StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U VIDEOTECI

‘Opasne vode‘: Hvali more, drž‘ se Liotte!

Piše Marko Njegić
2. travnja 2024. - 17:27

Usred snimanja trilera "Opasne vode" ("Dangerous Waters") u Dominikanskoj Republici, nažalost, preminuo je legendarni Ray Liotta, u dobi od 67 godina. Liotta je umro u snu i glumčeva smrt navela je redatelja i koscenarista "Opasnih voda" Johna Barra na određene promjene u priči. Naime, Liotta je trebao imati veću minutažu kao negativac kojeg zovu Kapetan, a ovako je prisutan niti deset minuta u kadru, puno manje nego u dvama prethodnim filmovima: "Kokainski medvjed" i "Ni kriv ni dužan".

No to su dragocjene minute i "Dangerous Waters" vrijedi vidjeti iz respekta prema Liotti i njegovu posljednjem pojavljivanju pred kamerama u kratkoj, ali gorkoslatkoj ulozi negativca, jednog od onih kakvima se proslavio. Znao je Liotta glumiti i pozitivce ("Cop Land", "Bijeg iz utvrde Absolom", "Phoenix"), no negativci su bili njegov "trade mark" od "Čudesne djevojke" do "Dobrih momaka" i "Policajca bez kontrole" nadalje.

FILM: Dangerous Waters; triler; SAD, 2023. REŽIJA: John Barr ULOGE: Odey Rush, Eric Dane OCJENA: ** ½

Intenzitet i prijetnju likova iz spomenutih filmova uobičajeno nadahnuti Liotta uspješno evocira tijekom Kapetanova pojavljivanja u sceni s mladom junakinjom Rose (Odeya Rush). "Opasne vode" sigurno bi bile nešto bolje da je Liotta poživio i dovršio ulogu, a ne da je produljena minutaža liku Dereka u sve samo ne inspiriranom tumačenju Erica Danea.

Derek je "privatni sigurnosni savjetnik", ali zapravo tip mračne prošlosti koji odvodi na krstarenje udovicu Almu (Saffron Burrows; "Duboko modro more", "Troja"), s kojom je u vezi, i njezinu kćer Rose. Nakon što Rose pronađe oružje u spremištu, točnije jurišnu pušku, jasno je da Derek krije neku tajnu, što će se pokazati točnim kad se njihovoj jedrilici nenadano približi čamac s tipovima u potrazi za kovčegom za Kapetana i u novonastaloj situaciji Alma bude ubijena.

Srećom, Rose je uspjela ispaliti par metaka iz jurišne puške, a prije toga čujemo zanimljiv dijalog između nje i Dereka.  "Želim pucati. Već si pucala? Ne, gledam puno akcijskih filmova!" Rose će Dereku, koji joj poklanja "marlinspike" ("raspetljat će svaki čvor ako si u nevolji"), otkriti da je išla u streljanu, a njezin pokojni tata bio je vojnik i "to joj je u krvi".

Pa ipak, unatoč tome i činjenici da "brzo uči", njezina transformacija "preko noći" iz tinejdžerice u osvetničku akcijsku junakinju koja puca i ubija malčice je nagla, otprilike kao i promjena žanra. "Dangerous Waters" iz klaustrofobičnog i razvedenog morskog "survival" trilera na tragu "Opasnog mora" s Nicole Kidman u posljednjoj trećini postane akcijski "sam(a) protiv svih" film tipa "Pod opsadom" sa Stevenom Seagalom, samo na ženski način, s mladom Nikitom umjesto Caseyja Rybacka na brodu koji služi za trgovinu djevojkama.

Mlada izraelsko-američka glumica Rush ("Davatelj", "Čudovišta iz susjedstva", "Lady Bird", "Filozofija ubojstva", "Bucka") daje sve od sebe u izrazito fizičkoj ulozi, zato je šteta da protiv nje radi plošni scenarij i autopilotska režija. Za jedan "direktno-na-video" uradak "Opasne vode" nemjerljivo su uspjelije od "Slijepog putnika" s Ruby Rose, ali Liotta je zaslužio bolji oproštajni film od ovoga.

Od ‘A1 Videoteke‘ do Cinestar TV-a

Film se trenutno može pogledati u "A1 Videoteci", nakon čega će uskoro imati premijeru na Cinestar Premiere kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:21