stdClass Object ( [id] => 1168648 [title] => Jeste li i vi od onih koji ‘tupe‘ da nam je u 80-ima bilo najbolje? Bili smo bez kućnih telefona, za početak! Ovo je 10 stvari za kojima zaista nikada neću zažaliti [alias] => jeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po društvenim mrežama često čitamo nostalgična prisjećanja o "pravom" djetinjstvu prohujalih generacija, kojima kanda mi, "neki stari klinci", želimo ovom novom naraštaju pokazati "što sve propuštaju". No, je li baš sve uistinu vrijedno lamentiranja?

Istinabog, danas djeca previše vremena provode pred ekranima, što mi četrdesetogodišnjaci i pedesetogodišnjaci nismo mogli, logično.

Tih prohujalih desetljeća našeg djetinjeg vremena još su postojale familije bez kućnog telefona, pa čak i s crno-bijelim televizorom, ranih osamdesetih godina zadnji krik tehnike bio je možda bežični telefon, atroke kućni parlafon.

Sve izvan toga bio je čisti SF, bez pretjerivanja.

Sukladno tome, mi djeca više smo se viđali, dozivali smo jedni druge ispod prozora, zvonili smo na vrata. Dječje rođendane slavili smo po kućama uz sendviče s majonezom i gavrilovićkom, pili smo sok koji se razmućuje s vodom, tortu bi ispekla mater i uvijek je u njoj bilo brdo cukra i oraha.

Kakav McDonald's, kakve dečje igraonice i slična "papilova".

I da, svi smo imali "izgratana kolina"; muškići od baluna, ženskice od laštika i zoge. Bezbolnija varijanta bile su franje i bebe iz Jugoplastike, slikovnice i knjige iz biblioteke "Vjeverica".

Je, simpatično je to bilo, ali isto se bilo ponekad problematično naći s prijateljicom; moraš paziti na kućni red, ne smije se zvoniti na vrata između dva i pet popodne, a ti gineš za druženjem.

Čekaj i pati, ne smiješ riskirat ispast neodgojen, probudit mater i oca koji su možda ubili oko iza smjene u škveru, poza obida... A sad, sad šibneš poruku na WhatsApp i dogovoriš se začas, bilo "jedan na jedan" ili u grupi.

Što još današnji klinci propuštaju osim obilaženja kuća kako bi se dogovorili jedni s drugima za balun, kino, rođendan, ćakulu na zidiću? Jer, svega toga i sad ima. Čega nema?

Ajmo nasumičnim redom: za početak, u zaborav su otplovili...

Ortopedski ulošci iz Dinare

Pothvat koji je trebao promijeniti najprije ravne tabane, pa onda i držanje (te kralježnicu) većine gradske djece, ukratko, eksperiment koji nije ispunio očekivanja.

Žali Bože mučenja s onim neudobnim komadom late u cipeli, to mora da je izmislio Staljin.

---

image
Ortopedska pomagala iz 'Dinare' bila su nezaobilazna
 
Shutterstock
---


Primanje u pionire

Današnji pandan tome je "obavezna" pričest i krizma (krštenje se podrazumijeva). Ipak, crkveni sakramenti nisu doslovce nametnuti školarcima kao mantra "crvenu maramu nosit ću ja, i plavu kapicu, la lala, laa".

To se, avaj, nije moglo izbjeći bez zatvora.

---

image
Pioniri maleni, mi smo vojska prava...
 
AFP
---


Vađenje krajnika

Jesu li vama, dragi moji četrdesetogodišnjaci i vi u ranim pedesetima, također u dječjoj dobi izvadili krajnike? To je bio, čini mi se, generacijski trend.

Od pregleda grla na dispanzeru do rezanja tonzila bio je tako malen koračić. Danas baš i nije tako. Zinite, vi moji dragi pripadnici tajnog bratstva bez krajnika! Prepoznajemo se, ha!

---

image
Danas pregled ne podrazumijeva uputnicu za vađenje krajnika
 
AFP
---
 

Modra kecelja

Ah, kome ju je bilo milo odjenuti, neka digne ruku! Pokušaj "odjevne uravnilovke" nije uspio čak ni onomad, kad još nije bilo "lidlića".

Doduše, svi smo imali slične postole iz Peka, Borova, Planike ili Šimeckog (možda i Jugoplastike), robicu iz "Maje" i kaputić Varteks, ali ipak je uvijek netko odskakao s rebatinkama iz Trsta ili pernicom koju mu/joj je donio otac s broda.

---

image
U istom stroju...
 
AFP
---


Imati oca pomorca ili tetu u Njemačkoj bio je najveći bingo koji možete zamisliti; to je značilo posjedovati mirisne gumice, žvake Brooklyn, neki parfem koji nije iz Saponije Osijek, Coca-Colu. Naravno, limenka se nije bacala, u njoj su se kasnije na stolu držale olovke.

Gnjecavi sendviči za marendu

U mojoj Osnovnoj školi "Nenad Ravlić" (danas OŠ "Dobri") kužina je bila jača nego u NASA-i, a jelovnik je bio za nijansu nemaštovitiji od obroka za astronaute: jedan dan to su bile smežurane bijele bublice s miješanom marmeladom, drugi dan s čajnom paštetom.

I tako naizmjenično; ne znam kojoj sam se manje veselila.

Da, tu je bila i plastična šalica čaja iz praha (valjda se zbog njega pašteta zvala "čajna" jer nitko nije znao od čega je).

---

image
Marenda se nije smjela izbjeći ni usred igre...
 
AFP
---


Zbornica koja smrdi po cigaretama

Sjećate se, generacijo, velikih kristalnih pepeljara u zbornicama, dostatnih za cijelu sjednicu? Nikad neću zaboraviti onaj ustajali vonj nikotina kojim su bile oblijepljeni zidovi, zavjese, ma svaki dio interijera u onim socijalističkim zbornicama.

Čak nije bio strašan bed "zapalit" ni tijekom sata. Da, pušenje je osamdesetih godina bila mainstream pojava. Fujić!

Fizičko kažnjavanje u školi

S grozom su nam naši preci prepričavali nevolje učenika koji bi za kaznu klečali na soli ili kamenčićima; nas su samo slali u kut, nastavnici i učitelji za neposluh su nas samo redovito čupali (još osjećam ono briđenje na bafi), a u nižim razredima osnovne imala sam jednu učiteljicu na zamjeni koja nas je zbog ćakule – gađala ključevima.

Majke mi, luđakinja nas je mogla osakatiti, a na to nitko nikad nije odreagirao.

---

image
Fizičkog kažnjavanja u školi, srećom, više nema...
 
Shutterstock
---


Sastavi o drugu Titu

Moji iz razreda posvjedočit će da su mi jako dobro išli, ali zamislite kakva tema! Iz današnje optike gledano, pa stvarno bi klincima bio zločin nametnuti pisanje o, na primjer, Milanoviću (mada tema ima crnohumorni potencijal).

Živo se sjećam dječaka, malog Rudija, kojemu je otac bio pozvan u školu na razgovor jer je Rudi na pitanje "Što za mene znači drug Tito?" napisao: "Gospodar".

Hm, čujte, tata, dijete se nije baš najsretnije izrazilo, idete li možda kriomice u crkvu, itd., itd. Uh.

---

image
Doček druga Tita, nije bilo uputno izostati...
 
AFP
---


Slet

O da, mi, neki stari klinci imali smo i uzbudljivih događaja, poput sleta na Poljudu u povodu proslave Titova rođendana iliti Dana mladosti. Govorite vi što hoćete, slet je meni bio "top".

Ultra mu nije ni do koljena, atroke Thompson. Samo je Mišo na Poljudu bio jači od sleta. Balun ne pratim, sorry. Slet od mene ima plus, čisto kao scenski megadogađaj.

---

image
Slet na Poljudu bio je bolji od Ultre
 
Zoran Marić /Arhiva SD
---


Sličice i crtić prije Dnevnika

Lijepo se prisjetiti sličica Životinjsko carstvo i čokoladice koja je bila i Kinder jaje i Pingui i Milka i Oreo i sve čega onda nije bilo. A tek crtić prije Dnevnika, onaj koji smo iščekivali cijeli dan!

---

image
Sjećate li se Steve Karapandže, velikog gurua Vegete?
---


Srce mi i sad zatreperi kad se sjetim tih nekoliko "svetih minuta" Toma i Jerryja ili, u pomalo razočaravajućoj varijanti "A je to", odnosno "Boleka i Loleka" prije Steve Karapandže s Vegetom uoči središnje informativne emisije, uvijek iz neke druge socijalističke republike.

---

image
Od svih junaka crtića, Lolek i Bolek su bili manje popularni...
 
Shutterstock
---


Da, milo se sjetiti – ali koje bi dijete poželjelo takav život s crtićem "na kapaljku"?! Pored svih Nickelodeona, Cartoon Networka, Disney Channela i drugog, teško je i zamisliti...

Deficit slatkiša

Možda je zdravo reducirati unos slatkiša, ali recite današnjem klincu da uzme komad šećerne table (socijalistička varijanta čokolade) umjesto "Milke", i poslat će vas dovraga na engleskom (kojeg je naučio iz virtualnih igrica).

---

image
Slatka utjeha za splitsku djecu bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina
Božidar Vukičević/Cropix
---


Utjeha bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina (barem za splitsku djecu), keksi Domaćica, žvake u obliku zlatnika i cigareta (!) iz trafike i, ah! - čokolada s rižom, antologijska Mikado. Sve drugo bijahu pusti kapitalistički snovi.

Dakle, djeco draga, istina je da mi nismo imali korone ni izolacije (osim za tu i tamo nekog letećeg indijanca koji je uspio "peškat" šarlah, varičele, podušnice). Ali bilo je puno toga za čim baš i ne treba plakati, vjerujte teti Lenki.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘U IME SVIH NAS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘U IME SVIH NAS‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-16 13:00:03 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-18 07:30:00 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2022-02-18 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20963494.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20964640.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20973874.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20963498.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20963450.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20963460.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20964552.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20964550.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20964660.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20965108.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20965262.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20965346.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20965540.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20965866.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","AFP","AFP","AFP","Zoran Mari\u0107 \/Arhiva SD","Zoran Mari\u0107 \/Arhiva SD","Shutterstock","AFP","AFP","Shutterstock","","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Grupe su vi\u0161e bile u analognom nego u digitalnom obliku
\n\u00a0","\u0160kolska marenda
\n\u00a0","Slatka utjeha za splitsku djecu bijahu\u00a0pili\u0107i od marcipana iz Bobisa i Kirigina","U istom stroju...
\n\u00a0","Pioniri maleni, mi smo vojska prava...
\n\u00a0","Do\u010dek druga Tita, nije bilo uputno izostati...
\n\u00a0","Slet na Poljudu bio je bolji od Ultre
\n\u00a0","Slet na Poljudu\u00a0","Ortopedska pomagala iz 'Dinare' bila su nezaobilazna
\n\u00a0","Danas pregled ne podrazumijeva uputnicu za va\u0111enje krajnika
\n\u00a0","Marenda se nije smjela izbje\u0107i ni usred igre...
\n\u00a0","Od svih junaka crti\u0107a, Lolek i Bolek su bili manje popularni...
\n\u00a0","Sje\u0107ate li se Steve Karapand\u017ee, velikog gurua Vegete?","Fizi\u010dkog ka\u017enjavanja u \u0161koli, sre\u0107om, vi\u0161e nema...
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1877","hd_20963494_1920.jpg":"1920x1080","k_20963494_1280.jpg":"1280x1280","k_20963494_1024.jpg":"1024x1024","k_20963494_640.jpg":"640x640","k_20963494_480.jpg":"480x480","k_20963494_340.jpg":"340x340","k_20963494_220.jpg":"220x220","o_20963494_1280.jpg":"1280x1251","o_20963494_1024.jpg":"1024x1001","o_20963494_640.jpg":"640x625","o_20963494_480.jpg":"480x469","o_20963494_340.jpg":"340x332","o_20963494_220.jpg":"220x215","h_20963494_1280.jpg":"1280x854","h_20963494_1024.jpg":"1024x683","h_20963494_640.jpg":"640x427","h_20963494_480.jpg":"480x320","h_20963494_340.jpg":"340x227","h_20963494_220.jpg":"220x147","pp_20963494_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963494_1024.jpg":"805x1024","pp_20963494_640.jpg":"503x640","pp_20963494_480.jpg":"377x480","pp_20963494_340.jpg":"267x340","pp_20963494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20964640_1920.jpg":"1920x1080","k_20964640_1280.jpg":"1280x1280","k_20964640_1024.jpg":"1024x1024","k_20964640_640.jpg":"640x640","k_20964640_480.jpg":"480x480","k_20964640_340.jpg":"340x340","k_20964640_220.jpg":"220x220","o_20964640_1280.jpg":"1280x853","o_20964640_1024.jpg":"1024x682","o_20964640_640.jpg":"640x426","o_20964640_480.jpg":"480x320","o_20964640_340.jpg":"340x226","o_20964640_220.jpg":"220x146","h_20964640_1280.jpg":"1280x854","h_20964640_1024.jpg":"1024x683","h_20964640_640.jpg":"640x427","h_20964640_480.jpg":"480x320","h_20964640_340.jpg":"340x227","h_20964640_220.jpg":"220x147","pp_20964640_1280.jpg":"1006x1280","pp_20964640_1024.jpg":"805x1024","pp_20964640_640.jpg":"503x640","pp_20964640_480.jpg":"377x480","pp_20964640_340.jpg":"267x340","pp_20964640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_20973874_1920.jpg":"1920x1080","k_20973874_1280.jpg":"1280x1280","k_20973874_1024.jpg":"1024x1024","k_20973874_640.jpg":"640x640","k_20973874_480.jpg":"480x480","k_20973874_340.jpg":"340x340","k_20973874_220.jpg":"220x220","o_20973874_1280.jpg":"1280x826","o_20973874_1024.jpg":"1024x661","o_20973874_640.jpg":"640x413","o_20973874_480.jpg":"480x310","o_20973874_340.jpg":"340x219","o_20973874_220.jpg":"220x142","h_20973874_1280.jpg":"1280x854","h_20973874_1024.jpg":"1024x683","h_20973874_640.jpg":"640x427","h_20973874_480.jpg":"480x320","h_20973874_340.jpg":"340x227","h_20973874_220.jpg":"220x147","pp_20973874_1280.jpg":"1006x1280","pp_20973874_1024.jpg":"805x1024","pp_20973874_640.jpg":"503x640","pp_20973874_480.jpg":"377x480","pp_20973874_340.jpg":"267x340","pp_20973874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_20963498_1920.jpg":"1920x1080","k_20963498_1280.jpg":"1280x1280","k_20963498_1024.jpg":"1024x1024","k_20963498_640.jpg":"640x640","k_20963498_480.jpg":"480x480","k_20963498_340.jpg":"340x340","k_20963498_220.jpg":"220x220","o_20963498_1280.jpg":"1280x826","o_20963498_1024.jpg":"1024x661","o_20963498_640.jpg":"640x413","o_20963498_480.jpg":"480x310","o_20963498_340.jpg":"340x219","o_20963498_220.jpg":"220x142","h_20963498_1280.jpg":"1280x854","h_20963498_1024.jpg":"1024x683","h_20963498_640.jpg":"640x427","h_20963498_480.jpg":"480x320","h_20963498_340.jpg":"340x227","h_20963498_220.jpg":"220x147","pp_20963498_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963498_1024.jpg":"805x1024","pp_20963498_640.jpg":"503x640","pp_20963498_480.jpg":"377x480","pp_20963498_340.jpg":"267x340","pp_20963498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_20963450_1920.jpg":"1920x1080","k_20963450_1280.jpg":"1280x1280","k_20963450_1024.jpg":"1024x1024","k_20963450_640.jpg":"640x640","k_20963450_480.jpg":"480x480","k_20963450_340.jpg":"340x340","k_20963450_220.jpg":"220x220","o_20963450_1280.jpg":"1280x899","o_20963450_1024.jpg":"1024x719","o_20963450_640.jpg":"640x449","o_20963450_480.jpg":"480x337","o_20963450_340.jpg":"340x238","o_20963450_220.jpg":"220x154","h_20963450_1280.jpg":"1280x854","h_20963450_1024.jpg":"1024x683","h_20963450_640.jpg":"640x427","h_20963450_480.jpg":"480x320","h_20963450_340.jpg":"340x227","h_20963450_220.jpg":"220x147","pp_20963450_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963450_1024.jpg":"805x1024","pp_20963450_640.jpg":"503x640","pp_20963450_480.jpg":"377x480","pp_20963450_340.jpg":"267x340","pp_20963450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1288","hd_20963460_1920.jpg":"1920x1080","k_20963460_1280.jpg":"1280x1280","k_20963460_1024.jpg":"1024x1024","k_20963460_640.jpg":"640x640","k_20963460_480.jpg":"480x480","k_20963460_340.jpg":"340x340","k_20963460_220.jpg":"220x220","o_20963460_1280.jpg":"1280x858","o_20963460_1024.jpg":"1024x686","o_20963460_640.jpg":"640x429","o_20963460_480.jpg":"480x322","o_20963460_340.jpg":"340x228","o_20963460_220.jpg":"220x147","h_20963460_1280.jpg":"1280x854","h_20963460_1024.jpg":"1024x683","h_20963460_640.jpg":"640x427","h_20963460_480.jpg":"480x320","h_20963460_340.jpg":"340x227","h_20963460_220.jpg":"220x147","pp_20963460_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963460_1024.jpg":"805x1024","pp_20963460_640.jpg":"503x640","pp_20963460_480.jpg":"377x480","pp_20963460_340.jpg":"267x340","pp_20963460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1896x1006","hd_20964552_1920.jpg":"1920x1080","k_20964552_1280.jpg":"1280x1280","k_20964552_1024.jpg":"1024x1024","k_20964552_640.jpg":"640x640","k_20964552_480.jpg":"480x480","k_20964552_340.jpg":"340x340","k_20964552_220.jpg":"220x220","o_20964552_1280.jpg":"1280x679","o_20964552_1024.jpg":"1024x543","o_20964552_640.jpg":"640x339","o_20964552_480.jpg":"480x254","o_20964552_340.jpg":"340x180","o_20964552_220.jpg":"220x116","h_20964552_1280.jpg":"1280x854","h_20964552_1024.jpg":"1024x683","h_20964552_640.jpg":"640x427","h_20964552_480.jpg":"480x320","h_20964552_340.jpg":"340x227","h_20964552_220.jpg":"220x147","pp_20964552_1280.jpg":"1006x1280","pp_20964552_1024.jpg":"805x1024","pp_20964552_640.jpg":"503x640","pp_20964552_480.jpg":"377x480","pp_20964552_340.jpg":"267x340","pp_20964552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1860x1260","hd_20964550_1920.jpg":"1920x1080","k_20964550_1280.jpg":"1280x1280","k_20964550_1024.jpg":"1024x1024","k_20964550_640.jpg":"640x640","k_20964550_480.jpg":"480x480","k_20964550_340.jpg":"340x340","k_20964550_220.jpg":"220x220","o_20964550_1280.jpg":"1280x867","o_20964550_1024.jpg":"1024x693","o_20964550_640.jpg":"640x433","o_20964550_480.jpg":"480x325","o_20964550_340.jpg":"340x230","o_20964550_220.jpg":"220x149","h_20964550_1280.jpg":"1280x854","h_20964550_1024.jpg":"1024x683","h_20964550_640.jpg":"640x427","h_20964550_480.jpg":"480x320","h_20964550_340.jpg":"340x227","h_20964550_220.jpg":"220x147","pp_20964550_1280.jpg":"1006x1280","pp_20964550_1024.jpg":"805x1024","pp_20964550_640.jpg":"503x640","pp_20964550_480.jpg":"377x480","pp_20964550_340.jpg":"267x340","pp_20964550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_20964660_1920.jpg":"1920x1080","k_20964660_1280.jpg":"1280x1280","k_20964660_1024.jpg":"1024x1024","k_20964660_640.jpg":"640x640","k_20964660_480.jpg":"480x480","k_20964660_340.jpg":"340x340","k_20964660_220.jpg":"220x220","o_20964660_1280.jpg":"1280x850","o_20964660_1024.jpg":"1024x680","o_20964660_640.jpg":"640x425","o_20964660_480.jpg":"480x318","o_20964660_340.jpg":"340x225","o_20964660_220.jpg":"220x146","h_20964660_1280.jpg":"1280x854","h_20964660_1024.jpg":"1024x683","h_20964660_640.jpg":"640x427","h_20964660_480.jpg":"480x320","h_20964660_340.jpg":"340x227","h_20964660_220.jpg":"220x147","pp_20964660_1280.jpg":"1006x1280","pp_20964660_1024.jpg":"805x1024","pp_20964660_640.jpg":"503x640","pp_20964660_480.jpg":"377x480","pp_20964660_340.jpg":"267x340","pp_20964660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1218","hd_20965108_1920.jpg":"1920x1080","k_20965108_1280.jpg":"1280x1280","k_20965108_1024.jpg":"1024x1024","k_20965108_640.jpg":"640x640","k_20965108_480.jpg":"480x480","k_20965108_340.jpg":"340x340","k_20965108_220.jpg":"220x220","o_20965108_1280.jpg":"1280x812","o_20965108_1024.jpg":"1024x649","o_20965108_640.jpg":"640x406","o_20965108_480.jpg":"480x304","o_20965108_340.jpg":"340x215","o_20965108_220.jpg":"220x139","h_20965108_1280.jpg":"1280x854","h_20965108_1024.jpg":"1024x683","h_20965108_640.jpg":"640x427","h_20965108_480.jpg":"480x320","h_20965108_340.jpg":"340x227","h_20965108_220.jpg":"220x147","pp_20965108_1280.jpg":"1006x1280","pp_20965108_1024.jpg":"805x1024","pp_20965108_640.jpg":"503x640","pp_20965108_480.jpg":"377x480","pp_20965108_340.jpg":"267x340","pp_20965108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_20965262_1920.jpg":"1920x1080","k_20965262_1280.jpg":"1280x1280","k_20965262_1024.jpg":"1024x1024","k_20965262_640.jpg":"640x640","k_20965262_480.jpg":"480x480","k_20965262_340.jpg":"340x340","k_20965262_220.jpg":"220x220","o_20965262_1280.jpg":"1280x1918","o_20965262_1024.jpg":"1024x1534","o_20965262_640.jpg":"640x959","o_20965262_480.jpg":"480x719","o_20965262_340.jpg":"340x509","o_20965262_220.jpg":"220x329","h_20965262_1280.jpg":"1280x854","h_20965262_1024.jpg":"1024x683","h_20965262_640.jpg":"640x427","h_20965262_480.jpg":"480x320","h_20965262_340.jpg":"340x227","h_20965262_220.jpg":"220x147","pp_20965262_1280.jpg":"1006x1280","pp_20965262_1024.jpg":"805x1024","pp_20965262_640.jpg":"503x640","pp_20965262_480.jpg":"377x480","pp_20965262_340.jpg":"267x340","pp_20965262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1295","hd_20965346_1920.jpg":"1920x1080","k_20965346_1280.jpg":"1280x1280","k_20965346_1024.jpg":"1024x1024","k_20965346_640.jpg":"640x640","k_20965346_480.jpg":"480x480","k_20965346_340.jpg":"340x340","k_20965346_220.jpg":"220x220","o_20965346_1280.jpg":"1280x863","o_20965346_1024.jpg":"1024x690","o_20965346_640.jpg":"640x431","o_20965346_480.jpg":"480x323","o_20965346_340.jpg":"340x229","o_20965346_220.jpg":"220x148","h_20965346_1280.jpg":"1280x854","h_20965346_1024.jpg":"1024x683","h_20965346_640.jpg":"640x427","h_20965346_480.jpg":"480x320","h_20965346_340.jpg":"340x227","h_20965346_220.jpg":"220x147","pp_20965346_1280.jpg":"1006x1280","pp_20965346_1024.jpg":"805x1024","pp_20965346_640.jpg":"503x640","pp_20965346_480.jpg":"377x480","pp_20965346_340.jpg":"267x340","pp_20965346_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x800","hd_20965540_1920.jpg":"1920x1080","k_20965540_1280.jpg":"1280x1280","k_20965540_1024.jpg":"1024x1024","k_20965540_640.jpg":"640x640","k_20965540_480.jpg":"480x480","k_20965540_340.jpg":"340x340","k_20965540_220.jpg":"220x220","o_20965540_1280.jpg":"1280x1280","o_20965540_1024.jpg":"1024x1024","o_20965540_640.jpg":"640x640","o_20965540_480.jpg":"480x480","o_20965540_340.jpg":"340x340","o_20965540_220.jpg":"220x220","h_20965540_1280.jpg":"1280x854","h_20965540_1024.jpg":"1024x683","h_20965540_640.jpg":"640x427","h_20965540_480.jpg":"480x320","h_20965540_340.jpg":"340x227","h_20965540_220.jpg":"220x147","pp_20965540_1280.jpg":"1006x1280","pp_20965540_1024.jpg":"805x1024","pp_20965540_640.jpg":"503x640","pp_20965540_480.jpg":"377x480","pp_20965540_340.jpg":"267x340","pp_20965540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_20965866_1920.jpg":"1920x1080","k_20965866_1280.jpg":"1280x1280","k_20965866_1024.jpg":"1024x1024","k_20965866_640.jpg":"640x640","k_20965866_480.jpg":"480x480","k_20965866_340.jpg":"340x340","k_20965866_220.jpg":"220x220","o_20965866_1280.jpg":"1280x850","o_20965866_1024.jpg":"1024x680","o_20965866_640.jpg":"640x425","o_20965866_480.jpg":"480x318","o_20965866_340.jpg":"340x225","o_20965866_220.jpg":"220x146","h_20965866_1280.jpg":"1280x854","h_20965866_1024.jpg":"1024x683","h_20965866_640.jpg":"640x427","h_20965866_480.jpg":"480x320","h_20965866_340.jpg":"340x227","h_20965866_220.jpg":"220x147","pp_20965866_1280.jpg":"1006x1280","pp_20965866_1024.jpg":"805x1024","pp_20965866_640.jpg":"503x640","pp_20965866_480.jpg":"377x480","pp_20965866_340.jpg":"267x340","pp_20965866_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7496695 Threads: 4 Questions: 1538388425 Slow queries: 4679916 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110873081 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/jeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti-1168648 [printLink] => /mozaik/panorama/jeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti-1168648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386733 [name] => 80-te [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 80-te [link] => /tag/80-te ) [1] => stdClass Object ( [id] => 329564 [name] => nostalgija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nostalgija [link] => /tag/nostalgija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667700 [name] => djetinjstvo u 80-ima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 08:32:50 [main_article_id] => 0 [alias] => djetinjstvo-u-80-ima [link] => /tag/djetinjstvo-u-80-ima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘U IME SVIH NAS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jeste li i vi od onih koji ‘tupe‘ da nam je u 80-ima bilo najbolje? Bili smo bez kućnih telefona, za početak! Ovo je 10 stvari za kojima zaista nikada neću zažaliti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20963494.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Grupe su više bile u analognom nego u digitalnom obliku
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20963494.jpg [title] => AFPGrupe su više bile u analognom nego u digitalnom obliku
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20964640.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixŠkolska marenda
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20973874.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSlatka utjeha za splitsku djecu bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20963498.jpg [title] => AFPU istom stroju...
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20963450.jpg [title] => AFPPioniri maleni, mi smo vojska prava...
 
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20963460.jpg [title] => AFPDoček druga Tita, nije bilo uputno izostati...
 
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20964552.jpg [title] => Zoran Marić /Arhiva SDSlet na Poljudu bio je bolji od Ultre
 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20964550.jpg [title] => Zoran Marić /Arhiva SDSlet na Poljudu  ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20964660.jpg [title] => ShutterstockOrtopedska pomagala iz 'Dinare' bila su nezaobilazna
 
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20965108.jpg [title] => AFPDanas pregled ne podrazumijeva uputnicu za vađenje krajnika
 
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20965262.jpg [title] => AFPMarenda se nije smjela izbjeći ni usred igre...
 
) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20965346.jpg [title] => ShutterstockOd svih junaka crtića, Lolek i Bolek su bili manje popularni...
 
) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20965540.jpg [title] => Sjećate li se Steve Karapandže, velikog gurua Vegete? ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20965866.jpg [title] => ShutterstockFizičkog kažnjavanja u školi, srećom, više nema...
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Po društvenim mrežama često čitamo nostalgična prisjećanja o "pravom" djetinjstvu prohujalih generacija, kojima kanda mi, "neki stari klinci", želimo ovom novom naraštaju pokazati "što sve propuštaju". No, je li baš sve uistinu vrijedno lamentiranja?

Istinabog, danas djeca previše vremena provode pred ekranima, što mi četrdesetogodišnjaci i pedesetogodišnjaci nismo mogli, logično.

Tih prohujalih desetljeća našeg djetinjeg vremena još su postojale familije bez kućnog telefona, pa čak i s crno-bijelim televizorom, ranih osamdesetih godina zadnji krik tehnike bio je možda bežični telefon, atroke kućni parlafon.

Sve izvan toga bio je čisti SF, bez pretjerivanja.

Sukladno tome, mi djeca više smo se viđali, dozivali smo jedni druge ispod prozora, zvonili smo na vrata. Dječje rođendane slavili smo po kućama uz sendviče s majonezom i gavrilovićkom, pili smo sok koji se razmućuje s vodom, tortu bi ispekla mater i uvijek je u njoj bilo brdo cukra i oraha.

Kakav McDonald's, kakve dečje igraonice i slična "papilova".

I da, svi smo imali "izgratana kolina"; muškići od baluna, ženskice od laštika i zoge. Bezbolnija varijanta bile su franje i bebe iz Jugoplastike, slikovnice i knjige iz biblioteke "Vjeverica".

Je, simpatično je to bilo, ali isto se bilo ponekad problematično naći s prijateljicom; moraš paziti na kućni red, ne smije se zvoniti na vrata između dva i pet popodne, a ti gineš za druženjem.

Čekaj i pati, ne smiješ riskirat ispast neodgojen, probudit mater i oca koji su možda ubili oko iza smjene u škveru, poza obida... A sad, sad šibneš poruku na WhatsApp i dogovoriš se začas, bilo "jedan na jedan" ili u grupi.

Što još današnji klinci propuštaju osim obilaženja kuća kako bi se dogovorili jedni s drugima za balun, kino, rođendan, ćakulu na zidiću? Jer, svega toga i sad ima. Čega nema?

Ajmo nasumičnim redom: za početak, u zaborav su otplovili...

Ortopedski ulošci iz Dinare

Pothvat koji je trebao promijeniti najprije ravne tabane, pa onda i držanje (te kralježnicu) većine gradske djece, ukratko, eksperiment koji nije ispunio očekivanja.

Žali Bože mučenja s onim neudobnim komadom late u cipeli, to mora da je izmislio Staljin.

---

image
Ortopedska pomagala iz 'Dinare' bila su nezaobilazna
 
Shutterstock
---


Primanje u pionire

Današnji pandan tome je "obavezna" pričest i krizma (krštenje se podrazumijeva). Ipak, crkveni sakramenti nisu doslovce nametnuti školarcima kao mantra "crvenu maramu nosit ću ja, i plavu kapicu, la lala, laa".

To se, avaj, nije moglo izbjeći bez zatvora.

---

image
Pioniri maleni, mi smo vojska prava...
 
AFP
---


Vađenje krajnika

Jesu li vama, dragi moji četrdesetogodišnjaci i vi u ranim pedesetima, također u dječjoj dobi izvadili krajnike? To je bio, čini mi se, generacijski trend.

Od pregleda grla na dispanzeru do rezanja tonzila bio je tako malen koračić. Danas baš i nije tako. Zinite, vi moji dragi pripadnici tajnog bratstva bez krajnika! Prepoznajemo se, ha!

---

image
Danas pregled ne podrazumijeva uputnicu za vađenje krajnika
 
AFP
---
 

Modra kecelja

Ah, kome ju je bilo milo odjenuti, neka digne ruku! Pokušaj "odjevne uravnilovke" nije uspio čak ni onomad, kad još nije bilo "lidlića".

Doduše, svi smo imali slične postole iz Peka, Borova, Planike ili Šimeckog (možda i Jugoplastike), robicu iz "Maje" i kaputić Varteks, ali ipak je uvijek netko odskakao s rebatinkama iz Trsta ili pernicom koju mu/joj je donio otac s broda.

---

image
U istom stroju...
 
AFP
---


Imati oca pomorca ili tetu u Njemačkoj bio je najveći bingo koji možete zamisliti; to je značilo posjedovati mirisne gumice, žvake Brooklyn, neki parfem koji nije iz Saponije Osijek, Coca-Colu. Naravno, limenka se nije bacala, u njoj su se kasnije na stolu držale olovke.

Gnjecavi sendviči za marendu

U mojoj Osnovnoj školi "Nenad Ravlić" (danas OŠ "Dobri") kužina je bila jača nego u NASA-i, a jelovnik je bio za nijansu nemaštovitiji od obroka za astronaute: jedan dan to su bile smežurane bijele bublice s miješanom marmeladom, drugi dan s čajnom paštetom.

I tako naizmjenično; ne znam kojoj sam se manje veselila.

Da, tu je bila i plastična šalica čaja iz praha (valjda se zbog njega pašteta zvala "čajna" jer nitko nije znao od čega je).

---

image
Marenda se nije smjela izbjeći ni usred igre...
 
AFP
---


Zbornica koja smrdi po cigaretama

Sjećate se, generacijo, velikih kristalnih pepeljara u zbornicama, dostatnih za cijelu sjednicu? Nikad neću zaboraviti onaj ustajali vonj nikotina kojim su bile oblijepljeni zidovi, zavjese, ma svaki dio interijera u onim socijalističkim zbornicama.

Čak nije bio strašan bed "zapalit" ni tijekom sata. Da, pušenje je osamdesetih godina bila mainstream pojava. Fujić!

Fizičko kažnjavanje u školi

S grozom su nam naši preci prepričavali nevolje učenika koji bi za kaznu klečali na soli ili kamenčićima; nas su samo slali u kut, nastavnici i učitelji za neposluh su nas samo redovito čupali (još osjećam ono briđenje na bafi), a u nižim razredima osnovne imala sam jednu učiteljicu na zamjeni koja nas je zbog ćakule – gađala ključevima.

Majke mi, luđakinja nas je mogla osakatiti, a na to nitko nikad nije odreagirao.

---

image
Fizičkog kažnjavanja u školi, srećom, više nema...
 
Shutterstock
---


Sastavi o drugu Titu

Moji iz razreda posvjedočit će da su mi jako dobro išli, ali zamislite kakva tema! Iz današnje optike gledano, pa stvarno bi klincima bio zločin nametnuti pisanje o, na primjer, Milanoviću (mada tema ima crnohumorni potencijal).

Živo se sjećam dječaka, malog Rudija, kojemu je otac bio pozvan u školu na razgovor jer je Rudi na pitanje "Što za mene znači drug Tito?" napisao: "Gospodar".

Hm, čujte, tata, dijete se nije baš najsretnije izrazilo, idete li možda kriomice u crkvu, itd., itd. Uh.

---

image
Doček druga Tita, nije bilo uputno izostati...
 
AFP
---


Slet

O da, mi, neki stari klinci imali smo i uzbudljivih događaja, poput sleta na Poljudu u povodu proslave Titova rođendana iliti Dana mladosti. Govorite vi što hoćete, slet je meni bio "top".

Ultra mu nije ni do koljena, atroke Thompson. Samo je Mišo na Poljudu bio jači od sleta. Balun ne pratim, sorry. Slet od mene ima plus, čisto kao scenski megadogađaj.

---

image
Slet na Poljudu bio je bolji od Ultre
 
Zoran Marić /Arhiva SD
---


Sličice i crtić prije Dnevnika

Lijepo se prisjetiti sličica Životinjsko carstvo i čokoladice koja je bila i Kinder jaje i Pingui i Milka i Oreo i sve čega onda nije bilo. A tek crtić prije Dnevnika, onaj koji smo iščekivali cijeli dan!

---

image
Sjećate li se Steve Karapandže, velikog gurua Vegete?
---


Srce mi i sad zatreperi kad se sjetim tih nekoliko "svetih minuta" Toma i Jerryja ili, u pomalo razočaravajućoj varijanti "A je to", odnosno "Boleka i Loleka" prije Steve Karapandže s Vegetom uoči središnje informativne emisije, uvijek iz neke druge socijalističke republike.

---

image
Od svih junaka crtića, Lolek i Bolek su bili manje popularni...
 
Shutterstock
---


Da, milo se sjetiti – ali koje bi dijete poželjelo takav život s crtićem "na kapaljku"?! Pored svih Nickelodeona, Cartoon Networka, Disney Channela i drugog, teško je i zamisliti...

Deficit slatkiša

Možda je zdravo reducirati unos slatkiša, ali recite današnjem klincu da uzme komad šećerne table (socijalistička varijanta čokolade) umjesto "Milke", i poslat će vas dovraga na engleskom (kojeg je naučio iz virtualnih igrica).

---

image
Slatka utjeha za splitsku djecu bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina
Božidar Vukičević/Cropix
---


Utjeha bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina (barem za splitsku djecu), keksi Domaćica, žvake u obliku zlatnika i cigareta (!) iz trafike i, ah! - čokolada s rižom, antologijska Mikado. Sve drugo bijahu pusti kapitalistički snovi.

Dakle, djeco draga, istina je da mi nismo imali korone ni izolacije (osim za tu i tamo nekog letećeg indijanca koji je uspio "peškat" šarlah, varičele, podušnice). Ali bilo je puno toga za čim baš i ne treba plakati, vjerujte teti Lenki.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Ivo Ravlić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix AFP AFP AFP Zoran Marić /Arhiva SD Zoran Marić /Arhiva SD Shutterstock AFP AFP Shutterstock Shutterstock
AFP
Grupe su više bile u analognom nego u digitalnom obliku
 
Ivo Ravlić/Cropix
Školska marenda
 
Božidar Vukičević/Cropix
Slatka utjeha za splitsku djecu bijahu pilići od marcipana iz Bobisa i Kirigina
AFP
U istom stroju...
 
AFP
Pioniri maleni, mi smo vojska prava...
 
AFP
Doček druga Tita, nije bilo uputno izostati...
 
Zoran Marić /Arhiva SD
Slet na Poljudu bio je bolji od Ultre
 
Zoran Marić /Arhiva SD
Slet na Poljudu 
Shutterstock
Ortopedska pomagala iz 'Dinare' bila su nezaobilazna
 
AFP
Danas pregled ne podrazumijeva uputnicu za vađenje krajnika
 
AFP
Marenda se nije smjela izbjeći ni usred igre...
 
Shutterstock
Od svih junaka crtića, Lolek i Bolek su bili manje popularni...
 

Sjećate li se Steve Karapandže, velikog gurua Vegete?
Shutterstock
Fizičkog kažnjavanja u školi, srećom, više nema...
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/jeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti-1168648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=428fde3d082f4e2ed16d5625fb5db3d8104ed4c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jeste+li+i+vi+od+onih+koji+%E2%80%98tupe%E2%80%98+da+nam+je+u+80-ima+bilo+najbolje%3F+Bili+smo+bez+ku%C4%87nih+telefona%2C+za+po%C4%8Detak%21+Ovo+je+10+stvari+za+kojima+zaista+nikada+ne%C4%87u+za%C5%BEaliti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti-1168648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjeste-li-i-vi-od-onih-koji-tupe-da-nam-je-u-80-ima-bilo-najbolje-bili-smo-bez-kucnih-telefona-za-pocetak-ovo-je-10-stvari-za-kojima-zaista-nikada-necu-zazaliti-1168648 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘U IME SVIH NAS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘U IME SVIH NAS‘

Jeste li i vi od onih koji ‘tupe‘ da nam je u 80-ima bilo najbolje? Bili smo bez kućnih telefona, za početak! Ovo je 10 stvari za kojima zaista nikada neću zažaliti

18. veljače 2022. - 08:30

Po društvenim mrežama često čitamo nostalgična prisjećanja o "pravom" djetinjstvu prohujalih generacija, kojima kanda mi, "neki stari klinci", želimo ovom novom naraštaju pokazati "što sve propuštaju". No, je li baš sve uistinu vrijedno lamentiranja?

Istinabog, danas djeca previše vremena provode pred ekranima, što mi četrdesetogodišnjaci i pedesetogodišnjaci nismo mogli, logično.

Tih prohujalih desetljeća našeg djetinjeg vremena još su postojale familije bez kućnog telefona, pa čak i s crno-bijelim televizorom, ranih osamdesetih godina zadnji krik tehnike bio je možda bežični telefon, atroke kućni parlafon.

Sve izvan toga bio je čisti SF, bez pretjerivanja.

Sukladno tome, mi djeca više smo se viđali, dozivali smo jedni druge ispod prozora, zvonili smo na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:40