StoryEditorOCM
HranaJEDINSTVEN MEĐU ZAČINIMA

Čuvamo ga u bočici u kuhinji, rado dodajemo piletini, a nemamo pojma da podiže i libido i raspoloženje! Ovaj začin ima i snažno antitumorsko djelovanje, nemojte ga zaobilaziti

Piše Mozaik SD
8. svibnja 2022. - 09:14

Jedan od najskupljih začina svakako je šafran, pa se koristi samo u iznimno rijetkim prilikama. Na sreću, s obzirom na snažnu aromu, potrebno ga je vrlo malo, nekada tek desetina grama, za začinjanje i bojenje jela, piše Živim.hr.

Okus mu je jak, oštar i gorkast, istodobno i zatomljen, a boja koju daje jelima žutonarančasta. Slaže se s janjetinom, mesom peradi, ribom, morskim plodovima..., dodatak je juhama, varivima, jelima s rižom.

Smanjuje osjećaj boli

Šafran potječe iz jugozapadne Azije, no kultiviran je u antičkoj Grčkoj. Još su ga tada prepoznali kao podizača libida, ali i kao začin koji popravlja raspoloženje i pamćenje.

Koristi se u narodnoj medicini jer djeluje protiv grčeva, upala, a njegovo uzimanje također smanjuje osjećaj boli. Znanstvene studije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 21:00