StoryEditorOCM
Ostaločovjek od duše

Šibenčani s puno emocija govore o preminulom gosparu: ‘Čak je u našoj Vijećnici izrekao i sudbonosno da‘

Piše Marija Lončar
13. svibnja 2024. - 12:59

Luko Paljetak, izuzetno plodan hrvatski pjesnik i akademik, dramski pisac, prevoditelj, književni povjesničar, autor četrdesetak zbirki pjesama za djecu, dvaju romana, a bavio se i grafičko-pjesničkim mapama, dramama i radiodramama, pisao eseje, feljtone, bio pjesnik starog i novog Dubrovnika, ali je neraskidivo bio vezan i za Šibenik i njegov Međunarodni dječji festival (MDF). Vijest da je u preminuo nakon duge i teške bolesti u 81. godini života zatekla je šibensku kulturnu javnost.

Paljetak je godina bio urednik literarnog programa šibenskog MDF-a, a ujedno i redoviti sudionik tog programa. Bio je i urednik posljednje monografije MDF-a u bivšoj državi, tadašnjeg Jugoslavenskog festivala djeteta, a koliko mu je Šibenik prirastao srcu govori i to što je u bračnu luku odlučio uploviti upravo u gradu podno Šubićevca. Pavao Roca, dugogodišnji djelatnik MDF-a i Centra za kulturu, a kasnije pokretač i ravnatelj, prve i još uvijek jedine, gradske galerije Sv. Krševana, prisjetio se suradnje s Paljetkom.

image

 Pavao Roca (prvi s lijeva)
 

Nikša Stipaničev/Cropix

-Bio je izvrstan suradnik MDF-a, genijalac koji je znao pjesmu napisati u čas, dok sjedimo za stolom! S njima sam radio posljednju monografiju Festivala u onoj državi, išao kod njega u Dubrovnik, a jednom sam čak likovno opremio jednu njegovu zbirku pjesama. Luko je bio i redoviti sudionik festivalskog okruglog stola. Imao je i nekoliko radova na simpoziju o Festivalu. Pero Mioč mu je jednom napravio nezaboravnu književnu večer u kazalištu, a pratila ju je i Lukina izložba slika. Luko Paljetak i Tom Durbešić toliko su voljeli Šibenik da su se sa svojim izabranicama vjenčali u Gradskoj vjećnici. Anuška je svog Luku jako podržavala u svemu i njezin odlazak prije nekoliko godina jako se odrazio na njega. Imao je milijun talenata. Bio je i poliglot. Sjajan čovjek! Takvog akademika, a ima puno vrijednih ljudi, Hrvatska više neće imati. Bio je nezaboravan za nas stare festivalce. Ukratko, bio je čovjek za sva vremena i sve prostore – kazao je Pavao Roca.

image

Svečano zatvaranje 62. MDF-a u Šibeniku

Zrinka Magazin/

I umirovljena, dugogodišnja voditeljica MDF-a, Jasenka Ramljak s puno emocija govori o dubrovačkom gosparu.

-Užasno me rastužio njegov odlazak. Bio je pravi renesansni čovjek, a u moru njegovih talenata, podsjetit ću na i njegov nezaboravni prevodilački rad, među ostalim i velikog Shakespearea – istaknula je Ramljak.

Mnogi Šibenčani prisjetit će se i Paljetkove nezaboravne izložbe u Galeriji sv. Krševana. Bio je svibanj  2015. godine kada je šibenska javnost imala priliku upoznati više od tisuću Paljetkovih kolaža. Zapravo minijatura nastalih na tableti za komarce! Nakon što bi s tablete ubačene u aparatić ispario sav miris, umjesto da je baci u smeće, Paljetak joj je dao novi život - postala bi njegovo - slikarsko platno.

-Svako jutro, za početak dana koji je pred njim Luko je na tim potrošenim tabletama lijepio kolaž i tako su nastale te minijaturne apstrakcije dimenzija 3 x 2 centimetara otprilike. Papir je kidao iz časopisa koje je kupovala njegova žena, a na izložbi je bilo više od tisuću minijatura – rekla nam je sadašnja ravnateljica Galerije sv. Krševana Antonija Modrušan i sama "kupljena" Paljetkovom osobnosti, otvorenosti i jednostavnosti, nadasve toplinom u komunikaciji s ljudima.

image


Antonija Modrušan, ravnateljica likovne galerije Sveti Krševan.
 

Nikša Stipaničev/Cropix

-Ta izložba u našoj galeriji zapravo je bila likovno-poetska večer. I bilo je prekrasno. Za pamćenje. Pero Mioč je bio moderator, a stihove iz svojih pjesama čitao je sam Paljetak. Onako kako je samo on znao, a u tom čitanju stihova vidio se i njegov glumački talent. Njegova žena bila mu je orijentir. I kada smo dogovarali tu izložbu, s njom sam razgovarala, jer Luko nije imao mobitel, a kako je uvijek radio na telefon ga se nije moglo lako dobiti – prisjeća se Modrušan, a za ilustraciju kakav je Paljetak bio čovjek prepričava situaciju kada je izložba skinuta te je slike trebalo vratiti autoru.

-Kada postavljamo i skidamo izložbu, mi u galeriji uvijek smo u strahu oko osiguranja radova i da se nešto nije ukradeno ili oštećeno. Tako sam pakirajući Lukinu izložbu brojila te minijature i svaki put ispao bi drugi broj. Na to je Luko samo rekao: "Ajde Antonija, pa nije važno. Da netko i uzme koju sliku meni bi to bila samo radost!". Bio je zaista pravi umjetnik i gospar. Čovjek od duše – zaključila je Modrušan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 04:56