StoryEditor
Kulturalutkarska premijera

Splitska 'Lažeš, Melita' čuva sve vrline Kušanova romana, uz songove Saše Antića kao dodanu vrijednost 

5. listopada 2019. - 12:53

Simpatična prva premijera "Lažeš, Melita" u režiji Ivana Plazibata otvorila je sezonu u splitskom Gradskom kazalištu lutaka.
Igrana predstava s devetero glumaca koji tumače čak dvanaest uloga uglavnom se čvrsto drži literarnog predloška o djevojčici koja izmišlja i zapleće se u svoje izmišljotine, a obitelj skuje urotu kako bi je od te navike odučila.
 

Ivan Kušan napisao je roman "Lažeš, Melita" prije 54 godine, a vrijeme koje protječe stalno potvrđuje njegovu svježinu, duhovitost i poznavanje ljudske prirode. A ljudi lažu, svakodnevno, čitavog života - ili barem uljepšavaju istinu, nadograđuju je, ublažavaju i preinačuju da bi se lakše pogledali u ogledalo. Melita, međutim, mašta. Zasipa ukućane i prijatelje svojim izmišljotinama i traži pozornost. Redatelj i dramaturginja Ivana Vuković jasno su podcrtali razliku između laži i mašte i istaknuli potrebu djeteta da ga se sasluša, da ga se pogleda i da ga se shvati.

Izvedba je obilato nadograđena plesom, songovima, a pojedine scene oblikovane su mahom na scenskom pokretu izvrsnog ritma, za koji je zaslužan Damir Klemenić.

Iz uigrane glumačke ekipe valja izdvojiti Anu Mariju Veselčić u naslovnoj ulozi. Mlada glumica snažnog instinkta spretno oscilira između nametljivih provala brbljavosti, veselja, razmetanja i čistog, oštrog dječjeg straha. Veoma srčano, s energijom koja ne posustaje do kraja, utjelovio je njezina brata Tvrtko Štajcer, a zgodna uloga je i ona psa Sultana (Ivan Medić). Pas je u ljudskom liku i odjeći i za razliku od ostalih - ne laže. Ostale su uloge tumačili Branimir Rakić, Sara Ivelić, Nika Petrović, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica i Milena Blažanović.

Scenografija Slavena Raosa i kostimografija Ane Marin ponešto su se reflektirale na šezdesete godine kada je roman napisan, ali pronašla se, pogotovo pomoću rekvizita, i poveznica s današnjicom. Takvih poveznica ima i u samom tekstu pa su uključene zdrava prehrana, lasersko liječenje zubi i, dakako, fake news.

Predstava završava ponešto naglo, a budući da se prilično točno pratila Kušanova priča, šteta što nije iskorištena njegova efektna završnica u kojoj se dolazi do čudnih obrata i svi uzvikuju "Lažeš!".
Međutim Saša Antić, autor glazbe i songova, upravo za kraj ostavlja najbolji. Stihovi "Istina je istina, a laž je laž, ne mogu skupa u isti važ" ne da se ne mogu zaboraviti, nego ih se teško riješiti kada uđu u glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 00:37