StoryEditorOCM
Auto motosagorijevanje

Njemačke stranke žele ukinuti zabranu benzinaca i dizelaša: ‘Pogrešna je to odluka, moramo je što prije ispraviti‘

Piše mozaik sd
7. travnja 2024. - 15:34

Europska unija je odlučila zaustaviti prodaju novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem nakon 2035. godine. No očigledno postoji rizik od posustajanja prodaje električnih automobila diljem Europe, a i kineska prijetnja s jeftinijim električnim automobilima sve je snažnija. Njemačke stranke CDU i sestrinska CSU žele ukinuti zabranu benzinaca i dizelaša, piše Berliner Zeitung, a prenosi Revija HAK.

Stranke u nacrtu programa navode mišljenje da Njemačka prednjači u razvoju motora s unutarnjim sagorijevanjem te žele zadržati tu prednost i dalje razvijati benzinske i dizelske motore na tehnološki neutralan način. Stranke također žele provesti analizu kako bi saznale koje bi prednosti i nedostatke imala zabrana.

– Zabrana motora s unutarnjim sagorijevanjem bila je pogrešna odluka. Sada to moramo ispraviti što je brže moguće. Električni automobili imaju problema s prihvaćanjem kupaca, a infrastruktura za punjenje je neadekvatna, kaže Jens Gieseke, koji je voditelj pregovora o prijedlogu u takozvanoj skupini Pučana u Europskom parlamentu, koja uključuje CDU/CSU.

Prodaja električnih automobila naglo je porasla posljednjih godina, kao i proširenje infrastrukture za punjenje. Ipak, posljednjih mjeseci postoji trend pada udjela električnih automobila u prodaji novih automobila diljem Europe. U dosadašnjem dijelu godine električni automobili čine 28 posto svih novoregistriranih automobila. U istom razdoblju prošle godine ta je brojka iznosila 31 posto, ali je broj novoregistriranih električnih automobila bio otprilike isti. Nekoliko proizvođača automobila izjavilo je da u budućnosti vide prepreke u prodaji električnih automobila, uključujući Mercedes, koji je smanjio svoje ambicije, javlja Revija HAK. CDU/CSU je najveća njemačka stranka (ili stranke), trenutno nije dio vladajuće koalicije, ali veliki su izgledi da bi se nakon sljedećih parlamentarnih izbora mogao vratiti na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:27