StoryEditorOCM
Panoramaodlikovana agentica

Najopasnija saveznička špijunka: neuhvatljiva ‘Šepava dama‘ bila je opsesija šefa francuskog ogranka Gestapoa

Piše Mozaik SD
24. srpnja 2023. - 20:32

Radila je za britansku i američku tajnu službu, a s vremenom su je nacisti opisali kao najopasnijeg špijun u Francuskoj. Ali to nije sve, ova žena je imala samo jednu nogu - piše Nationa geographic.

Nema mnogo podataka o djetinjstvu Virginie Hall, rođene u Baltimoreu 1906. godine. Ipak, s obzirom na prestižne škola koje je pohađala, može se zaključiti da je od mladosti bila izuzetno nadarena. Nakon završenog studija u Washingtonu gdje je učila francuski, talijanski i njemački jezik, zaputila se na usavršavanje u Europu. Кršeći tadašnje norme, putovala je Europom i po završetku postdiplomskog studija, prihvatila je mjesto tajnika u ambasadi SAD-a u Varšavi. 

Odatle je prebačena u Tursku gdje je tijekom nesreće u lovu izgubila lijevu potkoljenicu. Najbliži prijatelji tvrde da je svojoj protetskoj nozi često tepala, ali i da joj je invaliditet donio još jednu prepreka u diplomatskoj karijeri, pored činjenice da je žena.

Nakon što je maknuta iz State Departmenta, sa željom da se bori protiv rastućeg fašizma otputovala je u Francusku i prijavila se u službu hitne pomoći. Ubrzo je morala pobjeći u London gdje upoznaje britansku špijunku koja je regrutirala za službu koja je u Europu slala agente koji su sabotirali, špijunirali i ubijali naciste.

Otišla je u Francusku s misijom prikupiti što više informacija o njemačkoj okupaciji i osigurati podatke korisne francuskom pokretu otpora. Predstavljajući se kao novinarka, započela je svoju misiju koja je rezultirala crvenim alarmom među agentima Gestapoa.

S američkim državljanstvom i svojim fizičkim invaliditetom, u početku nije izgledala kao opasna osoba, tako da je nesmetano oformila grupu francuskih članova otpora. Postala je opsesija šefa Gestapoa u Lyonu.

Njen špijunski rad bio je od vitalnog značaja za Saveznike da povrate Francusku. Do kraja života, radila je za CIA-u, koja je čak jednom objektu dala ime po njoj. Poslije Drugog svjetskog rata odlikovana je za svoje doprinose od strane francuske, britanske i vlade Sjedinjenih Država. Umrla 1982., u 76. godini - piše National geographic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:12