StoryEditorOCM
PanoramaBONEYARD

Neki ga nazivaju najvećim svjetskim grobljem aviona, a drugi najvećim skladištem rezervnih dijelova na svijetu

Piše MOZAIK SD
19. prosinca 2023. - 21:36

U neplodnom pustinjskom krajoliku Tucsona stoje, oko 4400 aviona, za koje na prvi pogled možete pomisliti da je netko jednostavno parkirao ovdje i zaboravio. To je njihov pedantno precizan raspored, koji, međutim, odmah govori protiv ove teorije. Ravnine su podijeljene u različita područja, sortirana po vrsti i boji. Čini se da je razmak krila isti do milimetra za sve ravnine. I sve to na mjestu koje ima zlokoban nadimak: "Boneyard".

image

Boneyard

Mark Ralston/Afp

U tome ima nešto vojno, a ovaj izgled nije varljiv, jer su zrakoplovi američkih oružanih snaga, a polje je najveće groblje zrakoplova na svijetu. Ovdje već više od 75 godina upravlja 309. skupina za održavanje i regeneraciju zračnog prostora (AMARG), koja je dio američkog ratnog zrakoplovstva. Mjesto je dugo bilo legenda među ljubiteljima zrakoplovstva, a Hollywood ovdje također redovito snima, piše Travelbook.de.

image

Boneyard

Brendan Smialowski/Afp

Gotovo svaki tip zrakoplova kojim je američko ratno zrakoplovstvo letjelo od Drugog svjetskog rata može se naći ovdje. U više od 75 godina postojanja nakupili su se brojni strojevi, uz gotovo 6000 motora i 340.000 pojedinačnih dijelova svih tipova zrakoplova iz sedam desetljeća zrakoplovne povijesti. Zapravo, AMARG nije groblje, već vjerojatno najveće skladište rezervnih dijelova na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:57