stdClass Object ( [id] => 1044827 [title] => ‘Ne možete nabadati Isusa na štikle i očekivati da vas prihvate, dragi moji pederi...‘: deklarirani gej i zadarski kuhar izazvao buru na internetu [alias] => ne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu [catid] => 263 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vanja Fotović, hrvatski modni bloger i chef, Siščanin koji je već nekoliko godina Zadranin adresom, izazvao je priličnu buru na svim platformama u svijetu društvenih mreža, najprije videima na TikToku, a onda i podužim statusom na Facebooku, u kojima je objašnjavao zašto on, kao deklarirani homoseksualac, ne podržava zagrebački Pride, te zašto se nipošto neće pridružiti Povorci ponosa, zakazanoj za 19. rujna.

"Razvrat. Ne znam za što se prosvjeduje. Ako pričamo o pravima posvajanja djeteta ili ženidbe, majstore, idi u Amsterdam pa se ženi. Što se tiče djece, ja nikada nikome od LGBT populacije ne bih dao da posvajaju djecu.

Ne zbog njih, nego zbog toga što bi to dijete proživljavalo, a to je pet puta veći teror koji si proživljavao ti kao peder kad si bio u tim godinama"- naveo je Vanja, između ostalog, u jednom od svojih videa na TikToku. 

Nakon burnih reakcija na raznim frontovima, na Facebooku je ispisao poduži status, kojeg je prigodno nazvao "Spalite vješticu". A u nemu kaže:

"Ovo će biti simboličan naslov fotografije, kojom ćemo zatvoriti temu i poglavlje terora od strane LGBTQ+ zajednice, jer jedan peder (čitaj ja) ne podržava gay pride, povorku ponosa ili kako već to želite nazvati.

Zašto jedan peder ne podržava gay pride, ali nikome nije zabranio da posjeti isti? Zato što mu ni jedno pravo nije uskraćeno, zato što mu ne treba jedan dan da bude ono što je zapravo 365 dana u godini. Zato što smatra da je jako velika razlika između PRAVA i DISKRIMINACIJE, zato što mu zaista ni jedno pravo nikada nije uskraćeno u društvu.

Da bi bili prihvaćeni, morate prihvaćati

Prava kao prava, dragi moji pederi u Hrvatskoj imate sva, ali sva. Hoćeš se vjenčati? Možeš. Hoćes udomiti dijete? Možeš! Pa mi objasnite koje vam još to pravo nedostaje, a razlikuje vas od ostatka građanstva u Hrvatskoj?

Nešto što se vodi pod parolom ljubavi i jednakosti se ne može tražiti na način golih guzica i bradavica sa kožnim kajlama oko vrata.

Ne možete nabadati Isusa na štikle i očekivati od vjernika da vas prihvate, to pod normalno ne možete objasniti ni meni kao ateisti, a kamoli nekom vjerniku.

Ne možete očekivati prihvaćanje na taj način. Dokle god postoji nekolicina na pride-u koja će uništavati ostatak “normalnih”, ja neću prisustvovati istoj toj povorci.

Žalosno je što jedna “zajednica”, koja se zalaže za toleranciju, pravo na slobodu govora, slobodu hodanja, slobodu izražavanja svega što poželi, uskraćuje ista ta prava onome tko nema isto razmišljanje kao i oni. Znate, da bi bili prihvaćeni, morate znati prihvatiti.

---

---

Kada sam rekao da ja ne bih dao na Balkanu dvojici muškaraca ili dvije žene da podižu dijete, to nije bilo zato što mislim da oni ne mogu dobro odgojiti dijete, uvjeren sam da mogu, ali isto tako mislim da je užasno sebično da na štetu djeteta bilo tko na Balkanu od pedera uzdiže dijete i dokazuje ovom zadrtom mentalitetu da je to normalno.

Jer traume koje će to dijete imati bit će daleko veće od vaših trauma u životu, dragi moji pederi. Jer okolina na Balkanu i dalje nije spremna na to, a pitaj Boga i kada će biti uopće.

Ja, kao peder koji će jednog dana sa svojim partnerom uzdizati djecu, to sigurno neću u Hrvatskoj ili na Balkanu, jer ponavljam, u životu ne bih dozvolio da to dijete osjeti na svojoj koži diskriminaciju jer ima dva oca, jer se diskriminacija nikad neće iskorijeniti. Imam previše empatije, da bih to dozvolio ikada.

Ali zašto bi vi razmišljali o tome, kad vam je samo vaša guzica bitna?" - nije birao riječi zadarski chef, kojeg upućeni u njegov rad u medijima opisuju kao "majstora zanata", kuhara čija jela odlikuje ne samo vrhunski okus već dakako i izgled.

Na Fotovićeve tvrdnje posebno je temperamentno reagirao Renato Samardžić, čiji istup možete pogledati u priloženom videu, kojega je objavio na YT kanalu pod naslovom "Zašto Vanja Fotović treba doći na Zagreb Pride?

---

---

 

"Prosvjeduje se da te starci ne bi izbacili iz kuće jer si gej, da ti poslodavac ne da otkaz jer si gej, da imaš pravo na naslijeđe, da imaš pravo posjetiti bolesnog partnera u bolnici, da imaš koristi od bračnog ugovora, da možeš postati roditelj, bez da to zahtijeva prisilni brak i pumpanje žene..." - nabrajao je, između postalog, gorljivo Samardžić u videu.

Vanja Fotović mu je odgovorio:

"Htio bih ti zahvaliti na pozivu, ali moj odgovor i dalje znaš. Prvo jer uživam na proplancima Austrije i nisam u Zagrebu, drugo i da mi pošalješ zlatnu kočiju optočenu dijamantima, odgovor je ne. I ti jako dobro znaš zašto.

Prava koja tražiš, koja si naveo, pravo da ne izgubis posao jer si gay npr., da li si se ikada zapitao zašto ja nikada nisam izgubio posao zbog svojeg pederluka?

Zato što biti peder nije način života, zato što se biti peder nikada ne nameće agresivno, što većina vas radi i pokušava.

Dapače, moji poslodavci obožavaju sto sam toliko slobodan i nenametljiv i svi do sada su obožavali. Ako tebi i tvojim kompanjonima trebaju instrukcije iz toga kako biti slobodan 365 dana u godini, svaki dan, usred bijela dana ili usred crne noći, obratite mi se, slobodno.

Jer kod mene nema frustracije i mržnje koje ima u vama, čak vam necu ni naplatiti poduku, a inace sve dobro naplaćujem u životu, jer jebiga treba ubrizgavat filere u usta, a jelte to ste mi VI omogućili.

Pa kad smo kod toga da ste mi vi nešto omogućili, moram vas, poštovani moji, razuvjeriti, možda mi je neka prijašnja povorka i omogućila pravo koje danas imam (život s partnerom ili udomljavanje djeteta) ali mi svakako nitko od vas nije omogućio da nosim jelte sjajilo na ustima ili pumpam išta, omogućio mi je moj novčanik.

---

---

Renato, što se tiče mojih trauma i diskriminacije kad sam bio mali, sad mi ti isti ljudi pružaju ruku, a novih diskriminacija u pravom životu (ne na društvenim mrežama) nemam, jer ne odišem strahom nego ljubavlju i životom (pošto vidim da te to zanima).

Što se tiče videa koji je obrisan, prijavljen je od vas kuyica i automatski obrisan. Ali da, htio sam ti reći da na krivi način preko mojeg imena tražiš 5 minuta pažnje i slave, ali evo, dajem ti besplatnu reklamu, koju isto tako inače uvijek dobro naplatim.

Sto se tice srpske LGBTQ+ zajednice, vec sam vam rekao, svoje frustracije ćete morati usmjeriti prema svojoj premijerki koja doma bezbrižno liže svojoj ženi ribicu i ima dijete, a ne na mene koji je iznio stav o nečemu što mu se ne sviđa, zamislite sramote.

Na kraju, htio bih vam zahvaliti na 5000 novih pratitelja, jer znate to svakako puni moj budžet, od kojeg će idući mjesec trebat ubrizgavat botox - koji ste mi vi spasitelji moji omogućili da radim.

Želio bih vam zahvaliti što mi se prekrasnim porukama javila gomila gay populacije i celebritija koji dijele isto mišljenje kao i ja, pa znam da nisam u krivu" - zaključio je Fotović.

---

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne bih nikad u Hrvatskoj s partnerom podizao dijete, proživljavalo bi pet puta veći teror od mene!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB POGLEDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘Ne bih nikad u Hrvatskoj s partnerom podizao dijete, proživljavalo bi pet puta veći teror od mene!‘ SUKOB POGLEDA 1 1 2 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-16 13:15:12 [created_by] => 3166 [created_by_alias] => M.K. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-16 14:36:43 [modified_by] => 3166 [publish_up] => 2020-09-16 13:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 263 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja s društvenih mreža. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Društvena mreža [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/16\/14689968.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot HRT"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Vanja Fotovi\u0107 u HTV-ovom prilogu, u kojemu ga je vlasnik hotela opisao rije\u010dima:\u00a0Njemu je od Boga dato to \u0161to je spojio modu i kulinarstvo..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"688x388","k_14689968_1280.jpg":"1280x1280","k_14689968_1024.jpg":"1024x1024","k_14689968_640.jpg":"640x640","k_14689968_480.jpg":"480x480","k_14689968_340.jpg":"340x340","k_14689968_220.jpg":"220x220","o_14689968_1280.jpg":"1280x721","o_14689968_1024.jpg":"1024x577","o_14689968_640.jpg":"640x360","o_14689968_480.jpg":"480x270","o_14689968_340.jpg":"340x191","o_14689968_220.jpg":"220x124","h_14689968_1280.jpg":"1280x854","h_14689968_1024.jpg":"1024x683","h_14689968_640.jpg":"640x427","h_14689968_480.jpg":"480x320","h_14689968_340.jpg":"340x227","h_14689968_220.jpg":"220x147","pp_14689968_1280.jpg":"1006x1280","pp_14689968_1024.jpg":"805x1024","pp_14689968_640.jpg":"503x640","pp_14689968_480.jpg":"377x480","pp_14689968_340.jpg":"267x340","pp_14689968_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 263 [name] => Društvena mreža [alias] => drustvena-mreza [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4245441 Threads: 3 Questions: 130377889 Slow queries: 55941 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3933808 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/drustvena-mreza ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 263 [name] => Društvena mreža [alias] => drustvena-mreza [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/drustvena-mreza ) ) [link] => /mozaik/drustvena-mreza/ne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu-1044827 [printLink] => /mozaik/drustvena-mreza/ne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu-1044827?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 404414 [name] => vanja fotovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-fotovic [link] => /tag/vanja-fotovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246337 [name] => gay pride [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gay-pride [link] => /tag/gay-pride ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617918 [name] => prava homoseksualaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 16:28:42 [main_article_id] => 0 [alias] => prava-homoseksualaca [link] => /tag/prava-homoseksualaca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 617919 [name] => Renato Samardžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 16:28:42 [main_article_id] => 0 [alias] => renato-samardzic [link] => /tag/renato-samardzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne bih nikad u Hrvatskoj s partnerom podizao dijete, proživljavalo bi pet puta veći teror od mene!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB POGLEDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ne možete nabadati Isusa na štikle i očekivati da vas prihvate, dragi moji pederi...‘: deklarirani gej i zadarski kuhar izazvao buru na internetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3166 [name] => Marijana Klarić [username] => marijana-klari [email] => marijana-klari@sd.hr [password] => $2y$10$cEy3SarMmT9ZCMFni1Z8vOpK6K2PYYlXYI30QrQLxCeLS/f6IXVqG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-klaric-3166 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1684 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f7740f5e7f685a1d01afdb326c18229e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/16/14689968.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot HRT [mainImageDesc] => Vanja Fotović u HTV-ovom prilogu, u kojemu ga je vlasnik hotela opisao riječima: Njemu je od Boga dato to što je spojio modu i kulinarstvo... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/16/14689968.jpg [title] => Vanja Fotović u HTV-ovom prilogu, u kojemu ga je vlasnik hotela opisao riječima: Njemu je od Boga dato to što je spojio modu i kulinarstvo... Screenshot HRT ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vanja Fotović, hrvatski modni bloger i chef, Siščanin koji je već nekoliko godina Zadranin adresom, izazvao je priličnu buru na svim platformama u svijetu društvenih mreža, najprije videima na TikToku, a onda i podužim statusom na Facebooku, u kojima je objašnjavao zašto on, kao deklarirani homoseksualac, ne podržava zagrebački Pride, te zašto se nipošto neće pridružiti Povorci ponosa, zakazanoj za 19. rujna.

"Razvrat. Ne znam za što se prosvjeduje. Ako pričamo o pravima posvajanja djeteta ili ženidbe, majstore, idi u Amsterdam pa se ženi. Što se tiče djece, ja nikada nikome od LGBT populacije ne bih dao da posvajaju djecu.

Ne zbog njih, nego zbog toga što bi to dijete proživljavalo, a to je pet puta veći teror koji si proživljavao ti kao peder kad si bio u tim godinama"- naveo je Vanja, između ostalog, u jednom od svojih videa na TikToku. 

Nakon burnih reakcija na raznim frontovima, na Facebooku je ispisao poduži status, kojeg je prigodno nazvao "Spalite vješticu". A u nemu kaže:

"Ovo će biti simboličan naslov fotografije, kojom ćemo zatvoriti temu i poglavlje terora od strane LGBTQ+ zajednice, jer jedan peder (čitaj ja) ne podržava gay pride, povorku ponosa ili kako već to želite nazvati.

Zašto jedan peder ne podržava gay pride, ali nikome nije zabranio da posjeti isti? Zato što mu ni jedno pravo nije uskraćeno, zato što mu ne treba jedan dan da bude ono što je zapravo 365 dana u godini. Zato što smatra da je jako velika razlika između PRAVA i DISKRIMINACIJE, zato što mu zaista ni jedno pravo nikada nije uskraćeno u društvu.

Da bi bili prihvaćeni, morate prihvaćati

Prava kao prava, dragi moji pederi u Hrvatskoj imate sva, ali sva. Hoćeš se vjenčati? Možeš. Hoćes udomiti dijete? Možeš! Pa mi objasnite koje vam još to pravo nedostaje, a razlikuje vas od ostatka građanstva u Hrvatskoj?

Nešto što se vodi pod parolom ljubavi i jednakosti se ne može tražiti na način golih guzica i bradavica sa kožnim kajlama oko vrata.

Ne možete nabadati Isusa na štikle i očekivati od vjernika da vas prihvate, to pod normalno ne možete objasniti ni meni kao ateisti, a kamoli nekom vjerniku.

Ne možete očekivati prihvaćanje na taj način. Dokle god postoji nekolicina na pride-u koja će uništavati ostatak “normalnih”, ja neću prisustvovati istoj toj povorci.

Žalosno je što jedna “zajednica”, koja se zalaže za toleranciju, pravo na slobodu govora, slobodu hodanja, slobodu izražavanja svega što poželi, uskraćuje ista ta prava onome tko nema isto razmišljanje kao i oni. Znate, da bi bili prihvaćeni, morate znati prihvatiti.

---

---

Kada sam rekao da ja ne bih dao na Balkanu dvojici muškaraca ili dvije žene da podižu dijete, to nije bilo zato što mislim da oni ne mogu dobro odgojiti dijete, uvjeren sam da mogu, ali isto tako mislim da je užasno sebično da na štetu djeteta bilo tko na Balkanu od pedera uzdiže dijete i dokazuje ovom zadrtom mentalitetu da je to normalno.

Jer traume koje će to dijete imati bit će daleko veće od vaših trauma u životu, dragi moji pederi. Jer okolina na Balkanu i dalje nije spremna na to, a pitaj Boga i kada će biti uopće.

Ja, kao peder koji će jednog dana sa svojim partnerom uzdizati djecu, to sigurno neću u Hrvatskoj ili na Balkanu, jer ponavljam, u životu ne bih dozvolio da to dijete osjeti na svojoj koži diskriminaciju jer ima dva oca, jer se diskriminacija nikad neće iskorijeniti. Imam previše empatije, da bih to dozvolio ikada.

Ali zašto bi vi razmišljali o tome, kad vam je samo vaša guzica bitna?" - nije birao riječi zadarski chef, kojeg upućeni u njegov rad u medijima opisuju kao "majstora zanata", kuhara čija jela odlikuje ne samo vrhunski okus već dakako i izgled.

Na Fotovićeve tvrdnje posebno je temperamentno reagirao Renato Samardžić, čiji istup možete pogledati u priloženom videu, kojega je objavio na YT kanalu pod naslovom "Zašto Vanja Fotović treba doći na Zagreb Pride?

---

---

 

"Prosvjeduje se da te starci ne bi izbacili iz kuće jer si gej, da ti poslodavac ne da otkaz jer si gej, da imaš pravo na naslijeđe, da imaš pravo posjetiti bolesnog partnera u bolnici, da imaš koristi od bračnog ugovora, da možeš postati roditelj, bez da to zahtijeva prisilni brak i pumpanje žene..." - nabrajao je, između postalog, gorljivo Samardžić u videu.

Vanja Fotović mu je odgovorio:

"Htio bih ti zahvaliti na pozivu, ali moj odgovor i dalje znaš. Prvo jer uživam na proplancima Austrije i nisam u Zagrebu, drugo i da mi pošalješ zlatnu kočiju optočenu dijamantima, odgovor je ne. I ti jako dobro znaš zašto.

Prava koja tražiš, koja si naveo, pravo da ne izgubis posao jer si gay npr., da li si se ikada zapitao zašto ja nikada nisam izgubio posao zbog svojeg pederluka?

Zato što biti peder nije način života, zato što se biti peder nikada ne nameće agresivno, što većina vas radi i pokušava.

Dapače, moji poslodavci obožavaju sto sam toliko slobodan i nenametljiv i svi do sada su obožavali. Ako tebi i tvojim kompanjonima trebaju instrukcije iz toga kako biti slobodan 365 dana u godini, svaki dan, usred bijela dana ili usred crne noći, obratite mi se, slobodno.

Jer kod mene nema frustracije i mržnje koje ima u vama, čak vam necu ni naplatiti poduku, a inace sve dobro naplaćujem u životu, jer jebiga treba ubrizgavat filere u usta, a jelte to ste mi VI omogućili.

Pa kad smo kod toga da ste mi vi nešto omogućili, moram vas, poštovani moji, razuvjeriti, možda mi je neka prijašnja povorka i omogućila pravo koje danas imam (život s partnerom ili udomljavanje djeteta) ali mi svakako nitko od vas nije omogućio da nosim jelte sjajilo na ustima ili pumpam išta, omogućio mi je moj novčanik.

---

---

Renato, što se tiče mojih trauma i diskriminacije kad sam bio mali, sad mi ti isti ljudi pružaju ruku, a novih diskriminacija u pravom životu (ne na društvenim mrežama) nemam, jer ne odišem strahom nego ljubavlju i životom (pošto vidim da te to zanima).

Što se tiče videa koji je obrisan, prijavljen je od vas kuyica i automatski obrisan. Ali da, htio sam ti reći da na krivi način preko mojeg imena tražiš 5 minuta pažnje i slave, ali evo, dajem ti besplatnu reklamu, koju isto tako inače uvijek dobro naplatim.

Sto se tice srpske LGBTQ+ zajednice, vec sam vam rekao, svoje frustracije ćete morati usmjeriti prema svojoj premijerki koja doma bezbrižno liže svojoj ženi ribicu i ima dijete, a ne na mene koji je iznio stav o nečemu što mu se ne sviđa, zamislite sramote.

Na kraju, htio bih vam zahvaliti na 5000 novih pratitelja, jer znate to svakako puni moj budžet, od kojeg će idući mjesec trebat ubrizgavat botox - koji ste mi vi spasitelji moji omogućili da radim.

Želio bih vam zahvaliti što mi se prekrasnim porukama javila gomila gay populacije i celebritija koji dijele isto mišljenje kao i ja, pa znam da nisam u krivu" - zaključio je Fotović.

---

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot HRT
Screenshot HRT
Vanja Fotović u HTV-ovom prilogu, u kojemu ga je vlasnik hotela opisao riječima: Njemu je od Boga dato to što je spojio modu i kulinarstvo...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/drustvena-mreza/ne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu-1044827 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6689ad4d67ee89a9ee31ca50bdb85ff92925b861 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ne+mo%C5%BEete+nabadati+Isusa+na+%C5%A1tikle+i+o%C4%8Dekivati+da+vas+prihvate%2C+dragi+moji+pederi...%E2%80%98%3A+deklarirani+gej+i+zadarski+kuhar+izazvao+buru+na+internetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fdrustvena-mreza%2Fne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu-1044827 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fdrustvena-mreza%2Fne-mozete-nabadati-isusa-na-stikle-i-ocekivati-da-vas-prihvate-dragi-moji-pederi-deklarirani-gej-i-zadarski-kuhar-izazvao-buru-na-internetu-1044827 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ne bih nikad u Hrvatskoj s partnerom podizao dijete, proživljavalo bi pet puta veći teror od mene!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUKOB POGLEDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Društvena mrežaSUKOB POGLEDA

‘Ne možete nabadati Isusa na štikle i očekivati da vas prihvate, dragi moji pederi...‘: deklarirani gej i zadarski kuhar izazvao buru na internetu

Piše M.K.
16. rujna 2020. - 15:25
Vanja Fotović u HTV-ovom prilogu, u kojemu ga je vlasnik hotela opisao riječima: Njemu je od Boga dato to što je spojio modu i kulinarstvo...Screenshot HRT

Vanja Fotović, hrvatski modni bloger i chef, Siščanin koji je već nekoliko godina Zadranin adresom, izazvao je priličnu buru na svim platformama u svijetu društvenih mreža, najprije videima na TikToku, a onda i podužim statusom na Facebooku, u kojima je objašnjavao zašto on, kao deklarirani homoseksualac, ne podržava zagrebački Pride, te zašto se nipošto neće pridružiti Povorci ponosa, zakazanoj za 19. rujna.

"Razvrat. Ne znam za što se prosvjeduje. Ako pričamo o pravima posvajanja djeteta ili ženidbe, majstore, idi u Amsterdam pa se ženi. Što se tiče djece, ja nikada nikome od LGBT populacije ne bih dao da posvajaju djecu.

Ne zbog njih, nego zbog toga što bi to dijete proživljavalo, a to je pet puta veći teror koji si proživljavao ti kao peder kad si bio u tim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:45