StoryEditorOCM
Auto motoslužbeno potvrđeno

Kraj jedne ere: Volkswagen ukinuo ručni mjenjač u novom Golfu; Vozači više neće moći sami mijenjati brzine

Piše mozaik sd
10. siječnja 2024. - 10:19

Za točno dva tjedna (24. siječnja) Volkswagen će predstaviti redizajniranu izvedbu najprodavanijeg kompakta u povijesti. Novi Golf bit će ujedno i posljednji pokretan motorima s unutarnjim izgaranjem, a sada je potvrđena i dodatna ‘sitnica‘ koja će izazvati dodatne polemike među fanovima njemačke marke, prenosi Jutarnji list.

U razgovoru za Automotive News Europe na sajmu CES u Las Vegasu, VW-ov šef razvoja Kai Grünitz objasnio je zašto kupci novog Golfa više neće moći sami mijenjati brzine.

Glavni razlog su propisi o emisijama štetnih plinova.

Iako je Euro 7 zakon ublažen od početnog prijedloga, rad na novom Golfu započeo je prije nekoliko godina kada je standard bio znatno stroži.

image
Pontus Lundahl/Tt News Agency Via Afp

"Kad smo započeli s razvojem, nije bilo jasno kada će Euro 7 pravila biti objavljena. U nekom trenutku morate započeti s razvojem. U suprotnom riskirate da vas vrijeme pregazi‘, rekao je Grunitz.

Zanimljivo, Golf opremljen DSG mjenjačem bio je znatno popularniji tijekom prve polovice životnog ciklusa osme generacije.

Čak i u sportskoj GTI verziji, samo pet posto globalnih kupaca biralo je mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dok se ostalih 95 posto odlučilo za automatski mjenjač s dvostrukom spojkom.

Logika nameće zaključak da će novi Golf dostupan isključivo s DSG mjenjačem imati veću startnu cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 02:20