StoryEditorOCM
Panoramakrivo i naopako

Popularni balkanski meteorolozi amateri prijavljeni policiji da prognozama šire paniku među građanima

Piše MOZAIK SD
12. siječnja 2024. - 09:15

Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo, ljubitelji meteorologije i meteorolozi amateri koji svoje prognoze svakodnevno iznose na društvenim mrežama i u medijima, a koje prate deseci tisuća građana u Srbiji i regiji, bit će ispitani u policiji zbog prijava koje su protiv njih podnesene Policijskoj upravi krajem prošle godine za grad Beograd, piše klix.ba.

Ristića, Đurića i Čubrila podnositelj optužuje da "nisu meteorolozi i da imaju druga zanimanja", već da "sredstvima javnog informiranja daju upozorenja, najave, prognoze vremena iako za to nisu stručni niti ovlašteni" jer prema Zakonu samo Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) može i dužan je davati podatke o hidrometeorološkoj službi.

Novinari Blica otkrili su da se jedan od podnositelja elektronske prijave predstavljao kao Dušan J. i tvrdio da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane. Dušan J. je u prijavi naveo da se "u posljednje vrijeme na televiziji i u novinama sve češće pojavljuju ljudi koji se predstavljaju kao meteorolozi, a to su Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo".

Tvrdi da su njihove prognoze o vremenu i vremenskim pojavama netočne, pretjerane s ciljem privlačenja pozornosti u novinama i na taj način što veće zarade, što navodno stvara i širi paniku među građanima jer ne znaju koliko su točne i opasne, a širenje panike preko medija je kazneno djelo.

Samo vremensku prognozu Marka Čubrila na Facebooku prati više od 23 tisuće ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:23