","o_22180128_220.jpg":"220x148","h_22180128_1280.jpg":"1280x854","h_22180128_1024.jpg":"1024x683","h_22180128_640.jpg":"640x427","h_22180128_480.jpg":"480x320","h_22180128_340.jpg":"340x227","h_22180128_220.jpg":"220x147","pp_22180128_1280.jpg":"1006x1280","pp_22180128_1024.jpg":"805x1024","pp_22180128_640.jpg":"503x640","pp_22180128_480.jpg":"377x480","pp_22180128_340.jpg":"267x340","pp_22180128_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7583174 Threads: 4 Questions: 1547174105 Slow queries: 4712251 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111107827 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/radnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade-1197612 [printLink] => /mozaik/panorama/radnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade-1197612?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604035 [name] => rad od kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-19 10:43:21 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-od-kuce [link] => /tag/rad-od-kuce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648377 [name] => rad na daljinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 15:19:54 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-na-daljinu [link] => /tag/rad-na-daljinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 435688 [name] => pandemija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pandemija [link] => /tag/pandemija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 249564 [name] => elon musk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elon-musk [link] => /tag/elon-musk ) [4] => stdClass Object ( [id] => 386636 [name] => Twitter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => twitter [link] => /tag/twitter ) [5] => stdClass Object ( [id] => 225544 [name] => apple [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apple [link] => /tag/apple ) [6] => stdClass Object ( [id] => 368636 [name] => radnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radnici [link] => /tag/radnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj rada od kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radnici negoduju zbog povratka u ured, Elon Musk poručio: Nek‘ se negdje drugdje pretvaraju da rade! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-41-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/22180128.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Angela Weiss/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/22180128.jpg [title] => Angela Weiss/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je izvršnom osoblju tvrtke da će biti otpušteni ne budu li u uredu radili najmanje 40 sati tjedno, prenosi Daily Mail.

U e-poruci poslanoj radnicima i naslovljenoj "rad na daljinu više nije prihvatljiv", Musk je napisao da svako izvršno osoblje koje želi raditi na daljinu mora biti u uredu najmanje 40 sati tjedno "ili otići iz Tesle".

Dodao je da je to još uvijek "manje nego što se traži od tvorničkih radnika".

Musk je nastavio: "Ako postoje iznimni suradnici za koje je to nemoguće, ja ću izravno pregledati i odobriti te iznimke".

Musk je u nastavku istaknuo da ured "mora biti glavni Teslin ured, a ne udaljena podružnica koja nije povezana s radnim dužnostima".

Odgovarajući na pitanje pratitelja na Twitteru o tome kako komentira mišljenje "da je dolazak na posao zastarjeli koncept", Musk je odgovorio: "Oni neka se negdje drugdje pretvaraju da rade". 

---

---

Musk se ranije bunio protiv politike rada na daljinu i osudio Amerikance zbog "pokušaja izbjegavanja odlaska na posao" i uspoređivao ih s osobljem u Kini koje ostaje u tvornici do tri ujutro.

U travnju je osoblje Tesline "Gigafactory" natjerano da spava na poslu, kad je proizvodnja nastavljena nakon trotjednog prekida rada.

Tvornica je počela raditi kao "sustav zatvorene petlje" kako bi se izbjegla daljnja zatvaranja uzrokovana strogom kineskom "Zero Covid" politikom.

Radnici su tada dobili po madrac te su spavali na podu tvornice.

Svakom je zaposleniku osigurana hrana od oko 63 dolara dnevno, ali se očekivalo da će raditi 12 sati dnevno, s jednim slobodnim danom svakih šest dana.

Prije zatvaranja u Šangaju 28. ožujka, Gigafactory je proizvodio 2000 automobila dnevno i proizvodio polovicu vozila koja je tvrtka isporučila diljem svijeta prošle godine.

Prošlog mjeseca, Musk je, čini se, ciljao na labavu politiku rada na daljinu.

Pitao je svoje pratitelje na Twitteru bi li trebao pretvoriti sjedište tvrtke u Silicijskoj dolini u sklonište za beskućnike "jer se ionako nitko ne pojavljuje".

Taj je komentar uslijedio nakon što je Twitter, koji Musk preuzima, a koji je svojim zaposlenicima tijekom pandemije ponudio mogućnost rada od kuće "zauvijek", ponovno otvorio svoje urede 15. ožujka, ali je rad na daljinu ostao opcija za zaposlene.

Više od mjesec dana kasnije, dok se tehnički radnici iz Silicijske doline počinju vraćati u ured i dok broj slučajeva koronavirusa naglo pada, izgleda da je uvjerenje izvršnog direktora da se zaposlenici jedva čekaju fizički pojaviti na poslu bilo potpuno pogrešno. 

Google je, na primjer, rekao zaposlenicima u travnju da će početi zahtijevati da se zaposlenici vraćaju osobno najmanje tri dana u tjednu.

Prošlog mjeseca Apple je objavio da odgađa planove za vraćanje zaposlenika u ured tri dana u tjednu jer su se slučajevi Covida u njegovoj matičnoj državi Kaliforniji ponovno povećali.

Tehnološka tvrtka okrivila je nedavne poraste u broju oboljelih u Kaliforniji za odgodu zahtjeva za pojavljivanje tri dana u tjednu. Radnici i dalje moraju dolaziti dvaput tjedno, ali ostaje nejasno kad će se primijeniti pravilo o tri dana.

Bivši izvršni direktor strojnog učenja u Appleu, Ian Goodfellow, dospio je na naslovnice u svibnju kad je dao otkaz u znak protesta zbog zahtjeva tvrtke za rad tri dana u tjednu.

U svojoj ostavci, Goodfellow je inzistirao na tome da je fleksibilnost najbolja za njegov tim.

​Goodfellow nije jedini Appleov zaposlenik nezadovoljan novim uredskim zahtjevima. Istraživanje među radnicima od 13. do 19. travnja pokazalo je 67 posto ispitanika koji su izjavili da su nezadovoljni politikom povratka u ured.

Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook bio je nepokolebljiv u pogledu povratka svojih zaposlenika na ured, inzistirajući na tome da hardverski teška tvrtka poput Applea treba svoje zaposlenike zajedno kako bi dizajnirali svoje proizvode.

Početkom ožujka pisao je osoblju rekavši da se moraju pripremiti za povratak.

- U nadolazećim tjednima i mjesecima imamo priliku kombinirati najbolje od onoga što smo naučili o radu na daljinu s nezamjenjivim prednostima osobne suradnje - rekao je Cook u dopisu, prenosi Bloomberg.

Mnogi zaposlenici međutim inzistiraju na tome da posao mogu obavljati jednako dobro na daljinu te da ne žele izgubiti ravnotežu između posla i života.

- Sve se dogodilo kad smo cijeli dan radili od kuće, a sad se moramo vratiti u ured, sjediti dva sata u prometu i zaposliti ljude da se brinu o djeci kod kuće - rekao je anonimno bivši zaposlenik Applea za Bloomberg.

- Rad od kuće ima toliko pogodnosti. Zašto bismo se htjeli vratiti? - pita se.

Zaposlenici su također brzo istaknuli da se, iako provode dane dizajnirajući proizvode koji omogućuju rad od kuće diljem svijeta, moraju vratiti u ured.

"Svim našim kupcima govorimo kako su naši proizvodi izvrsni za rad na daljinu, ali mi sami ne možemo ih koristiti za rad na daljinu?", stoji u otvorenom pismu koje je potpisalo više od 1.050 Appleovih zaposlenika.

"Kako možemo očekivati ​​da nas kupci shvate ozbiljno? Kako možemo razumjeti koje probleme rada na daljinu treba riješiti u našim proizvodima ako to ne živimo?"

U međuvremenu, Twitter nije izdao nikakve osobne zahtjeve za svoje zaposlenike - a to je odluka koju je Musk naizgled osudio u svojoj objavi.

Nisu samo tehnološke tvrtke suočene s negativnim reakcijama zaposlenika u vezi s povratkom u ured - banke se također bore vratiti osoblje u ured.

Goldman Sachs, poznat po svojoj kulturi dugog radnog vremena, tražio je dovođenje osoblja u ured pet dana u tjednu nakon što se samo polovica od 10.000 zaposlenih u banci prijavila u sjedište u New Yorku kada se ured ponovno otvorio.

Goldman je jedna od nekolicine financijskih institucija koje vraćaju osoblje u ured pet dana u tjednu – nakon što je izvršni direktor David Solomon opisao rad od kuće kao "privremenu aberaciju".

Rekao je da je boravak u uredu "kritičan" za poslovanje tvrtke.

Solomon je više puta tvrdio da rad na daljinu "nije idealan za nas i nije novo normalno".

Zadržao je odbojnost prema radu na daljinu tijekom pandemije, tvrdeći da je jedna od prednosti Goldman Sachsa njegova mreža osoblja koje zajedno surađuje kako bi služilo klijentima.

Vjeruje da rad od kuće inhibira izgradnju odnosa i rast.

- Tajni umak za našu organizaciju je da privlačimo tisuće zaista izvanrednih mladih ljudi koji dolaze u Goldman Sachs kako bi naučili raditi, kako bi stvorili mrežu s drugim izvanrednim ljudima - rekao je za CNBC u Ožujak.

Iako je priznao da su neke tvrtke uspjele na daljinu, ne vjeruje da je to najbolji operativni model za njegovu tvrtku.

Goldman Sachs je izvijestio o svojim "najboljim godinama" u posljednje dvije godine, a tvrtka je zabilježila dobit od 21,6 milijardi dolara u 2021.

U međuvremenu, broj putovanja Amerikanaca na svoje radno mjesto značajno je opao u usporedbi s podacima prije pandemije, objavljeno je u novom izvješću prošlog mjeseca, jer se nacija prepušta novoj kulturi "rada od kuće", a zaposlenici sve više odbijaju povratak u ured pa i ostanak na pozicijama koje zahtijevaju odlazak u ured svaki dan.

Nova studija "Work From Home Research", istraživačke skupine koju čine ekonomisti iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Meksika, pokušala je procijeniti osjećaje globalne radne snage koja izlazi iz pandemije te je koristila podatke o lokaciji telefona kako bi utvrdila da je broj Amerikanaca koji svaki dan putuju na posao pala za 20 posto u usporedbi s podacima prije pandemije.

Osim toga, 15 posto ispitanika reklo je da bi tražili novi posao kad bi im rekli da se moraju vraćati u ured pet dana u tjednu.

Izvješće dolazi dok Amerikanci gledaju prema novom potencijalnom krajoliku radnog mjesta koji će izaći iz pandemije.

Neke tvrtke, poput Airbnb-a i Twittera, uvele su stalni rad od kuće u nastojanju da privuku osoblje da ostane u tvrtci, dok su druge poput JP Morgan Chasea i Goldman Sachsa posljednjih mjeseci vratile zaposlenike u urede.

U međuvremenu, kontinuirana eksplozija popularnosti rada od kuće izravno je odgovorna za 15,1 posto povećanja prosječnih cijena kuća u Americi, navodi Daily Mail.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Angela Weiss/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/radnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade-1197612 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33c3aee3410095b27933d0f31b37c0c46e07c81d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radnici+negoduju+zbog+povratka+u+ured%2C+Elon+Musk+poru%C4%8Dio%3A+Nek%E2%80%98+se+negdje+drugdje+pretvaraju+da+rade%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fradnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade-1197612 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fradnici-negoduju-zbog-povratka-u-ured-elon-musk-porucio-nek-se-negdje-drugdje-pretvaraju-da-rade-1197612 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraj rada od kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramakraj rada od kuće

Radnici negoduju zbog povratka u ured, Elon Musk poručio: Nek‘ se negdje drugdje pretvaraju da rade!

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2022. - 12:22

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je izvršnom osoblju tvrtke da će biti otpušteni ne budu li u uredu radili najmanje 40 sati tjedno, prenosi Daily Mail.

U e-poruci poslanoj radnicima i naslovljenoj "rad na daljinu više nije prihvatljiv", Musk je napisao da svako izvršno osoblje koje želi raditi na daljinu mora biti u uredu najmanje 40 sati tjedno "ili otići iz Tesle".

Dodao je da je to još uvijek "manje nego što se traži od tvorničkih radnika".

Musk je nastavio: "Ako postoje iznimni suradnici za koje je to nemoguće, ja ću izravno pregledati i odobriti te iznimke".

Musk je u nastavku istaknuo da ured "mora biti glavni Teslin ured, a ne udaljena podružnica koja nije povezana s radnim dužnostima".

Odgovarajući na pitanje pratitelja na Twitteru o tome kako komentira mišlje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:41