StoryEditorOCM
PanoramaElizabeth Holmes

Osramoćena poduzetnica osuđena na 11 godina zatvora još uvijek je na slobodi: razotkrio ju je istraživački novinar

Piše Tanja Vučićević/Gloria
30. travnja 2023. - 17:50

Prevarantica Elizabeth Holmes, nekad najbogatija poslovna žena i osnivačica tehnološke kompanije "Theranos", svojedobno najuspješnijeg startupa na svijetu, uspjela je odgoditi odlazak u zatvor - piše Tanja Vučićević za magazin Gloria. Odlučeno je da se javi na izdržavanje kazne potkraj travnja ove godine, ali njezini odvjetnici uložili su novu žalbu na presudu kojom joj je u studenom prošle godine dosuđeno 11 godina i tri mjeseca zatvora, zbog prevare investitora teške najmanje 700 milijuna dolara.

Dok sud ne donese odluku o žalbi, 39-godišnjakinja koju je magazin Forbes 2016. postavio na čelo liste najbogatijih self-made poduzetnica, čije se bogatstvo tada procjenjivalo na 4,5 milijardi dolara, ostat će na slobodi.

image

Elizabeth Holmes s dečkom Billyjem Evansom

Amy Osborne/Afp

Osramoćena Elizabeth Holmes nedavno je zatražila od suda da bez obzira na sve izdržava kaznu u kućnom pritvoru, uz jamčevinu koju god odrede. Glatko je odbijena jer je u siječnju 2022., kad je na suđenju proglašena krivom po četiri točke optužnice, pokušala zbrisati iz zemlje. Privatni zrakoplov kojim se htjela domoći Meksika bio je spreman, no spriječena je i od tada je vlasti pozorno motre, izvijestio je CNN.

Sudac je vjerojatno i to ima u vidu kad joj je izrekao 11-godišnju kaznu, no to je ipak manje od onoga što su htjeli tužitelji. Zatražili su da se prevarantica osudi na 15 godina zatvora jer je "izabrala laži i lažna obećanja investitorima kako bi zgrnula bogatstvo".

Trebala se 27. travnja predati saveznom šerifu, čiji je ured bio zadužen za njeno prebacivanje u zatvor minimalne sigurnosti u Houstonu, Teksas, međutim, očekivanim pravnim manevrom iskamčila je još malo vremena na slobodi dok žalbeni sud ne donese odluku, piše The Guardian.

Osramoćena poduzetnica proslavila se lažnim patentom za novo, jeftinije i brže testiranja krvi. Na vješto skrojenoj priči uspjela je, navodno, prikupiti oko 9 milijardi dolara investicija upumpanih u tvrtku "Theranos", a među prevarenim ulagačima našli su se i bivši državni tajnik Henry Kissinger te medijski mogul Rupert Murdoch. Nevjerojatno spretno kreirala je spin o sebi: jedanaest godina nakon odlaska s fakulteta, našla na vrhu svijeta. Magazin Time uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, a američki mediji proglasili su se novim Steveom Jobsom.

Međutim, nevjerojatan uspjeh "iz ničega" izazvao je sumnje dijela medija: nije bilo potvrde priče iz barem tri, stručna, neovisna izvora. Među onima koji joj nisu povjerovali našao se i John Carreyrou, novinar Wall Street Journala i dvostruki osvajač Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo.

image

Elizabeth Holmes s ocem Christianom Holmesom, majkom Noel Holmes i dečkom Billyjem Evansom

Philip Pacheco/Getty Images Via Afp

Počeo je "kopati", došao je do bivših djelatnika "Theranosa" koji su mu dali dokaze da su rezultati krvnih pretraga u laboratorijima tvrtke neprecizni i da se radi o velikoj prevari. Objavio je 2015. eksplozivnu priču u Wall Street Journalu. Elizabeth Holmes ga je žestoko demantirala, njezini odvjetnici čak su prijetili uglednom novinaru, ali bez uspjeha. Lukavo osmišljena prevara urušila se i prije 2018. kada je poduzetničkoj zvijezdi počelo suđenje.

Elizabeth Holmes tada je živjela na 135 milijuna dolara vrijednom posjedu u Silicijskoj dolini svojim partnerom i ocem svoje dvoje djece, hotelskim nasljednikom Billyjem Evansom. Tajno su se vjenčali 2019. i koliko je poznato, drži joj stranu. Tužitelji nisu uspjeli dokazati da je bio umiješan u prijevaru.

Nevjerojatna priča nadahnula je više dokumentaraca i serija o prevarantici pokraj koje se Anna Delvey ili Anna Sorokin doima kao "mala beba". Među projektima nadahnutim likom i djelom Elizabeth Holmes, ističe se mini serija "The Dropout" koja se, pak, temelji na istoimenoj sjajnoj ABC-jevoj podcast seriji. O prevari svih prevara snimljen je i detaljan dokumentarac "The Inventor" a objavljen je na HBO-u. Među sugovornicima je i novinar John Carreyrou koji je sve otkrio i o Elizabeth Holmes napisao napetu knjigu "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" - piše Tanja Vučićević za magazin Gloria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:38