StoryEditor
KnjiževnostKorona za najmlađe

Slikovnica ‘Koronko želi u vrtić i školu‘ negativno je primljena na društvenim mrežama, a riječ je o poučnome i plemenitome projektu

24. listopada 2020. - 17:20
Autori teksta su dr. Ante Kolak, dr. Ivan Markić i Vesna Vlahov, a ilustratorice Tihana Mikša Perković i Jelena Prstačić

Valjda zbog toga što je riječ "korona" postala tako omražena, slikovnica s virusom koji ima lice i ruke zauzete torbama na naslovnici izazavala je "Ah, ne, još i to!" komentare na društvenim mrežama. Ali samo kod onih koji ne znaju o čemu se stvarno radi - slikovnica "Koronko želi u vrtić i školu" koja se pojavila u knjižarama ima plemenite namjere i ne bi trebala preplašiti nikoga, pogotovu ne najmlađe među nama, a njima je namijenjena.

Zašto se ne smije igrati s prijateljem? Zvati prijatelje na rođendan? Ljubiti ili grliti? Svatko tko ima djecu predškolskog ili nižeg školskog uzrasta suočit će se sa sličnim pitanjima, ali ako nisu baš sigurni kakve odgovore ponuditi, možda im ova didaktička knjižica od dvadesetak stranica pomogne. Ona je djelo troje autora kojima su djeca u profesionalnom fokusu: dr. sc. Ante Kolak i dr. sc. Ivan Markić, autori i urednici, obojica su doktorirala u području didaktike.

image
Izradi slikovnice prethodio je znanstveni rad 14 znanstvenika koji se bave didaktikom i školskom pedagogijom sa sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli

Prvi je izvanredni profesor, a drugi docent na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. I treća, Vesna Vlahov, učiteljica je razredne nastave i profesorica pedagogije, a radi u OŠ "Cvjetno naselje" u Zagrebu. I, što je najvažnije: roditelji su ukupno osmero djece!

ŠTO JE TO EPIDEMIOLOG?

Koronka, ipak simpatičnog, a ne strašnog lika u crvenom kombinezonu s brojem 19, ilustrirala je Tihana Mikša Perković, a u timu ilustratora je i jedanaestogodišnja Jelena Prstačić.

Uglavnom, priča govori o tom omraženom nam negativcu koji pokušava ući u obrazovne ustanove, no odlazi iz njih ljutit jer nije uspio nikoga zaraziti. Naravno, završava sretno, a napisana je u rimi:

"Zato jako ti oprezan budi

možda ipak taknuo si nešto

što Koronko taknuo je prije

ne bi li te zarazio vješto."

- Slikovnica ima za cilj dokinuti stres i strah koji se razvija kod djece, prije svega strah od nepoznatog - kaže dr. Ivan Markić.

- Ona odgovara na pitanja o tome kako se zaštititi od zaraze, što ako se razbolimo, a idealna je za zajedničko čitanje odraslih i djece, uzrasta do drugog ili trećeg razreda osnovne škole, te da se potom o svemu razgovara.

image
Didaktičku knjižicu koja najmlađima objašnjava što činiti u pandemiji potpisuje dvoje sveučilišnih profesora i učiteljica razredne nastave, a jedna od dviju ilustratorica je i jedanaestogodišnja učenica

Dr. Ante Kolak dodaje da slikovnica poziva na oprez, ali ne i paniku:

- Djeci objašnjavamo neke riječi njihovim jezikom, kao što su, primjerice, epidemiolog i izolacija, iako oni u pravilu već sve te riječi razumiju. Medicinska stajališta iznosimo u skladu s uputama epidemiologa, a slikovnica obiluje brojnim pedagoškim situacijama. Upućuje kako se nositi u kriznim situacijama, suradničkim odnosima, uvažavanju drugih, važnosti prijateljskih odnosa i međusobna uvažavanja. Želimo poslati poruku povjerenja, da u kriznoj situaciji postaje izlaz i rješenje - kaže.

ISKUSTVO SEDAM SLIKOVNICA

"Posebnu pedagošku vrijednost slikovnici daje dominantno afirmativan ton koji strah zamjenjuje oprezom, neznanje znanjem, zabrinutost strpljenjem, a beznađe vjerom" - istaknula je i u svojoj recenziji slikovnice prof. dr. Edita Slunjski.

Inače, izradi ove slikovnice prethodio je znanstveni rad oko kojeg se okupio tim od 14 znanstvenika koji se bave didaktikom i školskom pedagogijom s različitih sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli, pod nazivom "Školovanje od kuće i nastava na daljinu u vrijeme HR-COVID-19". Znanstvenu monografiju publicirale su "Elementa" i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a, kako kaže dr. Markić, ona je odgovor na potrebe društva, škola i obitelji, u situaciji pandemije koronavirusa.

- Svoje znanje iz te studije pretočili smo za široki krug čitatelja u slikovnicu - veli dr. Markić, naglašavajući da su objavili već sedam ovakvih uradaka za djecu: "Moj razred", "Lucija uči", "Mak u bolnici", "Šimun ima prijatelje", "Manuela zna i može", "Kako se osjeća Val" i "Marija kreće u školu" te da je slikovnicu ponekad teže napisati nego znanstveni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 20:50