StoryEditorOCM
GlazbaKLAPE STIŽU U OMIŠ

Najprestižnije natjecanje ‘a capella‘ pjevača starta sutra koncertima u čast dva Trogiranina- Coce i Joška Ćalete

Piše Jasenka Leskur
27. lipnja 2024. - 15:29

Klapaši, vaše je vrijeme! Najprestižnije natjecanje muških, ženskih i mješovitih skupina koji pjevaju ‘a capella‘ započinje u petak, 28. lipnja na omiškom Trgu sv. Mihovila a tko će kući odnijeti zlato, srebro i broncu stručnog žirija i publike znat ćemo 19. i 20. srpnja.

Klape iz cijele Hrvatske i šire nastupit će kroz devet koncertnih večeri na 58. po redu Festivalu dalmatinskih klapa a za najdraža i najcjenjenija odličja u klapskom svijetu borit će se ove godine oko 50 glazbenih skupina, dok će se publici predstaviti njih više od 60.

Za sam početak Festivala u petak predviđen je koncert u čast "trogirskog slavuja" Vinka Coce, a prethodno će se otvoriti izložba ‘Daleko su moji škoji‘ u Muzeju FDK povodom 100. obljetnice rođenja maestra Dinka Fija.

image

Vinko Coce

Marko Miscevic/Cropix

O koncertu u čast Vinka Coce prof. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala nam je rekao:

- Slavni tenor klape ‘Trogir‘ na ovaj se način posthumno vraća na omišku pozornicu kojoj duguje zvjezdanu slavu i koja je značajno obilježila njegovu karijeru. Coce je svojim glasom plijenio pozornost bez obzira na glazbeni ukus i postao tijekom solističke karijere svojevrsni simbol Dalmacije.

O Cocinu glasu moglo bi se doista puno toga reći. Zvuk tog lirskog tenora je bio kao stvoren za klapsko pjevanje, posebice za trogirske napjeve. Njegova izvanredna muzikalnost, te osjećaj za doziranje pjevačkih ukrasa i fraza su gotovo čudesni. Nakon što se prvi put razišao s klapom ‘Trogir‘, tamo negdje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, s velikim se uspjehom posvetio solo karijeri. Festivalske nagrade i popularnost među širom publikom pratile su ga do samog kraja.
Ipak, nikad nije zaboravio svoje glazbene korijene pa je tako nastavio redovito surađivati s brojnim klapama. Na Večeri otvorenja u petak nastupit će muške klape ‘Cambi‘ iz Kaštel Kambelovca, ‘Kampanel‘ iz Zagreba i ‘Trogir‘ iz Trogira, mješovita ‘Ivo Lozica‘ iz Lumbarde i ženska aklapa ‘Stivanja‘ iz Trogira – najavio je prof. Stanić.

image

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, prof. Mijo Stanić

Paun Paunovic/Cropix

Ovog vikenda na rasporedu je u subotu 29. lipnja Večer novih skladbi, a u nedjelju 30. lipnja još jedna posebna večer posvećena još jednom Trogiraninu, etnomuzikologu dr. sc. Jošku Ćaleti.

- Maestro Ćaleta je kao glazbenik i glazbeni voditelj aktivan više od trideset godina. Počeo je pjevati 1979. godine u klapi ‘Trogir‘, a poslije je vodio klape ‘Trogir‘, ‘Radovan‘ i ‘Kairos‘. Tijekom boravka u Kanadi, od 1989. do 1997. godine, bio je dirigent vankuverskog zbora i klape ‘Zvonimir‘ s kojima je 1994. i 1996. osvojio nagrade CBC Radija za najbolji etnički zbor u Kanadi. Rad s klapama nastavlja i po povratku u Hrvatsku kao glazbeni suradnik i producent klapa ‘Jelsa‘, ‘Nostalgija‘, ‘Sagena‘, ‘Dišpet‘, ‘Ćakulone‘, ‘Petrada‘, ‘Braciera‘, ‘Vinčace‘, ‘Armorin‘ i brojnih drugih. Prikupio je i obradio brojne tradicijske klapske napjeve, a jednako tako aktivan je i kao skladatelj. Dio njegovog bogatog opusa predstavit će renomirani klapski sastavi, ženske klape ‘ Armorin‘, ‘Ćakulone‘ i ‘Dišpet‘ iz Zagreba, muške klape ‘Bošket‘ iz Zagreba, ‘Croatia‘ iz Münchena i ‘Kantaduri‘ iz Zagreba, Splita i Corka te ‘Tragos‘ iz Trogira – veli ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa.

Kao i svake godine dijelit će se nagrade u kategorijama muških, ženskih, mješovitih klapa i u Večeri novih skladbi.

U prednatjecanjima početkom lipnja već su dijeljene nagrade u kategorijama dječjih klapa osnovnih i srednjih škola, te u kategoriji klapa debitanata koje su nastupile u Bolu na Braču. Između stotinu djece okupljenih u 11 klapa iz cijele Hrvatske, najuspješnije među osnovcima bile su klape ‘Matačićevi slavuji‘, ‘Maestral‘ i ‘Biokovo‘, a među srednjoškolcima ‘Reversun‘, ‘Feral‘ i klapa XVI. Gimnazije u Zagrebu.

Najbolja debitantska klapa je ženska klapa ‘Liron‘ iz Mostara.

Završnim večerima koje će se održati 19. i 20. srpnja prethodi 27. tradicionalni koncert “Grad Zagreb Gradu Omišu” koji će se održati 18. srpnja, a na kojem će uz Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem mo. Siniše Leopolda nastupiti i solistica Josipa Lončar, zatim 4 tenora (Vladimir Garić, Marko Pecotić, Đani Stipaničev i Filip Hozjak) i muška klapa ‘Sinj‘ iz Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 15:59