stdClass Object ( [id] => 1328963 [title] => ‘Bambi‘ na remontu: Utjerivači korektnosti okomili se na još jednu omiljenu dječju priču - što im je krivo siroto lane? [alias] => bambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz suvremene, dakle, ignorantske perspektive, Felix Salten bio je pisac jedne knjige. Što se može, koji put ime nije omen, kao što poručuje stara izreka, nego amen. No dotični Srećko ne bi smio kriviti svoje roditelje da su ga urekli izborom imena, jer ga je sam izabrao.

Rodio se 1869. kao Siegmund Salzmann u Budimpešti, ali je tamo živio samo četiri tjedna, jer se njegova obitelj preselila u Beč. Školu je napustio sa šesnaest godina, nakon što mu je otac bankrotirao, a prvi je posao pronašao kao činovnik u osiguravajućoj kući. Vrlo brzo se, međutim, prestrojio u novinare, postao kazališni i književni kritičar, da bi onda debitirao i kao beletrist. Sve otada pa do smrti 1945. objavljivao je furioznim ritmom, otprilike po jednu knjigu godišnje. Osim romana, priča, putopisa i eseja, pisao je i libreta, dramske tekstove i filmske scenarije.

Zabrana kao priznanje

Iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije one hit wonder – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

Nije poznato koliko je para utržio od tantijema za ovu obožavanu pripovijetku, ali se zna da je prava na filmsku adaptaciju koju je producirao Walt Disney prodao za tisuću dolara. Koliko je ta svota bila (i ostala!) jadna, najlakše je predočiti konverzijom u njezinu današnju vrijednost. Ako uračunamo sve inflacije u zadnjih 90 godina (prava je prodao 1933.), ta bi hiljadarka narasla do 23.617 somova, što su prosječnome čovjeku itekako lijepi novci, ali pravi kikiriki za franšizu koja je do danas obrnula pitaj boga koliko stotina milijuna.

---

image

Felix Salten iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije "one hit wonder" – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

Archiv Setzer-tschiedel/Apa-picturedesk Via Afp
---

Pitanje je li mogao bolje proći u tome poslovnom aranžmanu, nije ga dugo kopkalo, jer su ga vrlo brzo počeli mučiti kudikamo ozbiljniji problemi. Kao Židov, štoviše, rabinov unuk, imao je lijep broj razloga za brigu. Nacisti su 1936. službeno zabranili njegove knjige u Njemačkoj, što je, naravno, strašno, ali iz ove perspektive možemo reći kako su mu time odali i svojevrsno priznanje, jer su pokazali kako ga poštuju kao integralnog pisca čija sva djela, a ne samo pojedini naslovi, predstavljaju prijetnju za režim. Za njih on nije bio one hit wonder, nego permanentna, karijerna prijetnja. Nakon Anschlussa, pobjegao je u Švicarsku gdje je nedugo po završetku Drugog svjetskog rata i preminuo.

Vrijeme nije bilo naročito milostivo prema ovome autoru koji je za života bio vrlo cijenjen, rado čitan i prevođen. Premda je njegov opus i velik i žanrovski raznovrstan (pokriva široki raspon od dječje pa do erotske literature), od svega je do naših dana preživio samo Bambi kojemu ovih dana u Hollywoodu pripremaju temeljiti face lifting. Naime, neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pedeset ili više godina, pa dirljivu priču žele malčice prilagoditi i učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakali. Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima.

---

image

Današnji roditelji i djeca preosjetljivi su, dakle, za "strašnu" priču o lanetu zvanom Bambi

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

---

image
Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Karl May i Karl Marx

Bambi, dakle, odlazi na remont s kojega će nam se vratiti još ljepši, stariji i s manje duševnih rana koje bi mogle uznemiriti djecu. Tim mudrim glavama nije, naravno, palo na pamet da je priča o sirotom lanetu uvijek služila i kao svojevrsna škola empatije. Koga briga za to, sućut je ionako precijenjena, odgovorili bi, da ih se drznemo upitati, hollywoodski drmatori.

Saltenov slučaj još jedna je potvrda istinitosti one stare misli Karla Marxa koja je kudikamo popularnija od svoga tvorca: “Povijest se ponavlja; prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.” Skoro da bismo mogli reći kako su nacisti bili puno skrupulozniji od ovih suvremenih utjerivača političke korektnosti, jer su palili cijele opuse, a nisu po njima prčkali, brisali i dopisivali što im se prhne.

Nesretni Srećko Salten samo je najnovija u dugome nizu žrtava histeričnog etičkog čišćenja. Prije nekoliko mjeseci stradao je Roald Dahl. Ovaj veliki dječji autor, tvorac Willieja Wonke i Gremlina te scenarist jednog filma o Jamesu Bondu, bio je antisemit i općenito teško čeljade sklono svadljivim incidentima, ali svoje je suvremenike običavao skandalizirati kao građanska osoba, klonio se toga da i vlastitu literaturu inficira svojim predrasudama. Unatoč svemu, iz njegovih su knjiga nedavno počišćeni mnogi pasaži koji suvremenom ukusu mogu zvučati uvredljivo jer se tamo barata rasnim ili rodnim stereotipima. Uklonjen je čak i svaki spomen riječi debeo, da se, valjda, čitatelji s viškom kilograma ne bi osjetili povrijeđenima. Novodobnim cenzorima nije palo na pamet primijetiti bjelodano: da je Roald Dahl bio dijete svoga vremena te da se revizionističkim krivotvorenjem njegova djela krivotvori i cijela epoha.

Nekoliko tjedana ranije objavljena je vijest da više nitko u Njemačkoj ne želi pretiskivati djela Karla Maya, jer njegov prikaz, odnosno tretman izvornih Amerikanaca (koje smo svojedobno zvali – za današnje kriterije uvredljivim imenom – Indijanci) danas je neprihvatljiv. I zaludu nam je sada hladiti usta i pozivati se na neupitnu činjenicu da je jednog izvornog Amerikanca, apačkog ratnika Winnetoua, stari meštar učinio nosećim likom popularnog književnog serijala (od kojeg će kasnije nastati i filmski), i to ne bilo kakvim, nego megapozitivnim, kojega su obožavale generacije juvenilnih čitatelja. Džaba sve, dionice Karla Maya danas stoje čak i gore od dionica Karla Marxa.

---

image

Francuski glumac Pierre Brice u ulozi čuvenog Indi..., pardon, izvornog Amerikanca Winnetoua

Horst Ossinger/Afp
---

U SAD-u je nepristojno i natražnjački osobu crne boje kože nazvati crncem, ali zato malo tko mari za činjenicu što se više od polovice ukupnog broja tamošnjih zatvorenika regrutira iz kategorije Afroamerikanaca čiji je udio u općoj populaciji manji od petnaest posto.

U Sjedinjenim Državama ljude se više ne segregira po boji kože, ali se zajednice i dalje striktno odvajaju po tome kriteriju. Rasizam ne samo da nije suzbijen ili obuzdan, nego se čini kako iz dana u dan sve više buja. Ali glavni je problem kako identificirati pripadnika rase koju se (i institucionalno!) kinji i koja još uvijek može samo sanjati o punoj ravnopravnosti. Stvari su otišle toliko daleko da se netko (nažalost, nisam zapamtio ime visprenog šaljivdžije) odvažio kazati kako će se uskoro i o Senegalcima ili Nigerijcima morati govoriti kao o senegalskim ili nigerijskim Afroamerikancima.

Ciklon političke korektnosti već četiri desetljeća na mahove, odnosno udare oblikuje naš kulturni pejzaž. Ruku na srce, on je značajno doprinio razbijanju nekih duboko ukorijenjenih masovnih predrasuda, ali je, bogami, načinio i podosta štete. A zadnjih godina kao da se potpuno oteo kontroli, pa sada neselektivno, glupo i, u konačnici, cinično cilja na mete koje se ne mogu braniti jer su u pitanju pokojnici. Nekoć zaslužni, a danas ozloglašeni.

Svijet po vlastitoj mjeri

Govorimo li o nehajnoj lakoći odstrela bez suda i prava na priziv, politički korektori vrlo često sliče nacistima. I jedne i druge, naime, motivira potreba, odnosno grije strast da svijet ugode po vlastitoj mjeri, da ga očiste od zadnjeg disonantnog glasa i svoju volju strahom utjeraju u svačije kosti. Postoji, međutim, i jedna bitna razlika: nacisti se nisu gradili boljim ljudima od ostalih, nisu skrivali činjenicu da su hulje i razbojnici.

Kad čuje što se dogodilo Bambiju, odnosno što će mu se tek dogoditi, jer je projekt, produkcijski gledano, još uvijek u embrionalnoj fazi, svaki se kreativac htio-ne htio mora zapitati što će se s njegovom knjigom koju danas objavi ili filmom koji danas pusti u kina događati za godinu, dvije ili deset, dvadeset? Hoće li se i njegova djela jednom naći na meti cenzora? Što će mu neki budući politički korektori tada zamjeriti i koje će dijelove baciti u koš za smeće?

Postavit će, konačno, i ono najstrašnije, inhibirajuće pitanje koje čovjeka slobodne volje pretvara u uplašenog poslušnika: što moram učiniti da bih izbjegao tu sudbinu, kojim se temama i kako moram baviti da nikada ne bih uzbudio duhove?

---

image
Photo12 Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => . Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE DIRLJIVO?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => . Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima PREVIŠE DIRLJIVO?! 2 0 8056 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-03 05:21:58 [created_by] => 3132 [created_by_alias] => IVICA IVANIŠEVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-09 08:27:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-09 08:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => . Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima [metadata] => robots= author= title='Bambi' na remontu: Utjerivači korektnosti okomili se na još jednu omiljenu dječju priču - što im je krivo siroto lane? [metakey] => Bambi, Felix Salten , politička korektnost, winnetou, Karl May [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766475.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766474.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766476.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766477.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766478.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25766479.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Photo12 Via Afp","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Archiv Setzer-tschiedel\/Apa-picturedesk Via Afp","Horst Ossinger\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neke mudre glave zaklju\u010dile su kako su dana\u0161nja djeca ranjivija od svojih vr\u0161njaka prije pola stolje\u0107a, pa dirljivu pri\u010du \u017eele u\u010diniti manje dirljivom e da mali\u0161ani ne bi previ\u0161e plakali<\/p>","","","

Dana\u0161nji roditelji i djeca preosjetljivi su, dakle, za \u201dstra\u0161nu\u201d pri\u010du o lanetu zvanom Bambi<\/p>","

Felix Salten iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije \u201done hit wonder\u201d \u2013 kao autora dje\u010djeg klasika \u201cBambi\u201d.<\/p>","

Francuski glumac Pierre Brice u ulozi \u010duvenog Indi..., pardon, izvornog Amerikanca Winnetoua<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1424","hd_25766475_1920.jpg":"1920x1080","k_25766475_1280.jpg":"1280x1280","k_25766475_1024.jpg":"1024x1024","k_25766475_640.jpg":"640x640","k_25766475_480.jpg":"480x480","k_25766475_340.jpg":"340x340","k_25766475_220.jpg":"220x220","o_25766475_1280.jpg":"1280x949","o_25766475_1024.jpg":"1024x759","o_25766475_640.jpg":"640x474","o_25766475_480.jpg":"480x356","o_25766475_340.jpg":"340x252","o_25766475_220.jpg":"220x163","h_25766475_1280.jpg":"1280x854","h_25766475_1024.jpg":"1024x683","h_25766475_640.jpg":"640x427","h_25766475_480.jpg":"480x320","h_25766475_340.jpg":"340x227","h_25766475_220.jpg":"220x147","pp_25766475_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766475_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766475_640.jpg":"640x814","pp_25766475_480.jpg":"480x611","pp_25766475_340.jpg":"340x432","pp_25766475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1058","hd_25766474_1920.jpg":"1920x1080","k_25766474_1280.jpg":"1280x1280","k_25766474_1024.jpg":"1024x1024","k_25766474_640.jpg":"640x640","k_25766474_480.jpg":"480x480","k_25766474_340.jpg":"340x340","k_25766474_220.jpg":"220x220","o_25766474_1280.jpg":"1280x705","o_25766474_1024.jpg":"1024x564","o_25766474_640.jpg":"640x352","o_25766474_480.jpg":"480x264","o_25766474_340.jpg":"340x187","o_25766474_220.jpg":"220x121","h_25766474_1280.jpg":"1280x854","h_25766474_1024.jpg":"1024x683","h_25766474_640.jpg":"640x427","h_25766474_480.jpg":"480x320","h_25766474_340.jpg":"340x227","h_25766474_220.jpg":"220x147","pp_25766474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766474_640.jpg":"640x814","pp_25766474_480.jpg":"480x611","pp_25766474_340.jpg":"340x432","pp_25766474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1424","hd_25766476_1920.jpg":"1920x1080","k_25766476_1280.jpg":"1280x1280","k_25766476_1024.jpg":"1024x1024","k_25766476_640.jpg":"640x640","k_25766476_480.jpg":"480x480","k_25766476_340.jpg":"340x340","k_25766476_220.jpg":"220x220","o_25766476_1280.jpg":"1280x949","o_25766476_1024.jpg":"1024x759","o_25766476_640.jpg":"640x474","o_25766476_480.jpg":"480x356","o_25766476_340.jpg":"340x252","o_25766476_220.jpg":"220x163","h_25766476_1280.jpg":"1280x854","h_25766476_1024.jpg":"1024x683","h_25766476_640.jpg":"640x427","h_25766476_480.jpg":"480x320","h_25766476_340.jpg":"340x227","h_25766476_220.jpg":"220x147","pp_25766476_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766476_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766476_640.jpg":"640x814","pp_25766476_480.jpg":"480x611","pp_25766476_340.jpg":"340x432","pp_25766476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1424","hd_25766477_1920.jpg":"1920x1080","k_25766477_1280.jpg":"1280x1280","k_25766477_1024.jpg":"1024x1024","k_25766477_640.jpg":"640x640","k_25766477_480.jpg":"480x480","k_25766477_340.jpg":"340x340","k_25766477_220.jpg":"220x220","o_25766477_1280.jpg":"1280x949","o_25766477_1024.jpg":"1024x759","o_25766477_640.jpg":"640x474","o_25766477_480.jpg":"480x356","o_25766477_340.jpg":"340x252","o_25766477_220.jpg":"220x163","h_25766477_1280.jpg":"1280x854","h_25766477_1024.jpg":"1024x683","h_25766477_640.jpg":"640x427","h_25766477_480.jpg":"480x320","h_25766477_340.jpg":"340x227","h_25766477_220.jpg":"220x147","pp_25766477_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766477_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766477_640.jpg":"640x814","pp_25766477_480.jpg":"480x611","pp_25766477_340.jpg":"340x432","pp_25766477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2566","hd_25766478_1920.jpg":"1920x1080","k_25766478_1280.jpg":"1280x1280","k_25766478_1024.jpg":"1024x1024","k_25766478_640.jpg":"640x640","k_25766478_480.jpg":"480x480","k_25766478_340.jpg":"340x340","k_25766478_220.jpg":"220x220","o_25766478_1280.jpg":"1280x1710","o_25766478_1024.jpg":"1024x1368","o_25766478_640.jpg":"640x855","o_25766478_480.jpg":"480x641","o_25766478_340.jpg":"340x454","o_25766478_220.jpg":"220x294","h_25766478_1280.jpg":"1280x854","h_25766478_1024.jpg":"1024x683","h_25766478_640.jpg":"640x427","h_25766478_480.jpg":"480x320","h_25766478_340.jpg":"340x227","h_25766478_220.jpg":"220x147","pp_25766478_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766478_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766478_640.jpg":"640x814","pp_25766478_480.jpg":"480x611","pp_25766478_340.jpg":"340x432","pp_25766478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2882","hd_25766479_1920.jpg":"1920x1080","k_25766479_1280.jpg":"1280x1280","k_25766479_1024.jpg":"1024x1024","k_25766479_640.jpg":"640x640","k_25766479_480.jpg":"480x480","k_25766479_340.jpg":"340x340","k_25766479_220.jpg":"220x220","o_25766479_1280.jpg":"1280x1921","o_25766479_1024.jpg":"1024x1537","o_25766479_640.jpg":"640x960","o_25766479_480.jpg":"480x720","o_25766479_340.jpg":"340x510","o_25766479_220.jpg":"220x330","h_25766479_1280.jpg":"1280x854","h_25766479_1024.jpg":"1024x683","h_25766479_640.jpg":"640x427","h_25766479_480.jpg":"480x320","h_25766479_340.jpg":"340x227","h_25766479_220.jpg":"220x147","pp_25766479_1280.jpg":"1280x1628","pp_25766479_1024.jpg":"1024x1303","pp_25766479_640.jpg":"640x814","pp_25766479_480.jpg":"480x611","pp_25766479_340.jpg":"340x432","pp_25766479_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7401455 Threads: 3 Questions: 1529166697 Slow queries: 4649811 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110618886 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/bambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane-1328963 [printLink] => /kultura/knjizevnost/bambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane-1328963?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 322062 [name] => bambi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bambi [link] => /tag/bambi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732395 [name] => Felix Salten [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 19:40:49 [main_article_id] => 0 [alias] => felix-salten [link] => /tag/felix-salten ) [2] => stdClass Object ( [id] => 634726 [name] => politička korektnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-28 20:10:14 [main_article_id] => 0 [alias] => politicka-korektnost [link] => /tag/politicka-korektnost ) [3] => stdClass Object ( [id] => 276892 [name] => Winnetou [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => winnetou [link] => /tag/winnetou ) [4] => stdClass Object ( [id] => 503802 [name] => Karl May [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karl-may [link] => /tag/karl-may ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => . Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE DIRLJIVO?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Bambi‘ na remontu: Utjerivači korektnosti okomili se na još jednu omiljenu dječju priču - što im je krivo siroto lane? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3132 [name] => Ivica Ivanišević [username] => ivica-ivani-evi [email] => ivica-ivani-evi@sd.hr [password] => $2y$10$L30sf04DE/Siu9NCz0GXnuUvx9vv21GggXCiIelHsmJaGKp8Zcnka [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-ivanisevic-3132 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1650 [gender] => m [description] => [image] => 1650.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1650.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766475.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp [mainImageDesc] =>

Neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pola stoljeća, pa dirljivu priču žele učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakali

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766475.jpg [title] => Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pola stoljeća, pa dirljivu priču žele učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakali

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766474.jpg [title] => Photo12 Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766476.jpg [title] => Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766477.jpg [title] => Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Današnji roditelji i djeca preosjetljivi su, dakle, za ”strašnu” priču o lanetu zvanom Bambi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766478.jpg [title] => Archiv Setzer-tschiedel/Apa-picturedesk Via Afp

Felix Salten iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije ”one hit wonder” – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25766479.jpg [title] => Horst Ossinger/Afp

Francuski glumac Pierre Brice u ulozi čuvenog Indi..., pardon, izvornog Amerikanca Winnetoua

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iz suvremene, dakle, ignorantske perspektive, Felix Salten bio je pisac jedne knjige. Što se može, koji put ime nije omen, kao što poručuje stara izreka, nego amen. No dotični Srećko ne bi smio kriviti svoje roditelje da su ga urekli izborom imena, jer ga je sam izabrao.

Rodio se 1869. kao Siegmund Salzmann u Budimpešti, ali je tamo živio samo četiri tjedna, jer se njegova obitelj preselila u Beč. Školu je napustio sa šesnaest godina, nakon što mu je otac bankrotirao, a prvi je posao pronašao kao činovnik u osiguravajućoj kući. Vrlo brzo se, međutim, prestrojio u novinare, postao kazališni i književni kritičar, da bi onda debitirao i kao beletrist. Sve otada pa do smrti 1945. objavljivao je furioznim ritmom, otprilike po jednu knjigu godišnje. Osim romana, priča, putopisa i eseja, pisao je i libreta, dramske tekstove i filmske scenarije.

Zabrana kao priznanje

Iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije one hit wonder – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

Nije poznato koliko je para utržio od tantijema za ovu obožavanu pripovijetku, ali se zna da je prava na filmsku adaptaciju koju je producirao Walt Disney prodao za tisuću dolara. Koliko je ta svota bila (i ostala!) jadna, najlakše je predočiti konverzijom u njezinu današnju vrijednost. Ako uračunamo sve inflacije u zadnjih 90 godina (prava je prodao 1933.), ta bi hiljadarka narasla do 23.617 somova, što su prosječnome čovjeku itekako lijepi novci, ali pravi kikiriki za franšizu koja je do danas obrnula pitaj boga koliko stotina milijuna.

---

image

Felix Salten iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije "one hit wonder" – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

Archiv Setzer-tschiedel/Apa-picturedesk Via Afp
---

Pitanje je li mogao bolje proći u tome poslovnom aranžmanu, nije ga dugo kopkalo, jer su ga vrlo brzo počeli mučiti kudikamo ozbiljniji problemi. Kao Židov, štoviše, rabinov unuk, imao je lijep broj razloga za brigu. Nacisti su 1936. službeno zabranili njegove knjige u Njemačkoj, što je, naravno, strašno, ali iz ove perspektive možemo reći kako su mu time odali i svojevrsno priznanje, jer su pokazali kako ga poštuju kao integralnog pisca čija sva djela, a ne samo pojedini naslovi, predstavljaju prijetnju za režim. Za njih on nije bio one hit wonder, nego permanentna, karijerna prijetnja. Nakon Anschlussa, pobjegao je u Švicarsku gdje je nedugo po završetku Drugog svjetskog rata i preminuo.

Vrijeme nije bilo naročito milostivo prema ovome autoru koji je za života bio vrlo cijenjen, rado čitan i prevođen. Premda je njegov opus i velik i žanrovski raznovrstan (pokriva široki raspon od dječje pa do erotske literature), od svega je do naših dana preživio samo Bambi kojemu ovih dana u Hollywoodu pripremaju temeljiti face lifting. Naime, neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pedeset ili više godina, pa dirljivu priču žele malčice prilagoditi i učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakali. Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima.

---

image

Današnji roditelji i djeca preosjetljivi su, dakle, za "strašnu" priču o lanetu zvanom Bambi

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

---

image
Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Karl May i Karl Marx

Bambi, dakle, odlazi na remont s kojega će nam se vratiti još ljepši, stariji i s manje duševnih rana koje bi mogle uznemiriti djecu. Tim mudrim glavama nije, naravno, palo na pamet da je priča o sirotom lanetu uvijek služila i kao svojevrsna škola empatije. Koga briga za to, sućut je ionako precijenjena, odgovorili bi, da ih se drznemo upitati, hollywoodski drmatori.

Saltenov slučaj još jedna je potvrda istinitosti one stare misli Karla Marxa koja je kudikamo popularnija od svoga tvorca: “Povijest se ponavlja; prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.” Skoro da bismo mogli reći kako su nacisti bili puno skrupulozniji od ovih suvremenih utjerivača političke korektnosti, jer su palili cijele opuse, a nisu po njima prčkali, brisali i dopisivali što im se prhne.

Nesretni Srećko Salten samo je najnovija u dugome nizu žrtava histeričnog etičkog čišćenja. Prije nekoliko mjeseci stradao je Roald Dahl. Ovaj veliki dječji autor, tvorac Willieja Wonke i Gremlina te scenarist jednog filma o Jamesu Bondu, bio je antisemit i općenito teško čeljade sklono svadljivim incidentima, ali svoje je suvremenike običavao skandalizirati kao građanska osoba, klonio se toga da i vlastitu literaturu inficira svojim predrasudama. Unatoč svemu, iz njegovih su knjiga nedavno počišćeni mnogi pasaži koji suvremenom ukusu mogu zvučati uvredljivo jer se tamo barata rasnim ili rodnim stereotipima. Uklonjen je čak i svaki spomen riječi debeo, da se, valjda, čitatelji s viškom kilograma ne bi osjetili povrijeđenima. Novodobnim cenzorima nije palo na pamet primijetiti bjelodano: da je Roald Dahl bio dijete svoga vremena te da se revizionističkim krivotvorenjem njegova djela krivotvori i cijela epoha.

Nekoliko tjedana ranije objavljena je vijest da više nitko u Njemačkoj ne želi pretiskivati djela Karla Maya, jer njegov prikaz, odnosno tretman izvornih Amerikanaca (koje smo svojedobno zvali – za današnje kriterije uvredljivim imenom – Indijanci) danas je neprihvatljiv. I zaludu nam je sada hladiti usta i pozivati se na neupitnu činjenicu da je jednog izvornog Amerikanca, apačkog ratnika Winnetoua, stari meštar učinio nosećim likom popularnog književnog serijala (od kojeg će kasnije nastati i filmski), i to ne bilo kakvim, nego megapozitivnim, kojega su obožavale generacije juvenilnih čitatelja. Džaba sve, dionice Karla Maya danas stoje čak i gore od dionica Karla Marxa.

---

image

Francuski glumac Pierre Brice u ulozi čuvenog Indi..., pardon, izvornog Amerikanca Winnetoua

Horst Ossinger/Afp
---

U SAD-u je nepristojno i natražnjački osobu crne boje kože nazvati crncem, ali zato malo tko mari za činjenicu što se više od polovice ukupnog broja tamošnjih zatvorenika regrutira iz kategorije Afroamerikanaca čiji je udio u općoj populaciji manji od petnaest posto.

U Sjedinjenim Državama ljude se više ne segregira po boji kože, ali se zajednice i dalje striktno odvajaju po tome kriteriju. Rasizam ne samo da nije suzbijen ili obuzdan, nego se čini kako iz dana u dan sve više buja. Ali glavni je problem kako identificirati pripadnika rase koju se (i institucionalno!) kinji i koja još uvijek može samo sanjati o punoj ravnopravnosti. Stvari su otišle toliko daleko da se netko (nažalost, nisam zapamtio ime visprenog šaljivdžije) odvažio kazati kako će se uskoro i o Senegalcima ili Nigerijcima morati govoriti kao o senegalskim ili nigerijskim Afroamerikancima.

Ciklon političke korektnosti već četiri desetljeća na mahove, odnosno udare oblikuje naš kulturni pejzaž. Ruku na srce, on je značajno doprinio razbijanju nekih duboko ukorijenjenih masovnih predrasuda, ali je, bogami, načinio i podosta štete. A zadnjih godina kao da se potpuno oteo kontroli, pa sada neselektivno, glupo i, u konačnici, cinično cilja na mete koje se ne mogu braniti jer su u pitanju pokojnici. Nekoć zaslužni, a danas ozloglašeni.

Svijet po vlastitoj mjeri

Govorimo li o nehajnoj lakoći odstrela bez suda i prava na priziv, politički korektori vrlo često sliče nacistima. I jedne i druge, naime, motivira potreba, odnosno grije strast da svijet ugode po vlastitoj mjeri, da ga očiste od zadnjeg disonantnog glasa i svoju volju strahom utjeraju u svačije kosti. Postoji, međutim, i jedna bitna razlika: nacisti se nisu gradili boljim ljudima od ostalih, nisu skrivali činjenicu da su hulje i razbojnici.

Kad čuje što se dogodilo Bambiju, odnosno što će mu se tek dogoditi, jer je projekt, produkcijski gledano, još uvijek u embrionalnoj fazi, svaki se kreativac htio-ne htio mora zapitati što će se s njegovom knjigom koju danas objavi ili filmom koji danas pusti u kina događati za godinu, dvije ili deset, dvadeset? Hoće li se i njegova djela jednom naći na meti cenzora? Što će mu neki budući politički korektori tada zamjeriti i koje će dijelove baciti u koš za smeće?

Postavit će, konačno, i ono najstrašnije, inhibirajuće pitanje koje čovjeka slobodne volje pretvara u uplašenog poslušnika: što moram učiniti da bih izbjegao tu sudbinu, kojim se temama i kako moram baviti da nikada ne bih uzbudio duhove?

---

image
Photo12 Via Afp
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Photo12 Via Afp Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Archiv Setzer-tschiedel/Apa-picturedesk Via Afp Horst Ossinger/Afp
Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pola stoljeća, pa dirljivu priču žele učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakali

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Današnji roditelji i djeca preosjetljivi su, dakle, za ”strašnu” priču o lanetu zvanom Bambi

Archiv Setzer-tschiedel/Apa-picturedesk Via Afp

Felix Salten iza sebe je ostavio cijelu paletu knjiga, ali ga svi pamte kao autora iz kategorije ”one hit wonder” – kao autora dječjeg klasika “Bambi”.

Horst Ossinger/Afp

Francuski glumac Pierre Brice u ulozi čuvenog Indi..., pardon, izvornog Amerikanca Winnetoua

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/bambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane-1328963 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba642a668819fa3a7d79c9b523d1504ea6590268 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Bambi%E2%80%98+na+remontu%3A+Utjeriva%C4%8Di+korektnosti+okomili+se+na+jo%C5%A1+jednu+omiljenu+dje%C4%8Dju+pri%C4%8Du+-+%C5%A1to+im+je+krivo+siroto+lane%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane-1328963 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbambi-na-remontu-utjerivaci-korektnosti-okomili-se-na-jos-jednu-omiljenu-djecju-pricu-sto-im-je-krivo-siroto-lane-1328963 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => . Svoj su plan dodatno podebljali opaskom kako ni suvremeni roditelji više nisu nalik nekadašnjima, jer ne žele svoje potomke izlagati sadržajima koji im se čine pedagoški neprihvatljivima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE DIRLJIVO?! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostPREVIŠE DIRLJIVO?!

‘Bambi‘ na remontu: Utjerivači korektnosti okomili se na još jednu omiljenu dječju priču - što im je krivo siroto lane?

Piše IVICA IVANIŠEVIĆ
9. listopada 2023. - 10:26
Neke mudre glave zaključile su kako su današnja djeca ranjivija od svojih vršnjaka prije pola stoljeća, pa dirljivu priču žele učiniti manje dirljivom e da mališani ne bi previše plakaliWalt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Iz suvremene, dakle, ignorantske perspektive, Felix Salten bio je pisac jedne knjige. Što se može, koji put ime nije omen, kao što poručuje stara izreka, nego amen. No dotični Srećko ne bi smio kriviti svoje roditelje da su ga urekli izborom imena, jer ga je sam izabrao.

Rodio se 1869. kao Siegmund Salzmann u Budimpešti, ali je tamo živio samo četiri tjedna, jer se njegova obitelj preselila u Beč. Školu je napustio sa šesnaest godina, nakon što mu je otac bankrotirao, a prvi je posao pronašao kao činovnik u osiguravajućoj kući. Vrlo brzo se, međutim, prestrojio u novinare, postao kazališni i književni kritičar, da bi onda debitirao i kao beletrist. Sve otada pa do smrti 1945. objavljivao je furioznim ritmom, otprilike po jednu knjigu godišnje. Osim romana, priča,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:13