StoryEditorOCM
Ostalo‘STRANCI POSVUDA‘

Otvara se jubilarno 60. izdanje Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti, pozvano 330 umjetnika iz 80 zemalja

Piše HINA
20. travnja 2024. - 12:27

Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se danas otvara za posjetitelje.

Međunarodna publika očekuje se u parku Giardini, Arsenalu i drugim mjestima u povijesnom gradu na sjeveru Italije, gdje se održava 60. izdanje ove izložbe, koja će trajati do 24. studenog.

Pored izložbe Documenta u njemačkom gradu Kasselu, Venecijanski bijenale se smatra najvažnijim događajem za predstavljanje suvremene umjetnosti te privlače umjetnike i goste iz svih dijelova svijeta.

Ovogodišnje izdanje se usredotočilo na iskustvo stranoga i teme migracije i egzila. Pod naslovom "Stranci posvuda", biti i osjećati se stranim igrat će važnu ulogu, rekli su organizatori.

image

Venecija

Lorenzo Di Cola/Nurphoto Via Afp

Kustos Adriano Pedrosa iz Brazila pozvao je 330 umjetnika iz raznih zemalja s brojnim djelima. Također, više od 80 zemalja sudjeluje na izložbi s vlastitim, nacionalnim doprinosima.

Izraelska umjetnica Yael Bartana i berlinski kazališni redatelj Ersan Mondtag izlažu u njemačkom paviljonu u parku Giardini. Povrh toga, četvero drugih umjetnika predstavlja svoj rad za Njemačku na otoku La Certosa.

Nekoliko nagrada bit će predstavljeno na početku izložbe.

Očekuje se da će talijansko-brazilska slikarica i kiparica Anna Maria Maiolino i turska grafička umjetnica i fotografkinja Nil Yalter dobiti nagradu Zlatni lav za životno djelo.

Zlatni lav za najbolji nacionalni doprinos će također biti dodijeljen u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:30