StoryEditorOCM
Auto motona struju

Ovo je najprodavaniji automobil u Europi, dolazi iz Amerike, pogledajte koliko košta u Hrvatskoj

Piše MOZAIK SD
22. siječnja 2024. - 22:06

Najprodavaniji automobil u Europi u 2023. godini ne dolazi iz Europe. On dolazi iz Amerike, a pokreće ga električna energija.

Naravno, riječ je o Tesli. Tesla Model Y je najprodavaniji automobil u Europi za 2023. godinu, prenosi Automotive News.

Preliminarni podaci stručnjaka za istraživanje tržišta pri Dataforceu otkrivaju da je Model Y ostvario prednost pred svojim najbližim konkurentom, Daciom Sandero, s  254.822 prodanih komada, naspram Dacijinih 235.893. Ove brojke predstavljaju 97 posto prodaje u Europskoj uniji, zemljama EFTA-e i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jedan od glavnih razloga je taj što je Tesla početkom godine uvela značajno sniženje cijena. Tvrtka je također imala koristi od poticaja usmjerenih na službene automobile u Njemačkoj, gdje je Model Y postao najprodavaniji električni automobil s približno 45.800 registracija.

Tijekom 2023. godine Model Y je bio najprodavaniji u sedam od 12 mjeseci. Dacia Sandero vodila je u četiri mjeseca, dok je Volkswagen T-Roc osigurao prvo mjesto u jednom mjesecu, prenosi N1.

image

Screenshot screenshot

Pad Volkswagen Golfa

Dodajmo kako je prošle godine Peugeot 208 bio najprodavaniji europski automobil, a Sandero je i onda zauzeo drugo mjesto. Model Y ujedno je i prvi električni automobil koji je osigurao prvo mjesto u prodaji u Europi.

Isti je model bio peti najprodavaniji automobil u Americi prošle godine s približno 403.897 primjeraka isporučenih kupcima. Ovaj broj predstavlja povećanje od 16 posto u usporedbi s 2022. kada je Model Y bio najprodavanije vozilo na globalnoj razini.

Također dodajmo i da je VW Golf, koji je bio na vrhu ljestvice prodaje 2021., 2023. pao na sedmo mjesto.

Hrvatska ne prati trend

Kada gledamo prodajne rezultate u Hrvatskoj, ljestvica je nešto drugačija. Najprodavaniji model prošle godine bio je Renault Clio, koji je na europskoj razini zauzeo četvrto mjesto.

Clio je odabralo 2.585 kupaca, a slijedi ga godinama omiljena Škoda Octavia (10. mjesto u Europi), kojeg je prodano u 2.523 komada. Na trećem mjestu najprodavanijih modela je Dacia Duster (1.766), četvrtom Renault Captur (1.479), dok je peta još jedna Dacia – Sandero, kojih je prodano 1.465 komada.

Tesla se kao marka našla tek na 23. mjestu s 429 prodana automobila, a najviše se tražio upravo Model Y s 236 prodanih primjeraka. Razlog tomu je i slaba popularnost električnih automobila u Hrvatskoj jer ako gledamo samo njih Model Y je odnio pobjedu među modelima na struju. Drugo mjesto najprodavanijih električnih automobila je također zauzela Tesla s Modelom 3 koji je prodan u 170 primjeraka.

Ipak, takav rezultat nije Modelu Y bio dovoljan niti da uđe među 20 najprodavanijih automobila u Hrvatskoj u 2023. Dodajmo i da je Tesla snizila cijene i u Hrvatskoj, tako Model Y starta s cijenom do 42.990 eura, što možda zvuči puno, ali ga svejedno svrstava među najpovoljnije automobile na struju na našem tržištu, a ipak je riječ o automobilu veće klase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:47