StoryEditorOCM
Panoramapokazala studija

Jeste li se ikad zapitali zašto ste tužni nakon posljednjeg nastavka omiljene serije? Evo zbog čega vam se to događa

Piše Ana Špoljarić/Živim.hr
16. lipnja 2024. - 09:00

Zadnja scena. Dok su u zagrljaju, Rachel pita Monicu i Chandlera imaju li vremena za još jednu kavu na što oni potvrdno odgovaraju. Popularni prijatelji odlaze u već dobro poznati kafić Central Perk, ulazna vrata stana se zatvaraju, a pogled ostaje na kultnom žutom okviru sa špijunkom u sredini... Je li osjetili ponovnu nostalgiju? Seinfeld, Mash, Beverly Hills, Princ iz Bel-Aira, Gilmorice, Game of Thrones, Seks i grad Breaking Bad, Žica, Oz, Sopranosi, Office, Nasljeđe...na koliko ste od ovih serija ostavili nedovršenima sve započete radnje i brže bolje pojurili pred tv ekrane? Koliko ste silno poželjeli da ove i druge kultne serije traju, ma barem još jednu sezonu?, piše Živim.hr.

Kraj tv serije i osjećaj tuge

Nebrojeni su fanovi (i sami se u njih ubrajamo) koji bi osjetili neopisivu tugu kad bi njihova omiljena tv serija završila. Taj bi osjećaj pomiješan s nostalgijom trajao danima. Dobra priča nas jednostavno zaokuplja. Toliko da njen završetak opravdano ostavlja prazninu u nama. Isto se dogodilo mnogim fanovima australske serije Neighbours koja je ukinuta 2022. Bio je to savršen povod za Adama Geracea, profesora psihologije sa Sveučilišta Central Queensland u Australiji za pokretanje društvenog istraživanja. Želio je saznati kako se Australci osjećaju zbog završetka serije. Obožavatelji su taj događaj koji je autor opisao u studiji objavljenoj u časopisu Plos One iskreno usporedili s osjećajem tuge i gubitka najboljeg prijatelja, navodi NBC News. Također, među ispitanicima se isticao još jedan osjećaj i to ljutnje zbog činjenice da je serija bila naglo maknuta s tv ekrana, bez završetka.

Koji je razlog iza ovih intenzivnih emocija i je li je takva reakcija prirodna? Najočitiji razlog je da se gledajući seriju doista povezujemo s pričama likova i njihovim osobnostima, a njezinim se završetkom osjećamo kao da smo upravo prerezali pupčanu vrpcu sigurnosti. Znanstvenici su ovaj fenomen nazvali parasocijalnim prekidom i upotrijebili ga u studiji koja je bila namijenjena razumijevanju reakcije ljudi povodom završetka spomenute TV serije Prijatelji. Studija je utvrdila da su obožavatelji doživjeli razinu patnje sličnu raskidu veze u stvarnom životu.

Koji sve fenomeni stoje iza gledanja omiljenih tv serija

Vjerujemo da se možete poistovjetiti da je gledanje serija svojevrsni društveni fenomen oko kojeg se svi okupljamo, kolektivno nagađamo i raspravljamo. Rado ćemo među svojim društvom podijeliti strepnje hoće li Kelly odabrati Brandona ili Dylana kao i osjećaj nemira hoće li Derek iz Grey‘s Anathomy ipak preživjeti?! Ovaj nas fenomen čini još povezanijima. Tome u prilog ide i činjenica da su mnogi od nas imali tog jednog prijatelja kod kojeg bi se, u vrijeme dok se serija prikazivala jednom tjedno, obavezno okupljali i gotovo bez treptaja očiju zajedno odgledali tih neprocjenjivih 20 minuta života izmišljenih likova.

No, osim činjenice povezivanja još jedna bitna značajka popularnih tv serija je ta da pružaju svojevrsnu relaksaciju i odmor, a ponekad i bijeg od stvarnosti. Serije nam nude odmor od stresa. Stoga, pomalo je i logično da će nam takva navika rasterećivanja mozga jednom kad serija završi, silno nedostajati. Čak do te mjere da ćemo odgledano poželjeti gledati iznova. Premda su uglavnom u nama prisutni osjećaji sjete, nostalgije i želje za nastavkom, postoji i druga krajnost emocija, a to je ljutnja. Ona se uglavnom javlja kad priča ostane nerazriješena. Taj nagli ili nezadovoljavajući završetak može zasigurno ostaviti osjećaj nemira i neugode u nama.

Zadovoljenje potreba

Sve navedeno potvrđuje da smo emocionalna bića koja imaju različite psihološke potrebe, od druženja i emocionalne regulacije do osjećaja pripadnosti i identiteta. Razumijevanje ove dinamike pomaže nam objasniti zašto popularne serije mogu imati toliko snažan utjecaj na naše emocije i živote. Važno ih je osvijestiti i prihvatiti, piše Živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 23:40