StoryEditorOCM
HranaIZ BAKINE ŠKRINJE7

Upotrebljava se samo u posebnim prigodama, ali se nudi uglednim gostima, a daruje jedino posebnim osobama. Bez crnih svinja nema ni njega, a datira još iz 18. stoljeća

27. prosinca 2022. - 16:00

Priprema tradicijskog slavonskog domaćeg kulena jedna je od najznačajnijih tradicija slavonsko-srijemskog područja, ali u posljednje vrijeme se proizvodi i širom Hrvatske.

Nastanak i razvoj ove specifične suhomesnate kobasice, zvane još i kulin, od biranog svinjskog mesa, vezani su uz poljoprivredna gospodarstva slavonsko-srijemskog i baranjskog područja, razvoj svinjogojstva, lokalne običaje i socio-kulturni identitet.

U prošlosti, kada se po svinji proizvodio samo jedan kulen, njegova potrošnja bila je vezana uz izrazito važne godišnje, obiteljske i društvene događaje: rođenje, krštenje, svadbu, žetvu i drugo. I u današnje vrijeme kulen se upotrebljava u posebnim prigodama, za obiteljske potrebe, ali se nudi i važnim i uglednim gostima, daruje u iznimnim prigodama....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2024 10:19