StoryEditor
Panoramažalosni svjetski trend

Može li se žmiriti i šutjeti?! Brojne starije osobe doživljavaju fizičko i psihičko nasilje, na što ukazuje projekt ‘Otvori oči - prekini šutnju‘

Piše PSD
16. lipnja 2021. - 17:27

"Ukoliko mi ne prepišeš stan, nećeš vidjeti unuke".

Ta rečenica, uz par plavih očiju, okruženih borama i punim suza, neumorno gledaju brojne prolaznike u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Nekoliko metara dalje je fotografija na kojoj su kapci sklopljeni, ali boja je opet tu - plava i ljubičasta ispod, a crvena iznad oka, preko obrve.

"Fizičko nasilje pogađa 3,9 posto starijih u Srbiji", piše Slobodan Maričić za srpski BBC.

Izložba "Otvori oči - prekini šutnju", povodom 15. lipnja - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobaoma - otvorena je u centru Beograda.

"Ljudska prava starih danas su ljudska prava nas sutra, to moramo uvijek imati u glavi", kaže za BBC na srpskom Nataša Todorović iz Crvenog križa Srbije, jednog od organizatora izložbe.

Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je na skupu da se Srbija, ali i čitava Europa, suočavaju s brojnim izazovima koje donosi starenje stanovništva.

"Ejdžizam - diskriminacija starijih - mogao bi u ovom stoljeću postati ono što su rasizam i antisemitizam bili u prošlom", izjavila je.

 SRBI, JEDAN OD NAJSTARIJIH SVJETSKIH NARODA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je jedna od zemalja s prosječno najstarijim stanovništvom u svijetu.

Jedna od šest osoba starijih od 65 godina doživi nasilje, a tek jedna od 24 nasilje i prijavi, kaže Nataša Todorović. "Ti podaci pokazuju da moramo otvoriti oči, prekinuti šutnju i prijaviti nasilje", dodaje.

Izložba, navodi, nije namijenjena samo starijima, već svima, kako bi se ukazalo na problem nasilja nad starima.

Ispod svake fotografije posjetitelji mogu vidjeti neki podatak o nasilju nad starima ili citat ljudi koji su nasilje doživjeli.

"Na slikama su zapravo naše volonterke, koje nisu bile žrtve nasilja, ali pokazuju žensku solidarnost kako bismo podigli svijest o ovom problemu", objašnjava Todorović.

Jedna od njih je i 81-godišnja Jovanka Dimitrijević.

"Godine ne krijem, ponosim se njima", navodi uz osmijeh. Kosa joj je sijeda, na licu su naočalee, a duh vedar.

"Voljela bih da što više žena i muškog svijeta pogleda u oči ženama na ovim fotografijama", kaže kratko.

Njena poruka ljudima koji trpe nasilje je, ističe, jednostavna. "Nemojte se plašiti, okrenite telefon, tražite pomoć", navodi.

Prema posljednjem istraživanju Crvenog križa iz 2016. godine, 18,6 posto starijih žena i muškaraca doživjelo je neki oblik zlostavljanja.

Psihološko nasilje doživjelo je 15,7 posto ispitanika, zanemarivanje 13,4, fizičko nasilje 7,8, a seksualno 0,3 posto.

Crveni križ je u siječnju ove godine objavio i istraživanje "Na ničijoj zemlji", o rodnom zasnovanom nasilju nad ženama starijim od 65 godina u Srbiji.

U tom istraživanju se navodi da je 16 posto žena doživjelo neki oblik nasilja poslije 65. godine života.

"Ovaj vid nasilja je prilično prikriven, žrtve se rijetko odlučuju prijaviti", navodi se u istraživanju.

"Starije žene uglavnom trpe nasilje iz različitih razloga - straha, stida, ekonomske ovisnosti, a ujedno su prisutni i jaki patrijarhalni obrasci", navodi se.

 MODRICE TEŠKO ZARASTAJU

Oni navode da je najčešće psihološko zlostavljanje (11,6 posto), financijsko (6,8), , fizičko (2,6) i seksualno zlostavljanje (0,9) te zanemarivanje (4,2).

U Beogradu je u 2020. zabilježeno 1.065 prijava nasilja nad starima, izjavila je u utorak gradska tajnica za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je jedna od najstarijih zemalja u svijetu. Prosječna starost je 43,6 godina (podatak iz 2018). Najstarije su južna i istočna Srbija, gdje je čak 25 posto stanovništva starije od 60 godina, podaci su Crvenog križa Srbije.

Todorović navodi da se taj problem mora riješiti na nekoliko razina. Prvi je edukacija starijih na temu nasilja, a drugi edukacija svih profesionalaca koji rade sa starijima. "Na kraju, tu je i promjena protokola i javnih politika, koje moraju prepoznati ovaj tip nasilja i rizike koje ono donosi", kaže ona.

"Starije osobe imaju krhke kosti, njihove modrice teško zarastaju i fizičko nasilje kod starijih češće može izazvati smrtni ishod".

Brankica Janković kaže da Srbija u pitanju nasilja nad starima "ide u susret problemima. Treba oči držati otvorene, ne zatvorene i reći s kojim problemima se suočavamo", navodi.

Ona ističe da je 2019, prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, bilo 80 posto više prijavljenih slučajeva nasilja nego 2015. godine.

"To će možda zvučati prestrašno, ali u međuvremenu je donesen Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji, tako da je sasvim normalno da ima više prijavljenih slučajeva", navodi. "Bolje da je tako, ma koliko strašno izgledalo - sve je bolje nego držati zatvorene oči", dodaje.

Janković navodi da država treba raditi svoj dio posla, ali da je za rješavanje problema potreban zajednički napor svih.

RAZBIJANJE SAMOĆE

"Ovaj vid nasilja se teško prepoznaje, žrtve ga rijetko prijavljuju i mi moramo to nasilje suzbiti i spriječiti. Moramo, imamo obvezu voditi računa jedni o drugima - starost nam je svima jedina sigurna budućnost", kaže.

Todorović navodi da je izložba samo dio aktivnosti posvećenih borbi protiv nasilja nad starijima. Urađeno je istraživanje, tu su i edukacije starijih žena i gerontodomaćica, a uslijedit će i kampanja po autobusima gradskog javnog prevoza. "Odlučili smo da ove godine ne bude samo 15. lipnja - ne možemo samo jednim događajem nešto promijeniti", smatra.

Jovanka Dimitrijević će biti tu da te akcije podrži. "Prvi put sam pomagala Crvenom križu još u osnovnoj školi, ali aktivna sam volonterka od mirovine i pomažem ljudima iz domova za stare koji nemaju nikoga", kaže.

Koronavirus obustavio je sve, pa i njene posjete. "Mnogi su, nažalost, u protekloj godini zbog korone otišli u nepovrat. Dozvole su tek odnedavno omogućene, pa ću aktivirati svoj popis i ići po domovima… Odnesem im neki mali poklon, voće ili slatkiš, jako se obraduju i provedemo nekoliko sati uz priču, evociranje uspomena iz djetinjstva, kad su bili mladi i lijepi", navodi.

Upravo je samoća tema jedne od fotografija na izložbi.

"Nisam vidjela djecu, ima godinu dana. Ne zovu, ne pitaju kako sam, ni da li sam živa", piše ispod crnih očiju, okruženih borama.

"Teško je nekome tko je sam, vjerujte", kaže Jovanka.

"Ja nisam, svi smo tu, kompletna obitelj - djeca nisu otišla u inozemstvo, zet, unuci, muž i ja 55 godina braka….

"Što čovjek više da poželi", zaključuje ona za srpski BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 14:51