StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Furiosa‘: Pobješnjela Maxina

Piše Marko Njegić
26. svibnja 2024. - 15:20
Ako prethodnik u konačnici ostaje nenadmašen, prednastavak mu je za petama, približno akcijsko-kinetički propulzivan, jednako epski, pa i epskiji./Jasin Boland

Višeznačno je pitanje koje na vrhuncu postapokaliptičnog akcijskog spektakla "Furiosa: Pobješnjeli Max Saga" ("Furiosa: A Mad Max Saga") postavlja negativac Dementus u tumačenju neprepoznatljivog Chrisa Hemswortha. "Pitanje glasi jesi li u stanju izvesti to epski?", obraća se Dementus titularnoj Furiosi (Anya Taylor-Joy). Između redaka Dementusovo pitanje je upućeno glumici Taylor-Joy, ali i režiseru filma Georgeu Milleru.

Mogu li oni pretvoriti "Furiosu" u akcijski ep na tragu četvrtog dijela serijala "Pobješnjeli Max", podnaslovljenog "Divlja cesta"? Podsjetimo, "Mad Max: Fury Road" iz 2015. bio je prethodni Millerov film iz "pobješnjele" futurističko-akcijske franšize gdje je predstavljen lik Furiose, ratnice s frizurom Ellen Ripley u "Alienu 3" i terminatorskom metalnom rukom (impresivan nastup oskarovke Charlize Theron).

FILM: Furiosa: A Mad Max Saga; futuristička akcija; SAD, 2024. REŽIJA: George Miller ULOGE: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** 

Nakon 30 godina pauze epska "Divlja cesta" uspješno je oživjela Millerov serijal, prometnula se u jednu od najboljih akcija novog milenija i pretvorila Charlize u ulozi Furiose u akcijsku junakinju "par excellence" koja je zasjenila i novog Maxa Rockatanskog (Tom Hardy na mjestu teško zamjenjivog Mela Gibsona koji je bio mesijanska figura u drugom i trećem dijelu serijala), preotevši mu film i zasluživši samostalni (pred)nastavak.

Taylor-Joy je odlična mlada glumica ("Vještica", "Morgan", "Ukleta kuća", "Podvojen", "Damin gambit", "Posljednja noć u Sohou", "Emma", "Meni"), ali pitanje je ima li sve što treba da bude i jednako takva akcijska heroina. Miller se, pak, od 2015. naovamo približio 80. godini života (r. 1945.), što ga čini najstarijim aktivnim akcijskim redateljem današnjice i šire.

Dakle, "Furiosi" se nije nimalo lako nositi s prethodnikom, no Miller i Taylor-Joy izvukli su maximum u režiji i karakterizaciji novog filma iz "Pobješnjeli Max" sage. Ako prethodnik u konačnici ostaje nenadmašen, prednastavak mu je za petama, približno akcijsko-kinetički propulzivan u "pure cinema" smislu, jednako epski, pa i epskiji, s opernim zamahom, biblijskim konotacijama i spektakularnim totalima pješčanih dina, čime se Miller nadmeće s Denisom Villeneuveom ("Dune 1&2").

"Fury Road" se odvijao u približno realnom vremenu i bio strukturiran kao jedna duga potjera, a "Furiosa" se proteže u rasponu od 15 godina i podijeljena je na pet poglavlja. Inspiriran "Conanom Barbarinom", Miller tijekom danog razdoblja prati "coming of (r)age" odrastanje titularnog ženskog lika željnog osvete, od prkosne djevojčice (glumi je dojmljiva Alyla Browne; pojavila se u redateljevom prijašnjem filmu "Tri tisuće godina čežnje") do ratnice u izvedbi Taylor-Joy koju je Dementus pretvorio u to što jest kao njezin Thulsa Doom.

Malu Furiosu upoznajemo kako ubire jabuku sa stabla na rubu šume, rajskog Zelenog mjesta. Ubrzo Furiosu otima bajkerska banda predvođena Dementusom, kojom Miller uspijeva usaditi strah od motor(ist)a kao u izvornom "Mad Maxu", a njezina majka Mary JaBassa (akcijski upečatljiva Charlee Fraser; viđena u rom-comu "Samo ne ti") kreće u potjeru kroz pješčanu Pustopoljinu da je preotme, što i uspijeva, boreći se kao lavica.

"Nađi put kući, štiti Zeleno mjesto", majka poručuje kćerki. Međutim, kad majku ščepaju brojčano nadmoćniji bajkeri, Furiosa potrči za njom i postane Dementusova taokinja nakon što posvjedoči njezinoj smrti sa suzama u očima. "Tuga je pikantnija – žustrija", kaže Dementus kad kuša Furiosine suze tuge, drukčijeg okusa od radosnica.

Nabildani Hemsworth je pušten s lanca u anti-thorovskoj ulozi negativca i isprve preglumljuje, ali postupno gotovo nestaje u liku koji vozi (konjsku) zapregu od motocikala i bifla monologe o beznađu, a glumac ga igra negdje na pola puta između lorda Humungusa iz "Pobješnjelog Maxa 2" i Val Kilmerove interpretacije Jima Morrisona u filmu "The Doors", odmičući se od svoga imidža akcijskog/super/heroja pomoću prostetičkog nosa i guste brade.

Dementus će započeti rat za gorivo, vodu, hranu i prevlast nad Pustopoljinom s Immortan Joeom (Lachy Hulme umjesto Hugha Keays-Byrnea), vladarom Citadele kojeg smo upoznali u "Divljoj cesti", a Furiosa se nađe u sredini između njih dvojice. Taylor-Joy u dojmljivoj fizičkoj ulozi igra na govor tijela i stupa u "fast & Furiosa" akciju gotovo nakon što otkuca prvih sat vremena dvoipolsatnog filma kao slijepa putnica na tzv. ratnom tegljaču.

Masivnom cisternom upravlja Praetorian Jack (upečatljivi Tom Burke) kao lik najbliži Maxu kojeg ćemo vidjeti na sekundu iz daljine s leđa pored Interceptora u "trepni-i-propustit ćeš" trenutku (utjelovljuje ga Hardyjev dubler Jacob Tomuri). Maxa nema, ali akcijske scene potjera i sudara još uvijek su tu. Napad na tegljač traje 15 minuta i podsjeća na sličnu scenu iz "Fury Road", ali Miller se protiv repetitivnosti bori novim dodacima poput uvođenja ratnika s padobranima.

Akciji nedostaje stvarne opasnosti prvih triju "Mad Maxova" na koje se Miller referira u više navrata i u sitnim detaljima poput Furiosina gubitka ruke. Štoviše, "Furiosa" katkad djeluje odveć "ispeglano" i kompjuterizirano, čak i u odnosu na "Divlju cestu", režiranu na zlatnoj sredini kaskaderske i računalno potpomognute akcije, praktičnih i CGI efekata.

No, opet, film je i dalje furiozna "madmaxovska" akcija do zadnje kapi znoja i benzina samo u digital(izira)nom ruhu. Priča je mahom ispripovijedana vizualnim jezikom i akcijske scene govore umjesto Furiose koju Miller u jednoj sceni kadrira ispred plamenom obavijene kapije nalik križu. Furiosa je svojevrsna Ivana Orleanska postapokalipse i kao akcijski lik prilično dostojna nasljednica Pobješnjelog Maxa. Pobješnjela Maxina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 21:16