StoryEditor
GlazbaPISMO NAŠA

Hrpa iznenađenja na Omiškom festivalu: broj klapa iz Slavonije i Hercegovine gotovo premašio one iz Dalmacije, a drugu nagradu publike podijelile tri klape!

Piše Ivo Mikuličin
18. srpnja 2021. - 12:21

Ni pandemija korona virusa, ni financijski i ini problemi ne mogu zaustaviti širenje klapskog pokreta iz Dalmacije prema ostalim dijelovima Lijepe Naše i susjednoj Bosni i Hercegovini.

No, ostaje dvojba trebali se više radovati rađanju (i kvaliteti) klapa u Zagrebu, Slavoniji i Hercegovini, te na sjevernom Jadranu ili potencirati malu zabrinutost što su one na ovogodišnjem „Omišu“ brojčano gotovo potisnule dalmatinske klapske družine.

 

image
Klapa Vinčace
Privatni album

Ilustracije radi, u prvoj izbornoj večeri od 14 klapa samo ih je četiri stiglo iz dalmatinskih gradova i malih mjesta. No, zabrinutosti nema, kad je riječ o kvaliteti muziciranja i zanimanju za „Omiš“.

U dobroj kooperaciji klapaša i festivalskih čelnika 55. festival nije zakazao ni kvalitetom, ni kvantitetom. U 9 festivalskih večeri zapjevalo je pedesetak klapa.

Dojam je, međutim, da su u završnoj večeri muških klapa, kao kruni „Omiša“, voditelji malo pretjerali u odabiru (novih) skladbi kao aduta za festivalska odličja. Zato smo jedva dočekali neke tipične izvorne pjesme, poput splitske „U Merjan su drače“ (Mriža) ili „Sagradi ću kulu“(Bošket), makar potonja zaostaje spontanošću za prvićkom „Sagradi ću kuću“ u nadalekoj poznatoj izvedbi vodičkih „Bunara“.

Stručni ocjenjivački sud je još jednom dodijelio zlatni štit klapi Vinčace iz Vinodolskog, koja je plijenila izvedbom, gdje je pročišćen svaki akord, dah i slog, a kamoli fraza.

Na način što krasi već desetljećima njihova voditelja Svetu Popovića, koji je na omišku pjacetu i prije dovodio niz pobjedničkih klapa (Fortunal, Luka, Crikvenica).  Sa specifičnim izborom pjesama, u kojemu je želja za podilaženjem publici iza odabira zahtjevnih pjesama i obrada.

Izbirljiva omiška publika je, pak, prvu nagradu dodijelila zagrebačkoj klapi „Stine“, koja sa samo pet pjevača najviše „miriše“ na tipične dalmatinske izvore. Skupini zagrebačkih Dalmatinaca, koja je, također, imponirala uvježbanošću i posebice privlačnim basovskim solom.

image
Izbirljiva omiška publika je prvu nagradu dodijelila zagrebačkoj klapi 'Stine'
FDK Omiš

Žiri i publika su se složili oko druge nagrade za dubrovačke „Kaše“. Dubrovčani su svom zavičaju ostali vjerni nošnjom i stilom pjevanja, pa i odabranim skladbama svog voditelja Vicka Dragojevića.

Povijest „Omiša“, pak, ne pamti da su drugu nagradu publike s istovjetnim brojem glasova podijelile tri klape: već spomenute Kaše, šibenski Sebenico i zagrebački Bošket!

image
Dubrovačka klapa 'Kaše', i žiri i publika dodijelili su im drugo mjesto
 
FDK Omiš

Zato će dva srebrna leuta biti naknadno izrađena i poštom poslana laureatima. Iako je Sebenico posegao za dvjema skladba (Noćas ćemo zapivati, Nema bojeg), uspio je donijeti toliko potreban dah šibenskog, raspjevanog stila, kojega je, za razliku od žirija, očito, gladna omiška publika.

Runjićevu „Moja jube“ zapjevala je Concordia iz Međugorja kao retaj davnih omiških ljeta, kad su nove skladbe puno lakše dopirale do uha i srca publike. Istodobno, sisački su Kolapjani s uvjerljivim tenorom i izvornom „Vilo tri jabuke“ uspjeli donijeti barem malo dalmatinskog „štiha“ u svoj kontinentalni izričaj.

Interpretacijski se naboj ćutio i kod zagrebačke „Sagene“ u izvornoj „Sve san istargala“. Uz više nego solidno muziciranje klapa Krunik iz malih Kučina nametnula je dvojbu je li dalmatinskoj inačici popularne starogradske pjesme „Htio bih te zaboraviti“ mjesto u programu završne večeri „Omiša“!?

image
Klapa 'Sebenico' šibenskim, raspjevanim stilom bila je po guštu publike
Milan Balaban

Dame, inače, imaju prednost, ali ne i u našem osvrtu na ovogodišnji omiški festival, na kojemu su one odavno dobile pravo glasa.

Splitske su Luše u završnom pjevu ženskih klapa pretekle zadarski Kapric, koji je prednjačio poslije izbornih večeri. Zadranke imaju i glavu (prvi sopran Stjepana) i rep (drugi alt Jelena), ali je stručni ocjenjivački sud da prednost Splićankama.

- Luše su prosto plijenile svojom izvođačkom energijom – povjerio nam se jedan od članova žirija. Stručnog ocjenjivačkog suda, što prosto „puca“ od priznatih klapskih voditeljskih imena (Mojimir Čačija, Rajimir Kraljević…), pa su sumnje u njihovu pristranost i stručnost svedene na minimum.

image
Splitske 'Luše' su u završnici pretekle Zadranke
 

Uostalom, o tome posredno govori i suglasje žirija i publike oko prve (Luše) i treće nagrade (zagrebačka Oželanda). Suprotno spomenutom suglasju, žiri s Večeri novih skladbi nije se baš proslavio, kad je nagradu za najbolju interpretaciju namijenio klapi, koja se veći dio pjesme borila s intonacijom.

Kao još jedan doprinos tezi da Večer novih skladbi postaje polako Ahilova peta „Omiša“. Zbog toga što neki čudni larpurlatizam potiskuje temeljnu festivalsku zadaću da odabrane (i nagrađene) pjesme postanu svojinom klapa, pa tako dopru i do uha (dalmatinskog) puka.

image
Zadranke iz klape 'Kapric' prednjačile su uoči finala
item - id = 1113547
related id = 0 -> 1113562
related id = 1 -> 1036806
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 12:44