stdClass Object ( [id] => 1268653 [title] => Filmski život parobroda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana [alias] => filmski-zivot-parobroda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najveće svjetsko more danas je cyberspace, to beskrajno prostranstvo Interneta kojim i po bonaci i po najgorim neverama mirno plove desetci tisuća brodova, od onih porinutih u more nekoliko sati prije, do staraca čija je plovidba okončana još u 19. stoljeću. A koliko samo zaljubljenika u brodove surfa bezbrojnim stranicama diveći se iznova davno nestalim i zaboravljenim veteranima.

Napisao sam to prije gotovo 20 godina, kad Otvoreno more još nije ni izlazilo, a pod dojmom obilja prizora iz nekih davnih vremena. U to se doba na portalima još koliko-toliko moglo pratiti brodove i njihove plovidbe, no danas je to nemoguća misija. U nemjerljivoj količini sadržaja ostaje se samo uzdati u sretni slučaj. I upravo se to dogodilo kad sam na YouTubeu odlučio pogledati film snimljen davne 1951. godine u američkoj luci Duluth na Velikim jezerima.

Saveznički konvoji

Neobičan filmić, amaterski uradak nekoga srednjoškolca, u kojemu su u nepune četiri i pol minute stali i brodovi Annik i Cliffs Victory u plovidbi kanalom kroz Duluth, i lavovi i tigrovi iz kaveza i prizori s izleta! Parobrod Annik, kojem je pripalo samo 77 sekunda filmske slave, teško da ikome na Jadranu danas nešto znači. No, kažemo li da će on postati naše Kučište ipak će ga se mnogi u Dubrovniku i Korčuli sjetiti. Premda je iz Jadrana otišao prije 55 godina!

Životopis toga nevelikoga parobroda počinje u proljeće 1939. godine kada ga je brodarska tvrtka Stener S. Müllers Rederi A/S iz Bergena naručila u uglednom brodogradilištu Kaldnes Mekaniska Verksted A/S u Tonsbergu. Bio je dug 79,14 i širok 12,8 metara, s nosivošću od 2649 tona. Pokretala ga je rijetka kombinacija stapnog parnog stroja i niskotlačne turbine od jedva 809 kilovata, pa mu je najveća brzina bila tek 10,5 čvorova. Na porinuću 12. prosinca te iste 1939. dobio je ime Annik.

---

image

Parobrod Annik u luci Duluth 1951. godine

---

Zaplovio je u veljači 1940. godine, upravo na vrijeme da umakne iz Norveške koja je u travnju pala u Hitlerove ruke. Već u ožujku 1940. spominje se Annik među brodovima u savezničkim konvojima na Atlantiku, a sve se njegove ratne plovidbe nabrajaju na nekoliko stranica! Rat je sretno prebrodio, da bi pod norveškom zastavom ostao do 1956. godine. Tada ga kupuju Nijemci, tvrtka Flensburger Trampreeder G.m.b.H., te se mijenja zastava, ali ne i ime. Promjena će uslijediti tek 1961. kada stiže u Jadran i postaje Kučište.

Veliko iznenađenje

Kupila ga je korčulanska Mediteranska plovidba za svoju novu liniju Jadran - zapadna obala Velike Britanije. No, bila je to neočekivano kratka poslovna epizoda. U veljači 1963. Atlantska plovidba preuzima liniju od Korčulana, a kako nije imala svojih brodova kupuje njihove parobrode Travnik i Kučište. Ništa neobično da samo pet mjeseci prije Dubrovčani taj isti Travnik nisu prodali Mediteranskoj!

Takva je odluka izazvala veliko iznenađenje, pa i čuđenje na Jadranu. Ponajviše jer je odlazak Travnika bio shvaćen kao potvrda da se Atlantska trajno opredjeljuje za brodovlje duge plovidbe. No, malo tko je znao da se Dubrovčani nisu toliko vodili komercijalnim, koliko kadrovskim razlozima. Prevagnula je želja da se stvaraju vlastite posade brodova, ponajprije časnici palube i stroja. Više brodova u linijskoj plovidbi je omogućavalo ukrcaj većega broja kadeta i vježbenika stroja. Istodobno je to bila prilika pomorcima s dalekih mora da neko vrijeme plove na brodovima koji su često bili na Jadranu.

Iz toga je razdoblja izvanredna fotografija koju je 1965. godine, pred škotskom lukom Greenock, snimio poznati britanski pomorski fotograf Malcolm Donnelly. Ljubazno nam je dopustio da je objavimo. Ma koliko Kučište lijepo izgleda bio mu je to labuđi pjev na liniji za Britaniju. A ona je bila nadasve zahtjevna! U polasku su brodovi ticali Rijeku, Šibenik, Salerno (ili Napulj u sezoni krcanja konzervi), te Liverpool, Glasgow, Swansea ili Newport. A u povratku Lisabon, Veneciju i Trst. U opciji su bili i Split, Marina di Carrara, Manchester, Sevilla i Koper. Nikad kraja...

Put u Napulj

Prvih dana 1967. Kučište odlazi iz Jadrana, ali tek do Napulja. Tamo će mu novi gospodari iz tvrtke Borgogna & Coccoli dati poletno ime Maestrale. No starca nije čekala nova mladost. Već 1971. godine poslan je u raspremu, a u siječnju 1972. doplovio je u rezalište tvrtke Conditioned Power Co. u La Speziji. Sve u svemu plovio je 32 godine, što za parobrode i nije bilo osobito mnogo, ali je tehnološki bio posve ostario.

No vratimo se na početak priče, na slike iz Dulutha od prije 72 godine. Približno desetljeće kasnije, negdje na Velikim jezerima nepoznat netko snimio je splitski teretnjak Zenica u plovidbi. Jest stari, izblijedjeli film ali je zato brod u punome sjaju. Nažalost i nadasve skladna Zenica tada je već bila mali brod na velikoj liniji! Ali, ona i njezin blizanac Vareš nisu se predavali, a Jadroslobodna ih je koristila do posljednjega daha.

---

image

Izblijedjeli film – Zenica na Velikim jezerima

---

Teško da bi znali što se točno zbivalo prije toliko desetljeća da dobri duh Jadroplova Nikša Smoje nije sačuvao tjedna izvješća o pozicijama brodova (Weekly position list). Tako znamo da je na prvu plovidbu na liniji Jadran – Kanada, kako se tada zvala, Zenica isplovila iz Splita 10. kolovoza 1959., a u Montrealu je pristala 28. kolovoza.

Zbog leda na Velikim jezerima blizanci su tamo plovili od travnja do studenoga, a onda bi se preselili na vruću liniju iz Jadrana za luke Crvenoga mora.

I tako punih dvanaest godina. Zapisi iz kronike o Zenici kažu da joj je posljednja luka s onu stranu Atlantika bio Cornwall u Ontariju, odakle je isplovila 17. studenoga 1971. Pet tjedana kasnije, 26. prosinca, predana je u Veneciji novome vlasniku.

Samo mjesec dana prije Jadroslobodna se na istome vezu oprostila od Vareša.

Zadovoljni pomorci

No, prije nego ispričamo kraj vratimo se u Švedsku, u proljeće 1950. Tada je tvrtka Rederi A/B Disa iz Stockholma naručila u brodogradilištu Oresundvarvet u Landskroni pet brodova za liniju do brazilskih luka. Za današnje prilike bili su to mali teretnjaci za tako zahtjevnu zadaću: dugi 107,5 i široki 14 metara, nosivosti 3750 tona, s dizelskim strojevima Götaverken od samo 2206 kilovata, ali i pristojnom brzinom od 14 čvorova. Svi su dobili brazilska imena, a izgrađeni su vrlo brzo, u godinu i pol dana. Itajai i Paranagua zaplovili su 1951., a Antonina i Ilheos 1952. godine. Peti brod, Imbituba, prodan je Francuzima odmah nakon porinuća.

Kad je Jadroslobodna tražila brodove za liniju do Kanade šveđani su se pokazali pravim izborom. Ugovor je potpisan krajem 1958. godine, te je odmah preuzet brod Ilheus koji je dobio ime Zenica, a početkom 1959. Paranagua je zaplovila pod imenom Vareš. Brodovima su iznimno bili zadovoljni pomorci, po udobnosti i uvjetima za posadu nije im bilo premca, pa se o njima govorilo i dugo nakon što su otišli iz Splita.

Nevolja je nastala već te 1959. godine, kad je pušten u promet velebni plovni put St. Lawrence Seaway koji je Velika jezera učinio dostupnim velikim brodovima. Počela je utrka sve većih i sve modernijih brodova s kojima se Vareš i Zenica nisu mogli nositi. Ipak ostat će na liniji još više od desetljeća! Jadroslobodna je uspijevala za njih naći posla, a internetski su portali puni slika koje ističu njihove savršene linije. Pomorski su znalci uvijek isticali visoku razinu održavanja brodova Jadroslobodne, koju te fotografije zorno prikazuju.

Neizbježni rastanak

No, rastanak je bio neizbježan, a zbio se na samome kraju 1971. godine. Oba je broda kupio Vincenzio Friuli iz gradića Torre del Greco kraj Napulja, koji je u Panami osnovao brodarske tvrtke Brancomar Compania Maritima i Peamar Compania Maritima. Prvoj će pripasti Vareš pod novim imenom Branco, a drugoj Zenica s imenom Pea I. Vrlo brzo prodat će oba broda, nekadašnju Zenicu već 1972., a Vareša 1973. godine. Kao novi gospodari javljaju se udruženi grčki brodovlasnici Lelakis i Tsounis preko kompanija registriranih na Cipru. I za divno čudo ostat će kod njih još gotovo cijelo desetljeće!

---

image

Veličanstven do kraja – stari Vareš na pijesku smrti

---

Samo će im stalno mijenjati imena, pa će Zenica biti i Assmakis i Skopi i Constantza, da bi u lipnju 1980. skončala na pijesku pakistanskoga rezališta Gadani Beach. Tko zna kako iz rezališta je u Ameriku dospjela brončana ploča s imenom Ilheos postavljena ispod zapovjedničkoga mosta. U jesen 2017. časopis Power Ships, glasilo znamenite udruge Steamship Historical Society of America (SSHSA), objavio je pismo čitatelja koji je imao tu ploču i tražio je podatke o brodu s kojega je skinuta.

Nekadašnji Vareš plovit će i kao Athina i kao Sitia, te na kraju kao Apollon, a kronike bilježe da je u Gadani Beach doplovio 5. siječnja 1981. Trajno će biti zapamćena slika nekadašnjega Vareša nasukanog na pijesku smrti. Veličanstven do samoga kraja...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Filmski život broda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana SRETAN JE SLUČAJ BIO NA YOUTUBEU POGLEDATI AMATERSKI URADAK SNIMLJEN 1951. GODINE U DULUTHU NA VELIKIM JEZERIMA I U NJEMU PRONAĆI MALI NORVEŠKI PAROBROD ANNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/filmski-zivot-broda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268643 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Filmski život broda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana SRETAN JE SLUČAJ BIO NA YOUTUBEU POGLEDATI AMATERSKI URADAK SNIMLJEN 1951. GODINE U DULUTHU NA VELIKIM JEZERIMA I U NJEMU PRONAĆI MALI NORVEŠKI PAROBROD ANNIK BRODOVI I SUDBINE https://more.slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/filmski-zivot-broda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268643 2 0 8706 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-28 07:38:14 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-28 07:42:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-28 07:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SRETAN JE SLUČAJ BIO NA YOUTUBEU POGLEDATI AMATERSKI URADAK SNIMLJEN 1951. GODINE U DULUTHU NA VELIKIM JEZERIMA I U NJEMU PRONAĆI MALI NORVEŠKI PAROBROD ANNIK [metadata] => robots= author= title=Filmski život broda 'Kučište': bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, brod Kučište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143603.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143604.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143605.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143606.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143607.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/28\/24143608.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ku\u010di\u0161te <\/em>pred Greenockom<\/p>","

Parobrod Annik <\/em>u luci Duluth 1951. godine<\/p>","

Mali brod za velike plovidbe \u2013 Annik<\/em> <\/em>\u0107e postati Ku\u010di\u0161te<\/em><\/p>","

Veli\u010danstven do kraja \u2013 stari Vare\u0161<\/em> <\/em>na pijesku smrti<\/p>","

Prije 60 godina \u2013 Vare\u0161 <\/em>na vezu negdje u Americi<\/p>","

Izblijedjeli film \u2013\u00a0Zenica <\/em>na Velikim jezerima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1105","hd_24143603_1920.jpg":"1920x1080","k_24143603_1280.jpg":"1280x1280","k_24143603_1024.jpg":"1024x1024","k_24143603_640.jpg":"640x640","k_24143603_480.jpg":"480x480","k_24143603_340.jpg":"340x340","k_24143603_220.jpg":"220x220","o_24143603_1280.jpg":"1280x736","o_24143603_1024.jpg":"1024x589","o_24143603_640.jpg":"640x368","o_24143603_480.jpg":"480x276","o_24143603_340.jpg":"340x195","o_24143603_220.jpg":"220x126","h_24143603_1280.jpg":"1280x854","h_24143603_1024.jpg":"1024x683","h_24143603_640.jpg":"640x427","h_24143603_480.jpg":"480x320","h_24143603_340.jpg":"340x227","h_24143603_220.jpg":"220x147","pp_24143603_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143603_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143603_640.jpg":"640x814","pp_24143603_480.jpg":"480x611","pp_24143603_340.jpg":"340x432","pp_24143603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_24143604_1920.jpg":"1920x1080","k_24143604_1280.jpg":"1280x1280","k_24143604_1024.jpg":"1024x1024","k_24143604_640.jpg":"640x640","k_24143604_480.jpg":"480x480","k_24143604_340.jpg":"340x340","k_24143604_220.jpg":"220x220","o_24143604_1280.jpg":"1280x888","o_24143604_1024.jpg":"1024x710","o_24143604_640.jpg":"640x444","o_24143604_480.jpg":"480x333","o_24143604_340.jpg":"340x235","o_24143604_220.jpg":"220x152","h_24143604_1280.jpg":"1280x854","h_24143604_1024.jpg":"1024x683","h_24143604_640.jpg":"640x427","h_24143604_480.jpg":"480x320","h_24143604_340.jpg":"340x227","h_24143604_220.jpg":"220x147","pp_24143604_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143604_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143604_640.jpg":"640x814","pp_24143604_480.jpg":"480x611","pp_24143604_340.jpg":"340x432","pp_24143604_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1425","hd_24143605_1920.jpg":"1920x1080","k_24143605_1280.jpg":"1280x1280","k_24143605_1024.jpg":"1024x1024","k_24143605_640.jpg":"640x640","k_24143605_480.jpg":"480x480","k_24143605_340.jpg":"340x340","k_24143605_220.jpg":"220x220","o_24143605_1280.jpg":"1280x950","o_24143605_1024.jpg":"1024x760","o_24143605_640.jpg":"640x475","o_24143605_480.jpg":"480x356","o_24143605_340.jpg":"340x252","o_24143605_220.jpg":"220x163","h_24143605_1280.jpg":"1280x854","h_24143605_1024.jpg":"1024x683","h_24143605_640.jpg":"640x427","h_24143605_480.jpg":"480x320","h_24143605_340.jpg":"340x227","h_24143605_220.jpg":"220x147","pp_24143605_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143605_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143605_640.jpg":"640x814","pp_24143605_480.jpg":"480x611","pp_24143605_340.jpg":"340x432","pp_24143605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1644x1116","hd_24143606_1920.jpg":"1920x1080","k_24143606_1280.jpg":"1280x1280","k_24143606_1024.jpg":"1024x1024","k_24143606_640.jpg":"640x640","k_24143606_480.jpg":"480x480","k_24143606_340.jpg":"340x340","k_24143606_220.jpg":"220x220","o_24143606_1280.jpg":"1280x868","o_24143606_1024.jpg":"1024x695","o_24143606_640.jpg":"640x434","o_24143606_480.jpg":"480x325","o_24143606_340.jpg":"340x230","o_24143606_220.jpg":"220x149","h_24143606_1280.jpg":"1280x854","h_24143606_1024.jpg":"1024x683","h_24143606_640.jpg":"640x427","h_24143606_480.jpg":"480x320","h_24143606_340.jpg":"340x227","h_24143606_220.jpg":"220x147","pp_24143606_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143606_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143606_640.jpg":"640x814","pp_24143606_480.jpg":"480x611","pp_24143606_340.jpg":"340x432","pp_24143606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1637x1036","hd_24143607_1920.jpg":"1920x1080","k_24143607_1280.jpg":"1280x1280","k_24143607_1024.jpg":"1024x1024","k_24143607_640.jpg":"640x640","k_24143607_480.jpg":"480x480","k_24143607_340.jpg":"340x340","k_24143607_220.jpg":"220x220","o_24143607_1280.jpg":"1280x810","o_24143607_1024.jpg":"1024x648","o_24143607_640.jpg":"640x405","o_24143607_480.jpg":"480x303","o_24143607_340.jpg":"340x215","o_24143607_220.jpg":"220x139","h_24143607_1280.jpg":"1280x854","h_24143607_1024.jpg":"1024x683","h_24143607_640.jpg":"640x427","h_24143607_480.jpg":"480x320","h_24143607_340.jpg":"340x227","h_24143607_220.jpg":"220x147","pp_24143607_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143607_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143607_640.jpg":"640x814","pp_24143607_480.jpg":"480x611","pp_24143607_340.jpg":"340x432","pp_24143607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_24143608_1920.jpg":"1920x1080","k_24143608_1280.jpg":"1280x1280","k_24143608_1024.jpg":"1024x1024","k_24143608_640.jpg":"640x640","k_24143608_480.jpg":"480x480","k_24143608_340.jpg":"340x340","k_24143608_220.jpg":"220x220","o_24143608_1280.jpg":"1280x848","o_24143608_1024.jpg":"1024x678","o_24143608_640.jpg":"640x424","o_24143608_480.jpg":"480x318","o_24143608_340.jpg":"340x225","o_24143608_220.jpg":"220x145","h_24143608_1280.jpg":"1280x854","h_24143608_1024.jpg":"1024x683","h_24143608_640.jpg":"640x427","h_24143608_480.jpg":"480x320","h_24143608_340.jpg":"340x227","h_24143608_220.jpg":"220x147","pp_24143608_1280.jpg":"1280x1628","pp_24143608_1024.jpg":"1024x1303","pp_24143608_640.jpg":"640x814","pp_24143608_480.jpg":"480x611","pp_24143608_340.jpg":"340x432","pp_24143608_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7704300 Threads: 8 Questions: 1558880891 Slow queries: 4752663 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111437484 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/filmski-zivot-broda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268643 [printLink] => /mozaik/panorama/filmski-zivot-parobroda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268653?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707616 [name] => brod Kučište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-28 08:23:26 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-kuciste [link] => /tag/brod-kuciste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Filmski život broda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana SRETAN JE SLUČAJ BIO NA YOUTUBEU POGLEDATI AMATERSKI URADAK SNIMLJEN 1951. GODINE U DULUTHU NA VELIKIM JEZERIMA I U NJEMU PRONAĆI MALI NORVEŠKI PAROBROD ANNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [cross_link] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/filmski-zivot-broda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268643 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Filmski život parobroda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143603.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Kučište pred Greenockom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143603.jpg [title] =>

Kučište pred Greenockom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143604.jpg [title] =>

Parobrod Annik u luci Duluth 1951. godine

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143605.jpg [title] =>

Mali brod za velike plovidbe – Annik će postati Kučište

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143606.jpg [title] =>

Veličanstven do kraja – stari Vareš na pijesku smrti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143607.jpg [title] =>

Prije 60 godina – Vareš na vezu negdje u Americi

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/28/24143608.jpg [title] =>

Izblijedjeli film – Zenica na Velikim jezerima

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najveće svjetsko more danas je cyberspace, to beskrajno prostranstvo Interneta kojim i po bonaci i po najgorim neverama mirno plove desetci tisuća brodova, od onih porinutih u more nekoliko sati prije, do staraca čija je plovidba okončana još u 19. stoljeću. A koliko samo zaljubljenika u brodove surfa bezbrojnim stranicama diveći se iznova davno nestalim i zaboravljenim veteranima.

Napisao sam to prije gotovo 20 godina, kad Otvoreno more još nije ni izlazilo, a pod dojmom obilja prizora iz nekih davnih vremena. U to se doba na portalima još koliko-toliko moglo pratiti brodove i njihove plovidbe, no danas je to nemoguća misija. U nemjerljivoj količini sadržaja ostaje se samo uzdati u sretni slučaj. I upravo se to dogodilo kad sam na YouTubeu odlučio pogledati film snimljen davne 1951. godine u američkoj luci Duluth na Velikim jezerima.

Saveznički konvoji

Neobičan filmić, amaterski uradak nekoga srednjoškolca, u kojemu su u nepune četiri i pol minute stali i brodovi Annik i Cliffs Victory u plovidbi kanalom kroz Duluth, i lavovi i tigrovi iz kaveza i prizori s izleta! Parobrod Annik, kojem je pripalo samo 77 sekunda filmske slave, teško da ikome na Jadranu danas nešto znači. No, kažemo li da će on postati naše Kučište ipak će ga se mnogi u Dubrovniku i Korčuli sjetiti. Premda je iz Jadrana otišao prije 55 godina!

Životopis toga nevelikoga parobroda počinje u proljeće 1939. godine kada ga je brodarska tvrtka Stener S. Müllers Rederi A/S iz Bergena naručila u uglednom brodogradilištu Kaldnes Mekaniska Verksted A/S u Tonsbergu. Bio je dug 79,14 i širok 12,8 metara, s nosivošću od 2649 tona. Pokretala ga je rijetka kombinacija stapnog parnog stroja i niskotlačne turbine od jedva 809 kilovata, pa mu je najveća brzina bila tek 10,5 čvorova. Na porinuću 12. prosinca te iste 1939. dobio je ime Annik.

---

image

Parobrod Annik u luci Duluth 1951. godine

---

Zaplovio je u veljači 1940. godine, upravo na vrijeme da umakne iz Norveške koja je u travnju pala u Hitlerove ruke. Već u ožujku 1940. spominje se Annik među brodovima u savezničkim konvojima na Atlantiku, a sve se njegove ratne plovidbe nabrajaju na nekoliko stranica! Rat je sretno prebrodio, da bi pod norveškom zastavom ostao do 1956. godine. Tada ga kupuju Nijemci, tvrtka Flensburger Trampreeder G.m.b.H., te se mijenja zastava, ali ne i ime. Promjena će uslijediti tek 1961. kada stiže u Jadran i postaje Kučište.

Veliko iznenađenje

Kupila ga je korčulanska Mediteranska plovidba za svoju novu liniju Jadran - zapadna obala Velike Britanije. No, bila je to neočekivano kratka poslovna epizoda. U veljači 1963. Atlantska plovidba preuzima liniju od Korčulana, a kako nije imala svojih brodova kupuje njihove parobrode Travnik i Kučište. Ništa neobično da samo pet mjeseci prije Dubrovčani taj isti Travnik nisu prodali Mediteranskoj!

Takva je odluka izazvala veliko iznenađenje, pa i čuđenje na Jadranu. Ponajviše jer je odlazak Travnika bio shvaćen kao potvrda da se Atlantska trajno opredjeljuje za brodovlje duge plovidbe. No, malo tko je znao da se Dubrovčani nisu toliko vodili komercijalnim, koliko kadrovskim razlozima. Prevagnula je želja da se stvaraju vlastite posade brodova, ponajprije časnici palube i stroja. Više brodova u linijskoj plovidbi je omogućavalo ukrcaj većega broja kadeta i vježbenika stroja. Istodobno je to bila prilika pomorcima s dalekih mora da neko vrijeme plove na brodovima koji su često bili na Jadranu.

Iz toga je razdoblja izvanredna fotografija koju je 1965. godine, pred škotskom lukom Greenock, snimio poznati britanski pomorski fotograf Malcolm Donnelly. Ljubazno nam je dopustio da je objavimo. Ma koliko Kučište lijepo izgleda bio mu je to labuđi pjev na liniji za Britaniju. A ona je bila nadasve zahtjevna! U polasku su brodovi ticali Rijeku, Šibenik, Salerno (ili Napulj u sezoni krcanja konzervi), te Liverpool, Glasgow, Swansea ili Newport. A u povratku Lisabon, Veneciju i Trst. U opciji su bili i Split, Marina di Carrara, Manchester, Sevilla i Koper. Nikad kraja...

Put u Napulj

Prvih dana 1967. Kučište odlazi iz Jadrana, ali tek do Napulja. Tamo će mu novi gospodari iz tvrtke Borgogna & Coccoli dati poletno ime Maestrale. No starca nije čekala nova mladost. Već 1971. godine poslan je u raspremu, a u siječnju 1972. doplovio je u rezalište tvrtke Conditioned Power Co. u La Speziji. Sve u svemu plovio je 32 godine, što za parobrode i nije bilo osobito mnogo, ali je tehnološki bio posve ostario.

No vratimo se na početak priče, na slike iz Dulutha od prije 72 godine. Približno desetljeće kasnije, negdje na Velikim jezerima nepoznat netko snimio je splitski teretnjak Zenica u plovidbi. Jest stari, izblijedjeli film ali je zato brod u punome sjaju. Nažalost i nadasve skladna Zenica tada je već bila mali brod na velikoj liniji! Ali, ona i njezin blizanac Vareš nisu se predavali, a Jadroslobodna ih je koristila do posljednjega daha.

---

image

Izblijedjeli film – Zenica na Velikim jezerima

---

Teško da bi znali što se točno zbivalo prije toliko desetljeća da dobri duh Jadroplova Nikša Smoje nije sačuvao tjedna izvješća o pozicijama brodova (Weekly position list). Tako znamo da je na prvu plovidbu na liniji Jadran – Kanada, kako se tada zvala, Zenica isplovila iz Splita 10. kolovoza 1959., a u Montrealu je pristala 28. kolovoza.

Zbog leda na Velikim jezerima blizanci su tamo plovili od travnja do studenoga, a onda bi se preselili na vruću liniju iz Jadrana za luke Crvenoga mora.

I tako punih dvanaest godina. Zapisi iz kronike o Zenici kažu da joj je posljednja luka s onu stranu Atlantika bio Cornwall u Ontariju, odakle je isplovila 17. studenoga 1971. Pet tjedana kasnije, 26. prosinca, predana je u Veneciji novome vlasniku.

Samo mjesec dana prije Jadroslobodna se na istome vezu oprostila od Vareša.

Zadovoljni pomorci

No, prije nego ispričamo kraj vratimo se u Švedsku, u proljeće 1950. Tada je tvrtka Rederi A/B Disa iz Stockholma naručila u brodogradilištu Oresundvarvet u Landskroni pet brodova za liniju do brazilskih luka. Za današnje prilike bili su to mali teretnjaci za tako zahtjevnu zadaću: dugi 107,5 i široki 14 metara, nosivosti 3750 tona, s dizelskim strojevima Götaverken od samo 2206 kilovata, ali i pristojnom brzinom od 14 čvorova. Svi su dobili brazilska imena, a izgrađeni su vrlo brzo, u godinu i pol dana. Itajai i Paranagua zaplovili su 1951., a Antonina i Ilheos 1952. godine. Peti brod, Imbituba, prodan je Francuzima odmah nakon porinuća.

Kad je Jadroslobodna tražila brodove za liniju do Kanade šveđani su se pokazali pravim izborom. Ugovor je potpisan krajem 1958. godine, te je odmah preuzet brod Ilheus koji je dobio ime Zenica, a početkom 1959. Paranagua je zaplovila pod imenom Vareš. Brodovima su iznimno bili zadovoljni pomorci, po udobnosti i uvjetima za posadu nije im bilo premca, pa se o njima govorilo i dugo nakon što su otišli iz Splita.

Nevolja je nastala već te 1959. godine, kad je pušten u promet velebni plovni put St. Lawrence Seaway koji je Velika jezera učinio dostupnim velikim brodovima. Počela je utrka sve većih i sve modernijih brodova s kojima se Vareš i Zenica nisu mogli nositi. Ipak ostat će na liniji još više od desetljeća! Jadroslobodna je uspijevala za njih naći posla, a internetski su portali puni slika koje ističu njihove savršene linije. Pomorski su znalci uvijek isticali visoku razinu održavanja brodova Jadroslobodne, koju te fotografije zorno prikazuju.

Neizbježni rastanak

No, rastanak je bio neizbježan, a zbio se na samome kraju 1971. godine. Oba je broda kupio Vincenzio Friuli iz gradića Torre del Greco kraj Napulja, koji je u Panami osnovao brodarske tvrtke Brancomar Compania Maritima i Peamar Compania Maritima. Prvoj će pripasti Vareš pod novim imenom Branco, a drugoj Zenica s imenom Pea I. Vrlo brzo prodat će oba broda, nekadašnju Zenicu već 1972., a Vareša 1973. godine. Kao novi gospodari javljaju se udruženi grčki brodovlasnici Lelakis i Tsounis preko kompanija registriranih na Cipru. I za divno čudo ostat će kod njih još gotovo cijelo desetljeće!

---

image

Veličanstven do kraja – stari Vareš na pijesku smrti

---

Samo će im stalno mijenjati imena, pa će Zenica biti i Assmakis i Skopi i Constantza, da bi u lipnju 1980. skončala na pijesku pakistanskoga rezališta Gadani Beach. Tko zna kako iz rezališta je u Ameriku dospjela brončana ploča s imenom Ilheos postavljena ispod zapovjedničkoga mosta. U jesen 2017. časopis Power Ships, glasilo znamenite udruge Steamship Historical Society of America (SSHSA), objavio je pismo čitatelja koji je imao tu ploču i tražio je podatke o brodu s kojega je skinuta.

Nekadašnji Vareš plovit će i kao Athina i kao Sitia, te na kraju kao Apollon, a kronike bilježe da je u Gadani Beach doplovio 5. siječnja 1981. Trajno će biti zapamćena slika nekadašnjega Vareša nasukanog na pijesku smrti. Veličanstven do samoga kraja...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Kučište pred Greenockom


Parobrod Annik u luci Duluth 1951. godine


Mali brod za velike plovidbe – Annik će postati Kučište


Veličanstven do kraja – stari Vareš na pijesku smrti


Prije 60 godina – Vareš na vezu negdje u Americi


Izblijedjeli film – Zenica na Velikim jezerima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/filmski-zivot-parobroda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268653 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12d8c7d6b406b893fbb2b75a2f4379259ceeb3a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Filmski+%C5%BEivot+parobroda+%E2%80%98Ku%C4%8Di%C5%A1te%E2%80%98%3A+bje%C5%BEao+od+Hitlera%2C+plovio+Jadranom+i+Atlantikom+da+bi+skon%C4%8Dao+na+pijesku+Pakistana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ffilmski-zivot-parobroda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268653 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ffilmski-zivot-parobroda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268653 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Filmski život broda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana SRETAN JE SLUČAJ BIO NA YOUTUBEU POGLEDATI AMATERSKI URADAK SNIMLJEN 1951. GODINE U DULUTHU NA VELIKIM JEZERIMA I U NJEMU PRONAĆI MALI NORVEŠKI PAROBROD ANNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://more.slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/filmski-zivot-broda-kuciste-bjezao-od-hitlera-plovio-jadranom-i-atlantikom-da-bi-skoncao-na-pijesku-pakistana-1268643 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaBRODOVI I SUDBINE

Filmski život parobroda ‘Kučište‘: bježao od Hitlera, plovio Jadranom i Atlantikom da bi skončao na pijesku Pakistana

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
28. veljače 2023. - 08:41

Najveće svjetsko more danas je cyberspace, to beskrajno prostranstvo Interneta kojim i po bonaci i po najgorim neverama mirno plove desetci tisuća brodova, od onih porinutih u more nekoliko sati prije, do staraca čija je plovidba okončana još u 19. stoljeću. A koliko samo zaljubljenika u brodove surfa bezbrojnim stranicama diveći se iznova davno nestalim i zaboravljenim veteranima.

Napisao sam to prije gotovo 20 godina, kad Otvoreno more još nije ni izlazilo, a pod dojmom obilja prizora iz nekih davnih vremena. U to se doba na portalima još koliko-toliko moglo pratiti brodove i njihove plovidbe, no danas je to nemoguća misija. U nemjerljivoj količini sadržaja ostaje se samo uzdati u sretni slučaj. I upravo se to dogodilo kad sam na YouTubeu odlučio pogledati film snimljen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:20