stdClass Object ( [id] => 1265880 [title] => Milanovići već 20 godina nisu bili na godišnjem! Po cijele dane su im brojke u glavi; ovo je priča o njima [alias] => milanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da nije bilo divlje pretvorbe&privatizacije, Marija Milanović (57) iz Sinja danas bi vjerojatno još radila u tvornici konca Dalmatinka u struci: kao kuharica. Pripremala bi topla jela za prelkinje: grah s kobasicama, pečenu piletinu, arambaše, razna povrtna variva, juhe, đuveč. Spravljala bi napitke, čaj i kakao "kraš ekspres", slagala suhe obroke, namaze, maslac i džemove u mono-dozama s kruhom, kako za radnice tako i za upravu. Imala bi pristojnu plaću, gratis obrok, godišnji odmor i bolovanje, K-15 i mogućnost povoljnog ljetovanja na moru u radničkim odmaralištima diljem jadranske obale. Možda čak i bonove za zimnicu.

---

image


















 

Nikola Vilić/Cropix
---

No, otkad su tvornicu konca preuzela braća Ladini i kraš ekspres zamijenili talijanskim espressom, a Dalmatinka ekspresno otišla u ropotarnicu povijesti, Marija se u svojim kasnim tridesetima, na domak četrdesetoj godini života našla – nigdje. Za tržište rada prestara, za penziju premlada, s dvoje male djece i suprugom – dragovoljcem Domovinskog rata, umirovljenikom. To su bili stresni dani unatrag dvadeset godina, kojih se ponekad prisjeti sad, kad radi nešto što onomad ni u snu ne bi pomislila da će raditi: postala je priučena meteorologinja, naime prije dva desetljeća preuzela je vođenje Klimatološke postaje Sinj, na mikrolokalitetu Glavice, u vrtu obiteljske kuće.

Prekvalificirala se, obučila za novi posao, no i izgubila mnoge benefite jer nije u stalnom radnom odnosu, nema bolovanja ni godišnjeg odmora, radi na Ugovor koji ima drukčija pravila igre, no ipak – radi. Svojim honorarom doprinosi kućnom budžetu i za to je zahvalna Državnom hidrometeorološkom zavodu, a zauzvrat čak pet puta dnevno obavlja različita mjerenja za koje je obučena i koja ćemo nabrojati u nastavku.

---

image

Termometri koji mjere temperaturu zemlje na različitim dubinama
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Nas se najviše dojmio podatak da žena tijekom dvadeset godina ni jednog dana nije bila na godišnjem odmoru (čak ni slobodnom vikendu?!) jer se mjerenja moraju obaviti svaki dan, do pet puta na dan. Moglo bi se reći da Marija Milanović vodi "život između mjerenja".

Ljeti ne ide na kupanje, atroke na neki ispad poput skijanja zimi; to je ionako preskupo za bračni par s prihodima honorarke i umirovljenika. Ne slavi Nove godine ni rođendane (osim neka zdravica između mjerenja u 15 i 20 sati, odnosno u 22 sata ljeti, kad je zadnje izvanredno protupožarno mjerenje klimatoloških parametara.

Pitamo Mariju i supruga joj Dragana, jedinoga koji je može zamijeniti, kako su proslavili nedavnu 37. godišnjicu braka.

---

image

Klimatološka stanica















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Otvorili šampanjac gore u kućici (mjerni punkt za evidenciju temperature u zaklonu, nap.a.) – smije se Dragan.

Marija nas obzirno ispravlja; jednom je ipak jedan dan izostala s mjerenja, štoviše, izbivala je cijeli dan i noć iz Glavica skupa sa suprugom. Bilo je to prije nekoliko godina, kad im se u Zadru ženio sin. Išli su na svadbu, i tada ih je jednokratno zamijenio prijatelj, profesor iz Sinja. To je bio, dakle, jedan dan izostanka s posla u dvadeset godina.

---

image

Marija i Dragan Milanović














 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Srića pa nisam puno zahtjevna – vedro će klimatologinja Marija. - Ali nekad isto poželin napravit đir, otić negdi na izlet. Bar do Cityja (City Centera One u Splitu, nap.a.) - sjetno se zagleda u daljinu, preko polja na kojem su dio zasadili pšenicom za domaći kruh, dio lucernom za ispašu svojih pčela iz nekoliko preostalih košnica.

Ni pčele nisu otišle na izlet, jednostavno im se tijekom godina drastično smanjio broj zbog raznih, po njih nepovoljnih, čimbenika: vremenskih prilika koje ih zbunjuju pa i ubijaju, zagađivača u prirodi, drugih neprijatelja. Sve te mijene jako dobro poznaju Milanovići, nitko ne osluškuje otkucaje prirode, klime i majčice Zemlje poput njih.

---

image

















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Eh da; srećom pa je Marija dobra zdravlja i ne treba bolovanje - jer ga nema - a kad nešto sitno i zaškripi, ipak obavi svoj dnevni posao.

- Ili priskoči Dragan, a ako je on u lovu, onda opet ja. Kad sam bila u gripi, dobro sam se zamotala, pa zum – vani, triba sve pogledat, zapisat, sastavit izvještaj, poslat tabletom u centralu DHMZ na uvid i korekcije. Dica mi tu ne mogu pomoć, sin koji živi s nama u kući ima troje dice, svoj obrt i ne razumi se u ovo, nevista isto radi. Drugi sin s familijom živi u Zadru. Ma, nije problem – veselo priča Marija.

Prva zimska mjerenja obaviti valja već u sedam ujutro, zadnja oko 21 sat. Ljeti se serija mjerenja pomiče sat vremena kasnije i uz redovna tri mjerenja uvode se dva izvanredna u svrhu prevencije požara.

Milanovići na svom zemljištu imaju kućicu-mjerač temperature zraka u zaklonu, kao i drugi mjerni instrument, geopolje, koji bilježi temperaturu pri zemlji, potom kišomjer i ombrograf – oba za mjerenje količine oborina. Eh, da, temperatura tla mjeri se na različitim dubinama: od dva, pet, deset, 20 i 50 centimetara dubine, kao i na suterenu, dok je heliograf nalik staklenoj kugli u koju se umeću različite trake za sva godišnja doba, a njime se mjeri osunčanost.

---

image

Već 20 godina tri puta dnevno šalju metereološke podatke u DHMZ.
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Barograf mjeri tlak zraka, vjetrulja pak bilježi smjer vjetra, ručni animometar njegovu jačinu i brzinu u boforima. Isparitelj ljeti bilježi utjecaj umjetnih jezera na mikroklimu i simulator je akumulacijskog jezera, dok se golim okom bilježi naoblaka i vidljivost, ukoliko eventualno u zoni mjerenja/opažanja ima magle i slično. Svi podaci su tajni dok se šalju u centralu DHMZ-a u Zagreb, dok ne prođu obradu i izađu vani kao redovito službeno priopćenje, koje se marljivo ažurira i kao takvo je izuzetno koristan vodič svima nama, posebice poljoprivrednicima, stočarima, pčelarima...

O klimatološkim (ne)prilikama Cetinskog kraja nećemo ovom prilikom, dovoljno je reći da smo u razmaku od samo dva posjeta Milanovićima u nekoliko dana doživjeli temperaturni raspon od ranojutarnjih minus deset, pa do plus šest za prvog mjerenja u sedam sati. Rekosmo, nakon dva-tri dana, u isto doba dana.

Pitamo simpatične supružnike Milanović je li im naš predsjednik Zoran nešto u rodu.

- Nije, ali smo susjedi; tu su mu živili roditelji do šezdesetih godina, stric je osta sa familijon u kući. A Zoran, on je rođen u Zagrebu, ali bi dolazija za praznike; malo je se uvik drža po strani, gradsko dite, slabo smo se i poznavali. Najbolje san ga vidija na zakletvi u vojsci u Beogradu. Na Topčideru – kazuje razgovorljivi Dragan, inače poznati kinološki sudac i nagrađivani uzgajivač pasa, te pasionirani lovac ali i – novinar. Pisao je tekstove o lovu i kinologiji za naša izdanja. Ima garažu punu pehara, a zidove pune priznanja za organiziranja smotri/izložaba pasa i nagrade sa natjecanja, te "folder" u glavi prepun narodnih mudrosti – preteča suvremene meteorologije.

---

image

Dragan Milanovic s nagradama sa izložbe svojih pasa
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Prije su stari ljudi govorili da je vrime za sadit kumpire kad možeš bos ‘odat (hodat, nap.a.), a neki i dandanas gledaju više u Kamešnicu, ima li sniga i kakvi će bit dani isprid nas negoli u službeno meteorološko izvješće. Ima i puno onih koji dođu k nama pitat kakvo je bilo vrime "toga i toga" dana, kad je bija neki prometni udes, na primjer – navodi Milanović.

Vrlo su česti i posjeti školaraca svih dobnih skupina, kao i studenata njihovoj klimatološkoj postaji.

- Čujte, nije ovaj posal težak, da budemo iskreni. Kad se čovik verzira, brzo se sve to obavi, ali... Vezan si za lokaciju, ne moš nigdi. Ma ni u šoping do Splita ka žena – s osmjehom se pojada Marija.

- Sva srića – zaklopi Dragan, pa oboje prasnu u smijeh. Sretni i složni kao dva goluba, u svojoj kućici s termometrom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA I DRAGAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MARIJA I DRAGAN 2 0 7474 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-16 16:45:22 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-18 11:15:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-18 11:15:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 216 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Milanovići već 20 godina nisu bili na godišnjem! Po cijele dane su im brojke u glavi; ovo je priča o njima [metakey] => Marija i Dragan Milanović, dhmz meteorološke postaje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322741.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322741.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322737.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322735.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322733.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322744.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322742.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322739.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322737.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322749.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24322746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marija i Dragan Milanovi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Termometri koji mjere temperaturu zemlje na razli\u010ditim dubinama
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Dragan Milanovic s nagradama sa izlo\u017ebe svojih pasa
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Klimatolo\u0161ka stanica
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Ve\u0107 20 godina tri puta dnevno \u0161alju metereolo\u0161ke podatke u DHMZ.
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24322741_1920.jpg":"1920x1080","k_24322741_1280.jpg":"1280x1280","k_24322741_1024.jpg":"1024x1024","k_24322741_640.jpg":"640x640","k_24322741_480.jpg":"480x480","k_24322741_340.jpg":"340x340","k_24322741_220.jpg":"220x220","o_24322741_1280.jpg":"1280x853","o_24322741_1024.jpg":"1024x682","o_24322741_640.jpg":"640x426","o_24322741_480.jpg":"480x320","o_24322741_340.jpg":"340x226","o_24322741_220.jpg":"220x146","h_24322741_1280.jpg":"1280x854","h_24322741_1024.jpg":"1024x683","h_24322741_640.jpg":"640x427","h_24322741_480.jpg":"480x320","h_24322741_340.jpg":"340x227","h_24322741_220.jpg":"220x147","pp_24322741_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322741_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322741_640.jpg":"640x814","pp_24322741_480.jpg":"480x611","pp_24322741_340.jpg":"340x432","pp_24322741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322741_1920.jpg":"1920x1080","k_24322741_1280.jpg":"1280x1280","k_24322741_1024.jpg":"1024x1024","k_24322741_640.jpg":"640x640","k_24322741_480.jpg":"480x480","k_24322741_340.jpg":"340x340","k_24322741_220.jpg":"220x220","o_24322741_1280.jpg":"1280x853","o_24322741_1024.jpg":"1024x682","o_24322741_640.jpg":"640x426","o_24322741_480.jpg":"480x320","o_24322741_340.jpg":"340x226","o_24322741_220.jpg":"220x146","h_24322741_1280.jpg":"1280x854","h_24322741_1024.jpg":"1024x683","h_24322741_640.jpg":"640x427","h_24322741_480.jpg":"480x320","h_24322741_340.jpg":"340x227","h_24322741_220.jpg":"220x147","pp_24322741_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322741_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322741_640.jpg":"640x814","pp_24322741_480.jpg":"480x611","pp_24322741_340.jpg":"340x432","pp_24322741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24322737_1920.jpg":"1920x1080","k_24322737_1280.jpg":"1280x1280","k_24322737_1024.jpg":"1024x1024","k_24322737_640.jpg":"640x640","k_24322737_480.jpg":"480x480","k_24322737_340.jpg":"340x340","k_24322737_220.jpg":"220x220","o_24322737_1280.jpg":"1280x1920","o_24322737_1024.jpg":"1024x1536","o_24322737_640.jpg":"640x960","o_24322737_480.jpg":"480x720","o_24322737_340.jpg":"340x510","o_24322737_220.jpg":"220x330","h_24322737_1280.jpg":"1280x854","h_24322737_1024.jpg":"1024x683","h_24322737_640.jpg":"640x427","h_24322737_480.jpg":"480x320","h_24322737_340.jpg":"340x227","h_24322737_220.jpg":"220x147","pp_24322737_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322737_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322737_640.jpg":"640x814","pp_24322737_480.jpg":"480x611","pp_24322737_340.jpg":"340x432","pp_24322737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322735_1920.jpg":"1920x1080","k_24322735_1280.jpg":"1280x1280","k_24322735_1024.jpg":"1024x1024","k_24322735_640.jpg":"640x640","k_24322735_480.jpg":"480x480","k_24322735_340.jpg":"340x340","k_24322735_220.jpg":"220x220","o_24322735_1280.jpg":"1280x853","o_24322735_1024.jpg":"1024x682","o_24322735_640.jpg":"640x426","o_24322735_480.jpg":"480x320","o_24322735_340.jpg":"340x226","o_24322735_220.jpg":"220x146","h_24322735_1280.jpg":"1280x854","h_24322735_1024.jpg":"1024x683","h_24322735_640.jpg":"640x427","h_24322735_480.jpg":"480x320","h_24322735_340.jpg":"340x227","h_24322735_220.jpg":"220x147","pp_24322735_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322735_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322735_640.jpg":"640x814","pp_24322735_480.jpg":"480x611","pp_24322735_340.jpg":"340x432","pp_24322735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322733_1920.jpg":"1920x1080","k_24322733_1280.jpg":"1280x1280","k_24322733_1024.jpg":"1024x1024","k_24322733_640.jpg":"640x640","k_24322733_480.jpg":"480x480","k_24322733_340.jpg":"340x340","k_24322733_220.jpg":"220x220","o_24322733_1280.jpg":"1280x853","o_24322733_1024.jpg":"1024x682","o_24322733_640.jpg":"640x426","o_24322733_480.jpg":"480x320","o_24322733_340.jpg":"340x226","o_24322733_220.jpg":"220x146","h_24322733_1280.jpg":"1280x854","h_24322733_1024.jpg":"1024x683","h_24322733_640.jpg":"640x427","h_24322733_480.jpg":"480x320","h_24322733_340.jpg":"340x227","h_24322733_220.jpg":"220x147","pp_24322733_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322733_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322733_640.jpg":"640x814","pp_24322733_480.jpg":"480x611","pp_24322733_340.jpg":"340x432","pp_24322733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322744_1920.jpg":"1920x1080","k_24322744_1280.jpg":"1280x1280","k_24322744_1024.jpg":"1024x1024","k_24322744_640.jpg":"640x640","k_24322744_480.jpg":"480x480","k_24322744_340.jpg":"340x340","k_24322744_220.jpg":"220x220","o_24322744_1280.jpg":"1280x853","o_24322744_1024.jpg":"1024x682","o_24322744_640.jpg":"640x426","o_24322744_480.jpg":"480x320","o_24322744_340.jpg":"340x226","o_24322744_220.jpg":"220x146","h_24322744_1280.jpg":"1280x854","h_24322744_1024.jpg":"1024x683","h_24322744_640.jpg":"640x427","h_24322744_480.jpg":"480x320","h_24322744_340.jpg":"340x227","h_24322744_220.jpg":"220x147","pp_24322744_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322744_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322744_640.jpg":"640x814","pp_24322744_480.jpg":"480x611","pp_24322744_340.jpg":"340x432","pp_24322744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322742_1920.jpg":"1920x1080","k_24322742_1280.jpg":"1280x1280","k_24322742_1024.jpg":"1024x1024","k_24322742_640.jpg":"640x640","k_24322742_480.jpg":"480x480","k_24322742_340.jpg":"340x340","k_24322742_220.jpg":"220x220","o_24322742_1280.jpg":"1280x853","o_24322742_1024.jpg":"1024x682","o_24322742_640.jpg":"640x426","o_24322742_480.jpg":"480x320","o_24322742_340.jpg":"340x226","o_24322742_220.jpg":"220x146","h_24322742_1280.jpg":"1280x854","h_24322742_1024.jpg":"1024x683","h_24322742_640.jpg":"640x427","h_24322742_480.jpg":"480x320","h_24322742_340.jpg":"340x227","h_24322742_220.jpg":"220x147","pp_24322742_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322742_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322742_640.jpg":"640x814","pp_24322742_480.jpg":"480x611","pp_24322742_340.jpg":"340x432","pp_24322742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322739_1920.jpg":"1920x1080","k_24322739_1280.jpg":"1280x1280","k_24322739_1024.jpg":"1024x1024","k_24322739_640.jpg":"640x640","k_24322739_480.jpg":"480x480","k_24322739_340.jpg":"340x340","k_24322739_220.jpg":"220x220","o_24322739_1280.jpg":"1280x853","o_24322739_1024.jpg":"1024x682","o_24322739_640.jpg":"640x426","o_24322739_480.jpg":"480x320","o_24322739_340.jpg":"340x226","o_24322739_220.jpg":"220x146","h_24322739_1280.jpg":"1280x854","h_24322739_1024.jpg":"1024x683","h_24322739_640.jpg":"640x427","h_24322739_480.jpg":"480x320","h_24322739_340.jpg":"340x227","h_24322739_220.jpg":"220x147","pp_24322739_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322739_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322739_640.jpg":"640x814","pp_24322739_480.jpg":"480x611","pp_24322739_340.jpg":"340x432","pp_24322739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24322737_1920.jpg":"1920x1080","k_24322737_1280.jpg":"1280x1280","k_24322737_1024.jpg":"1024x1024","k_24322737_640.jpg":"640x640","k_24322737_480.jpg":"480x480","k_24322737_340.jpg":"340x340","k_24322737_220.jpg":"220x220","o_24322737_1280.jpg":"1280x1920","o_24322737_1024.jpg":"1024x1536","o_24322737_640.jpg":"640x960","o_24322737_480.jpg":"480x720","o_24322737_340.jpg":"340x510","o_24322737_220.jpg":"220x330","h_24322737_1280.jpg":"1280x854","h_24322737_1024.jpg":"1024x683","h_24322737_640.jpg":"640x427","h_24322737_480.jpg":"480x320","h_24322737_340.jpg":"340x227","h_24322737_220.jpg":"220x147","pp_24322737_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322737_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322737_640.jpg":"640x814","pp_24322737_480.jpg":"480x611","pp_24322737_340.jpg":"340x432","pp_24322737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322749_1920.jpg":"1920x1080","k_24322749_1280.jpg":"1280x1280","k_24322749_1024.jpg":"1024x1024","k_24322749_640.jpg":"640x640","k_24322749_480.jpg":"480x480","k_24322749_340.jpg":"340x340","k_24322749_220.jpg":"220x220","o_24322749_1280.jpg":"1280x853","o_24322749_1024.jpg":"1024x682","o_24322749_640.jpg":"640x426","o_24322749_480.jpg":"480x320","o_24322749_340.jpg":"340x226","o_24322749_220.jpg":"220x146","h_24322749_1280.jpg":"1280x854","h_24322749_1024.jpg":"1024x683","h_24322749_640.jpg":"640x427","h_24322749_480.jpg":"480x320","h_24322749_340.jpg":"340x227","h_24322749_220.jpg":"220x147","pp_24322749_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322749_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322749_640.jpg":"640x814","pp_24322749_480.jpg":"480x611","pp_24322749_340.jpg":"340x432","pp_24322749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24322746_1920.jpg":"1920x1080","k_24322746_1280.jpg":"1280x1280","k_24322746_1024.jpg":"1024x1024","k_24322746_640.jpg":"640x640","k_24322746_480.jpg":"480x480","k_24322746_340.jpg":"340x340","k_24322746_220.jpg":"220x220","o_24322746_1280.jpg":"1280x853","o_24322746_1024.jpg":"1024x682","o_24322746_640.jpg":"640x426","o_24322746_480.jpg":"480x320","o_24322746_340.jpg":"340x226","o_24322746_220.jpg":"220x146","h_24322746_1280.jpg":"1280x854","h_24322746_1024.jpg":"1024x683","h_24322746_640.jpg":"640x427","h_24322746_480.jpg":"480x320","h_24322746_340.jpg":"340x227","h_24322746_220.jpg":"220x147","pp_24322746_1280.jpg":"1280x1628","pp_24322746_1024.jpg":"1024x1303","pp_24322746_640.jpg":"640x814","pp_24322746_480.jpg":"480x611","pp_24322746_340.jpg":"340x432","pp_24322746_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8095931 Threads: 5 Questions: 1608293235 Slow queries: 4923139 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112742880 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/milanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima-1265880 [printLink] => /mozaik/panorama/milanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima-1265880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702909 [name] => Marija i Dragan Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-15 15:48:50 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-i-dragan-milanovic [link] => /tag/marija-i-dragan-milanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664734 [name] => dhmz meteorološke postaje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 09:58:47 [main_article_id] => 0 [alias] => dhmz-meteoroloske-postaje [link] => /tag/dhmz-meteoroloske-postaje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA I DRAGAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanovići već 20 godina nisu bili na godišnjem! Po cijele dane su im brojke u glavi; ovo je priča o njima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322741.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marija i Dragan Milanović














 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322741.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Marija i Dragan Milanović














 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322741.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix















 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322737.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

















 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322735.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Termometri koji mjere temperaturu zemlje na različitim dubinama
















 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322733.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322744.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

















 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322742.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Dragan Milanovic s nagradama sa izložbe svojih pasa
















 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322739.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Klimatološka stanica















 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322737.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix


















 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322749.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

















 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24322746.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Već 20 godina tri puta dnevno šalju metereološke podatke u DHMZ.
















 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Da nije bilo divlje pretvorbe&privatizacije, Marija Milanović (57) iz Sinja danas bi vjerojatno još radila u tvornici konca Dalmatinka u struci: kao kuharica. Pripremala bi topla jela za prelkinje: grah s kobasicama, pečenu piletinu, arambaše, razna povrtna variva, juhe, đuveč. Spravljala bi napitke, čaj i kakao "kraš ekspres", slagala suhe obroke, namaze, maslac i džemove u mono-dozama s kruhom, kako za radnice tako i za upravu. Imala bi pristojnu plaću, gratis obrok, godišnji odmor i bolovanje, K-15 i mogućnost povoljnog ljetovanja na moru u radničkim odmaralištima diljem jadranske obale. Možda čak i bonove za zimnicu.

---

image


















 

Nikola Vilić/Cropix
---

No, otkad su tvornicu konca preuzela braća Ladini i kraš ekspres zamijenili talijanskim espressom, a Dalmatinka ekspresno otišla u ropotarnicu povijesti, Marija se u svojim kasnim tridesetima, na domak četrdesetoj godini života našla – nigdje. Za tržište rada prestara, za penziju premlada, s dvoje male djece i suprugom – dragovoljcem Domovinskog rata, umirovljenikom. To su bili stresni dani unatrag dvadeset godina, kojih se ponekad prisjeti sad, kad radi nešto što onomad ni u snu ne bi pomislila da će raditi: postala je priučena meteorologinja, naime prije dva desetljeća preuzela je vođenje Klimatološke postaje Sinj, na mikrolokalitetu Glavice, u vrtu obiteljske kuće.

Prekvalificirala se, obučila za novi posao, no i izgubila mnoge benefite jer nije u stalnom radnom odnosu, nema bolovanja ni godišnjeg odmora, radi na Ugovor koji ima drukčija pravila igre, no ipak – radi. Svojim honorarom doprinosi kućnom budžetu i za to je zahvalna Državnom hidrometeorološkom zavodu, a zauzvrat čak pet puta dnevno obavlja različita mjerenja za koje je obučena i koja ćemo nabrojati u nastavku.

---

image

Termometri koji mjere temperaturu zemlje na različitim dubinama
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Nas se najviše dojmio podatak da žena tijekom dvadeset godina ni jednog dana nije bila na godišnjem odmoru (čak ni slobodnom vikendu?!) jer se mjerenja moraju obaviti svaki dan, do pet puta na dan. Moglo bi se reći da Marija Milanović vodi "život između mjerenja".

Ljeti ne ide na kupanje, atroke na neki ispad poput skijanja zimi; to je ionako preskupo za bračni par s prihodima honorarke i umirovljenika. Ne slavi Nove godine ni rođendane (osim neka zdravica između mjerenja u 15 i 20 sati, odnosno u 22 sata ljeti, kad je zadnje izvanredno protupožarno mjerenje klimatoloških parametara.

Pitamo Mariju i supruga joj Dragana, jedinoga koji je može zamijeniti, kako su proslavili nedavnu 37. godišnjicu braka.

---

image

Klimatološka stanica















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Otvorili šampanjac gore u kućici (mjerni punkt za evidenciju temperature u zaklonu, nap.a.) – smije se Dragan.

Marija nas obzirno ispravlja; jednom je ipak jedan dan izostala s mjerenja, štoviše, izbivala je cijeli dan i noć iz Glavica skupa sa suprugom. Bilo je to prije nekoliko godina, kad im se u Zadru ženio sin. Išli su na svadbu, i tada ih je jednokratno zamijenio prijatelj, profesor iz Sinja. To je bio, dakle, jedan dan izostanka s posla u dvadeset godina.

---

image

Marija i Dragan Milanović














 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Srića pa nisam puno zahtjevna – vedro će klimatologinja Marija. - Ali nekad isto poželin napravit đir, otić negdi na izlet. Bar do Cityja (City Centera One u Splitu, nap.a.) - sjetno se zagleda u daljinu, preko polja na kojem su dio zasadili pšenicom za domaći kruh, dio lucernom za ispašu svojih pčela iz nekoliko preostalih košnica.

Ni pčele nisu otišle na izlet, jednostavno im se tijekom godina drastično smanjio broj zbog raznih, po njih nepovoljnih, čimbenika: vremenskih prilika koje ih zbunjuju pa i ubijaju, zagađivača u prirodi, drugih neprijatelja. Sve te mijene jako dobro poznaju Milanovići, nitko ne osluškuje otkucaje prirode, klime i majčice Zemlje poput njih.

---

image

















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Eh da; srećom pa je Marija dobra zdravlja i ne treba bolovanje - jer ga nema - a kad nešto sitno i zaškripi, ipak obavi svoj dnevni posao.

- Ili priskoči Dragan, a ako je on u lovu, onda opet ja. Kad sam bila u gripi, dobro sam se zamotala, pa zum – vani, triba sve pogledat, zapisat, sastavit izvještaj, poslat tabletom u centralu DHMZ na uvid i korekcije. Dica mi tu ne mogu pomoć, sin koji živi s nama u kući ima troje dice, svoj obrt i ne razumi se u ovo, nevista isto radi. Drugi sin s familijom živi u Zadru. Ma, nije problem – veselo priča Marija.

Prva zimska mjerenja obaviti valja već u sedam ujutro, zadnja oko 21 sat. Ljeti se serija mjerenja pomiče sat vremena kasnije i uz redovna tri mjerenja uvode se dva izvanredna u svrhu prevencije požara.

Milanovići na svom zemljištu imaju kućicu-mjerač temperature zraka u zaklonu, kao i drugi mjerni instrument, geopolje, koji bilježi temperaturu pri zemlji, potom kišomjer i ombrograf – oba za mjerenje količine oborina. Eh, da, temperatura tla mjeri se na različitim dubinama: od dva, pet, deset, 20 i 50 centimetara dubine, kao i na suterenu, dok je heliograf nalik staklenoj kugli u koju se umeću različite trake za sva godišnja doba, a njime se mjeri osunčanost.

---

image

Već 20 godina tri puta dnevno šalju metereološke podatke u DHMZ.
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

Barograf mjeri tlak zraka, vjetrulja pak bilježi smjer vjetra, ručni animometar njegovu jačinu i brzinu u boforima. Isparitelj ljeti bilježi utjecaj umjetnih jezera na mikroklimu i simulator je akumulacijskog jezera, dok se golim okom bilježi naoblaka i vidljivost, ukoliko eventualno u zoni mjerenja/opažanja ima magle i slično. Svi podaci su tajni dok se šalju u centralu DHMZ-a u Zagreb, dok ne prođu obradu i izađu vani kao redovito službeno priopćenje, koje se marljivo ažurira i kao takvo je izuzetno koristan vodič svima nama, posebice poljoprivrednicima, stočarima, pčelarima...

O klimatološkim (ne)prilikama Cetinskog kraja nećemo ovom prilikom, dovoljno je reći da smo u razmaku od samo dva posjeta Milanovićima u nekoliko dana doživjeli temperaturni raspon od ranojutarnjih minus deset, pa do plus šest za prvog mjerenja u sedam sati. Rekosmo, nakon dva-tri dana, u isto doba dana.

Pitamo simpatične supružnike Milanović je li im naš predsjednik Zoran nešto u rodu.

- Nije, ali smo susjedi; tu su mu živili roditelji do šezdesetih godina, stric je osta sa familijon u kući. A Zoran, on je rođen u Zagrebu, ali bi dolazija za praznike; malo je se uvik drža po strani, gradsko dite, slabo smo se i poznavali. Najbolje san ga vidija na zakletvi u vojsci u Beogradu. Na Topčideru – kazuje razgovorljivi Dragan, inače poznati kinološki sudac i nagrađivani uzgajivač pasa, te pasionirani lovac ali i – novinar. Pisao je tekstove o lovu i kinologiji za naša izdanja. Ima garažu punu pehara, a zidove pune priznanja za organiziranja smotri/izložaba pasa i nagrade sa natjecanja, te "folder" u glavi prepun narodnih mudrosti – preteča suvremene meteorologije.

---

image

Dragan Milanovic s nagradama sa izložbe svojih pasa
















 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Prije su stari ljudi govorili da je vrime za sadit kumpire kad možeš bos ‘odat (hodat, nap.a.), a neki i dandanas gledaju više u Kamešnicu, ima li sniga i kakvi će bit dani isprid nas negoli u službeno meteorološko izvješće. Ima i puno onih koji dođu k nama pitat kakvo je bilo vrime "toga i toga" dana, kad je bija neki prometni udes, na primjer – navodi Milanović.

Vrlo su česti i posjeti školaraca svih dobnih skupina, kao i studenata njihovoj klimatološkoj postaji.

- Čujte, nije ovaj posal težak, da budemo iskreni. Kad se čovik verzira, brzo se sve to obavi, ali... Vezan si za lokaciju, ne moš nigdi. Ma ni u šoping do Splita ka žena – s osmjehom se pojada Marija.

- Sva srića – zaklopi Dragan, pa oboje prasnu u smijeh. Sretni i složni kao dva goluba, u svojoj kućici s termometrom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Marija i Dragan Milanović














 

Nikola Vilić/Cropix

Termometri koji mjere temperaturu zemlje na različitim dubinama
















 

Nikola Vilić/Cropix

Dragan Milanovic s nagradama sa izložbe svojih pasa
















 

Nikola Vilić/Cropix

Klimatološka stanica















 

Nikola Vilić/Cropix

Već 20 godina tri puta dnevno šalju metereološke podatke u DHMZ.
















 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/milanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima-1265880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5003e90a9a681059213e0edc46057c7cb542cf9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87i+ve%C4%87+20+godina+nisu+bili+na+godi%C5%A1njem%21+Po+cijele+dane+su+im+brojke+u+glavi%3B+ovo+je+pri%C4%8Da+o+njima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmilanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima-1265880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmilanovici-vec-20-godina-nisu-bili-na-godisnjem-po-cijele-dane-su-im-brojke-u-glavi-ovo-je-prica-o-njima-1265880 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA I DRAGAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMARIJA I DRAGAN

Milanovići već 20 godina nisu bili na godišnjem! Po cijele dane su im brojke u glavi; ovo je priča o njima

18. veljače 2023. - 12:15

Da nije bilo divlje pretvorbe&privatizacije, Marija Milanović (57) iz Sinja danas bi vjerojatno još radila u tvornici konca Dalmatinka u struci: kao kuharica. Pripremala bi topla jela za prelkinje: grah s kobasicama, pečenu piletinu, arambaše, razna povrtna variva, juhe, đuveč. Spravljala bi napitke, čaj i kakao "kraš ekspres", slagala suhe obroke, namaze, maslac i džemove u mono-dozama s kruhom, kako za radnice tako i za upravu. Imala bi pristojnu plaću, gratis obrok, godišnji odmor i bolovanje, K-15 i mogućnost povoljnog ljetovanja na moru u radničkim odmaralištima diljem jadranske obale. Možda čak i bonove za zimnicu.

No, otkad su tvornicu konca preuzela braća Ladini i kraš ekspres zamijenili talijanskim espressom, a Dalmatinka ekspresno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 02:07