stdClass Object ( [id] => 1311382 [title] => Prva iskustva sa slajićem i sladoledarima pamte se cijeli život, možda su čak i Todorića navela da kupi cijelu tvornicu [alias] => prva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O sladoledu i sladoledarima, kugličarima, kako ih se povremeno nazove, danas se uglavnom priča i piše koliko je netko nabio cijenu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu sladoleda zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Ispada da su sladoledari profiteri koji hladno zarađuju na pregrijanim ljudima kao što ulični prodavači kišobrana zarađuju na pokisnulim ljudima.

Sve to baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara. U tome zvanju treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Ne bi nas trebalo čuditi da potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu. Sladoled oni mogu kupiti izravno od proizvođača ili ga gotovoga uvesti, kao što pekari uvoze gotova, zaleđena peciva. Trebaju imati samo dovoljnu veliku škrinju da ga pohrane i dobru poziciju na ulici gdje će ga prodavati po višestruko višoj cijeni.

Isto tako, u suvremenoj prirodi rada ne bi trebalo čuditi da se sladoledi ne prave u rashlađenim prostorima, koji mirišu po vaniliji, lješnjaku i pistaciji, nego je moguće da sladoledari skupu ledenu čaroliju stvaraju u vrućini i znoju lica svoga te da vjerojatno nakon cjelodnevnog rada imaju vrlo malu želju rashladiti se svojim proizvodom.

Problem s kritičkim odmakom

Pravljenje sladoleda nalik je na proizvodnju kolača, s time da manje sladoledara nego slastičara dođe u medijski fokus. Sladoled se uglavnom konzumira na ulici, brzo jer je topiv, pa je teško napraviti kvalitetnu analizu i uhvatiti kritički odmak. S druge strane, sladoledari iz pogona su prezaposleni i samozatajni i u drugome su planu, često u dvorištu ili u podrumu, a oni koji ga prodaju su bučni, usmjereni na prodaju, kao na pazaru. Ipak, otvaranje neke nove sladoledarnice, unatoč visokoj cijeni, izazove veliku pažnju i stvaranje redova pa se čini kao da novi sladoledari streme da preteknu slastičare i dobiju kakvu prestižnu zvjezdicu. Sladoledari možda izbjegavaju medije da se ne postavi pitanje cijene njihova proizvoda pa da se ugled otopi kao sladoled na podnevnome suncu.

Danas se sladoledi prave od niza okusa i dobar frižider za prodaju mora imati pregrada barem koliko rulet brojeva. Vanilija je i dalje temelj, naravno tu je i čokolada, obična svijetla ili tamna, s brojnim varijacijama. Voćni okusi su nebrojeni, od jagode, maline, limuna, trešnje, višnje, dinje, pa do egzotike manga, ananasa ili marakuje. Tu su i lješnjak, orah, bajam, pistacija... U suvremenoj slastičarnici na pultu ima više voća nego na pazaru.

---

image

Skupoća baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara, u kojemu treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu...

Božo Radić/Cropix
---

A prije nije tako bilo, prosječan slodoledni izbor znalo je činiti i samo šest okusa: tri temeljna, vanilija, čokolada, jagoda, eventualno lješnjak, limun i okus po izboru. Izbor od 12 okusa bio je pak pravo bogatstvo. Sladoled je tada bio jeftiniji, prilagođen općem džepu, vodilo se računa i o djeci i njihovoj potrebi za više kugli. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo. Bogatiji su i tada imali priliku kupiti veći kornet pa u njega posložiti desetak kugli.

U bivšem režimu u branšu je, uz izuzetke, većina sladoledara dolazila iz jedne autonomne pokrajine (skraćeno AP), stoga su imali stanovitu autonomiju priprave i prodaje. Njihova poslovna politika bazirala se i na niskoj cijeni, pa kad se od početka devedesetih smanjio broj Kosovljana, porasle su cijene sladoleda i slastica. Tek kruh, koji i dalje mjestimično peku, trudi se cijenom biti niži od ostalih. Kako, to je njihova poslovna tajna.

Sladoledari s Kosova, odnosno iz Makedonije, kako su se deklarirali, uveli su i standard da sladoledar mora biti ne samo ljubazan, nasmijan i dobre ruke kada zahvaća u posudu, nego mora biti virtuoz i šoumen. Valjda im je dosadilo po cijele dane samo prodavati po pripeci pa su naučili bacati kugle po metar u zrak i drugom rukom hvatati ih u kornet. Nije kod njih bilo da lijeva ne zna što radi desna. Poneka bi kugla pritom završila i na podu, ali takvi gubici mogli su se pretrpjeti, a i vlasnici su znali da čovjek nije stroj i ne može po cijeli dan samo zaimati sladoled, bez imalo igre. Tako su oni obogaćivali i zabavni život svojih destinacija te pokazivali da je i sladoledarstvo, kao i turizam uostalom, često i cirkus koji ima svoje akrobate i klaunove, zvijeri i mađioničare.

Kugla kao balun

Tadašnji sladoledari birali su s kime će se igrati, pored napornog posla nije im trebao nekakav snagator bez smisla za humor na vlastiti račun, pa su se zezali s djecom, ili sa ženama, uz stari trik izmicanja korneta sa sladoledom. Moglo se iz njihovih poteza iščitati i tadašnji zaigrani sportski duh, igrarije i majstorije Jurice Jerkovića i Bake Sliškovića, Tonija Kukoča i Ivana Balića. Danas se time ne bave ni slastičari ni sportaši, vremena su ozbiljna, šengenska i uglavnom nema mjesta za šegu. Srećom, takav duh živi kod Marka Livaje, koji bi možda kugle mogao prebacivati nogama, s Livakovićem na leđima. Zaigraniji slastičari bili su toliko slobodni da su znali fingirati kao da će kuglu s kornetom baciti u lice kupca. Danas bi zbog takvoga ponašanja vjerojatno dobili prijavu društva za zaštitu potrošača i niz tužbi za duševne boli i pretrpljeni strah. Možda bi i neki lokalni Clint Eastwood na takav potez refleksno potegao Magnum. Ne sladoled, nego pištolj.

Tadašni AP sladoledari bili su skloni i miješati okuse, posebno kada je cijena sladoleda počela rasti, a kupovna moć kupaca padati, pa bi za istu cijenu u jednu kuglu pomiješali dva okusa. Ta tradicija još donekle živi u Splitu, drugdje je teže doći do sladoledara spremnog na takav kompromis. Ne smiju se zaboraviti ni famozni aparati s tri sladoledna okusa. I tu se miješalo, vanilija, čokolada, jagoda ili limun. Ti su aparati radikalno nestali, gotovo kao spomenici NOB-a. To je bila kultura sladolednog bratstva i jedinstva. Kao sladoledna mila trobojnica, vanilija, čokolada i jagoda, miješali su se narodi i narodnosti i društveni slojevi. Miješali su se i brakovi, pa što se ne bi miješali i sladoledni okusi?

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Zbog svega toga, za razliku, recimo, od Amerike, gdje se sladoledari sa svojim kolicima u filmovima znaju pojavljivati kao zločinci, naročito prema djeci, naši vladari kugle i korneta u kolektivnom su sjećanju zapamćeni uglavnom pozitivno kao nasmijane osobe, dobre ruke.

Iz gore navedenoga jasno je da su tadašnji sladoledari morali imati virtuoznost, koja je postala standard, te brzu procjenu mušterije je li spreman za takve igre. Morali su imati socijalnu osjetljivost pa biti dobre ruke za one koji imaju manje i pristajati na miješanje kugli metodom dva u jedan. Sve to uglavnom ne treba današnjim nastavljačima toga posla. Zato smo čvrsto uvjereni da nekadašnje sladoledare umjetna inteligencija ne bi mogla zamijeniti, dok za ove današnje u to nismo sigurni.

I današnjim sladoledarima potrebna je spretnost baratanja hvataljkom za sladoled, čvrsta i snažna ruka, te motorička izdržljivost. I šampionu Dalmacije u obaranju ruke nakon nekoliko sati vađenja vanilije, čokolade i šumskog voća zadrhtala bi desnica. Smjena traje dugo, a kupci su uvijek tu, isplažena jezika. Doduše, tu su i česti, korisni predasi za ruku u vidu primanja novca.

Kod sladoledara već je odavno postala obavezna salveta na kornetu, pa i gumena rukavica. Danas su im na raspolaganju šarene čašice, žličice, vafli, pregače, a primaju se i kartice. I naši sladoledari uspješno su ušli u Europu, kako po stilu ponašanja, tako i po cijenama.

Ostati ‘dobre ruke’

Na prvu bi se moglo pomisliti da društveni trenutak i globalno zatopljenje idu naruku sladoledarima. Naime, kada je ljudima sve toplije, kao što danas, nažalost, jest, njima i njihovu biznisu je bolje. Ali proizvođači sladoleda daleko su od društvene moći proizvođača oružja, naftnih derivata ili cigareta da bi tako diktirali globalne trendove.

Uz sve visoke higijenske, kulinarske i poslovne standarde, kod sladoledara nam se čini najvažnije da bi trebali biti pristupačni i topli, i to zato što su jedni od rijetkih sretnika koji poslovno blisko surađuju s djecom. Nema toga tko se ne sjeća svojih prvih iskustava sa sladoledom i sladoledarima, to se pamti cijeli život. Ne bi čudilo da je baš taj djetinji impuls vodio i Ivicu Todorića da ispuni dječački san i kupi tvornicu sladoleda Ledo i da se dugo opire njezinoj prodaji. Sladoled očito magnetski privlači i najbogatije i najmoćnije, jasno je koliki je onda utjecaj sladoledara koji ih prave i prodaju.

Pravi sladoledari to ne bi smjeli nikada zaboraviti i ostati dobre ruke i sa socijalnim osjećajem, to je garancija njihova poslovnog uspjeha i za tridesetak godina, kada današnja djeca dobiju svoju djecu. Valjda će tada još biti nas i sladoleda i valjda ćemo si ga moći priuštiti. Makar na karticu, na rate.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Puno se priča i piše koliko je netko nabio cijenu sladoledu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Puno se priča i piše koliko je netko nabio cijenu sladoledu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo Radnička zanimanja 2 0 8865 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-25 10:34:51 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-01 08:03:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-01 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Puno se priča i piše koliko je netko nabio cijenu sladoledu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Danas bi hrva [metadata] => robots= author= title=Prva iskustva sa slajićem i sladoledarima pamte se cijeli život, možda su ona i Todorića navela da kupi cijelu tvornicu [metakey] => Leksikon radničkih zanimanja, sladoledari, cijene sladoleda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25333833.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25214221.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25188841.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n
\n\u00a0<\/p>","","

Skupo\u0107a baca sjenu na \u010dasno, staro i potrebno zanimanje sladoledara, u kojemu treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvo\u0111a\u010di, a drugi trgovci. Potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25333833_1920.jpg":"1920x1080","k_25333833_1280.jpg":"1280x1280","k_25333833_1024.jpg":"1024x1024","k_25333833_640.jpg":"640x640","k_25333833_480.jpg":"480x480","k_25333833_340.jpg":"340x340","k_25333833_220.jpg":"220x220","o_25333833_1280.jpg":"1280x853","o_25333833_1024.jpg":"1024x682","o_25333833_640.jpg":"640x426","o_25333833_480.jpg":"480x320","o_25333833_340.jpg":"340x226","o_25333833_220.jpg":"220x146","h_25333833_1280.jpg":"1280x854","h_25333833_1024.jpg":"1024x683","h_25333833_640.jpg":"640x427","h_25333833_480.jpg":"480x320","h_25333833_340.jpg":"340x227","h_25333833_220.jpg":"220x147","pp_25333833_1280.jpg":"1280x1628","pp_25333833_1024.jpg":"1024x1303","pp_25333833_640.jpg":"640x814","pp_25333833_480.jpg":"480x611","pp_25333833_340.jpg":"340x432","pp_25333833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25214221_1920.jpg":"1920x1080","k_25214221_1280.jpg":"1280x1280","k_25214221_1024.jpg":"1024x1024","k_25214221_640.jpg":"640x640","k_25214221_480.jpg":"480x480","k_25214221_340.jpg":"340x340","k_25214221_220.jpg":"220x220","o_25214221_1280.jpg":"1280x854","o_25214221_1024.jpg":"1024x683","o_25214221_640.jpg":"640x427","o_25214221_480.jpg":"480x320","o_25214221_340.jpg":"340x227","o_25214221_220.jpg":"220x146","h_25214221_1280.jpg":"1280x854","h_25214221_1024.jpg":"1024x683","h_25214221_640.jpg":"640x427","h_25214221_480.jpg":"480x320","h_25214221_340.jpg":"340x227","h_25214221_220.jpg":"220x147","pp_25214221_1280.jpg":"1280x1628","pp_25214221_1024.jpg":"1024x1303","pp_25214221_640.jpg":"640x814","pp_25214221_480.jpg":"480x611","pp_25214221_340.jpg":"340x432","pp_25214221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25188841_1920.jpg":"1920x1080","k_25188841_1280.jpg":"1280x1280","k_25188841_1024.jpg":"1024x1024","k_25188841_640.jpg":"640x640","k_25188841_480.jpg":"480x480","k_25188841_340.jpg":"340x340","k_25188841_220.jpg":"220x220","o_25188841_1280.jpg":"1280x853","o_25188841_1024.jpg":"1024x682","o_25188841_640.jpg":"640x426","o_25188841_480.jpg":"480x320","o_25188841_340.jpg":"340x226","o_25188841_220.jpg":"220x146","h_25188841_1280.jpg":"1280x854","h_25188841_1024.jpg":"1024x683","h_25188841_640.jpg":"640x427","h_25188841_480.jpg":"480x320","h_25188841_340.jpg":"340x227","h_25188841_220.jpg":"220x147","pp_25188841_1280.jpg":"1280x1628","pp_25188841_1024.jpg":"1024x1303","pp_25188841_640.jpg":"640x814","pp_25188841_480.jpg":"480x611","pp_25188841_340.jpg":"340x432","pp_25188841_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38873834 Threads: 5 Questions: 7131531044 Slow queries: 3313236 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609206725 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/prva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu-1311382 [printLink] => /mozaik/panorama/prva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu-1311382?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725006 [name] => sladoledari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-31 07:55:35 [main_article_id] => 0 [alias] => sladoledari [link] => /tag/sladoledari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724294 [name] => cijene sladoleda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-24 11:19:58 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-sladoleda [link] => /tag/cijene-sladoleda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Puno se priča i piše koliko je netko nabio cijenu sladoledu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prva iskustva sa slajićem i sladoledarima pamte se cijeli život, možda su čak i Todorića navela da kupi cijelu tvornicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25333833.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>



 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25333833.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25214221.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25188841.jpg [title] =>

Skupoća baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara, u kojemu treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu...

Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O sladoledu i sladoledarima, kugličarima, kako ih se povremeno nazove, danas se uglavnom priča i piše koliko je netko nabio cijenu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu sladoleda zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Ispada da su sladoledari profiteri koji hladno zarađuju na pregrijanim ljudima kao što ulični prodavači kišobrana zarađuju na pokisnulim ljudima.

Sve to baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara. U tome zvanju treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Ne bi nas trebalo čuditi da potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu. Sladoled oni mogu kupiti izravno od proizvođača ili ga gotovoga uvesti, kao što pekari uvoze gotova, zaleđena peciva. Trebaju imati samo dovoljnu veliku škrinju da ga pohrane i dobru poziciju na ulici gdje će ga prodavati po višestruko višoj cijeni.

Isto tako, u suvremenoj prirodi rada ne bi trebalo čuditi da se sladoledi ne prave u rashlađenim prostorima, koji mirišu po vaniliji, lješnjaku i pistaciji, nego je moguće da sladoledari skupu ledenu čaroliju stvaraju u vrućini i znoju lica svoga te da vjerojatno nakon cjelodnevnog rada imaju vrlo malu želju rashladiti se svojim proizvodom.

Problem s kritičkim odmakom

Pravljenje sladoleda nalik je na proizvodnju kolača, s time da manje sladoledara nego slastičara dođe u medijski fokus. Sladoled se uglavnom konzumira na ulici, brzo jer je topiv, pa je teško napraviti kvalitetnu analizu i uhvatiti kritički odmak. S druge strane, sladoledari iz pogona su prezaposleni i samozatajni i u drugome su planu, često u dvorištu ili u podrumu, a oni koji ga prodaju su bučni, usmjereni na prodaju, kao na pazaru. Ipak, otvaranje neke nove sladoledarnice, unatoč visokoj cijeni, izazove veliku pažnju i stvaranje redova pa se čini kao da novi sladoledari streme da preteknu slastičare i dobiju kakvu prestižnu zvjezdicu. Sladoledari možda izbjegavaju medije da se ne postavi pitanje cijene njihova proizvoda pa da se ugled otopi kao sladoled na podnevnome suncu.

Danas se sladoledi prave od niza okusa i dobar frižider za prodaju mora imati pregrada barem koliko rulet brojeva. Vanilija je i dalje temelj, naravno tu je i čokolada, obična svijetla ili tamna, s brojnim varijacijama. Voćni okusi su nebrojeni, od jagode, maline, limuna, trešnje, višnje, dinje, pa do egzotike manga, ananasa ili marakuje. Tu su i lješnjak, orah, bajam, pistacija... U suvremenoj slastičarnici na pultu ima više voća nego na pazaru.

---

image

Skupoća baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara, u kojemu treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu...

Božo Radić/Cropix
---

A prije nije tako bilo, prosječan slodoledni izbor znalo je činiti i samo šest okusa: tri temeljna, vanilija, čokolada, jagoda, eventualno lješnjak, limun i okus po izboru. Izbor od 12 okusa bio je pak pravo bogatstvo. Sladoled je tada bio jeftiniji, prilagođen općem džepu, vodilo se računa i o djeci i njihovoj potrebi za više kugli. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo. Bogatiji su i tada imali priliku kupiti veći kornet pa u njega posložiti desetak kugli.

U bivšem režimu u branšu je, uz izuzetke, većina sladoledara dolazila iz jedne autonomne pokrajine (skraćeno AP), stoga su imali stanovitu autonomiju priprave i prodaje. Njihova poslovna politika bazirala se i na niskoj cijeni, pa kad se od početka devedesetih smanjio broj Kosovljana, porasle su cijene sladoleda i slastica. Tek kruh, koji i dalje mjestimično peku, trudi se cijenom biti niži od ostalih. Kako, to je njihova poslovna tajna.

Sladoledari s Kosova, odnosno iz Makedonije, kako su se deklarirali, uveli su i standard da sladoledar mora biti ne samo ljubazan, nasmijan i dobre ruke kada zahvaća u posudu, nego mora biti virtuoz i šoumen. Valjda im je dosadilo po cijele dane samo prodavati po pripeci pa su naučili bacati kugle po metar u zrak i drugom rukom hvatati ih u kornet. Nije kod njih bilo da lijeva ne zna što radi desna. Poneka bi kugla pritom završila i na podu, ali takvi gubici mogli su se pretrpjeti, a i vlasnici su znali da čovjek nije stroj i ne može po cijeli dan samo zaimati sladoled, bez imalo igre. Tako su oni obogaćivali i zabavni život svojih destinacija te pokazivali da je i sladoledarstvo, kao i turizam uostalom, često i cirkus koji ima svoje akrobate i klaunove, zvijeri i mađioničare.

Kugla kao balun

Tadašnji sladoledari birali su s kime će se igrati, pored napornog posla nije im trebao nekakav snagator bez smisla za humor na vlastiti račun, pa su se zezali s djecom, ili sa ženama, uz stari trik izmicanja korneta sa sladoledom. Moglo se iz njihovih poteza iščitati i tadašnji zaigrani sportski duh, igrarije i majstorije Jurice Jerkovića i Bake Sliškovića, Tonija Kukoča i Ivana Balića. Danas se time ne bave ni slastičari ni sportaši, vremena su ozbiljna, šengenska i uglavnom nema mjesta za šegu. Srećom, takav duh živi kod Marka Livaje, koji bi možda kugle mogao prebacivati nogama, s Livakovićem na leđima. Zaigraniji slastičari bili su toliko slobodni da su znali fingirati kao da će kuglu s kornetom baciti u lice kupca. Danas bi zbog takvoga ponašanja vjerojatno dobili prijavu društva za zaštitu potrošača i niz tužbi za duševne boli i pretrpljeni strah. Možda bi i neki lokalni Clint Eastwood na takav potez refleksno potegao Magnum. Ne sladoled, nego pištolj.

Tadašni AP sladoledari bili su skloni i miješati okuse, posebno kada je cijena sladoleda počela rasti, a kupovna moć kupaca padati, pa bi za istu cijenu u jednu kuglu pomiješali dva okusa. Ta tradicija još donekle živi u Splitu, drugdje je teže doći do sladoledara spremnog na takav kompromis. Ne smiju se zaboraviti ni famozni aparati s tri sladoledna okusa. I tu se miješalo, vanilija, čokolada, jagoda ili limun. Ti su aparati radikalno nestali, gotovo kao spomenici NOB-a. To je bila kultura sladolednog bratstva i jedinstva. Kao sladoledna mila trobojnica, vanilija, čokolada i jagoda, miješali su se narodi i narodnosti i društveni slojevi. Miješali su se i brakovi, pa što se ne bi miješali i sladoledni okusi?

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Zbog svega toga, za razliku, recimo, od Amerike, gdje se sladoledari sa svojim kolicima u filmovima znaju pojavljivati kao zločinci, naročito prema djeci, naši vladari kugle i korneta u kolektivnom su sjećanju zapamćeni uglavnom pozitivno kao nasmijane osobe, dobre ruke.

Iz gore navedenoga jasno je da su tadašnji sladoledari morali imati virtuoznost, koja je postala standard, te brzu procjenu mušterije je li spreman za takve igre. Morali su imati socijalnu osjetljivost pa biti dobre ruke za one koji imaju manje i pristajati na miješanje kugli metodom dva u jedan. Sve to uglavnom ne treba današnjim nastavljačima toga posla. Zato smo čvrsto uvjereni da nekadašnje sladoledare umjetna inteligencija ne bi mogla zamijeniti, dok za ove današnje u to nismo sigurni.

I današnjim sladoledarima potrebna je spretnost baratanja hvataljkom za sladoled, čvrsta i snažna ruka, te motorička izdržljivost. I šampionu Dalmacije u obaranju ruke nakon nekoliko sati vađenja vanilije, čokolade i šumskog voća zadrhtala bi desnica. Smjena traje dugo, a kupci su uvijek tu, isplažena jezika. Doduše, tu su i česti, korisni predasi za ruku u vidu primanja novca.

Kod sladoledara već je odavno postala obavezna salveta na kornetu, pa i gumena rukavica. Danas su im na raspolaganju šarene čašice, žličice, vafli, pregače, a primaju se i kartice. I naši sladoledari uspješno su ušli u Europu, kako po stilu ponašanja, tako i po cijenama.

Ostati ‘dobre ruke’

Na prvu bi se moglo pomisliti da društveni trenutak i globalno zatopljenje idu naruku sladoledarima. Naime, kada je ljudima sve toplije, kao što danas, nažalost, jest, njima i njihovu biznisu je bolje. Ali proizvođači sladoleda daleko su od društvene moći proizvođača oružja, naftnih derivata ili cigareta da bi tako diktirali globalne trendove.

Uz sve visoke higijenske, kulinarske i poslovne standarde, kod sladoledara nam se čini najvažnije da bi trebali biti pristupačni i topli, i to zato što su jedni od rijetkih sretnika koji poslovno blisko surađuju s djecom. Nema toga tko se ne sjeća svojih prvih iskustava sa sladoledom i sladoledarima, to se pamti cijeli život. Ne bi čudilo da je baš taj djetinji impuls vodio i Ivicu Todorića da ispuni dječački san i kupi tvornicu sladoleda Ledo i da se dugo opire njezinoj prodaji. Sladoled očito magnetski privlači i najbogatije i najmoćnije, jasno je koliki je onda utjecaj sladoledara koji ih prave i prodaju.

Pravi sladoledari to ne bi smjeli nikada zaboraviti i ostati dobre ruke i sa socijalnim osjećajem, to je garancija njihova poslovnog uspjeha i za tridesetak godina, kada današnja djeca dobiju svoju djecu. Valjda će tada još biti nas i sladoleda i valjda ćemo si ga moći priuštiti. Makar na karticu, na rate.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix
Božo Radić/Cropix

Skupoća baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara, u kojemu treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu-1311382 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab9d7b76169fd0efda986a334c256d93447d0835 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prva+iskustva+sa+slaji%C4%87em+i+sladoledarima+pamte+se+cijeli+%C5%BEivot%2C+mo%C5%BEda+su+%C4%8Dak+i+Todori%C4%87a+navela+da+kupi+cijelu+tvornicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu-1311382 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprva-iskustva-sa-slajicem-i-sladoledarima-pamte-se-cijeli-zivot-mozda-su-cak-i-todorica-navela-da-kupi-cijelu-tvornicu-1311382 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Puno se priča i piše koliko je netko nabio cijenu sladoledu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Danas bi hrvatska obitelj s četvero ili petero djece zdravih sladolednih potreba pala u dužničko ropstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaRadnička zanimanja

Prva iskustva sa slajićem i sladoledarima pamte se cijeli život, možda su čak i Todorića navela da kupi cijelu tvornicu

Piše Siniša Kekez
1. kolovoza 2023. - 09:00

O sladoledu i sladoledarima, kugličarima, kako ih se povremeno nazove, danas se uglavnom priča i piše koliko je netko nabio cijenu. Naravno da o tome treba pisati, kugle sladoleda su precijenjene, tri, četiri ili pet eura za kuglicu sladoleda zaista je previše, tim više što je ona veličinom bliža bulinu nego baloti. Ispada da su sladoledari profiteri koji hladno zarađuju na pregrijanim ljudima kao što ulični prodavači kišobrana zarađuju na pokisnulim ljudima.

Sve to baca sjenu na časno, staro i potrebno zanimanje sladoledara. U tome zvanju treba razlikovati one koji sladoled prave i one koji ga prodaju. Prvi su proizvođači, a drugi trgovci. Ne bi nas trebalo čuditi da potonji mogu izgraditi ledeni dvorac na sladoledu, a da nikada sami nisu napravili ni jednu kuglicu. Slado...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:49