stdClass Object ( [id] => 1183455 [title] => ‘Velika jeza‘: Williamu Hurtu i jednoj generaciji s ljubavlju [alias] => velika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Počasna projekcija "Velike jeze" ("The Big Chill", 1983.) za pokojnoga glumca Williama Hurta ima višestrukog smisla i simbolike. "Velika jeza" je jedan od najboljih filmova u kojima je Hurt glumio. Tu je odigrao i jednu od najboljih uloga, utjelovljujući lika po imenu Nick.

I film je cementirao njegovu profesionalnu suradnju s redateljem i scenaristom Lawrenceom Kasdanom, započetu u "Tjelesnoj strasti" i nastavljenu u "Slučajnom turistu". No, to nije sve. Jer, upravo je Kasdan prepoznao dramskoga glumca u Hurtu koji je karijeru zarolao nastupima u SF hororu "Altered States", tj. trilerima "Eyewitness" i "Body Heat".

---

FILM: The Big Chill; drama; SAD, 1983. REŽIJA: Lawrence Kasdan ULOGE: Kevin Kline, William Hurt OCJENA: **** ½

---

Uloga Nicka, impotentnog vijetnamskog veterana ovisnog o drogi koji je radio kao radijski psiholog, najkompleksnija je u filmu punom kompleksnih likova. Glumac je izvanredan, najviše u sceni kad radi autointervju i razgovara sa samim sobom preuzimajući i ulogu psihoterapeuta.

"Znači, vratio si se iz Vijetnama kao drugi čovjek", postavlja pitanje Nick psihoterapeut "pravome" Nicku. Bila je to Hurtova prva dramska uloga i položila je temelje svih njegovih kasnijih izvedbi, od "Poljupca žene pauka", "Djece manjeg boga" i "TV vijesti" do "Dima", uključujući i Kasdanov "Accidental Tourist", dakako.

U jednoj sceni filma Harold (Kevin Kline) pita Nicka "Je li zatvor još jedno iskustvo koje želiš doživjeti i vidjeti kako je to?", kao da najavljuje Hurtovu iduću ulogu zatvorenika u "Kiss Of The Spider Woman", odigranu odmah nakon nastupa u političkom trileru "Gorky Park" iz iste 1983. godine.

Ni to nije sve, simbolika je ostavljena za kraj. "The Big Chill" govori o okupljanju nekadašnjeg društva povodom smrti/sprovoda jednog prijatelja i kolege s fakulteta. Za razliku od Alexa iz filma, Hurt nije počinio samoubojstvo, ali "Velika jeza" rezonira nevjerojatno snažno nakon glumčeva nedavnog odlaska, snažnije nego ikad.

Lako je zamisliti da su se Hurtovi prijatelji okupili nakon njegove smrti kao Alexovi, možda čak i kolege-glumci iz "The Big Chill", kao što su imali "reunion" za 30. obljetnicu filma 2013. godine. Lako je zamisliti i da ih je smrt zatekla u trenucima kao i neke likove "Velike jeze". Biznismen Harold kupa sinčića dok u drugom planu zvoni telefon i poziv preuzima njegova supruga, liječnica Sarah (Glenn Close), te doznaje lošu vijest o Alexu.

---

---

Smrt Alexa ujedinjuje nekadašnje prijatelje pa će se Harold i Sarah u odlično režiranoj sceni ponajprije glumačkog i scenarističkog filma pridružiti starom društvu – Nicku, glumcu Samu (Tom Berenger), novinaru Michaelu (Jeff Goldblum), majci i nesuđenoj spisateljici Karen (JoBeth Williams) te odvjetnici i nesuđenoj majci Meg (Mary Kay Place).

Karen će na sprovodu zasvirati Alexovu najdražu pjesmu "You Can't Always Get What You Want" Rolling Stonesa, kao što je možda netko zasvirao i Hurtovu "favourite song" na njegovoj komemoraciji, možda baš neku s fenomenalnog soundtracka filma koji otvara "I Heard It Through the Grapevine" Marvin Gaye.

Društvo nakon sprovoda ostaje zajedno preko vikenda u vikendici Harolda i Sarah, kako bi se, uz dobru glazbu, čašu vina pa i smotuljak trave, prisjetili prijateljstva s Alexom, njegove važnosti u njihovim životima, ali i vlastite mladosti, povlačeći paralele s time gdje (ni)su sada u sadašnjosti, paleći stare ljubavne iskre itd.

Hurtova smrt daje filmu još veću snagu i dramsku težinu, a gledateljski angažman je snažan kao i uvijek zbog univerzalne i zimzelene premise, neovisno o tome koliko gledatelj ima godina, tj. je li (približno) pripada generaciji likova kao potpisnik ovih redaka ili generaciji glumaca kao njegovi roditelji.

Mama, tata i ljudi njihovih godina mogli su se prepoznati u filmu u realnom vremenu, tijekom osamdesetih, kad im je "The Big Chill" slovio za jednu od najboljih drama dekade, ali ne i tadašnji klinac i njegovi vršnjaci koje(g) je naslov "Velika jeza" mogao asocirati na neki horor, ne znajući da je Kasdan ciljao na "hladni svijet stvarnosti odraslih" nakon "toplog zagrljaja prijateljstva iz fakultetskog razdoblja", dakle na nešto što nam je još bilo strano.

---

---

Tridesetak godina kasnije, skroz druga priča, jednom kad je stvarnost odraslih donijela mraz na vrata i pokušala rashladiti topli zagrljaj mladosti. I tako ukrug, od jedne do druge i treće generacije, Kasdanov transgeneracijski film biva višestruko poistovjetljiv, najviše onima koji se i sami nalaze negdje između tridesete i četrdesete godine života, ali i svakome tko se voli prisjetiti mladosti i prijateljst(a)va neovisno o fazi života dok se (s)nalazi u hladnom svijetu i ponekad mu se može učiniti, kao i jednom liku filma, da i sam postaje hladan, tj. distanciran, jer "nitko nije rekao da će biti zabavno (u tom svijetu), ili barem nije rekao meni".

Gledatelj bi se teško trebao osjetiti autsajderom među ovim likovima, premda je Kasdan za svaki slučaj u tom smislu uveo Alexovu mlađu djevojku Chloe (Meg Tilly) koja nije dio izvornog društva. Ako se ispočetka možda i osjeća tako, vrlo brzo će biti uvučen u priču, likove i njihove međuodnose zahvaljujući pedantnoj glumačko-scenarističkoj karakterizaciji, uvjerljivim ulogama odlične ekipe, sastavljene redom od budućih poznatih faca na početku karijera, te dijalozima iz pera Kasdana i koscenaristice Barbare Benedek koji pomiruju mušku i žensku perspektivu.

Posebna konekcija se osjeća između Kasdana i Hurta, ali to ne znači da su drugi glumci zapostavljeni. Naprotiv, svi su ravnopravni i Kasdan je napravio pun pogodak kad je znatno prije početka snimanja inicirao okupljanje glumaca kako bi se upoznali i razvili prijateljsku kemiju, djelovali kao dugogodišnji prijatelji. Na taj način odnosi likova izgledaju autentični, životni i spontani, a glumačke partije su prirodne, kao i sam film koji se tek u ponekoj sceni čini "umjetnim" (npr. razrješenje Megine želje za djetetom).

Glumački ansambl je jedan od najprirodnijih u povijesti kinematografije, "altmanovski" ustrojen u Kasdanovom filmu ispunjenom mini dramama likova unutar glavne drame. Kasdanova svojevrsna "short cuts" drama u jednom vremenu i prostoru sigurno bi osvojila nagradu Ceha glumaca (SAG) za ansambl da se onda dodjeljivala, dok je ovako samo Close dobila nominaciju za Oscara u kategoriji sporedne ženske uloge, jednu od ukupno tri, uz najbolji film i scenarij.

Zanimljivo je da Alexa glumi najpoznatiji glumac u ekipi Kevin Costner, odnosno bolje je reći "da ga je glumio"; njegove scene su izrezane iz finalne verzije filma (trebao se vidjeti u završnici), zbog čega mu se Kasdan odužio dvije godine kasnije ulogom u vesternu "Silverado". Costneru to zasigurno nije bilo drago, ali je po film čak i bolje: gledatelj sam stvara sliku o Alexu u glavi prema riječima/sjećanjima likova i čini nam se da smo ga osobno upoznali i vidjeli, jer njegova se prisutnost osjeća.

Još je jači dojam (u)poznavanja ostalih likova s kojima gledatelj dijeli tugu i smijeh, pozorno ih sluša tijekom introspekcija, dok govore stvari koje bi i ne bi trebali izgovoriti, poistovjećuje se s njihovim razočaranjima, propalim idealima i propuštenim prilikama mladosti, ambicijama i snovima. Jednom kad dođe kraj filma gledatelj ne želi da završi i da likovi odu svojim kućama/životima, uživajući u društvu starih/novih prijatelja i držeći Michaela za riječ kad kaže "Ne odlazimo. Nikad nećemo otići...".

---

Indiana Jones i Magnum

Lawrence Kasdan je napisao scenarije za "Imperij uzvraća udarac" i "Otimače izgubljenog kovčega". Harold, interesantno, pjevuši melodiju iz "Indiane Jonesa"  u jednoj sceni. Samov lik detektiva iz (fiktivne) serije "J.T. Lancer" nedvojbeno je inspiriran Magnumom Toma Sellecka. Soundtrack je jedan od najboljih u povijesti ("A Whiter Shade Of Pale" Procol Haruma, "Good Lovin'" The Rascalsa, "Bad Moon Rising" Creedence Clearwater Revivala, "The Tracks Of My Tears" The Emotionsa... P.S. "The Big Chill" se prikazuje 12. travnja u splitskoj "Kinoteci".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 2 0 7318 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-10 09:52:15 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-23 15:31:08 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-04-09 19:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552000.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552006.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21551998.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552004.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552002.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552008.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552010.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21552012.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x675","hd_21552000_1920.jpg":"1920x1080","k_21552000_1280.jpg":"1280x1280","k_21552000_1024.jpg":"1024x1024","k_21552000_640.jpg":"640x640","k_21552000_480.jpg":"480x480","k_21552000_340.jpg":"340x340","k_21552000_220.jpg":"220x220","o_21552000_1280.jpg":"1280x720","o_21552000_1024.jpg":"1024x576","o_21552000_640.jpg":"640x360","o_21552000_480.jpg":"480x270","o_21552000_340.jpg":"340x191","o_21552000_220.jpg":"220x123","h_21552000_1280.jpg":"1280x854","h_21552000_1024.jpg":"1024x683","h_21552000_640.jpg":"640x427","h_21552000_480.jpg":"480x320","h_21552000_340.jpg":"340x227","h_21552000_220.jpg":"220x147","pp_21552000_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552000_1024.jpg":"805x1024","pp_21552000_640.jpg":"503x640","pp_21552000_480.jpg":"377x480","pp_21552000_340.jpg":"267x340","pp_21552000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1361x757","hd_21552006_1920.jpg":"1920x1080","k_21552006_1280.jpg":"1280x1280","k_21552006_1024.jpg":"1024x1024","k_21552006_640.jpg":"640x640","k_21552006_480.jpg":"480x480","k_21552006_340.jpg":"340x340","k_21552006_220.jpg":"220x220","o_21552006_1280.jpg":"1280x711","o_21552006_1024.jpg":"1024x569","o_21552006_640.jpg":"640x355","o_21552006_480.jpg":"480x266","o_21552006_340.jpg":"340x189","o_21552006_220.jpg":"220x122","h_21552006_1280.jpg":"1280x854","h_21552006_1024.jpg":"1024x683","h_21552006_640.jpg":"640x427","h_21552006_480.jpg":"480x320","h_21552006_340.jpg":"340x227","h_21552006_220.jpg":"220x147","pp_21552006_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552006_1024.jpg":"805x1024","pp_21552006_640.jpg":"503x640","pp_21552006_480.jpg":"377x480","pp_21552006_340.jpg":"267x340","pp_21552006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1407x761","hd_21551998_1920.jpg":"1920x1080","k_21551998_1280.jpg":"1280x1280","k_21551998_1024.jpg":"1024x1024","k_21551998_640.jpg":"640x640","k_21551998_480.jpg":"480x480","k_21551998_340.jpg":"340x340","k_21551998_220.jpg":"220x220","o_21551998_1280.jpg":"1280x692","o_21551998_1024.jpg":"1024x553","o_21551998_640.jpg":"640x346","o_21551998_480.jpg":"480x259","o_21551998_340.jpg":"340x183","o_21551998_220.jpg":"220x118","h_21551998_1280.jpg":"1280x854","h_21551998_1024.jpg":"1024x683","h_21551998_640.jpg":"640x427","h_21551998_480.jpg":"480x320","h_21551998_340.jpg":"340x227","h_21551998_220.jpg":"220x147","pp_21551998_1280.jpg":"1006x1280","pp_21551998_1024.jpg":"805x1024","pp_21551998_640.jpg":"503x640","pp_21551998_480.jpg":"377x480","pp_21551998_340.jpg":"267x340","pp_21551998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1021","hd_21552004_1920.jpg":"1920x1080","k_21552004_1280.jpg":"1280x1280","k_21552004_1024.jpg":"1024x1024","k_21552004_640.jpg":"640x640","k_21552004_480.jpg":"480x480","k_21552004_340.jpg":"340x340","k_21552004_220.jpg":"220x220","o_21552004_1280.jpg":"1280x680","o_21552004_1024.jpg":"1024x544","o_21552004_640.jpg":"640x340","o_21552004_480.jpg":"480x255","o_21552004_340.jpg":"340x180","o_21552004_220.jpg":"220x116","h_21552004_1280.jpg":"1280x854","h_21552004_1024.jpg":"1024x683","h_21552004_640.jpg":"640x427","h_21552004_480.jpg":"480x320","h_21552004_340.jpg":"340x227","h_21552004_220.jpg":"220x147","pp_21552004_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552004_1024.jpg":"805x1024","pp_21552004_640.jpg":"503x640","pp_21552004_480.jpg":"377x480","pp_21552004_340.jpg":"267x340","pp_21552004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x660","hd_21552002_1920.jpg":"1920x1080","k_21552002_1280.jpg":"1280x1280","k_21552002_1024.jpg":"1024x1024","k_21552002_640.jpg":"640x640","k_21552002_480.jpg":"480x480","k_21552002_340.jpg":"340x340","k_21552002_220.jpg":"220x220","o_21552002_1280.jpg":"1280x844","o_21552002_1024.jpg":"1024x675","o_21552002_640.jpg":"640x422","o_21552002_480.jpg":"480x316","o_21552002_340.jpg":"340x224","o_21552002_220.jpg":"220x145","h_21552002_1280.jpg":"1280x854","h_21552002_1024.jpg":"1024x683","h_21552002_640.jpg":"640x427","h_21552002_480.jpg":"480x320","h_21552002_340.jpg":"340x227","h_21552002_220.jpg":"220x147","pp_21552002_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552002_1024.jpg":"805x1024","pp_21552002_640.jpg":"503x640","pp_21552002_480.jpg":"377x480","pp_21552002_340.jpg":"267x340","pp_21552002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1231x678","hd_21552008_1920.jpg":"1920x1080","k_21552008_1280.jpg":"1280x1280","k_21552008_1024.jpg":"1024x1024","k_21552008_640.jpg":"640x640","k_21552008_480.jpg":"480x480","k_21552008_340.jpg":"340x340","k_21552008_220.jpg":"220x220","o_21552008_1280.jpg":"1280x704","o_21552008_1024.jpg":"1024x563","o_21552008_640.jpg":"640x352","o_21552008_480.jpg":"480x264","o_21552008_340.jpg":"340x187","o_21552008_220.jpg":"220x121","h_21552008_1280.jpg":"1280x854","h_21552008_1024.jpg":"1024x683","h_21552008_640.jpg":"640x427","h_21552008_480.jpg":"480x320","h_21552008_340.jpg":"340x227","h_21552008_220.jpg":"220x147","pp_21552008_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552008_1024.jpg":"805x1024","pp_21552008_640.jpg":"503x640","pp_21552008_480.jpg":"377x480","pp_21552008_340.jpg":"267x340","pp_21552008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1381x763","hd_21552010_1920.jpg":"1920x1080","k_21552010_1280.jpg":"1280x1280","k_21552010_1024.jpg":"1024x1024","k_21552010_640.jpg":"640x640","k_21552010_480.jpg":"480x480","k_21552010_340.jpg":"340x340","k_21552010_220.jpg":"220x220","o_21552010_1280.jpg":"1280x707","o_21552010_1024.jpg":"1024x565","o_21552010_640.jpg":"640x353","o_21552010_480.jpg":"480x265","o_21552010_340.jpg":"340x187","o_21552010_220.jpg":"220x121","h_21552010_1280.jpg":"1280x854","h_21552010_1024.jpg":"1024x683","h_21552010_640.jpg":"640x427","h_21552010_480.jpg":"480x320","h_21552010_340.jpg":"340x227","h_21552010_220.jpg":"220x147","pp_21552010_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552010_1024.jpg":"805x1024","pp_21552010_640.jpg":"503x640","pp_21552010_480.jpg":"377x480","pp_21552010_340.jpg":"267x340","pp_21552010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1308","hd_21552012_1920.jpg":"1920x1080","k_21552012_1280.jpg":"1280x1280","k_21552012_1024.jpg":"1024x1024","k_21552012_640.jpg":"640x640","k_21552012_480.jpg":"480x480","k_21552012_340.jpg":"340x340","k_21552012_220.jpg":"220x220","o_21552012_1280.jpg":"1280x872","o_21552012_1024.jpg":"1024x697","o_21552012_640.jpg":"640x436","o_21552012_480.jpg":"480x327","o_21552012_340.jpg":"340x231","o_21552012_220.jpg":"220x149","h_21552012_1280.jpg":"1280x854","h_21552012_1024.jpg":"1024x683","h_21552012_640.jpg":"640x427","h_21552012_480.jpg":"480x320","h_21552012_340.jpg":"340x227","h_21552012_220.jpg":"220x147","pp_21552012_1280.jpg":"1006x1280","pp_21552012_1024.jpg":"805x1024","pp_21552012_640.jpg":"503x640","pp_21552012_480.jpg":"377x480","pp_21552012_340.jpg":"267x340","pp_21552012_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7562204 Threads: 9 Questions: 1545212477 Slow queries: 4705457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111054858 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/velika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju-1183455 [printLink] => /kultura/film-tv/velika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju-1183455?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 629682 [name] => filmovi 80-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 22:28:51 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-80-ih [link] => /tag/filmovi-80-ih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 609942 [name] => drame [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:30:47 [main_article_id] => 0 [alias] => drame [link] => /tag/drame ) [4] => stdClass Object ( [id] => 637104 [name] => William Hurt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-27 09:06:36 [main_article_id] => 0 [alias] => william-hurt [link] => /tag/william-hurt ) [5] => stdClass Object ( [id] => 637106 [name] => Lawrence Kasdan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-27 09:06:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lawrence-kasdan [link] => /tag/lawrence-kasdan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 673367 [name] => Kevin Kline [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 11:45:12 [main_article_id] => 0 [alias] => kevin-kline [link] => /tag/kevin-kline ) [7] => stdClass Object ( [id] => 432639 [name] => glenn close [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glenn-close [link] => /tag/glenn-close ) [8] => stdClass Object ( [id] => 673789 [name] => Tom Berenger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-11 21:54:17 [main_article_id] => 0 [alias] => tom-berenger [link] => /tag/tom-berenger ) [9] => stdClass Object ( [id] => 646565 [name] => Jeff Goldblum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-14 11:00:48 [main_article_id] => 0 [alias] => jeff-goldblum [link] => /tag/jeff-goldblum ) [10] => stdClass Object ( [id] => 673790 [name] => JoBeth Williams [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-11 21:54:17 [main_article_id] => 0 [alias] => jobeth-williams [link] => /tag/jobeth-williams ) [11] => stdClass Object ( [id] => 673791 [name] => Meg Tilly [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-11 21:54:18 [main_article_id] => 0 [alias] => meg-tilly [link] => /tag/meg-tilly ) [12] => stdClass Object ( [id] => 609956 [name] => oskarovski filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 15:08:38 [main_article_id] => 0 [alias] => oskarovski-filmovi [link] => /tag/oskarovski-filmovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Velika jeza‘: Williamu Hurtu i jednoj generaciji s ljubavlju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552000.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552000.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552006.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21551998.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552004.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552002.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552008.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552010.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21552012.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Počasna projekcija "Velike jeze" ("The Big Chill", 1983.) za pokojnoga glumca Williama Hurta ima višestrukog smisla i simbolike. "Velika jeza" je jedan od najboljih filmova u kojima je Hurt glumio. Tu je odigrao i jednu od najboljih uloga, utjelovljujući lika po imenu Nick.

I film je cementirao njegovu profesionalnu suradnju s redateljem i scenaristom Lawrenceom Kasdanom, započetu u "Tjelesnoj strasti" i nastavljenu u "Slučajnom turistu". No, to nije sve. Jer, upravo je Kasdan prepoznao dramskoga glumca u Hurtu koji je karijeru zarolao nastupima u SF hororu "Altered States", tj. trilerima "Eyewitness" i "Body Heat".

---

FILM: The Big Chill; drama; SAD, 1983. REŽIJA: Lawrence Kasdan ULOGE: Kevin Kline, William Hurt OCJENA: **** ½

---

Uloga Nicka, impotentnog vijetnamskog veterana ovisnog o drogi koji je radio kao radijski psiholog, najkompleksnija je u filmu punom kompleksnih likova. Glumac je izvanredan, najviše u sceni kad radi autointervju i razgovara sa samim sobom preuzimajući i ulogu psihoterapeuta.

"Znači, vratio si se iz Vijetnama kao drugi čovjek", postavlja pitanje Nick psihoterapeut "pravome" Nicku. Bila je to Hurtova prva dramska uloga i položila je temelje svih njegovih kasnijih izvedbi, od "Poljupca žene pauka", "Djece manjeg boga" i "TV vijesti" do "Dima", uključujući i Kasdanov "Accidental Tourist", dakako.

U jednoj sceni filma Harold (Kevin Kline) pita Nicka "Je li zatvor još jedno iskustvo koje želiš doživjeti i vidjeti kako je to?", kao da najavljuje Hurtovu iduću ulogu zatvorenika u "Kiss Of The Spider Woman", odigranu odmah nakon nastupa u političkom trileru "Gorky Park" iz iste 1983. godine.

Ni to nije sve, simbolika je ostavljena za kraj. "The Big Chill" govori o okupljanju nekadašnjeg društva povodom smrti/sprovoda jednog prijatelja i kolege s fakulteta. Za razliku od Alexa iz filma, Hurt nije počinio samoubojstvo, ali "Velika jeza" rezonira nevjerojatno snažno nakon glumčeva nedavnog odlaska, snažnije nego ikad.

Lako je zamisliti da su se Hurtovi prijatelji okupili nakon njegove smrti kao Alexovi, možda čak i kolege-glumci iz "The Big Chill", kao što su imali "reunion" za 30. obljetnicu filma 2013. godine. Lako je zamisliti i da ih je smrt zatekla u trenucima kao i neke likove "Velike jeze". Biznismen Harold kupa sinčića dok u drugom planu zvoni telefon i poziv preuzima njegova supruga, liječnica Sarah (Glenn Close), te doznaje lošu vijest o Alexu.

---

---

Smrt Alexa ujedinjuje nekadašnje prijatelje pa će se Harold i Sarah u odlično režiranoj sceni ponajprije glumačkog i scenarističkog filma pridružiti starom društvu – Nicku, glumcu Samu (Tom Berenger), novinaru Michaelu (Jeff Goldblum), majci i nesuđenoj spisateljici Karen (JoBeth Williams) te odvjetnici i nesuđenoj majci Meg (Mary Kay Place).

Karen će na sprovodu zasvirati Alexovu najdražu pjesmu "You Can't Always Get What You Want" Rolling Stonesa, kao što je možda netko zasvirao i Hurtovu "favourite song" na njegovoj komemoraciji, možda baš neku s fenomenalnog soundtracka filma koji otvara "I Heard It Through the Grapevine" Marvin Gaye.

Društvo nakon sprovoda ostaje zajedno preko vikenda u vikendici Harolda i Sarah, kako bi se, uz dobru glazbu, čašu vina pa i smotuljak trave, prisjetili prijateljstva s Alexom, njegove važnosti u njihovim životima, ali i vlastite mladosti, povlačeći paralele s time gdje (ni)su sada u sadašnjosti, paleći stare ljubavne iskre itd.

Hurtova smrt daje filmu još veću snagu i dramsku težinu, a gledateljski angažman je snažan kao i uvijek zbog univerzalne i zimzelene premise, neovisno o tome koliko gledatelj ima godina, tj. je li (približno) pripada generaciji likova kao potpisnik ovih redaka ili generaciji glumaca kao njegovi roditelji.

Mama, tata i ljudi njihovih godina mogli su se prepoznati u filmu u realnom vremenu, tijekom osamdesetih, kad im je "The Big Chill" slovio za jednu od najboljih drama dekade, ali ne i tadašnji klinac i njegovi vršnjaci koje(g) je naslov "Velika jeza" mogao asocirati na neki horor, ne znajući da je Kasdan ciljao na "hladni svijet stvarnosti odraslih" nakon "toplog zagrljaja prijateljstva iz fakultetskog razdoblja", dakle na nešto što nam je još bilo strano.

---

---

Tridesetak godina kasnije, skroz druga priča, jednom kad je stvarnost odraslih donijela mraz na vrata i pokušala rashladiti topli zagrljaj mladosti. I tako ukrug, od jedne do druge i treće generacije, Kasdanov transgeneracijski film biva višestruko poistovjetljiv, najviše onima koji se i sami nalaze negdje između tridesete i četrdesete godine života, ali i svakome tko se voli prisjetiti mladosti i prijateljst(a)va neovisno o fazi života dok se (s)nalazi u hladnom svijetu i ponekad mu se može učiniti, kao i jednom liku filma, da i sam postaje hladan, tj. distanciran, jer "nitko nije rekao da će biti zabavno (u tom svijetu), ili barem nije rekao meni".

Gledatelj bi se teško trebao osjetiti autsajderom među ovim likovima, premda je Kasdan za svaki slučaj u tom smislu uveo Alexovu mlađu djevojku Chloe (Meg Tilly) koja nije dio izvornog društva. Ako se ispočetka možda i osjeća tako, vrlo brzo će biti uvučen u priču, likove i njihove međuodnose zahvaljujući pedantnoj glumačko-scenarističkoj karakterizaciji, uvjerljivim ulogama odlične ekipe, sastavljene redom od budućih poznatih faca na početku karijera, te dijalozima iz pera Kasdana i koscenaristice Barbare Benedek koji pomiruju mušku i žensku perspektivu.

Posebna konekcija se osjeća između Kasdana i Hurta, ali to ne znači da su drugi glumci zapostavljeni. Naprotiv, svi su ravnopravni i Kasdan je napravio pun pogodak kad je znatno prije početka snimanja inicirao okupljanje glumaca kako bi se upoznali i razvili prijateljsku kemiju, djelovali kao dugogodišnji prijatelji. Na taj način odnosi likova izgledaju autentični, životni i spontani, a glumačke partije su prirodne, kao i sam film koji se tek u ponekoj sceni čini "umjetnim" (npr. razrješenje Megine želje za djetetom).

Glumački ansambl je jedan od najprirodnijih u povijesti kinematografije, "altmanovski" ustrojen u Kasdanovom filmu ispunjenom mini dramama likova unutar glavne drame. Kasdanova svojevrsna "short cuts" drama u jednom vremenu i prostoru sigurno bi osvojila nagradu Ceha glumaca (SAG) za ansambl da se onda dodjeljivala, dok je ovako samo Close dobila nominaciju za Oscara u kategoriji sporedne ženske uloge, jednu od ukupno tri, uz najbolji film i scenarij.

Zanimljivo je da Alexa glumi najpoznatiji glumac u ekipi Kevin Costner, odnosno bolje je reći "da ga je glumio"; njegove scene su izrezane iz finalne verzije filma (trebao se vidjeti u završnici), zbog čega mu se Kasdan odužio dvije godine kasnije ulogom u vesternu "Silverado". Costneru to zasigurno nije bilo drago, ali je po film čak i bolje: gledatelj sam stvara sliku o Alexu u glavi prema riječima/sjećanjima likova i čini nam se da smo ga osobno upoznali i vidjeli, jer njegova se prisutnost osjeća.

Još je jači dojam (u)poznavanja ostalih likova s kojima gledatelj dijeli tugu i smijeh, pozorno ih sluša tijekom introspekcija, dok govore stvari koje bi i ne bi trebali izgovoriti, poistovjećuje se s njihovim razočaranjima, propalim idealima i propuštenim prilikama mladosti, ambicijama i snovima. Jednom kad dođe kraj filma gledatelj ne želi da završi i da likovi odu svojim kućama/životima, uživajući u društvu starih/novih prijatelja i držeći Michaela za riječ kad kaže "Ne odlazimo. Nikad nećemo otići...".

---

Indiana Jones i Magnum

Lawrence Kasdan je napisao scenarije za "Imperij uzvraća udarac" i "Otimače izgubljenog kovčega". Harold, interesantno, pjevuši melodiju iz "Indiane Jonesa"  u jednoj sceni. Samov lik detektiva iz (fiktivne) serije "J.T. Lancer" nedvojbeno je inspiriran Magnumom Toma Sellecka. Soundtrack je jedan od najboljih u povijesti ("A Whiter Shade Of Pale" Procol Haruma, "Good Lovin'" The Rascalsa, "Bad Moon Rising" Creedence Clearwater Revivala, "The Tracks Of My Tears" The Emotionsa... P.S. "The Big Chill" se prikazuje 12. travnja u splitskoj "Kinoteci".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/velika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju-1183455 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dfaa58f334853a8c6fd3057ae0001f9a31b7988c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Velika+jeza%E2%80%98%3A+Williamu+Hurtu+i+jednoj+generaciji+s+ljubavlju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fvelika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju-1183455 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fvelika-jeza-williamu-hurtu-i-jednoj-generaciji-s-ljubavlju-1183455 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Velika jeza‘: Williamu Hurtu i jednoj generaciji s ljubavlju

9. travnja 2022. - 21:53

Počasna projekcija "Velike jeze" ("The Big Chill", 1983.) za pokojnoga glumca Williama Hurta ima višestrukog smisla i simbolike. "Velika jeza" je jedan od najboljih filmova u kojima je Hurt glumio. Tu je odigrao i jednu od najboljih uloga, utjelovljujući lika po imenu Nick.

I film je cementirao njegovu profesionalnu suradnju s redateljem i scenaristom Lawrenceom Kasdanom, započetu u "Tjelesnoj strasti" i nastavljenu u "Slučajnom turistu". No, to nije sve. Jer, upravo je Kasdan prepoznao dramskoga glumca u Hurtu koji je karijeru zarolao nastupima u SF hororu "Altered States", tj. trilerima "Eyewitness" i "Body Heat".

Uloga Nicka, impotentnog vijetnamskog veterana ovisnog o drogi koji je radio kao radijski psiholog, najkompleksnija je u filmu punom kompleksnih likova. Glumac je izva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:52