stdClass Object ( [id] => 1259112 [title] => Mijenjaju se pravila o golotinji? Dame i gospodo, sise na gotovs! [alias] => mijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Instagram i Facebook, odnosno Meta u čijem su vlasništvu ove dvije moćne društvene mreže, sredinom ožujka bi mogle promijeniti svoje standarde vezane uz golotinju. Da budemo precizniji, najavljena, ali još uvijek neizvjesna promjena pravila odnosi se na žensku golotinju, a još preciznije, za fotografije golih ženskih grudi, odnosno – bradavica.

Naime, savjetodavni nadzorni odbor Mete koji se sastoji od znanstvenika, novinara i sociologa i pravnika predložio je da bi stranice društvenih mreža u vlasništvu Mete trebale preispitati i razjasniti svoje "zbunjujuće" politike oko bradavica i golih grudi kako bi bile inkluzivnije, osobito kad su u pitanju trans i nebinarne osobe, stoji u zaključku ovog odbora koji je usvojen 17. siječnja.

- Meta sada ima vremena do sredine ožujka proučiti preporuke odbora i odlučiti hoće li tvrtka i službeno promijeniti svoju politiku sadržaja, rekla je glasnogovornica Sally Aldous. Drugim riječima, premda je vijest da su ‘bradavice konačno slobodne‘ već obišla svijet, Meta uopće nije promijenila svoju politiku — barem ne još.

Situacija je pomalo i dalje mutna. Sve je počelo kada je Meta greškom uklonila dvije objave s Instagrama koje je trans i nebinarni par koji živi u SAD-u objavio kako bi prikupio sredstva za operaciju spola. Obje fotografije su te ljude prikazivale "golih prsa s prekrivenim bradavicama", a prateći tekst je isticao zdravstvenu zaštitu transrodnih osoba i da će jedna od tih osoba uskoro biti podvrgnuta operaciji koja preoblikuje prsa kako bi se stvorio muževniji ili ženstveniji izgled za transrodne i nebinarne osobe. Metini automatizirani sustavi označili su objave kao potencijalno kršenje standarda zajednice te je Meta uklonila te postove. Par se, međutim, žalio Meti, a potom i nadzornom odboru. Prije nego što je odbor i pregledao njihovu žalbu, "Meta je utvrdila da je pogreškom uklonila objave i vratila ih", stoji u Metinom priopćenju.

Nadzorni odbor utvrdio je da uklanjanje tih objava "nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrijednostima ili odgovornostima u vezi s ljudskim pravima" i rekao je da ovi slučajevi "naglašavaju temeljna pitanja Metinih politika". Članovi odbora pozvali su na preispitivanje "zbunjujućih" politika društvenih medija oko standarda zajednice koji zabranjuje "ženske bradavice" osim u određenim situacijama, "kao što su dojenje i operacije spola", stoji u odluci.

-Iznimke od pravila o ženskim bradavicama su opsežne i zbunjujuće, osobito jer se odnose na transrodne i nebinarne osobe, stoji u odluci od 17. siječnja.

- Iznimke se kreću od objava u znak prosvjeda, do scena poroda te medicinskih i zdravstvenih konteksta, uključujući i vrhunsku kirurgiju i svijest o raku dojke i često su zamršene i loše definirane, navodi se u odluci koja naglašava i slučajeve u kojima moderatori Facebooka i Instagrama moraju provjeriti prirodu kirurških zahvata ili ožiljaka od mastektomije kako bi utvrdili spadaju li u. A to nije baš tako jednostavno.

- Ženska golotinja već je naglašeno manifestna pojava dugi niz godina, potvrđuje prof. dr. sc. Anči Leburić, profesorica sociolofije u trajnom zvanju na splitskom Filozofskom fakultetu.

---

image


Prof. dr.sc. Anči Leburić profesorica sociologije na filozofskom fakultetu

Ante Čizmić/Cropix
---

- Tabuiziranje tog fenomena već duže je "oslobođeno" svoga društvenog utjecaja i moći. Nerijetko mi se čini da čak i rasprava na tu temu postaje društveno trivijalna i mnogima nezanimljiva. Pogotovo, ako se vezuje uz kategorije kao što su sloboda, ravnopravnost, jednakost spolova ili pak rodova i sl. Neke društvene djelatnosti potpuno su se erotizirale, pogotovo one u medijima, npr. reklamne itd. Religijske ili neke crkvene poruke pune su upozorenja o sveprisutnosti "golotinje i nemorala" na svim društvenim razinama života, pa čak i rada stanovništva.

Sve se to smatra prilično zastrašujućim. Dakle, tumačenje prisustva golotinje u javnosti je relativno i ovisno o statusu onoga koji to tumači, o njegovom društvenom ugledu ili koncentraciji moći, o religijskoj, političkoj ili nekoj drugoj provenijenciji, te nizu drugih faktora koji mogu biti u toj interpretativnoj "igri". Takva će tumačenja biti liberalnija kako se krećete s lijeva na desno u nekoj političkoj ili ideološkoj priči. Neki će pak vezivati ovu temu uz osvješćivanje naroda ili uz određivanje vrijednosti, moralnosti, razlikovanja dobra i zla i slično.

- Kako nas u takvim društvenim kontekstima "oslobađanje bradavica" može inspirirati na korjenite društvene promjene ili općenito na društveni boljitak u životima žena? Ja ga ne vidim niti ga mogu zamisliti, bez obzira o kojem je moćnom portalu ili mreži riječ, te bez obzira o kojem je broju pratitelja riječ. Osim toga, očuvanje privatnosti ne mora biti u direktnoj vezi s poštivanjem ljudskih prava. U nekim društvenim svjetovima najčešće i nije. Ovisno o društvenom svijetu u kojem živite ili u kojem se u svojoj dokolici pojavljujete, vaši će izbori, odluke, ukusi i pažnje biti različito tempirani, oblikovani i stvarani ili kako bismo mi sociolozi komentirali: bit će socijalno konstruirani na različite načine, sadržaje i forme, smatra Anči Leburić.

Pokret ‘Free the Nipple‘, međutim, već slavi pobjedu, a riječ je o pokretu koji se zalaže za jednak tretman muške i ženske golotinje na društvenim mrežama i u medijima općenito, posebno apostrofirajući bradavice koje ‘treba osloboditi‘. ‘Free the Nipple‘, s druge strane, kao pokret koji je u prvom redu nastao kao bunt umjetnika – osobito fotografa, ali i umjetnika koji slikaju ženske aktove i čija su djela cenzurirana, promjenu politike Mete doživljava kao korak naprijed u odnosu i na umjetničke slobode. Drugim riječima, oslobađanje ženskih bradavica nije samo tema obijesnih gospođa koje se vole na Facebooku pokazivati u toplesu, nego u prvom redu pitanje ljudskih prava i umjetničkih sloboda.

- Mnogi društveni sadržaji, premda ozbiljni u svojoj nakani, znaju otići ili odlaze, ili se prezentiraju, kao trivijalni. Međutim, stavimo stvari na jednostavnu razinu – kaže Antonija Stojanović, aktivistica riječke udruge Lori koja zagovara promicanje ženskih i LGBT, posebno lezbijskih ljudskih prava.

– Stotinama godina ženama se nameće koncept srama po pitanju tjelesnosti i seksualnosti i to po kriterijima koji nemaju veze ni s čime nego s muškim pogledom na žensko tijelo i s vjerskim predrasudama. Zašto je dojenje prizor kojeg se treba sramiti?

Zašto ga ne možete više vidjeti ni u filmovima? Prognano je kao reklame za alkohol i cigarete! Zašto žena koja na grudima drži svoje dijete treba biti cenzurirana? I sve to u vrijeme kad TV ekranima i jumbo plakatima paradiraju muškarci golih torza koji reklamiraju sve – od naočala za sunce do parfema.

Nisam za objektiviziranje ni seksizam bilo koje vrste, ali sam izrazito protiv transgeneracijskog licemjerja koje je upisano i u standarde Instagrama i Facebooka te za umjetnost bez ograničenja i bez smiješnih naljepnica koje administratori društvenih mreža, valjda čuvari javnog morala, stavljaju na bradavice, kaže Antonija Stojanović.

---

ANČI LEBURIĆ:

Pričajmo o dubljim problemima!

- Slažem se svakako da je trivijalno raspravljati o nečemu što nema veze s duboko kriznim, okoštalim i ubojitim društvenim problemima, kao što su nejednakosti bilo koje vrste, a pogotovo one koje već dugo traju, koje izazivaju rasap društvenosti i protiv kojih je društvo nemoćno ili nesposobno da se izbori za drugačije, demokratičnije ili humanije ponašanje ili stanje, smatra prof. dr. sc. Anči Leburić.

- Takvih je društvenih zala daleko više i kao da im nema kraja. Rađaju se neprestano i stječemo dojam kao da su neke neravnopravnosti, primjerice rodne, sve intenzivnije i dublje i raširenije. Tako nas svaka novonastala društvena situacija može uvjeriti u rađanje novih nejednakosti i neravnopravnosti, pa se sjetimo npr. covid krize ili sada trenutačne recesijske ili inflacijske krize, zaključuje Leburić.

---

---

‘Nepristojni‘ Michelangelo

Cenzura vuče duge korijene, a njome su bili pogođeni i najveći, u vrijeme kad internet nisu mogli zamisliti niti najmaštovitiji. Jedan od najpoznatijih cenzuriranih starih majstora je bio Michelangelu koji je u Vatikanu, u Sikstinskoj kapeli naslikao više od 300 ljudskih figura na površini od gotovo 800 četvornih metara. Freske su dovršene u listopadu 1512. no 1536. koncil u Trentu je zatražio da se istaknutiji aktovi s freske ‘upristoje‘.

Umjetnik Daniele da Volterra angažiran je da ‘nepristojnim‘ aktovima docrtaju krpice na stidnim mjestima. To mu je donijelo podsmijeh kolega i nadimak ‘Il Braghettone‘ - Gaćan. Jedan od najstrožih Michelangelovih kritičara bio je papinski majstor ceremonijala Biagio da Cesena.

‘Toliko golih ljudi koji pokazuju svoju sramotu, slika je koja ne priliči papinskoj kapeli. Ona je puno bolja za terme ili za gostionicu‘, rekao je. Michelangelo, gnjevan, Cesenu je naknadno smjestio u ‘Posljednji sud‘, i to golog golcatog i k tome ravno u pakao, s velikom zmijom omotanom oko nogu, usred mnoštva vragova.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVA POLITIKA 0 7035 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-24 10:42:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-24 12:43:15 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-01-24 12:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 392 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mijenjaju se pravila o golotinji? Stojanović: 'Ženama se nameće sram zbog seksualnosti, protivim se licemjerju' [metakey] => meta, facebook, Instagram, golotinja na društvenim mrežama [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/24\/24192293.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/24\/20026082.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jaap Arriens\/Nurphoto Via Afp","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","


\nProf. dr.sc. An\u010di Leburi\u0107 profesorica sociologije na filozofskom fakultetu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24192293_1920.jpg":"1920x1080","k_24192293_1280.jpg":"1280x1280","k_24192293_1024.jpg":"1024x1024","k_24192293_640.jpg":"640x640","k_24192293_480.jpg":"480x480","k_24192293_340.jpg":"340x340","k_24192293_220.jpg":"220x220","o_24192293_1280.jpg":"1280x853","o_24192293_1024.jpg":"1024x682","o_24192293_640.jpg":"640x426","o_24192293_480.jpg":"480x320","o_24192293_340.jpg":"340x226","o_24192293_220.jpg":"220x146","h_24192293_1280.jpg":"1280x854","h_24192293_1024.jpg":"1024x683","h_24192293_640.jpg":"640x427","h_24192293_480.jpg":"480x320","h_24192293_340.jpg":"340x227","h_24192293_220.jpg":"220x147","pp_24192293_1280.jpg":"1280x1628","pp_24192293_1024.jpg":"1024x1303","pp_24192293_640.jpg":"640x814","pp_24192293_480.jpg":"480x611","pp_24192293_340.jpg":"340x432","pp_24192293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2918","hd_20026082_1920.jpg":"1920x1080","k_20026082_1280.jpg":"1280x1280","k_20026082_1024.jpg":"1024x1024","k_20026082_640.jpg":"640x640","k_20026082_480.jpg":"480x480","k_20026082_340.jpg":"340x340","k_20026082_220.jpg":"220x220","o_20026082_1280.jpg":"1280x1945","o_20026082_1024.jpg":"1024x1556","o_20026082_640.jpg":"640x972","o_20026082_480.jpg":"480x729","o_20026082_340.jpg":"340x516","o_20026082_220.jpg":"220x334","h_20026082_1280.jpg":"1280x854","h_20026082_1024.jpg":"1024x683","h_20026082_640.jpg":"640x427","h_20026082_480.jpg":"480x320","h_20026082_340.jpg":"340x227","h_20026082_220.jpg":"220x147","pp_20026082_1280.jpg":"1280x1628","pp_20026082_1024.jpg":"1024x1303","pp_20026082_640.jpg":"640x814","pp_20026082_480.jpg":"480x611","pp_20026082_340.jpg":"340x432","pp_20026082_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7828224 Threads: 5 Questions: 1575122953 Slow queries: 4806406 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111873277 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/mijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju-1259112 [printLink] => /mozaik/panorama/mijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju-1259112?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654467 [name] => meta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-28 20:33:51 [main_article_id] => 0 [alias] => meta [link] => /tag/meta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 292689 [name] => facebook [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebook [link] => /tag/facebook ) [2] => stdClass Object ( [id] => 447367 [name] => Instagram [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => instagram [link] => /tag/instagram ) [3] => stdClass Object ( [id] => 703855 [name] => golotinja na društvenim mrežama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-24 13:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => golotinja-na-drustvenim-mrezama [link] => /tag/golotinja-na-drustvenim-mrezama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mijenjaju se pravila o golotinji? Dame i gospodo, sise na gotovs! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/24192293.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/24192293.jpg [title] => Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/24/20026082.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix


Prof. dr.sc. Anči Leburić profesorica sociologije na filozofskom fakultetu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Instagram i Facebook, odnosno Meta u čijem su vlasništvu ove dvije moćne društvene mreže, sredinom ožujka bi mogle promijeniti svoje standarde vezane uz golotinju. Da budemo precizniji, najavljena, ali još uvijek neizvjesna promjena pravila odnosi se na žensku golotinju, a još preciznije, za fotografije golih ženskih grudi, odnosno – bradavica.

Naime, savjetodavni nadzorni odbor Mete koji se sastoji od znanstvenika, novinara i sociologa i pravnika predložio je da bi stranice društvenih mreža u vlasništvu Mete trebale preispitati i razjasniti svoje "zbunjujuće" politike oko bradavica i golih grudi kako bi bile inkluzivnije, osobito kad su u pitanju trans i nebinarne osobe, stoji u zaključku ovog odbora koji je usvojen 17. siječnja.

- Meta sada ima vremena do sredine ožujka proučiti preporuke odbora i odlučiti hoće li tvrtka i službeno promijeniti svoju politiku sadržaja, rekla je glasnogovornica Sally Aldous. Drugim riječima, premda je vijest da su ‘bradavice konačno slobodne‘ već obišla svijet, Meta uopće nije promijenila svoju politiku — barem ne još.

Situacija je pomalo i dalje mutna. Sve je počelo kada je Meta greškom uklonila dvije objave s Instagrama koje je trans i nebinarni par koji živi u SAD-u objavio kako bi prikupio sredstva za operaciju spola. Obje fotografije su te ljude prikazivale "golih prsa s prekrivenim bradavicama", a prateći tekst je isticao zdravstvenu zaštitu transrodnih osoba i da će jedna od tih osoba uskoro biti podvrgnuta operaciji koja preoblikuje prsa kako bi se stvorio muževniji ili ženstveniji izgled za transrodne i nebinarne osobe. Metini automatizirani sustavi označili su objave kao potencijalno kršenje standarda zajednice te je Meta uklonila te postove. Par se, međutim, žalio Meti, a potom i nadzornom odboru. Prije nego što je odbor i pregledao njihovu žalbu, "Meta je utvrdila da je pogreškom uklonila objave i vratila ih", stoji u Metinom priopćenju.

Nadzorni odbor utvrdio je da uklanjanje tih objava "nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrijednostima ili odgovornostima u vezi s ljudskim pravima" i rekao je da ovi slučajevi "naglašavaju temeljna pitanja Metinih politika". Članovi odbora pozvali su na preispitivanje "zbunjujućih" politika društvenih medija oko standarda zajednice koji zabranjuje "ženske bradavice" osim u određenim situacijama, "kao što su dojenje i operacije spola", stoji u odluci.

-Iznimke od pravila o ženskim bradavicama su opsežne i zbunjujuće, osobito jer se odnose na transrodne i nebinarne osobe, stoji u odluci od 17. siječnja.

- Iznimke se kreću od objava u znak prosvjeda, do scena poroda te medicinskih i zdravstvenih konteksta, uključujući i vrhunsku kirurgiju i svijest o raku dojke i često su zamršene i loše definirane, navodi se u odluci koja naglašava i slučajeve u kojima moderatori Facebooka i Instagrama moraju provjeriti prirodu kirurških zahvata ili ožiljaka od mastektomije kako bi utvrdili spadaju li u. A to nije baš tako jednostavno.

- Ženska golotinja već je naglašeno manifestna pojava dugi niz godina, potvrđuje prof. dr. sc. Anči Leburić, profesorica sociolofije u trajnom zvanju na splitskom Filozofskom fakultetu.

---

image


Prof. dr.sc. Anči Leburić profesorica sociologije na filozofskom fakultetu

Ante Čizmić/Cropix
---

- Tabuiziranje tog fenomena već duže je "oslobođeno" svoga društvenog utjecaja i moći. Nerijetko mi se čini da čak i rasprava na tu temu postaje društveno trivijalna i mnogima nezanimljiva. Pogotovo, ako se vezuje uz kategorije kao što su sloboda, ravnopravnost, jednakost spolova ili pak rodova i sl. Neke društvene djelatnosti potpuno su se erotizirale, pogotovo one u medijima, npr. reklamne itd. Religijske ili neke crkvene poruke pune su upozorenja o sveprisutnosti "golotinje i nemorala" na svim društvenim razinama života, pa čak i rada stanovništva.

Sve se to smatra prilično zastrašujućim. Dakle, tumačenje prisustva golotinje u javnosti je relativno i ovisno o statusu onoga koji to tumači, o njegovom društvenom ugledu ili koncentraciji moći, o religijskoj, političkoj ili nekoj drugoj provenijenciji, te nizu drugih faktora koji mogu biti u toj interpretativnoj "igri". Takva će tumačenja biti liberalnija kako se krećete s lijeva na desno u nekoj političkoj ili ideološkoj priči. Neki će pak vezivati ovu temu uz osvješćivanje naroda ili uz određivanje vrijednosti, moralnosti, razlikovanja dobra i zla i slično.

- Kako nas u takvim društvenim kontekstima "oslobađanje bradavica" može inspirirati na korjenite društvene promjene ili općenito na društveni boljitak u životima žena? Ja ga ne vidim niti ga mogu zamisliti, bez obzira o kojem je moćnom portalu ili mreži riječ, te bez obzira o kojem je broju pratitelja riječ. Osim toga, očuvanje privatnosti ne mora biti u direktnoj vezi s poštivanjem ljudskih prava. U nekim društvenim svjetovima najčešće i nije. Ovisno o društvenom svijetu u kojem živite ili u kojem se u svojoj dokolici pojavljujete, vaši će izbori, odluke, ukusi i pažnje biti različito tempirani, oblikovani i stvarani ili kako bismo mi sociolozi komentirali: bit će socijalno konstruirani na različite načine, sadržaje i forme, smatra Anči Leburić.

Pokret ‘Free the Nipple‘, međutim, već slavi pobjedu, a riječ je o pokretu koji se zalaže za jednak tretman muške i ženske golotinje na društvenim mrežama i u medijima općenito, posebno apostrofirajući bradavice koje ‘treba osloboditi‘. ‘Free the Nipple‘, s druge strane, kao pokret koji je u prvom redu nastao kao bunt umjetnika – osobito fotografa, ali i umjetnika koji slikaju ženske aktove i čija su djela cenzurirana, promjenu politike Mete doživljava kao korak naprijed u odnosu i na umjetničke slobode. Drugim riječima, oslobađanje ženskih bradavica nije samo tema obijesnih gospođa koje se vole na Facebooku pokazivati u toplesu, nego u prvom redu pitanje ljudskih prava i umjetničkih sloboda.

- Mnogi društveni sadržaji, premda ozbiljni u svojoj nakani, znaju otići ili odlaze, ili se prezentiraju, kao trivijalni. Međutim, stavimo stvari na jednostavnu razinu – kaže Antonija Stojanović, aktivistica riječke udruge Lori koja zagovara promicanje ženskih i LGBT, posebno lezbijskih ljudskih prava.

– Stotinama godina ženama se nameće koncept srama po pitanju tjelesnosti i seksualnosti i to po kriterijima koji nemaju veze ni s čime nego s muškim pogledom na žensko tijelo i s vjerskim predrasudama. Zašto je dojenje prizor kojeg se treba sramiti?

Zašto ga ne možete više vidjeti ni u filmovima? Prognano je kao reklame za alkohol i cigarete! Zašto žena koja na grudima drži svoje dijete treba biti cenzurirana? I sve to u vrijeme kad TV ekranima i jumbo plakatima paradiraju muškarci golih torza koji reklamiraju sve – od naočala za sunce do parfema.

Nisam za objektiviziranje ni seksizam bilo koje vrste, ali sam izrazito protiv transgeneracijskog licemjerja koje je upisano i u standarde Instagrama i Facebooka te za umjetnost bez ograničenja i bez smiješnih naljepnica koje administratori društvenih mreža, valjda čuvari javnog morala, stavljaju na bradavice, kaže Antonija Stojanović.

---

ANČI LEBURIĆ:

Pričajmo o dubljim problemima!

- Slažem se svakako da je trivijalno raspravljati o nečemu što nema veze s duboko kriznim, okoštalim i ubojitim društvenim problemima, kao što su nejednakosti bilo koje vrste, a pogotovo one koje već dugo traju, koje izazivaju rasap društvenosti i protiv kojih je društvo nemoćno ili nesposobno da se izbori za drugačije, demokratičnije ili humanije ponašanje ili stanje, smatra prof. dr. sc. Anči Leburić.

- Takvih je društvenih zala daleko više i kao da im nema kraja. Rađaju se neprestano i stječemo dojam kao da su neke neravnopravnosti, primjerice rodne, sve intenzivnije i dublje i raširenije. Tako nas svaka novonastala društvena situacija može uvjeriti u rađanje novih nejednakosti i neravnopravnosti, pa se sjetimo npr. covid krize ili sada trenutačne recesijske ili inflacijske krize, zaključuje Leburić.

---

---

‘Nepristojni‘ Michelangelo

Cenzura vuče duge korijene, a njome su bili pogođeni i najveći, u vrijeme kad internet nisu mogli zamisliti niti najmaštovitiji. Jedan od najpoznatijih cenzuriranih starih majstora je bio Michelangelu koji je u Vatikanu, u Sikstinskoj kapeli naslikao više od 300 ljudskih figura na površini od gotovo 800 četvornih metara. Freske su dovršene u listopadu 1512. no 1536. koncil u Trentu je zatražio da se istaknutiji aktovi s freske ‘upristoje‘.

Umjetnik Daniele da Volterra angažiran je da ‘nepristojnim‘ aktovima docrtaju krpice na stidnim mjestima. To mu je donijelo podsmijeh kolega i nadimak ‘Il Braghettone‘ - Gaćan. Jedan od najstrožih Michelangelovih kritičara bio je papinski majstor ceremonijala Biagio da Cesena.

‘Toliko golih ljudi koji pokazuju svoju sramotu, slika je koja ne priliči papinskoj kapeli. Ona je puno bolja za terme ili za gostionicu‘, rekao je. Michelangelo, gnjevan, Cesenu je naknadno smjestio u ‘Posljednji sud‘, i to golog golcatog i k tome ravno u pakao, s velikom zmijom omotanom oko nogu, usred mnoštva vragova.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix


Prof. dr.sc. Anči Leburić profesorica sociologije na filozofskom fakultetu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/mijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju-1259112 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9554060c893bdbf16867ba9a146bfc12c8d2a3d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mijenjaju+se+pravila+o+golotinji%3F+Dame+i+gospodo%2C+sise+na+gotovs%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju-1259112 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmijenjaju-se-pravila-o-golotinji-stojanovic-zenama-se-namece-sram-zbog-seksualnosti-protivim-se-licemjerju-1259112 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA POLITIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaNOVA POLITIKA

Mijenjaju se pravila o golotinji? Dame i gospodo, sise na gotovs!

24. siječnja 2023. - 13:21

Instagram i Facebook, odnosno Meta u čijem su vlasništvu ove dvije moćne društvene mreže, sredinom ožujka bi mogle promijeniti svoje standarde vezane uz golotinju. Da budemo precizniji, najavljena, ali još uvijek neizvjesna promjena pravila odnosi se na žensku golotinju, a još preciznije, za fotografije golih ženskih grudi, odnosno – bradavica.

Naime, savjetodavni nadzorni odbor Mete koji se sastoji od znanstvenika, novinara i sociologa i pravnika predložio je da bi stranice društvenih mreža u vlasništvu Mete trebale preispitati i razjasniti svoje "zbunjujuće" politike oko bradavica i golih grudi kako bi bile inkluzivnije, osobito kad su u pitanju trans i nebinarne osobe, stoji u zaključku ovog odbora koji je usvojen 17. siječnja.

- Meta sada ima vremena do sredine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 23:45