StoryEditor
KazališteSutrašnja premijera

‘Venatus‘ donosi elemente bijelog baleta u minimalističkom dekoru Sustipana, a ‘Migrations‘ istražuje kako se migranti uklapaju u nove sredine

Piše Jasmina Parić
19. srpnja 2021. - 15:10

Baletna premijera "Venatus/Migrations" Aarona Koka, solista Baleta HNK-a Split, bit će izvedena na Splitskom ljetu na Sustipanu danas, 20. srpnja, u 21 sat.

Riječ je o spoju dvaju neoklasičnih baleta na glazbu mladih skladatelja Szymona Brzoska i Kirilla Richtera.

Aaron Kok, rođen u Sydneyu, član je splitskog ansambla od 2017. godine i želi plesom ispričati svoja iskustva s migracijama i prilagođavanjem različitim kulturama i tradicijama sredina u kojima je živio.

"Venatus" donosi elemente tradicionalnog, bijelog baleta u minimalističkom dekoru i kostimima koji ističu fizikalnost i glazbenost plesača. Inače, ovaj dio već je izveden prije godinu dana, ali sada je izmijenjen i obogaćen.

image
Matko Biljak

"Migrations" pokušava istražiti kako se migranti uklapaju u nove sredine, kako prihvaćaju nove običaje i je li bolje ostati svoj ili postati sličan ostalima.

Balerina Eva Karpilovska kazala je da je često nastupala s Aaronom, a sada ju je oduševio u novoj ulozi koreografa.

– Sa samo 26 godina napravio je veoma ozbiljan, kvalitetan posao, a meni se posebno sviđa to što u ovom djelu mogu donijeti toliko emocija na sceni – kazala je Karpilovska, a njezina kolegica Matea Milas dodala je:

– Tehnički je izvedba vrlo zahtjevna, ali to je dobro, potiče plesača na profesionalni rast. Napravio je dobru podjelu, svaki lik ima vlastitu priču, a ansambl prikazuje reakcije sredine u koju je došao, prihvaćanje ili odbijanje.

image
Matko Biljak

Jaki korijeni u klasici

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni napomenuo je da je ovo prvi put da član ansambla postavlja premijeru sa svojim kolegama iz profesionalnog ansambla kuće.

– Htio bih zahvaliti Aaronu Koku za sjajan rad koji je započeo još u prosincu prošle godine. Nakon generalne probe mogu reći da imamo sjajnu predstavu. Umjetnička politika intendanta i moja je da damo priliku svima koji imaju što reći i pokazati – naglasio je ravnatelj.

image
Matko Biljak

Skladatelji čiju je glazbu odabrao Aaron Kok također su mladi i interesantni umjetnici. Poljak Szymon Brzoska istražuje sinergiju između glazbe, pokreta i vizualnog pa je sudjelovao u različitim umjetničkim formama; glazba mu je suvremena, ali s jakim korijenima u klasici.

Rus Kirill Richter, pijanist i kompozitor, dobio je 2018. godine od TV kuće FOX Sports poziv da sklada službenu temu koja će pratiti prijenose utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. Njegova je glazba postala himna tog sportskog događaja za američke gledatelje, a potom je nastavio pisati glazbu za film i kazalište.

item - id = 1113794
related id = 0 -> 1121664
related id = 1 -> 1119908
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 10:57