stdClass Object ( [id] => 1199307 [title] => Nakon zabrane abortusa, ide zabrana gej, ali i međurasnih brakova! Amerika se vraća u 19. stoljeće, Kalifornija će biti ‘destinacija za pobačaje‘, ovo je priča o dramatičnim promjenama [alias] => nakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad krajem ovog mjeseca američki Vrhovni sud službeno objavi da pitanje prava na abortus vraća na vrijeme od prije više od pola stoljeća, ta će odluka promijeniti tijek američke, ali zacijelo i svjetske povijesti borbe za ženska ljudska prava.

Upravo je prije skoro 50 godina, 1973., naime, jedna presuda postala temelj, na osnovi kojeg su milijuni Amerikanki dobile zakonom zajamčeno pravo da slobodno odluče hoće li ili neće prekinuti neželjenu trudnoću.

Ono što Vrhovni sud nastoji sada učiniti jest tu presudu poništiti, te saveznim državama omogućiti da samostalno odluče hoće li pravo na legalan prekid trudnoće zadržati ili ga ukinuti.

Dakako, neke su države, u prvom redu Teksas, gdje je famozna bitka za pobačaj i krenula, već najavile ukidanje prava na prekid trudnoće, a pridružit će im se zajamčeno i velik dio država na američkom Jugu.

Norma McCorvey je 1969. treći put zatrudnjela i zaključila da želi pobaciti. Skromno obrazovana konobarica, udana za obiteljskog zlostavljača, alkoholičarka i korisnica droga, već je bila dvaput rodila i oboje djece je već bila dala na usvajanje. Treće nije željela roditi.

Pseudonim Jane Roe

Sa željom da prekine treću trudnoću u Teksasu, gdje to nije bilo dozvoljeno, Norma se obratila odvjetnicima koji su već bili poznati kao pobornici prava na pobačaj.

Kako bi zaštitili njezin identitet i sačuvali je od problema u javnosti, odvjetnici su u dokumente Normi ubacili pseudonim Jane Roe, te krenuli s tužbama koje su stigle sve do Vrhovnog suda.

Okružni tužitelj u gradu Dallasu u Texasu, koji je provodio tada važeći zakon o zabrani pobačaja zvao se Henry Wade i tako je čuveni slučaj dobio ime Roe protiv Wade.

"Ženama treba omogućiti pravo na pobačaj sukladno ustavnim odredbama o privatnosti i osobnim slobodama opisanim u 14. amandmanu’, odlučio je tada sud, primjenjujući medicinska gledišta na trudnoću podijeljenu na tri faze po tri mjeseca, odnosno trimestre.

U prvom trimestru trudnoće privatnost žene je najvažnija i svakako treba imati pravo na pobačaj, zaključio je sud, dok za drugi trimester savezne države mogu donijeti propise koji reguliraju pobačaj, ali ne smiju ugrožavati zdravlje žene.

Za razdoblje posljednjeg trimestra savezne države mogu, rečeno je, zabraniti pobačaj zato što fetus postaje sposoban i za samostalan život izvan tijela majke, ali pobačaj se može izvršiti ako je ugrožen majčin život. I to je bilo to.

Dakako, sud je odluku donio tek 1973., dugo nakon što je Norma McCorvey rodila dijete pa i njega, jednako neželjenog kao i prvo dvoje, dala na posvojenje.

Odvjetnica zatrudnjela i abortirala

Zanimljivo, tijekom sudskog postupka jedna od odvjetnica gospođe McCorvey zatrudnjela je i abortirala – ali u Meksiku.

Vrhovni sud SAD je, dakle, prije ravno 49 godina 14. amandman Ustava primijenio tako da prizna svakoj ženi pravo da, na osnovi njezine ustavom zajamčene zaštite privatnosti i slobode, sama odlučuje o tome želi li ili ne želi roditi neželjeno dijete.

Ovaj amandman Ustava, između ostaloga, kaže da nijedna država neće “lišiti bilo koju osobu života, slobode ili imovine bez pravodobnog zakonitog procesa”.

Iako je ova klauzula prethodno, kad je 14. amandman formalno potvrđen 28. srpnja 1868. godine, bila namijenjena primjeni na profesionalne ugovore i transakcije, s vremenom je postala najvažnija u slučajevima zaštite prava na privatnost.

---

image

On je protiv prava na abortus, a svoje je stav izrazio pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu

 

Afp
---


Osim slučaja Roe protiv Wade, značajni su i slučajevi Vrhovnog suda Griswold protiv Connecticuta iz 1965., kad je ukinuta zabrana prodaje kontracepcijskih sredstava, ali i Obergefell protiv Hodgesa iz 2015., kad su istospolni brakovi dobili zaštitu saveznog zakonodavstva.

Biden: Niz prava je u pitanju

- Ako se podrži argumentacija za ovu odluku, kako stoji u objavljenom nacrtu presude, čitav niz prava se dovodi u pitanje - izjavio je američki predsjednik Joe Biden, čim je u javnost misteriozno procurila skica odluke koju je sastavio sudac Samuel Alito, vrlo konzervativni član Vrhovnog suda gdje, uostalom, njegovi istomišljenici drže tanku većinu.

Drugim riječima, ako se poništi presuda iz 1973. godine, ne samo da će 36 milijuna Amerikanki, koliko ih je danas u reproduktivnoj dobi, ostati bez prava na zakonit prekid trudnoće, nego će, kao u domino efektu, pasti još neka prava.

Suci Vrhovnog suda, naime, postavljaju se doživotno, a današnji sastav toga najvišeg suda jamči vrlo tvrdu, ultrakonzervativnu i dugotrajnu praksu i ubuduće.

Premda je sudac Alito u dokumentu koji je izišao u javnost naznačio da se "ništa u ovom mišljenju ne bi trebalo protumačiti kao da dovodi u pitanje presedane koji se ne odnose na abortus", Amerikanke, ali ni Amerikanci kojih se to tiče, nimalo mu ne vjeruju.

Usprkos uvjeravanjima Alita, široka argumentacija koju je koristio da obrazloži ukidanje odluke iz 1973. i kasniju presudu iz 1992., kojom je potvrđena legalizacija abortusa, izazvali su veliku uznemirenost da bi se isti argumenti mogli upotrijebiti i za ukidanje drugih prava koja potpadaju pod klauzulu iz 14. amandmana američkog Ustava.

To su u prvom redu pravo odraslih Amerikanca da koriste kontracepciju, sloboda sklapanja braka s ljudima druge rase i pravo na istospolni brak.

Sudac Alito: Presuda iz '73. krajnje je pogrešna

Sudac Alito je, argumentirajući svoj stav protiv presude Roe protiv Wadea, iznio tvrdnju da u Ustavu nema spomena abortusa niti privatnosti, te da je presuda iz 1973. krajnje pogrešna, djelomice i zato što pravo na abortus nije “duboko ukorijenjeno u povijesti i tradiciji nacije”, te dodao da su mnoge države abortus tretirale kao kazneno djelo u vrijeme kada je donijet 14. amandman.

Ali samo zato što je nešto bilo nelegalno u 19. stoljeću i ne spominje se eksplicitno u Ustavu, ne znači da ne može biti ustavno zaštićeno.

”Kada pogledate način na koji on analizira Ustav da bi rekao kako je donesena pogrešna odluka u slučaju Roe protiv Wadea, mogli biste iskoristiti identičnu analizu i zaključiti da postoje i druga prava koja se ne spominju eksplicitno u Ustavu”, izjavila je Mary Ziegler, profesorica na Pravnom fakultetu sveučilišta Harvard.

I Glenn Cohen, profesor na istom sveučilištu, kaže da Alitovo uvjeravanje da njegova odluka ne bi imala utjecaja na druge presedane može navesti na pogrešan trag.

”Stvari jednostavno ne funkcioniraju tako”, tvrdi i Glenn Cohen.

Jedan presedan prati drugi

”Svatko tko je upoznat sa sustavom općeg prava razumije da se presedani zasnivaju na pravnoj argumentaciji i da se razvijaju. Jedan presedan prati drugi. Ako ukinete zakon na osnovi suštinskog neslaganja s pravnim argumentom u osnovi tog zakona, isti ti argumenti će dozvoliti poništenje i drugih presedana”.

---

image

Abortus - siguran i legalan, poruka s prosvjeda u Washingtonu na temu abortusa, ali i kontrole prodaje oružja

 

Afp
---


I Cohen i Ziegler, ali i brojni drugi stručnjaci za ustavno pravo, sigurni su da će poništenje presude Roe protiv Wadea imati za Ameriku dalekosežne posljedice, a što se tiče bliske budućnosti, smatraju da će za početak doći do oštre polarizacije među državama koje će abortus zabraniti, kao Teksas, i onih kao Kalifornija, koje će se "oglašavati" kao destinacija za abortus.

Također, oba profesora su zabrinuti glede moguće eksteritorijalne kriminalizacije – hoće li žene koje otputuju u drugu saveznu državu abortirati imati pravne posljedice u svojoj saveznoj državi?

Što se pak tiče vjerojatnih reperkusija na istospolne brakove, dostupnu kontracepciju i međurasne brakove, koji također nisu izrijekom spomenuti u Ustavu, ovi pravni stručnjaci su krajnje pesimistični te kažu da do promjena nagore možda neće doći za nekoliko mjeseci, ali za nekoliko godina sigurno hoće.

Drugim riječima, Amerika se vraća na "tvorničke postavke", u vrijeme kad je biti žena, crnac ili, ne daj bože, biti gej, bilo loše, ako ne i opasno za život.

---

Trumpova ostavština

Kada jedan od devet članova Vrhovnog suda umre ili se dobrovoljno povuče, američki predsjednik na njegovo mjesto predlaže svog kandidata kojeg potom većinom glasova potvrđuje Senat.

Takva je procedura, a današnja prevaga konzervativnih sudaca je ostavština Donalda Trumpa.

Naime, sutkinja Ruth Ginsburg, progresivna feministica, izdržala je sve do pred kraj Trumpova mandata, da bi u dobi od 87 godina umrla u rujnu 2020. godine.

Trump nije dangubio - na mjesto preminule ljevičarke ubacio je 48-godišnju sutkinju Amy Coney Barrett, koja je, nakon potvrde u Senatu, imenovana novom članicom suda samo tjedan prije izbora na kojima će Trump - izgubiti.

Budući da je Trump ranije već nominirao dvojicu u Senatu potvrđenih ustavnih sudaca, Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, tako je samo bilo pitanje vremena kada će tema pobačaja doći na red za glasanje.

I došla je.

---

---

Prisilna sterilizacija

Jedna od najsramotnijih odluka Vrhovnog suda bila je i popuštanje pokretu koji je zastupao ideju da treba sterilizirati one koji imaju "loše gene", te se u više od dvadeset američkih saveznih država provodila prisilna sterilizacija.

Sin jedne od žena koje su bile određene za takvu sterilizaciju podigao je tužbu, iznijevši dokaze da je njegova majka u školi pokazivala prosječnu inteligenciju, ali je psihički oboljela nakon što je bila silovana.

Vrhovni sud, međutim, nije imao milosti i naredio je da se prisilna sterilizacija izvrši, uspoređujući taj čin s obaveznim cijepljenjem protiv bolesti.

“Tri generacije imbecila bile su dovoljne,” stoji u toj presudi Vrhovnog suda iz 1927. godine, koja je omogućila 60 tisuća prisilnih sterilizacija društveno nepoželjnih ljudi.

Upravo je taj američki program nešto kasnije bio uzor nacističkim vlastima u provođenju rasnih zakona, a rečenicom “tri generacije imbecila bile su dovoljne” poslužili su se i branitelji nacističkih zločinaca na suđenju u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKOSEŽNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DALEKOSEŽNE POSLJEDICE 2 0 7754 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-07 10:08:13 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-08 19:51:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-08 19:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22313392.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21890852.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22208854.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Guido Reichstadter, zagovaratelj prava na abortus, lancem se privezao na ogradu pred zgradom Vrhovnog suda<\/p>","

On je protiv prava na abortus, a svoje je stav izrazio pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Abortus - siguran i legalan, poruka s prosvjeda u Washingtonu na temu abortusa, ali i kontrole prodaje oru\u017eja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22313392_1920.jpg":"1920x1080","k_22313392_1280.jpg":"1280x1280","k_22313392_1024.jpg":"1024x1024","k_22313392_640.jpg":"640x640","k_22313392_480.jpg":"480x480","k_22313392_340.jpg":"340x340","k_22313392_220.jpg":"220x220","o_22313392_1280.jpg":"1280x853","o_22313392_1024.jpg":"1024x682","o_22313392_640.jpg":"640x426","o_22313392_480.jpg":"480x320","o_22313392_340.jpg":"340x226","o_22313392_220.jpg":"220x146","h_22313392_1280.jpg":"1280x854","h_22313392_1024.jpg":"1024x683","h_22313392_640.jpg":"640x427","h_22313392_480.jpg":"480x320","h_22313392_340.jpg":"340x227","h_22313392_220.jpg":"220x147","pp_22313392_1280.jpg":"1280x1628","pp_22313392_1024.jpg":"1024x1303","pp_22313392_640.jpg":"640x814","pp_22313392_480.jpg":"480x611","pp_22313392_340.jpg":"340x432","pp_22313392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21890852_1920.jpg":"1920x1080","k_21890852_1280.jpg":"1280x1280","k_21890852_1024.jpg":"1024x1024","k_21890852_640.jpg":"640x640","k_21890852_480.jpg":"480x480","k_21890852_340.jpg":"340x340","k_21890852_220.jpg":"220x220","o_21890852_1280.jpg":"1280x853","o_21890852_1024.jpg":"1024x682","o_21890852_640.jpg":"640x426","o_21890852_480.jpg":"480x320","o_21890852_340.jpg":"340x226","o_21890852_220.jpg":"220x146","h_21890852_1280.jpg":"1280x854","h_21890852_1024.jpg":"1024x683","h_21890852_640.jpg":"640x427","h_21890852_480.jpg":"480x320","h_21890852_340.jpg":"340x227","h_21890852_220.jpg":"220x147","pp_21890852_1280.jpg":"1280x1628","pp_21890852_1024.jpg":"1024x1303","pp_21890852_640.jpg":"640x814","pp_21890852_480.jpg":"480x611","pp_21890852_340.jpg":"340x432","pp_21890852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22208854_1920.jpg":"1920x1080","k_22208854_1280.jpg":"1280x1280","k_22208854_1024.jpg":"1024x1024","k_22208854_640.jpg":"640x640","k_22208854_480.jpg":"480x480","k_22208854_340.jpg":"340x340","k_22208854_220.jpg":"220x220","o_22208854_1280.jpg":"1280x854","o_22208854_1024.jpg":"1024x683","o_22208854_640.jpg":"640x427","o_22208854_480.jpg":"480x320","o_22208854_340.jpg":"340x226","o_22208854_220.jpg":"220x146","h_22208854_1280.jpg":"1280x854","h_22208854_1024.jpg":"1024x683","h_22208854_640.jpg":"640x427","h_22208854_480.jpg":"480x320","h_22208854_340.jpg":"340x227","h_22208854_220.jpg":"220x147","pp_22208854_1280.jpg":"1280x1628","pp_22208854_1024.jpg":"1024x1303","pp_22208854_640.jpg":"640x814","pp_22208854_480.jpg":"480x611","pp_22208854_340.jpg":"340x432","pp_22208854_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4156927 Threads: 2 Questions: 125740820 Slow queries: 54552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3811533 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/nakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama-1199307 [printLink] => /mozaik/panorama/nakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama-1199307?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680506 [name] => Roe protiv Wade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 21:53:07 [main_article_id] => 0 [alias] => roe-protiv-wade [link] => /tag/roe-protiv-wade ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653389 [name] => abortus u Americi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 23:27:43 [main_article_id] => 0 [alias] => abortus-u-americi [link] => /tag/abortus-u-americi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 368526 [name] => pravo na pobačaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravo-na-pobacaj [link] => /tag/pravo-na-pobacaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKOSEŽNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon zabrane abortusa, ide zabrana gej, ali i međurasnih brakova! Amerika se vraća u 19. stoljeće, Kalifornija će biti ‘destinacija za pobačaje‘, ovo je priča o dramatičnim promjenama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22313392.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Guido Reichstadter, zagovaratelj prava na abortus, lancem se privezao na ogradu pred zgradom Vrhovnog suda

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22313392.jpg [title] =>

Guido Reichstadter, zagovaratelj prava na abortus, lancem se privezao na ogradu pred zgradom Vrhovnog suda

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21890852.jpg [title] =>

On je protiv prava na abortus, a svoje je stav izrazio pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22208854.jpg [title] =>

Abortus - siguran i legalan, poruka s prosvjeda u Washingtonu na temu abortusa, ali i kontrole prodaje oružja

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad krajem ovog mjeseca američki Vrhovni sud službeno objavi da pitanje prava na abortus vraća na vrijeme od prije više od pola stoljeća, ta će odluka promijeniti tijek američke, ali zacijelo i svjetske povijesti borbe za ženska ljudska prava.

Upravo je prije skoro 50 godina, 1973., naime, jedna presuda postala temelj, na osnovi kojeg su milijuni Amerikanki dobile zakonom zajamčeno pravo da slobodno odluče hoće li ili neće prekinuti neželjenu trudnoću.

Ono što Vrhovni sud nastoji sada učiniti jest tu presudu poništiti, te saveznim državama omogućiti da samostalno odluče hoće li pravo na legalan prekid trudnoće zadržati ili ga ukinuti.

Dakako, neke su države, u prvom redu Teksas, gdje je famozna bitka za pobačaj i krenula, već najavile ukidanje prava na prekid trudnoće, a pridružit će im se zajamčeno i velik dio država na američkom Jugu.

Norma McCorvey je 1969. treći put zatrudnjela i zaključila da želi pobaciti. Skromno obrazovana konobarica, udana za obiteljskog zlostavljača, alkoholičarka i korisnica droga, već je bila dvaput rodila i oboje djece je već bila dala na usvajanje. Treće nije željela roditi.

Pseudonim Jane Roe

Sa željom da prekine treću trudnoću u Teksasu, gdje to nije bilo dozvoljeno, Norma se obratila odvjetnicima koji su već bili poznati kao pobornici prava na pobačaj.

Kako bi zaštitili njezin identitet i sačuvali je od problema u javnosti, odvjetnici su u dokumente Normi ubacili pseudonim Jane Roe, te krenuli s tužbama koje su stigle sve do Vrhovnog suda.

Okružni tužitelj u gradu Dallasu u Texasu, koji je provodio tada važeći zakon o zabrani pobačaja zvao se Henry Wade i tako je čuveni slučaj dobio ime Roe protiv Wade.

"Ženama treba omogućiti pravo na pobačaj sukladno ustavnim odredbama o privatnosti i osobnim slobodama opisanim u 14. amandmanu’, odlučio je tada sud, primjenjujući medicinska gledišta na trudnoću podijeljenu na tri faze po tri mjeseca, odnosno trimestre.

U prvom trimestru trudnoće privatnost žene je najvažnija i svakako treba imati pravo na pobačaj, zaključio je sud, dok za drugi trimester savezne države mogu donijeti propise koji reguliraju pobačaj, ali ne smiju ugrožavati zdravlje žene.

Za razdoblje posljednjeg trimestra savezne države mogu, rečeno je, zabraniti pobačaj zato što fetus postaje sposoban i za samostalan život izvan tijela majke, ali pobačaj se može izvršiti ako je ugrožen majčin život. I to je bilo to.

Dakako, sud je odluku donio tek 1973., dugo nakon što je Norma McCorvey rodila dijete pa i njega, jednako neželjenog kao i prvo dvoje, dala na posvojenje.

Odvjetnica zatrudnjela i abortirala

Zanimljivo, tijekom sudskog postupka jedna od odvjetnica gospođe McCorvey zatrudnjela je i abortirala – ali u Meksiku.

Vrhovni sud SAD je, dakle, prije ravno 49 godina 14. amandman Ustava primijenio tako da prizna svakoj ženi pravo da, na osnovi njezine ustavom zajamčene zaštite privatnosti i slobode, sama odlučuje o tome želi li ili ne želi roditi neželjeno dijete.

Ovaj amandman Ustava, između ostaloga, kaže da nijedna država neće “lišiti bilo koju osobu života, slobode ili imovine bez pravodobnog zakonitog procesa”.

Iako je ova klauzula prethodno, kad je 14. amandman formalno potvrđen 28. srpnja 1868. godine, bila namijenjena primjeni na profesionalne ugovore i transakcije, s vremenom je postala najvažnija u slučajevima zaštite prava na privatnost.

---

image

On je protiv prava na abortus, a svoje je stav izrazio pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu

 

Afp
---


Osim slučaja Roe protiv Wade, značajni su i slučajevi Vrhovnog suda Griswold protiv Connecticuta iz 1965., kad je ukinuta zabrana prodaje kontracepcijskih sredstava, ali i Obergefell protiv Hodgesa iz 2015., kad su istospolni brakovi dobili zaštitu saveznog zakonodavstva.

Biden: Niz prava je u pitanju

- Ako se podrži argumentacija za ovu odluku, kako stoji u objavljenom nacrtu presude, čitav niz prava se dovodi u pitanje - izjavio je američki predsjednik Joe Biden, čim je u javnost misteriozno procurila skica odluke koju je sastavio sudac Samuel Alito, vrlo konzervativni član Vrhovnog suda gdje, uostalom, njegovi istomišljenici drže tanku većinu.

Drugim riječima, ako se poništi presuda iz 1973. godine, ne samo da će 36 milijuna Amerikanki, koliko ih je danas u reproduktivnoj dobi, ostati bez prava na zakonit prekid trudnoće, nego će, kao u domino efektu, pasti još neka prava.

Suci Vrhovnog suda, naime, postavljaju se doživotno, a današnji sastav toga najvišeg suda jamči vrlo tvrdu, ultrakonzervativnu i dugotrajnu praksu i ubuduće.

Premda je sudac Alito u dokumentu koji je izišao u javnost naznačio da se "ništa u ovom mišljenju ne bi trebalo protumačiti kao da dovodi u pitanje presedane koji se ne odnose na abortus", Amerikanke, ali ni Amerikanci kojih se to tiče, nimalo mu ne vjeruju.

Usprkos uvjeravanjima Alita, široka argumentacija koju je koristio da obrazloži ukidanje odluke iz 1973. i kasniju presudu iz 1992., kojom je potvrđena legalizacija abortusa, izazvali su veliku uznemirenost da bi se isti argumenti mogli upotrijebiti i za ukidanje drugih prava koja potpadaju pod klauzulu iz 14. amandmana američkog Ustava.

To su u prvom redu pravo odraslih Amerikanca da koriste kontracepciju, sloboda sklapanja braka s ljudima druge rase i pravo na istospolni brak.

Sudac Alito: Presuda iz '73. krajnje je pogrešna

Sudac Alito je, argumentirajući svoj stav protiv presude Roe protiv Wadea, iznio tvrdnju da u Ustavu nema spomena abortusa niti privatnosti, te da je presuda iz 1973. krajnje pogrešna, djelomice i zato što pravo na abortus nije “duboko ukorijenjeno u povijesti i tradiciji nacije”, te dodao da su mnoge države abortus tretirale kao kazneno djelo u vrijeme kada je donijet 14. amandman.

Ali samo zato što je nešto bilo nelegalno u 19. stoljeću i ne spominje se eksplicitno u Ustavu, ne znači da ne može biti ustavno zaštićeno.

”Kada pogledate način na koji on analizira Ustav da bi rekao kako je donesena pogrešna odluka u slučaju Roe protiv Wadea, mogli biste iskoristiti identičnu analizu i zaključiti da postoje i druga prava koja se ne spominju eksplicitno u Ustavu”, izjavila je Mary Ziegler, profesorica na Pravnom fakultetu sveučilišta Harvard.

I Glenn Cohen, profesor na istom sveučilištu, kaže da Alitovo uvjeravanje da njegova odluka ne bi imala utjecaja na druge presedane može navesti na pogrešan trag.

”Stvari jednostavno ne funkcioniraju tako”, tvrdi i Glenn Cohen.

Jedan presedan prati drugi

”Svatko tko je upoznat sa sustavom općeg prava razumije da se presedani zasnivaju na pravnoj argumentaciji i da se razvijaju. Jedan presedan prati drugi. Ako ukinete zakon na osnovi suštinskog neslaganja s pravnim argumentom u osnovi tog zakona, isti ti argumenti će dozvoliti poništenje i drugih presedana”.

---

image

Abortus - siguran i legalan, poruka s prosvjeda u Washingtonu na temu abortusa, ali i kontrole prodaje oružja

 

Afp
---


I Cohen i Ziegler, ali i brojni drugi stručnjaci za ustavno pravo, sigurni su da će poništenje presude Roe protiv Wadea imati za Ameriku dalekosežne posljedice, a što se tiče bliske budućnosti, smatraju da će za početak doći do oštre polarizacije među državama koje će abortus zabraniti, kao Teksas, i onih kao Kalifornija, koje će se "oglašavati" kao destinacija za abortus.

Također, oba profesora su zabrinuti glede moguće eksteritorijalne kriminalizacije – hoće li žene koje otputuju u drugu saveznu državu abortirati imati pravne posljedice u svojoj saveznoj državi?

Što se pak tiče vjerojatnih reperkusija na istospolne brakove, dostupnu kontracepciju i međurasne brakove, koji također nisu izrijekom spomenuti u Ustavu, ovi pravni stručnjaci su krajnje pesimistični te kažu da do promjena nagore možda neće doći za nekoliko mjeseci, ali za nekoliko godina sigurno hoće.

Drugim riječima, Amerika se vraća na "tvorničke postavke", u vrijeme kad je biti žena, crnac ili, ne daj bože, biti gej, bilo loše, ako ne i opasno za život.

---

Trumpova ostavština

Kada jedan od devet članova Vrhovnog suda umre ili se dobrovoljno povuče, američki predsjednik na njegovo mjesto predlaže svog kandidata kojeg potom većinom glasova potvrđuje Senat.

Takva je procedura, a današnja prevaga konzervativnih sudaca je ostavština Donalda Trumpa.

Naime, sutkinja Ruth Ginsburg, progresivna feministica, izdržala je sve do pred kraj Trumpova mandata, da bi u dobi od 87 godina umrla u rujnu 2020. godine.

Trump nije dangubio - na mjesto preminule ljevičarke ubacio je 48-godišnju sutkinju Amy Coney Barrett, koja je, nakon potvrde u Senatu, imenovana novom članicom suda samo tjedan prije izbora na kojima će Trump - izgubiti.

Budući da je Trump ranije već nominirao dvojicu u Senatu potvrđenih ustavnih sudaca, Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, tako je samo bilo pitanje vremena kada će tema pobačaja doći na red za glasanje.

I došla je.

---

---

Prisilna sterilizacija

Jedna od najsramotnijih odluka Vrhovnog suda bila je i popuštanje pokretu koji je zastupao ideju da treba sterilizirati one koji imaju "loše gene", te se u više od dvadeset američkih saveznih država provodila prisilna sterilizacija.

Sin jedne od žena koje su bile određene za takvu sterilizaciju podigao je tužbu, iznijevši dokaze da je njegova majka u školi pokazivala prosječnu inteligenciju, ali je psihički oboljela nakon što je bila silovana.

Vrhovni sud, međutim, nije imao milosti i naredio je da se prisilna sterilizacija izvrši, uspoređujući taj čin s obaveznim cijepljenjem protiv bolesti.

“Tri generacije imbecila bile su dovoljne,” stoji u toj presudi Vrhovnog suda iz 1927. godine, koja je omogućila 60 tisuća prisilnih sterilizacija društveno nepoželjnih ljudi.

Upravo je taj američki program nešto kasnije bio uzor nacističkim vlastima u provođenju rasnih zakona, a rečenicom “tri generacije imbecila bile su dovoljne” poslužili su se i branitelji nacističkih zločinaca na suđenju u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp
Afp

Guido Reichstadter, zagovaratelj prava na abortus, lancem se privezao na ogradu pred zgradom Vrhovnog suda

Afp

On je protiv prava na abortus, a svoje je stav izrazio pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu

 

Afp

Abortus - siguran i legalan, poruka s prosvjeda u Washingtonu na temu abortusa, ali i kontrole prodaje oružja

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama-1199307 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fbdf8933b57bf7b15416e599b7129de0a531868f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+zabrane+abortusa%2C+ide+zabrana+gej%2C+ali+i+me%C4%91urasnih+brakova%21+Amerika+se+vra%C4%87a+u+19.+stolje%C4%87e%2C+Kalifornija+%C4%87e+biti+%E2%80%98destinacija+za+poba%C4%8Daje%E2%80%98%2C+ovo+je+pri%C4%8Da+o+dramati%C4%8Dnim+promjenama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama-1199307 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnakon-zabrane-abortusa-ide-zabrana-gej-ali-i-medurasnih-brakova-amerika-se-vraca-u-19-stoljece-kalifornija-ce-biti-destinacija-za-pobacaje-ovo-je-prica-o-dramaticnim-promjenama-1199307 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DALEKOSEŽNE POSLJEDICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaDALEKOSEŽNE POSLJEDICE

Nakon zabrane abortusa, ide zabrana gej, ali i međurasnih brakova! Amerika se vraća u 19. stoljeće, Kalifornija će biti ‘destinacija za pobačaje‘, ovo je priča o dramatičnim promjenama

8. lipnja 2022. - 21:49

Kad krajem ovog mjeseca američki Vrhovni sud službeno objavi da pitanje prava na abortus vraća na vrijeme od prije više od pola stoljeća, ta će odluka promijeniti tijek američke, ali zacijelo i svjetske povijesti borbe za ženska ljudska prava.

Upravo je prije skoro 50 godina, 1973., naime, jedna presuda postala temelj, na osnovi kojeg su milijuni Amerikanki dobile zakonom zajamčeno pravo da slobodno odluče hoće li ili neće prekinuti neželjenu trudnoću.

Ono što Vrhovni sud nastoji sada učiniti jest tu presudu poništiti, te saveznim državama omogućiti da samostalno odluče hoće li pravo na legalan prekid trudnoće zadržati ili ga ukinuti.

Dakako, neke su države, u prvom redu Teksas, gdje je famozna bitka za pobačaj i krenula, već najavile ukidanje prava na prekid trudnoć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:10