StoryEditorOCM
PanoramaKATASTROFA

Pogledajte što proizvođači nakon berbe bacaju po voću i povrću u strahu da im ne propadne. I onda mi to jedemo!

Piše T. J.
19. listopada 2024. - 18:46

Svake godine od 2004., Environmental Working Group, neprofitna organizacija koja ima za cilj učiniti okoliš zdravijim, rangira neorganske proizvode s najviše pesticida, kao i one s najmanjom količinom pesticida. EWG analizira podatke američkog Ministiratsva poljoiprivrede i drugih agencija, a njihov izvještaj prenose najugledniji američki mediji.  

Četiri od pet pesticida koji se najčešće nalaze na zagađenom voću su fungicidi: fludioksonil, piraklostrobin, boskalid i pirimetanil. No, što je još zabrinjavajuće, neki od tih fungicida se koriste i u Europi. 

Fungicidi se primjenjuju na voće i povrće kako bi se spriječile ili ubile gljivične bolesti poput pepelnice. Često se nanose nakon žetve kako bi se proizvodi na putu do tržišta sačuvali od plijesni. To je vjerojatno razlog zašto koncentracije fungicida mogu biti tako visoke na nekim uzorcima - više nego kod drugih pesticida primijenjenih ranije u sezoni rasta.

Iako potencijalna štetnost fungicida za ljudsko zdravlje nije tako dobro proučena kao drugi pesticidi, novi dokazi sugeriraju da mnogi široko korišteni fungicidi mogu poremetiti hormonalni sustav, navodi EWG.

Ova četiri nisu iznimka, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi svi razumjeli rizike koje predstavljaju za ljude, osobito za djecu.

Fludioksonil

Istraživanja fludioksonila otkrila su da može djelovati poput estrogena, povećavajući proliferaciju stanica raka dojke. Također ima potencijal štetiti muškom reproduktivnom sustavu. Fludioksonil se nalazi na 90 posto breskvi i gotovo 30 posto uzoraka voća i povrća koje je na sebi imalo najviše ostataka pesticida. 

Pirimetanil

Pirimetanil je povezan s poremećajem rada štitnjače i može blokirati androgene receptore u tijelu. Pirimetanil je bio najčešće detektirani pesticid na kruškama, pojavio se u čak 54 posto uzoraka.

Piraklostrobin

Neka su istraživanja pokazala da bi piraklostrobin mogao biti povezan s toksičnošću jetre i metaboličkim poremećajima. Piraklostrobin je pronađen u polovini uzoraka jagoda i trešanja!

Boskalid

U studijama na životinjama, boskalid je povezan s rakom i disfunkcijom štitnjače, a također može poremetiti hormone. Boscalid je pronađen na gotovo polovici uzoraka borovnica, te nešto više od 50 posto na trešnjama i jagodama.

Ovo je "12 prljavih"

Ovo je potpuni popis 12 voća i povrća s najvećim količinama pesticida, navodi CNBC. Na njima su upravo najčešće nađeni fungicidi. 

1. Jagode

2. Špinat

3. Kelj

4. Grožđe

5. Breskve

6. Kruške

7. Nektarine

8. Jabuke

9. Ljuta papričica

10. Trešnje

11. Borovnice

12. Mahune

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 18:47