StoryEditor
Kulturalaži, laži, laži me...

Melita Ivana Kušana prvi put će lagati Splićane svih uzrasta s pozornice Gradskog kazališta lutaka uz glazbu Saše Antića<br />  

2. listopada 2019. - 14:45

Gradsko kazalište lutaka Split prvu će premijeru, predstavu "Lažeš, Melita" održati u četvrtak 3. listopada u 19 sati. Prema kultnom romanu Ivana Kušana dramatizaciju potpisuje Ivana Vuković, a redatelj predstave je Ivan Plazibat, kojemu je ovo treća suradnja sa splitskim lutkarima.

Predstava je glumačka, i u njoj sudjeluje devet izvođača. U naslovnoj ulozi ćemo gledati Anu Mariju Veselčić, a ostale uloge tumače Tvrtko Štajcer, Branimir Rakić, Sara Ivelić, Ivan Medić, Nika Petrović, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica i Milena Blažanović.

Roman za djecu "Lažeš, Melita" objavljen je 1965. godine i otada je doživio mnoga izdanja i postao nezaobilazna književna točka svakom školarcu u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Domaćoj i međunarodnoj popularnosti romana značajno je pridonijela i kultna serija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uspješne su bile i mnoge kazališne adaptacije, a ovo će bit će prva na splitskoj sceni. Iako je od prvog izdanja prošlo više od pedeset godina, roman "Lažeš, Melita" još uvijek je svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji, i s pravom se naziva suvremenim klasikom.

Djevojčica Melita svojom bujnom maštom izluđuje roditelje, brata i prijatelje. Neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove. Kada jednog dana Melitina mama, također zbog nečije malene laži, otputuje iz grada, tata i brat isplaniraju urotu kojom će je odučiti od tolikog izmišljanja. Oni naume svaku njezinu izmišljotinu učiniti stvarnom kako bi djevojčica pripazila što govori - jer bi to mogla postati istina.

Ako izmisli da je njezin dragi pas Sultan nestao - psa više nema. Ako ispriča priču o srećki za lutriju - "slučajno" će je pronaći u svojoj knjizi. Međutim, pravi problemi nastat će kada u svom vrtu ugleda medvjeda pobjeglog iz zoološkog vrta. Kao i obično, nitko joj neće vjerovati, "urotnici" koji je odvikavaju od laži potražit će medvjeđi kostim u koji će se maskirati otac, a pravi medvjed i dalje luta gradom.

Kušan pokazuje univerzalne ljudske osobine i karakteristike dječjeg sazrijevanja. Otvara problem dječjeg pretjerivanja i naoko nevinog laganja odraslih, napipavajući ključnu granicu između mašte i laži, između društveno prihvatljivih bijelih laži i onih pravih koje mogu naškoditi.

Redatelj Ivan Plazibat o novoj predstavi kaže:
- Danas već svaka nova generacija ima svoju viziju Melite. Mi smo našu vidjeli kao dijete bujne mašte koje živi izloženo gomili vijesti i informacija, pravih i lažnih. Ona je djevojčica jake imaginacije, sposobna izmisliti svoj vlastiti svijet. Melita zapravo nije problem niti izaziva probleme, jer njezine laži nisu smišljene zato da bi nekoga povrijedile. One proizlaze iz mašte, a mašta je ono što nas čini ljudima - jedina smo stvorenja koja su u stanju zamisliti potpuno drukčiji svijet od ovoga u kome živimo - obrazlaže redatelj.

Ana Marija Veselčić, koja se sada još jednom našla u ulozi djeteta, veli da su školarci na pretpremijernim izvedbama reagirali izvrsno.

- "Lažeš, Melita" je lektirni naslov za peti razred osnovne škole, ali našu predstavu mogu pratiti i mlađa djeca. Silno mi se sviđa raditi predstave za djecu, a u ovoj imam dojam da su potpuno uključena u priču, kao da su s nama na sceni.

Zapitali smo je i kako ulazi u lik djeteta. Lako, kaže mlada glumica.- Melita ima osam godina, a ja se osjećam kao da mi je pet! Djeca reagiraju vrlo izravno, srcem, pa tako i u glumi treba biti iskren i izravan i onda se dječja uloga onda formira bez problema.

Suradnik za scenski pokret je Damir Klemenić, scenograf je Slaven Raos, a kostimografkinja Ana Marin.

Glazba Saše Antića

Sastavni dio predstave čine glazba i songovi Saše Antića.

- Inzistirao sam na tome da budu baš antićevski i TBF-ovski, i mislim da već imamo nekoliko sigurnih hitova. Pjevuše se u garderobi i nakon proba, a svi iz autorskog i glumačkog tima tvrde da im je osobito završni song toliko ušao u glavu da ga se ne mogu osloboditi. Ana Marija Veselčić u naslovnoj ulozi pokazat će još jednom svoju sposobnost uspostavljanja izvrsnog kontakta s djecom, dodaje redatelj Ivan Plazibat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 18:33