StoryEditorOCM
Panorama‘BOŽE SAČUVAJ!‘

Doris Košta zaprepaštena otkupom kazne BiH glumca osuđenog za bludničenje: Problem je i Hrvatska!; Evo u čemu je stvar

Piše Marina Knežević Petković
24. rujna 2024. - 16:36

Hrvatska javnost ostala je neugodno iznenađena nakon što su potvrđene informacije o presudi protiv poznatog glumca Moamera Kasumovića, najpoznatijeg po ulozi u popularnoj humorističnoj seriji ‘Lud, zbunjen, normalan‘. Naime, Kasumović je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog kaznenog djela bludničenja nad maloljetnikom, a kaznu je uspio "otkupiti".

Odgovor pravnih stručnjaka

Pravni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti otkupa kazni u slučajevima seksualnih zločina u susjednoj nam BiH. Prema njihovom mišljenju, ovakvi zakonski propisi mogu slati pogrešnu poruku, pogotovo kada su u pitanju djela koja se odnose na zaštitu djece i maloljetnika. Poznata splitska odvjetnica Doris Košta veli kako je ostala u nevjerici kad je čula.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Bože sačuvaj, ne mogu vjerovati da nitko nije prigovorio nešto za ovaj zakon! Mislila sam da se to može dogoditi samo u nekoj afričkoj zemljii, npr. Kongu, gdje bi se zaštitili vladari, ali ovo je nečuveno. On dakle nije oslobođen krivnje, njemu će u dosjeu stajati da je osuđivan za bludničenje nad maloljetnom osobom, ali mu je omogućen otkup izvršenja kazne, koja je izrečena na godinu dana.

Dakle, on je slobodan i kao takav, tko kaže da ne može opet ponoviti kazneno djelo? Znate, svaki odvjetnik mora utvrditi činjenično stanje i naravno da svi brane svoje stranke i pokušavaju ih osloboditi krivnje, ali kad je slučaj pedofilije ili seksualnog zlostavljanja, svi dobro razmislimo kako ćemo ‘braniti‘ stranku - kazala nam je splitska odvjetnica.

Doris Košta u ovome vidi i dublji problem. Naime, u tijeku su pristupni pregovori s BiH za ulazak u Europsku uniju, a Hrvatska  podržava njihov ulazak  u EU.

- Nije mi jasno kako je Hrvatska propustila ovaj zakon i kako će to dopustiti?! Ne mogu vjerovati kako je ovaj zakon o otkupu kazne do godinu dana prošao njihov Parlament. Zgrožena sam da se to događa u našoj neposrednoj blizini - upozorava.

Prema riječima splitske odvjetnice, u Hrvatskoj bi osumnjičena osoba prvo bila u istražnom zatvoru, dok joj se god ne utvrdi krivnja, kako ne bi ponovila kazneno djelo. Nakon toga bi se odredila zatvorska kazna, ovisno o kakvom obliku kaznenog djela seksualne naravi se radi. 

- Naime, u Hrvatskoj ne postoji kazneno djelo pedofilije kao takvo. Postoji kazneno djelo bludnih radnji, regulirano je Kaznenim zakonom, u članku 155. To djelo obuhvaća svaku fizičku radnju koja je počinjena u cilju zadovoljenja spolnog nagona, a koja nije izravno spolni odnos, ali se smatra nedopustivim i kažnjivim zakonom. 

Prema njemu, osoba bi dobila do tri godine zatvora, ovisno o težini radnje. Uglavnom, bezuvjetne su kazne i u trajanju od jedne do deset godina, ovisno o težini djela i karakteristikama žrtve - pojasnila nam je Košta. 

image

Moamer Kasumović na kazališnoj sceni (lijevo)

Ivo Ravlić/Cropix

Detalji presude i otkup kazne

Podsjetimo, prema sudskim izvorima, Kasumović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog počinjenja bludnih radnji nad maloljetnikom. Međutim, zakon u Bosni i Hercegovini omogućava optuženima za određena kaznena djela da otkupe svoju zatvorsku kaznu, ukoliko ispunjavaju određene zakonske uvjete. Tako je i Kasumović iskoristio ovu pravnu mogućnost te otkupio izvršenje kazne za iznos od 18.665 eura. 

Ova odluka izazvala je burne reakcije javnosti, s obzirom na prirodu kaznenog djela i činjenicu da je zakon omogućio izbjegavanje stvarnog izdržavanja zatvorske kazne. Mnogi smatraju da se takvim zakonima omogućava privilegiranim pojedincima da izbjegnu odgovornost za svoja djela.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Nova svjedočanstva – javila se druga žrtva

Slučaj je dodatno uzdrman novim svjedočenjem. Naime, nedavno se javila druga osoba , koja tvrdi da je i ona bila žrtva bludnih radnji koje je počinio Kasumović i da je ovaj slučaj bio tek početak većeg problema. Iako su detalji drugog svjedočenja još uvijek predmet istrage, ovaj razvoj događaja dodatno je uzburkao javnost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 17:26