StoryEditorOCM
Auto motoVELIKA DOSTIGNUĆA

Maleni Yaris jedan je od najuspješnijih modela u Toyotinoj povijesti sa svojom svjetskom prodajom

Piše Robert Radica
23. veljače 2024. - 17:00

Toyota Yaris je jedan od najuspješnijih modela u Toyotinoj povijesti sa svojom svjetskom prodajom koja je premašila brojku od deset milijuna u 2023. godini. Ovo postignuće pokazuje da je ovaj mali automobil ispunio svoje prvotno obećanje da će u B-segment dovesti razmišljanje "veliko-malo" kao automobil koji je kompaktan i svrhovitog izgleda, ali ima prostranu unutrašnjost.

Model prve generacije postigao je trenutni uspjeh, osvojivši titulu automobila godine u Europi i Japanu na prijelazu tisućljeća. Sukcesivni modeli dosljedno postavljaju mjerila za performanse i tehnologiju. To posebice uključuje treću generaciju Yarisa kao prvog automobila u svojoj klasi koji se nudi s punim hibridnim električnim pogonom.

Stalno poboljšanje i duboko razumijevanje promjenjivih preferencija i prioriteta kupaca zadržali su Yaris na vrhu u svojoj igri. Njegova dosljedno snažna privlačnost i vodeće kvalitete u klasi doveli su do toga da je sadašnja, četvrta generacija modela nagrađena za automobil godine 2021., druga nagrada za Yaris. Žiri je pohvalio Yarisovu hibridnu tehnologiju zbog glatke vožnje, niskih emisija i pristupačne cijene – što ilustrira zašto više od 80% kupaca Yarisa odabire hibridni pogon. Yaris je također prepoznat po svom dizajnu, dinamičnim performansama i sigurnosti koja je vodeća u klasi.

Yaris je bio model izbora kada se Toyota vratila u Svjetsko prvenstvo u reliju 2017. pod motosportskim ogrankom marke, TOYOTA GAZOO Racing, s neposrednim uspjesima koji su kulminirali u četiri Prvenstva proizvođača (tri u nizu) i pet Prvenstva u vožnji.

Nadahnuta uspješnim svjetskim reli automobilom Yaris, Toyota je 2020. predstavila prvi GAZOO Racing sportski automobil čistih performansi, GR Yaris. Sportski automobil zadržao je ulogu s natpisne pločice kao putokaz za inovativne tehnologije i dobio neviđeno priznanje od strane medija i ljubitelja automobila, postavši odmah moderni klasik.

Godine 2021. obitelj Yaris proširena je uvođenjem Yaris Crossa, spajajući Toyotino bogato iskustvo i know-how u malim automobilima s nasljeđem inovativnog SUV dizajna i inženjeringa kako bi se stvorio potpuno novi model, savršeno prilagođen svakodnevnoj uporabi, ali nudeći avanturu i duh zabave u vožnji. Ubrzo nakon lansiranja, Yaris Cross je učvrstio svoj pedigre u višestruko nagrađivanoj obitelji Yaris kada su ga organizatori Svjetskih nagrada za automobile proglasili Svjetskim urbanim automobilom 2022. godine.

Dok novi Yaris ima svoj debi, prodajni učinak Yarisa ostaje snažan u Europi kao stalni najprodavaniji model, dosegnuvši oko 170.000 jedinica u 2023. godini. Nova serija Yaris hatchback sada je dostupna u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:20