StoryEditorOCM
Kazališteiz Tel Aviva

‘Decadance‘ otvara plesni program Splitskog ljeta, dvije izvedbe na programu su ovoga vikenda

Piše Jasmina Parić
15. srpnja 2023. - 14:00

"Decadance", suvremena plesna predstava baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, otvara plesni program 69. Splitskog ljeta izvedbama u HNK Split u subotu i nedjelju 15. i 16. srpnja s početkom u 21 sat.

Ujedno, ove dvije izvedbe su zadnje koje je moguće pogledati jer zagrebačkom HNK, kako je definirano ugovorom, završavaju autorska prava na predstavu.

Koreografija glasovitog izraelskog koreografa Ohada Naharina pršti virtuoznom i senzualnom plesačkom energijom, eksplozivnom snagom pokreta, pravom bujicom emocija i istinska je hit-predstava zagrebačkog Baleta, najavljuju iz splitskog HNK.

Decadance je suvremeno je plesno istraživanje nastalo kao kolaž isječaka iz ranijih koreografija Ohada Naharina, jednog od najistaknutijih svjetskih koreografa specifičnoga scenskoga jezika koji je godinama vodio najpoznatije izraelsko baletno kazalište Batsheva Dance Company u Tel Avivu.

Prvobitno nastali zajedno s članovima plesne skupine Batsheva, koreografski komadi koji čine Decadance oduševili su publiku i plesače kao i posvuda u svijetu gdje je Naharin komad postavljao.

Otplesani su uz glazbu različitih suvremenih skladatelja Naharinovi koreografski komadi istražuju granice ljudskog pokreta a otplesani su koreografskim jezikom Gaga koji je osmislio sam koreograf.

"Savršena komunikacija međusobnog razumijevanja, nimalo jednostavne kombinacije pojedinaca i ansambla, divan muški duo i neodoljivo zabavan muško- ženski, dramatično odbacivanje odjeće koja je višak u napetosti oslobađanja, duhoviti performans s publikom, i još mnogo toga u samo 70 prekratkih minuta.

A ansambl opušten, kao da se igra! Čak i pjevaju! Samo oni znaju kako se do toga dolazi." zapisana je kritika nakon zagrebačke premijere.

Plesna skupina Batsheva iz Tel Aviva jedna je od najistaknutijih i najpoznatijih plesnih skupina na svijetu.

Osnovala ju je 1964. barunica Batsheva de Rothschild a glasovita Martha Graham, koreografkinja koja je redefinirala suvremeni plesni izraz, te plesala i podučavala punih sedamdeset godina, bila je prva umjetnička voditeljica.

Ohad Naharin, učenik Marthe Graham, koreograf koji je razvio svoj vlastiti plesni stil i jezik, te pedagoški sustav nazvan Gaga, trupu je vodio od 1990. do 2018.

Njegov rad i beskompromisna kvaliteta plesača proslavili su Batshevu, učinivši je jednom od najrenomiranijih trupa modernog plesa. Zanimljiv je podatak da je upravo Naharin odabran da priprema glumicu Natalie Portman da je priprema za nastup u filmu Black Swan.

U predstavi zagrebačkog HNK nastupit će plesači: Saya Ikegami, Natalija Kosovac, Mutsumi Matsuhisa, Ozana Mirković Blokar, Lada Rora, Rieka Suzuki, Valentina Štrok, Atina Tanović, Helena Troha, Tomislav Petranović, Mario Diligente, Taiguara Goulart, Adam Harris, Drew Benjamin Jackson, Balint Rauscher Csaba, Takuya Sumitomo, Arnau Velazquez Rodrigez, Vid Vugrinec i Yuho Yoshioka.

image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
image
Marko Ercegovic Croatia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:57