stdClass Object ( [id] => 1265756 [title] => Bravo za Lanu Ceraj! Ona je astrofizičarka u lovu na kozmičke zvijeri, ali napominje: Nismo čudaci! [alias] => bravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ravnopravnost među spolovima bitka je koja se godinama vodi, a u području znanosti je i postignuta. Prema podacima HRZZ-a, u domeni naobrazbe novih, mladih doktora znanosti, nalazi se više znanstvenica nego njihovih muških kolega. Jedna od njih je i Zagrepčanka Lana Ceraj.

Porazgovarali smo s mladom astrofizičarkom, autoricom profila “U lovu na kozmičke zvijeri”, koja pomoću multimedijskog sadržaja svakodnevno nastoji popularizirati znanost široj javnosti.

Ceraj ima status postdoktorske istraživačice u Laboratoriju za astročestičnu fiziku i astrofiziku na Institutu “Ruđer Bošković”. U svojim istraživanjima koristi podatke prikupljene velikim radioteleskopima i svemirskim teleskopom, a zatim pomoću dobivenih podataka istražuje razvoj dalekih galaksija opaženih u radiopodručju, kao i svojstva međuzvjezdanog plina unutar Mliječne staze. Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici “Gaia”.

’U lovu na kozmičke zvijeri’

Uz znanstvena istraživanja i popularizaciju znanosti, 33-godišnja Zagrepčanka je i državna koordinatorica za projekte koje organizira Međunarodni astronomski savez.

U svom “natrpanom” rasporedu ipak je pronašla vremena i za nas, pa smo s njom porazgovarali o njezinu životnom pozivu, položaju mladih znanstvenika u Hrvatskoj, ali i nekim “lakšim” temama, koje se tiču njezine svakodnevice.

Svojim Facebook profilom “U lovu na kozmičke zvijeri” nastojite popularizirati i približiti fiziku široj javnosti. Što vas je potaknulo na to?

– Često imam osjećaj da se na znanstvenike gleda kao na neke udaljene ljude u kutama koji sjede u laboratorijima i nemaju dodira s prosječnim čovjekom. Znajući koliko je takva ideja daleko od istine, moj cilj je približiti znanstvenike i znanost onima koji su zainteresirani.

Smatram da u tome astronomija i svemir mogu puno pomoći. Gotovo da ne postoji osoba koja nije pogledala noćno nebo i postavila pitanja: što su zvijezde, koliko su daleko, čega sve ima u svemiru, postoji li život osim ovog na Zemlji?

U svojim postovima i predavanjima nudim odgovore koje su znanstvena istraživanja dala na ta pitanja, pri čemu nastojim prilagoditi jezik izražavanja uzrastu i populaciji. Mislim da su znanost i znanstveni rezultati zajedničko dobro i da bi njih trebali biti svjesni svi, a ne samo oni koji su posebno obrazovani za to.

Tako da putem svojih profila na Facebooku, Instagramu i TikToku nastojim premostiti taj jaz između znanstvenika i prosječnog čovjeka kako bih pokazala što sve znamo o svemiru i pojavama u njemu.

---

image

Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade

 

PRIVATNI ALBUM
---

Imate li mnogo kolegica u svojoj struci?

– Moja struka, astrofizika, ima možda neočekivan broj istraživačica. Sve istraživačke grupe u kojima sam do sada radila imale su jednak broj muškaraca i žena. Barem što se tiče astrofizike, jednakost spolova nije upitna.

Nema nezaposlenog fizičara

Kako ste se vi zaljubili u ovu znanost?

– Prvo sam se zaljubila u znanstvenu fantastiku kroz brojne serije i filmove. No, kako sam odrastala i prolazila kroz obrazovanje, shvatila sam zašto se znanstvena fantastika naziva “fantastikom”, no i da je znanost bez fantastike intrigantna, izazovna i zabavna.

Najveće ohrabrenje za bavljenje astrofizikom dobila sam na petoj godini studija fizike na PMF-u, kada sam prvi put radila na pravom istraživačkom radu iz područja astrofizike. Kombinacija astronomije, fizike i programiranja zainteresirala me da se nastavim baviti tim područjem i upišem doktorat.

Javljaju li vam se mladi i što ih najviše zanima?

– S učenicima i studentima sam u najizravnijem dodiru prigodom predavanja po školama ili fakultetima. Ono što ih često zanima jest kako izgleda proces od upisa fakulteta do završetka doktorata i dalje. Na to im uvijek opišem svoj put, koji nije uvijek bio pravocrtan i s jasnom vizijom kraja.

Primjerice, prije nego što sam upisala istraživački studij fizike na PMF-u, upisala sam jedan drugi zagrebački fakultet. Tijekom prve godine shvatila sam da me zapravo to uopće ne zanima, ispisala se s njega i upisala fiziku. No i tijekom studija fizike mi sve do pete godine nije bilo jasno čime se točno želim baviti.

Tek tada sam imala prvi dodir s praktičnim istraživačkim radom iz astronomije i shvatila da je to područje koje veže sve što me zanima: istraživanje svemira, programiranje, putovanja i aktivnu suradnju s ljudima. Neke od lekcija koje sam naučila kroz svoj put su da je u redu ne znati što želiš raditi prilikom upisa studija, ali i tijekom studija.

---

image
Shutterstock
---

Mislite li da se kao fizičar mlada osoba može lako zaposliti u Hrvatskoj? Koje je vaše iskustvo?

– Na temelju svojih poznanstava, ne znam ni jednog fizičara koji je imao problema s pronalaskom posla! Štoviše, magistri fizike dosta su cijenjeni u realnom sektoru, gdje se s lakoćom zapošljavaju u IT poslovima. Vjerujem da je razlog za to jedinstveni pristup u rješavanju problema kojemu smo učeni na fakultetu, a koji je koristan upravo u poslovima koji zahtijevaju kreativnost pri osmišljavanju programskih rješenja.

S druge strane, ako se pak osoba odluči za specijalizaciju kroz doktorat iz nekog područja fizike, sve je više mogućnosti za kvalitetan doktorski studij u Hrvatskoj.

Raj za znatiželjne

Što bi se, po vašemu mišljenju, moglo učiniti da fizika postane popularnija među mladima?

– Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade. Nema boljeg učenja od onog na temelju eksperimenata koje izvodimo svojim rukama te kada do zaključaka, uz prikladno vođenje, dolazimo sami. Idealno mjesto za to su škole, no u većini škola takva se eksperimentima usmjerena nastava fizike ne provodi dovoljno.

Razlog tome su često nedovoljno dobro opremljene učionice, manjak motivacije nastavnika, ali i činjenica da nastavnici nemaju dovoljno vremena da bi takvu vrstu nastave provodili kroz sve cjeline. Stoga je bitno ulagati dodatan trud da se stvore mjesta za one mlade koji požele fiziku i znanost općenito isprobati te ih tamo “uhvatiti” i pokazati im koliko znanost može biti zanimljiva i zabavna.

---

image

Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici ‘Gaia’
 

PRIVATNI ALBUM
---

Jeste li razmišljali o apliciranju za NASA-u?

– Nisam. Naši znanstvenici, uključuju i mene, putem raznih znanstvenih projekata surađuju s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Zahvaljujući nizu ESA-inih svemirskih teleskopa, moguće je raditi vrhunsku astrofiziku bez neke posebne potrebe za odlaskom na drugi kontinent u potrazi za poslom.

Osim toga, kao što se dokazalo za vrijeme pandemije, za većinu poslova koji se odvijaju na računalima, kao što je slučaj i kod nas astrofizičara, velike selidbe više nisu nužne kako bi se obavljao posao svjetske kvalitete. Sve što u većini slučajeva trebamo jesu laptop i konekcija na internet.

Imate li omiljenu znanstvenicu ili znanstvenika koji vas inspiriraju za rad?

– Nemam jednog znanstvenika ili znanstvenicu koji mi je najveća inspiracija. No, s druge strane, imam brojne suradnike i suradnice od kojih sam imala prilike naučiti znanstvene, komunikacijske i općenite ljudske vještine. Njihovi vlastiti angažmani i motivacije često me znaju pokrenuti kada mi ponestane vlastite inspiracije.

Izazov za čitatelje

Što vas je posebno privuklo astrofizici?

– To je područje fizike koje proučava 14 milijardi godina prošlosti našeg svemira, koji u sebi sadrži brojne poznate, ali i gomilu još nepoznatih i neistraženih objekata i pojava. Koliko god ga dobro poznavali, uvijek ima još mnogo za otkriti. To područje je raj za ljude znatiželjnog duha.

Doktorica ste astrofizike, što je iznimno veliko životno dostignuće koje – nije došlo preko noći. Što vas je “guralo” naprijed i kako ste se snašli na Institutu “Ruđer Bošković”?

– Učenje mi nikad nije bilo problem. Polaganje ispita je, naravno, druga priča, ha-ha. Ponekad se dogodilo da sam od gomile kolegija i informacija izgubila kompas, no sve se nekako izoštrilo kad sam na petoj godini imala priliku raditi na pravim astrofizičkim istraživanjima.

Na Institutu radim od 2020. godine kao postdoktorska istraživačica u sklopu Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Moj najbliži suradnici su mladi, motivirani i dinamični ljudi s kojima je užitak surađivati. Upravo takva pozitivna radna atmosfera ključ je za razvitak mlade osobe u kvalitetnog znanstvenika.

---

image
Shutterstock
---

Postoji li neka serija koja se temelji na fizici i znanostima koju volite?

– Uvijek volim pogledati epizodu “Zvjezdanih staza” i uživati u umjetničkim interpretacijama putovanja među zvijezdama.

Možete li nam nekim primjerom dočarati kako zainteresirati “običnog” čovjeka za temu astrofizike?

– Evo, ostavljam izazov čitateljima. Pokojni astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA NEZAPOSLENIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEMA NEZAPOSLENIH 2 0 8786 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-08 08:54:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Rebeka Pastuović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-18 10:22:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-17 20:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 170 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Intrigantnim postovima popularizira astrofiziku: 'Smeta me što se na znastvenike gleda kao na 'tamo neke' u laboratoriju [metakey] => lana ceraj, astrofizika, znanost i obični ljudi, Institut “Ruđer Bošković” [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24337335.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277293.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277137.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277139.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277140.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277291.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/08\/24277292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane pra\u0161ine. Ovim putem \u017eelim potaknuti va\u0161e \u010ditatelje da potra\u017ee odgovor na to pitanje i da provjere \u0161to to to\u010dno zna\u010di!\u2018<\/p>","","","

Smatram da je potrebno ponuditi ve\u0107i broj interaktivnih sadr\u017eaja za u\u010denike i mlade<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Trenutni fokus njezinih istra\u017eivanja je statisti\u010dka analiza velikog skupa zvijezda opa\u017eenih teleskopima na svemirskoj letjelici \u2018Gaia\u2019
\n\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:33","41:40","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1232","hd_24337335_1920.jpg":"1920x1080","k_24337335_1280.jpg":"1280x1280","k_24337335_1024.jpg":"1024x1024","k_24337335_640.jpg":"640x640","k_24337335_480.jpg":"480x480","k_24337335_340.jpg":"340x340","k_24337335_220.jpg":"220x220","o_24337335_1280.jpg":"1280x821","o_24337335_1024.jpg":"1024x657","o_24337335_640.jpg":"640x410","o_24337335_480.jpg":"480x308","o_24337335_340.jpg":"340x218","o_24337335_220.jpg":"220x141","h_24337335_1280.jpg":"1280x854","h_24337335_1024.jpg":"1024x683","h_24337335_640.jpg":"640x427","h_24337335_480.jpg":"480x320","h_24337335_340.jpg":"340x227","h_24337335_220.jpg":"220x147","pp_24337335_1280.jpg":"1280x1628","pp_24337335_1024.jpg":"1024x1303","pp_24337335_640.jpg":"640x814","pp_24337335_480.jpg":"480x611","pp_24337335_340.jpg":"340x432","pp_24337335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24277293_1920.jpg":"1920x1080","k_24277293_1280.jpg":"1280x1280","k_24277293_1024.jpg":"1024x1024","k_24277293_640.jpg":"640x640","k_24277293_480.jpg":"480x480","k_24277293_340.jpg":"340x340","k_24277293_220.jpg":"220x220","o_24277293_1280.jpg":"1280x853","o_24277293_1024.jpg":"1024x682","o_24277293_640.jpg":"640x426","o_24277293_480.jpg":"480x320","o_24277293_340.jpg":"340x226","o_24277293_220.jpg":"220x146","h_24277293_1280.jpg":"1280x854","h_24277293_1024.jpg":"1024x683","h_24277293_640.jpg":"640x427","h_24277293_480.jpg":"480x320","h_24277293_340.jpg":"340x227","h_24277293_220.jpg":"220x147","pp_24277293_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277293_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277293_640.jpg":"640x814","pp_24277293_480.jpg":"480x611","pp_24277293_340.jpg":"340x432","pp_24277293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24277137_1920.jpg":"1920x1080","k_24277137_1280.jpg":"1280x1280","k_24277137_1024.jpg":"1024x1024","k_24277137_640.jpg":"640x640","k_24277137_480.jpg":"480x480","k_24277137_340.jpg":"340x340","k_24277137_220.jpg":"220x220","o_24277137_1280.jpg":"1280x1920","o_24277137_1024.jpg":"1024x1536","o_24277137_640.jpg":"640x960","o_24277137_480.jpg":"480x720","o_24277137_340.jpg":"340x510","o_24277137_220.jpg":"220x330","h_24277137_1280.jpg":"1280x854","h_24277137_1024.jpg":"1024x683","h_24277137_640.jpg":"640x427","h_24277137_480.jpg":"480x320","h_24277137_340.jpg":"340x227","h_24277137_220.jpg":"220x147","pp_24277137_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277137_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277137_640.jpg":"640x814","pp_24277137_480.jpg":"480x611","pp_24277137_340.jpg":"340x432","pp_24277137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24277139_1920.jpg":"1920x1080","k_24277139_1280.jpg":"1280x1280","k_24277139_1024.jpg":"1024x1024","k_24277139_640.jpg":"640x640","k_24277139_480.jpg":"480x480","k_24277139_340.jpg":"340x340","k_24277139_220.jpg":"220x220","o_24277139_1280.jpg":"1280x1920","o_24277139_1024.jpg":"1024x1536","o_24277139_640.jpg":"640x960","o_24277139_480.jpg":"480x720","o_24277139_340.jpg":"340x510","o_24277139_220.jpg":"220x330","h_24277139_1280.jpg":"1280x854","h_24277139_1024.jpg":"1024x683","h_24277139_640.jpg":"640x427","h_24277139_480.jpg":"480x320","h_24277139_340.jpg":"340x227","h_24277139_220.jpg":"220x147","pp_24277139_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277139_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277139_640.jpg":"640x814","pp_24277139_480.jpg":"480x611","pp_24277139_340.jpg":"340x432","pp_24277139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24277140_1920.jpg":"1920x1080","k_24277140_1280.jpg":"1280x1280","k_24277140_1024.jpg":"1024x1024","k_24277140_640.jpg":"640x640","k_24277140_480.jpg":"480x480","k_24277140_340.jpg":"340x340","k_24277140_220.jpg":"220x220","o_24277140_1280.jpg":"1280x853","o_24277140_1024.jpg":"1024x682","o_24277140_640.jpg":"640x426","o_24277140_480.jpg":"480x320","o_24277140_340.jpg":"340x226","o_24277140_220.jpg":"220x146","h_24277140_1280.jpg":"1280x854","h_24277140_1024.jpg":"1024x683","h_24277140_640.jpg":"640x427","h_24277140_480.jpg":"480x320","h_24277140_340.jpg":"340x227","h_24277140_220.jpg":"220x147","pp_24277140_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277140_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277140_640.jpg":"640x814","pp_24277140_480.jpg":"480x611","pp_24277140_340.jpg":"340x432","pp_24277140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_24277291_1920.jpg":"1920x1080","k_24277291_1280.jpg":"1280x1280","k_24277291_1024.jpg":"1024x1024","k_24277291_640.jpg":"640x640","k_24277291_480.jpg":"480x480","k_24277291_340.jpg":"340x340","k_24277291_220.jpg":"220x220","o_24277291_1280.jpg":"1280x812","o_24277291_1024.jpg":"1024x649","o_24277291_640.jpg":"640x406","o_24277291_480.jpg":"480x304","o_24277291_340.jpg":"340x215","o_24277291_220.jpg":"220x139","h_24277291_1280.jpg":"1280x854","h_24277291_1024.jpg":"1024x683","h_24277291_640.jpg":"640x427","h_24277291_480.jpg":"480x320","h_24277291_340.jpg":"340x227","h_24277291_220.jpg":"220x147","pp_24277291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277291_640.jpg":"640x814","pp_24277291_480.jpg":"480x611","pp_24277291_340.jpg":"340x432","pp_24277291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_24277292_1920.jpg":"1920x1080","k_24277292_1280.jpg":"1280x1280","k_24277292_1024.jpg":"1024x1024","k_24277292_640.jpg":"640x640","k_24277292_480.jpg":"480x480","k_24277292_340.jpg":"340x340","k_24277292_220.jpg":"220x220","o_24277292_1280.jpg":"1280x1280","o_24277292_1024.jpg":"1024x1024","o_24277292_640.jpg":"640x640","o_24277292_480.jpg":"480x480","o_24277292_340.jpg":"340x340","o_24277292_220.jpg":"220x220","h_24277292_1280.jpg":"1280x854","h_24277292_1024.jpg":"1024x683","h_24277292_640.jpg":"640x427","h_24277292_480.jpg":"480x320","h_24277292_340.jpg":"340x227","h_24277292_220.jpg":"220x147","pp_24277292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277292_640.jpg":"640x814","pp_24277292_480.jpg":"480x611","pp_24277292_340.jpg":"340x432","pp_24277292_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38565771 Threads: 4 Questions: 7109456248 Slow queries: 3304065 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608652572 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci-1265756 [printLink] => /mozaik/panorama/bravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci-1265756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 706579 [name] => lana ceraj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-17 21:09:24 [main_article_id] => 0 [alias] => lana-ceraj [link] => /tag/lana-ceraj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 44586 [name] => astrofizika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => astrofizika [link] => /tag/astrofizika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 706580 [name] => znanost i obični ljudi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-17 21:09:24 [main_article_id] => 0 [alias] => znanost-i-obicni-ljudi [link] => /tag/znanost-i-obicni-ljudi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 608679 [name] => Institut “Ruđer Bošković” [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-20 22:29:26 [main_article_id] => 0 [alias] => institut-ruder-boskovic [link] => /tag/institut-ruder-boskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA NEZAPOSLENIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bravo za Lanu Ceraj! Ona je astrofizičarka u lovu na kozmičke zvijeri, ali napominje: Nismo čudaci! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-20-14-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24337335.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

‘Astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24337335.jpg [title] =>

‘Astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!‘

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277293.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277137.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277139.jpg [title] =>

Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade

 

PRIVATNI ALBUM ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277140.jpg [title] =>

Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici ‘Gaia’
 

PRIVATNI ALBUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277291.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/08/24277292.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ravnopravnost među spolovima bitka je koja se godinama vodi, a u području znanosti je i postignuta. Prema podacima HRZZ-a, u domeni naobrazbe novih, mladih doktora znanosti, nalazi se više znanstvenica nego njihovih muških kolega. Jedna od njih je i Zagrepčanka Lana Ceraj.

Porazgovarali smo s mladom astrofizičarkom, autoricom profila “U lovu na kozmičke zvijeri”, koja pomoću multimedijskog sadržaja svakodnevno nastoji popularizirati znanost široj javnosti.

Ceraj ima status postdoktorske istraživačice u Laboratoriju za astročestičnu fiziku i astrofiziku na Institutu “Ruđer Bošković”. U svojim istraživanjima koristi podatke prikupljene velikim radioteleskopima i svemirskim teleskopom, a zatim pomoću dobivenih podataka istražuje razvoj dalekih galaksija opaženih u radiopodručju, kao i svojstva međuzvjezdanog plina unutar Mliječne staze. Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici “Gaia”.

’U lovu na kozmičke zvijeri’

Uz znanstvena istraživanja i popularizaciju znanosti, 33-godišnja Zagrepčanka je i državna koordinatorica za projekte koje organizira Međunarodni astronomski savez.

U svom “natrpanom” rasporedu ipak je pronašla vremena i za nas, pa smo s njom porazgovarali o njezinu životnom pozivu, položaju mladih znanstvenika u Hrvatskoj, ali i nekim “lakšim” temama, koje se tiču njezine svakodnevice.

Svojim Facebook profilom “U lovu na kozmičke zvijeri” nastojite popularizirati i približiti fiziku široj javnosti. Što vas je potaknulo na to?

– Često imam osjećaj da se na znanstvenike gleda kao na neke udaljene ljude u kutama koji sjede u laboratorijima i nemaju dodira s prosječnim čovjekom. Znajući koliko je takva ideja daleko od istine, moj cilj je približiti znanstvenike i znanost onima koji su zainteresirani.

Smatram da u tome astronomija i svemir mogu puno pomoći. Gotovo da ne postoji osoba koja nije pogledala noćno nebo i postavila pitanja: što su zvijezde, koliko su daleko, čega sve ima u svemiru, postoji li život osim ovog na Zemlji?

U svojim postovima i predavanjima nudim odgovore koje su znanstvena istraživanja dala na ta pitanja, pri čemu nastojim prilagoditi jezik izražavanja uzrastu i populaciji. Mislim da su znanost i znanstveni rezultati zajedničko dobro i da bi njih trebali biti svjesni svi, a ne samo oni koji su posebno obrazovani za to.

Tako da putem svojih profila na Facebooku, Instagramu i TikToku nastojim premostiti taj jaz između znanstvenika i prosječnog čovjeka kako bih pokazala što sve znamo o svemiru i pojavama u njemu.

---

image

Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade

 

PRIVATNI ALBUM
---

Imate li mnogo kolegica u svojoj struci?

– Moja struka, astrofizika, ima možda neočekivan broj istraživačica. Sve istraživačke grupe u kojima sam do sada radila imale su jednak broj muškaraca i žena. Barem što se tiče astrofizike, jednakost spolova nije upitna.

Nema nezaposlenog fizičara

Kako ste se vi zaljubili u ovu znanost?

– Prvo sam se zaljubila u znanstvenu fantastiku kroz brojne serije i filmove. No, kako sam odrastala i prolazila kroz obrazovanje, shvatila sam zašto se znanstvena fantastika naziva “fantastikom”, no i da je znanost bez fantastike intrigantna, izazovna i zabavna.

Najveće ohrabrenje za bavljenje astrofizikom dobila sam na petoj godini studija fizike na PMF-u, kada sam prvi put radila na pravom istraživačkom radu iz područja astrofizike. Kombinacija astronomije, fizike i programiranja zainteresirala me da se nastavim baviti tim područjem i upišem doktorat.

Javljaju li vam se mladi i što ih najviše zanima?

– S učenicima i studentima sam u najizravnijem dodiru prigodom predavanja po školama ili fakultetima. Ono što ih često zanima jest kako izgleda proces od upisa fakulteta do završetka doktorata i dalje. Na to im uvijek opišem svoj put, koji nije uvijek bio pravocrtan i s jasnom vizijom kraja.

Primjerice, prije nego što sam upisala istraživački studij fizike na PMF-u, upisala sam jedan drugi zagrebački fakultet. Tijekom prve godine shvatila sam da me zapravo to uopće ne zanima, ispisala se s njega i upisala fiziku. No i tijekom studija fizike mi sve do pete godine nije bilo jasno čime se točno želim baviti.

Tek tada sam imala prvi dodir s praktičnim istraživačkim radom iz astronomije i shvatila da je to područje koje veže sve što me zanima: istraživanje svemira, programiranje, putovanja i aktivnu suradnju s ljudima. Neke od lekcija koje sam naučila kroz svoj put su da je u redu ne znati što želiš raditi prilikom upisa studija, ali i tijekom studija.

---

image
Shutterstock
---

Mislite li da se kao fizičar mlada osoba može lako zaposliti u Hrvatskoj? Koje je vaše iskustvo?

– Na temelju svojih poznanstava, ne znam ni jednog fizičara koji je imao problema s pronalaskom posla! Štoviše, magistri fizike dosta su cijenjeni u realnom sektoru, gdje se s lakoćom zapošljavaju u IT poslovima. Vjerujem da je razlog za to jedinstveni pristup u rješavanju problema kojemu smo učeni na fakultetu, a koji je koristan upravo u poslovima koji zahtijevaju kreativnost pri osmišljavanju programskih rješenja.

S druge strane, ako se pak osoba odluči za specijalizaciju kroz doktorat iz nekog područja fizike, sve je više mogućnosti za kvalitetan doktorski studij u Hrvatskoj.

Raj za znatiželjne

Što bi se, po vašemu mišljenju, moglo učiniti da fizika postane popularnija među mladima?

– Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade. Nema boljeg učenja od onog na temelju eksperimenata koje izvodimo svojim rukama te kada do zaključaka, uz prikladno vođenje, dolazimo sami. Idealno mjesto za to su škole, no u većini škola takva se eksperimentima usmjerena nastava fizike ne provodi dovoljno.

Razlog tome su često nedovoljno dobro opremljene učionice, manjak motivacije nastavnika, ali i činjenica da nastavnici nemaju dovoljno vremena da bi takvu vrstu nastave provodili kroz sve cjeline. Stoga je bitno ulagati dodatan trud da se stvore mjesta za one mlade koji požele fiziku i znanost općenito isprobati te ih tamo “uhvatiti” i pokazati im koliko znanost može biti zanimljiva i zabavna.

---

image

Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici ‘Gaia’
 

PRIVATNI ALBUM
---

Jeste li razmišljali o apliciranju za NASA-u?

– Nisam. Naši znanstvenici, uključuju i mene, putem raznih znanstvenih projekata surađuju s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Zahvaljujući nizu ESA-inih svemirskih teleskopa, moguće je raditi vrhunsku astrofiziku bez neke posebne potrebe za odlaskom na drugi kontinent u potrazi za poslom.

Osim toga, kao što se dokazalo za vrijeme pandemije, za većinu poslova koji se odvijaju na računalima, kao što je slučaj i kod nas astrofizičara, velike selidbe više nisu nužne kako bi se obavljao posao svjetske kvalitete. Sve što u većini slučajeva trebamo jesu laptop i konekcija na internet.

Imate li omiljenu znanstvenicu ili znanstvenika koji vas inspiriraju za rad?

– Nemam jednog znanstvenika ili znanstvenicu koji mi je najveća inspiracija. No, s druge strane, imam brojne suradnike i suradnice od kojih sam imala prilike naučiti znanstvene, komunikacijske i općenite ljudske vještine. Njihovi vlastiti angažmani i motivacije često me znaju pokrenuti kada mi ponestane vlastite inspiracije.

Izazov za čitatelje

Što vas je posebno privuklo astrofizici?

– To je područje fizike koje proučava 14 milijardi godina prošlosti našeg svemira, koji u sebi sadrži brojne poznate, ali i gomilu još nepoznatih i neistraženih objekata i pojava. Koliko god ga dobro poznavali, uvijek ima još mnogo za otkriti. To područje je raj za ljude znatiželjnog duha.

Doktorica ste astrofizike, što je iznimno veliko životno dostignuće koje – nije došlo preko noći. Što vas je “guralo” naprijed i kako ste se snašli na Institutu “Ruđer Bošković”?

– Učenje mi nikad nije bilo problem. Polaganje ispita je, naravno, druga priča, ha-ha. Ponekad se dogodilo da sam od gomile kolegija i informacija izgubila kompas, no sve se nekako izoštrilo kad sam na petoj godini imala priliku raditi na pravim astrofizičkim istraživanjima.

Na Institutu radim od 2020. godine kao postdoktorska istraživačica u sklopu Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Moj najbliži suradnici su mladi, motivirani i dinamični ljudi s kojima je užitak surađivati. Upravo takva pozitivna radna atmosfera ključ je za razvitak mlade osobe u kvalitetnog znanstvenika.

---

image
Shutterstock
---

Postoji li neka serija koja se temelji na fizici i znanostima koju volite?

– Uvijek volim pogledati epizodu “Zvjezdanih staza” i uživati u umjetničkim interpretacijama putovanja među zvijezdama.

Možete li nam nekim primjerom dočarati kako zainteresirati “običnog” čovjeka za temu astrofizike?

– Evo, ostavljam izazov čitateljima. Pokojni astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

‘Astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!‘

PRIVATNI ALBUM

Smatram da je potrebno ponuditi veći broj interaktivnih sadržaja za učenike i mlade

 

PRIVATNI ALBUM

Trenutni fokus njezinih istraživanja je statistička analiza velikog skupa zvijezda opaženih teleskopima na svemirskoj letjelici ‘Gaia’
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci-1265756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e121640c3ec075a6c289e4bc2053192dff91181 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bravo+za+Lanu+Ceraj%21+Ona+je+astrofizi%C4%8Darka+u+lovu+na+kozmi%C4%8Dke+zvijeri%2C+ali+napominje%3A+Nismo+%C4%8Dudaci%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci-1265756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbravo-lana-ceraj-ona-je-astrofizicarka-u-lovu-na-kozmicke-zvijeri-sve-nam-sjajno-objasnila-smije-se-nismo-cudaci-1265756 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA NEZAPOSLENIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaNEMA NEZAPOSLENIH

Bravo za Lanu Ceraj! Ona je astrofizičarka u lovu na kozmičke zvijeri, ali napominje: Nismo čudaci!

Piše Rebeka Pastuović
17. veljače 2023. - 21:09
‘Astronom Carl Sagan rekao je da smo svi napravljeni od zvjezdane prašine. Ovim putem želim potaknuti vaše čitatelje da potraže odgovor na to pitanje i da provjere što to točno znači!‘Shutterstock

Ravnopravnost među spolovima bitka je koja se godinama vodi, a u području znanosti je i postignuta. Prema podacima HRZZ-a, u domeni naobrazbe novih, mladih doktora znanosti, nalazi se više znanstvenica nego njihovih muških kolega. Jedna od njih je i Zagrepčanka Lana Ceraj.

Porazgovarali smo s mladom astrofizičarkom, autoricom profila “U lovu na kozmičke zvijeri”, koja pomoću multimedijskog sadržaja svakodnevno nastoji popularizirati znanost široj javnosti.

Ceraj ima status postdoktorske istraživačice u Laboratoriju za astročestičnu fiziku i astrofiziku na Institutu “Ruđer Bošković”. U svojim istraživanjima koristi podatke prikupljene velikim radioteleskopima i svemirskim teleskopom, a zatim pomoću dobivenih podataka istražuje razvoj dalekih galaksija opaženih u radiopodručj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:14