StoryEditorOCM
GlazbaKazahstan 2024.

Splitski virtuozi pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka osvojili publiku u Almaty

Piše Milena Budimir
3. srpnja 2024. - 13:57

Splitski virtuozi su kao prvi orkestar iz Hrvatske nastupili u Kazahstanu, i to s tri koncerta u okviru Međunarodnog RBK Classic zajedno s istaknutim glazbenicima iz Venezuele, Brazila, Francuske, Belgije, Rusije, Nizozemske, Njemačke, Švicarske, Italije, Poljske i Kazahstana. Gostovanje jednog od vodećih hrvatskih komornih orkestara, pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka, ispunili su do posljednjeg mjesta auditorij Velike dvoraneNacionalnog Konzervatorija Kurmangazy u Almatyju.

image
Roman Dementyev/

Oduševljenim ljubiteljima klasične glazbe predstavili su među ostalima remek djela hrvatskih skladatelja. Tako su u Kazahstanu uživali u Simfoniji u D-duru Luke Sorkočevića, Uvertiri prve hrvatske opere „Porin“ u obradi za gudački oktet Vatroslava Lisinskog, u Suiti Pintarichianu Borisa Papandopula skladanu u Kaštel Lukšiću u svibnju 1974., potom i u Uvertiri iz opere „Laka konjica“ Franza von Suppéa rođenog u Splitu 1819.

image
Dementyev Roman/

Koncerti Međunarodnog RBK Classic festivala su bili iznimno dobro posjećeni, intenzivno popraćene svim raspoloživim medijima, što nije ni čudo jer su za većinu slušatelja u Almatyju bili posebno otkriće.

U sastavu Splitskih virtuoza su nastupili:

image
Postnikov Nikolay/

Marin Maras, koncertni majstor

Jana Palac, Barbara Udovčić, Annija Endija Kolerta – 1. violine

Alina Gubajdullina, Ema Gančević, Viktor Galuf – 2. violine

Stipe Marinić, Ivor Ivančić – viole

Hillary Karuza, Hana Rabadan – violončela

Piero Malkoč - kontrabas

image
Dementyev Roman/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 13:57