StoryEditorOCM
HranaČuva imunitet

U narodu ga zovu ‘prirodnim antibiotikom‘, a ova namirnica intrigira i liječnike: evo zašto biste je trebali pojačati u prehrani, štiti od upala, nekih vrsta raka, a to nije sve

Piše MOZAIK SD
17. listopada 2022. - 16:53

Češnjak (bijeli luk) je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Češnjak ima visoku nutritivnu vrijednost, podiže imunitet i ima mnoge zdravstvene prednosti. Sjemenke češnjaka sadrže: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje češnjak sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično te antiparazitsko djelovanje.

Češnjak se može konzumirati u raznim varijantama, a preporučuje se uzimati svježi, po mogućnosti domaći, češnjak. 

Danas je u narodu uvriježen kao prirodni antibiotik koji pomaže organizmu da se odupre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2024 14:09