StoryEditorOCM
DubrovnikImamo li razloga za brigu?

Mjerač na Žarkovici treću godinu u kvaru, Dubrovčani ne znaju kakav zrak udišu

Piše Gabrijela Bijelić
7. veljače 2023. - 11:46

Kakav zrak udišemo? Dubrovnik je pošteđen smoga, dima s odlagališta i proizvodnih pogona, no u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima drugih žarišta mogućeg onečišćenja. Prvo što pada na um kad spomenete mjernu postaju u Zračnoj luci Dubrovnik su ispušni plinovi zrakoplova, dok pri spomenu mjernog mjesta u Opuzenu odmah pomislite na štetan utjecaj pesticida. Dubrovčani bi rado doznali trebaju li brinuti, primjerice, zbog dima kruzera, no podaci o kvaliteti zraka već su tri godine nedostupni zbog kvara mjerne postaje na Žarkovici.

Državna mreža DHMZ-a

Iako su mnogi mislili da je mjerenje u domeni Sveučilišta u Dubrovniku, otamo poručuju kako ne provode nikakva mjerenja kvalitete zraka, niti su po zakonu to dužni činiti:

- Prema našim saznanjima, mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka na našem području nalaze se u Zračnoj luci Dubrovnik i u Opuzenu. Mjerna postaja Žarkovica, tri godine nije u funkciji pa nažalost nema podataka o kvaliteti zraka u Dubrovniku – ističu sa Sveučilišta i otkrivaju kako je za trajno praćenje kvalitete zraka za Državnu mrežu zadužen Državni hidrometeorološki zavod. Iz DHMZ-a potvrdili su nam kako u najjužnijoj županiji podatke prikupljaju na postaji za trajno praćenje kvalitete zraka u Opuzenu, gdje očitavaju koncentraciju tzv. prizemnog ozona (O3), a podaci su dostupni online na portalu ‘Kvaliteta zraka u RH’ Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

image

Mjerna postaja na Žarkovici već dugo je ‘izvan stroja’ dhmz

Dhmz/

Iz DHMZ-a inače planiraju modernizaciju postaja za trajno praćenje kvalitete zraka diljem Hrvatske, pa tako i na Žarkovici i u Opuzenu kroz EU projekt AIRQ ‘Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka’.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije pak nam potvrđuju kako uz mjerne postaje Opuzen i Žarkovica iz državne mreže od 2019. postoji i lokalna mreža Zračne luke Dubrovnik. Mjerenja se obavljaju dnevno, automatskim mjeračima.

- Mjerna postaja Zračne luke Dubrovnik mjeri parametre benzen, toluen, etilen, xilen, dušikove okside, lebdeće čestice PM10 i PM 2,5 te prizemni ozon, a postaja u Opuzenu samo prizemni ozon.

Uopće nije loše

Mjerenja na širem području luke i grada Ploča, na šest postaja obavljaju se sukladno Rješenju o prihvatljivosti zahvata za okoliš za Terminal za rasute terete u Luci Ploče izdanog od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Rezultati su mjesečni – kažu iz Županije.

Dodaju kako je uvidom u rezultate s mjerne postaje Zračne luke Dubrovnik utvrđeno da je u 2022. godini više puta prekoračen prag u ljetnom razdoblju samo za prizemni ozon, dok je za ostale parametre zrak prve kvalitete. Sukladno Rješenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz postupka procjene utjecaja na okoliš za zračnu luku, ZLD je obvezna provoditi mjere zaštite i program praćenja stanja okoliša putem od Ministarstva licencirane pravne osobe za praćenje kvalitete zraka. Aerodrom dostavlja godišnje izvješće o rezultatima koji za 2021. godinu pokazuju da je zrak prve kategorije kvalitete u odnosu na dušikove okside, sumporove okside, benzen, lebdeće čestice PM10i i PM2,5 i druge kategorije kvalitete u odnosu na prizemni ozon.

image

Mjerna postaja na Žarkovici već dugo je ‘izvan stroja’ dhmz

Tonci Plazibat/Cropix

- S mjerne postaje u Opuzenu dobivaju se zadovoljavajući rezultati razine prizemnog ozona tijekom cijele 2022. godine. Godišnje vrijednosti, u 2021. na mjernim postajama luke i grada Ploča, s obzirom na ukupnu taložnu i sadržaj metala (olovo, kadmij, talij, aluminij i željezo) pokazuju da je zrak prve kategorije – ustvrdili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Što su PM čestice, a što prizemni ozon?

Lebdeće čestice koje su predmet mjerenja pojavljuju se u različitim oblicima, od čađe, prašine i pepela do peludi i dima. Mikroskopski su sitne i lako ulaze u dišne putove, te kroz alveole mogu dospjeti u krvotok i prouzročiti ozbiljne tegobe, posebno ako ‘nose’ štetne spojeve poput metala. PM (particulate metter) iz naziva označava sitne, golim okom nevidljive čestice. Broj uz PM znak je za njihovu veličinu. PM10 se tako odnosi na veće čestice stvorene loženjem krutih goriva i ispušniih plinva automobila i industrije. Ako im je granična vrijednost iznad 50 mikrometara po metru kubičnom, škodljive su pri udisanju. PM2,5 je oznaka da su čestice finije i opasnije jer mogu dublje prodrijeti u organizam. Ako im koncentracija godišnje prijeđe 25 mikrometara, postoji opasnost od srčanih, krvožilnih i plućnih tegoba kod pučanstva, ukazuju na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Prizemni ozon, za razliku od ozonskog omotača koji štiti život na zemlji, pri tlu je riskantan za zdravlje, a najčešće se stava u područjima s gustim prometom, te se vjetrom širi na velike udaljenosti. Kod nepovoljnih vrijednosti, javlja se mučnina, glavobolja, nadraženost sluznice, grla i bolno udisanje. Onečiščivači su i sumporovi spojevi, te dušikovi oksidi: duga izloženost tu može negativno utjecati na jetru, slezenu, krv...

05. svibanj 2024 20:12