StoryEditorOCM
Dalmacijasvečanost u županiji

Ževrnja primio nagrađene: 'Inovacije DIATUS-a zaštićene su u više od 90 zemalja'

3. studenog 2016. - 15:51
zevrnja_inovatori2-031116

Na ostvarenom uspjehu na ovogodišnjoj 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, nagrađenima je čestitao župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja na primanju upriličenom u četvrtak u prostorijama županije u Splitu. 

Prema riječima Ante Zekića, predsjednika Društva inovatora DIATUS, od devet inovacija prijavljenih na ovu izložbu čak šest je dobilo priznanje. 

Nagrađene je potom i predstavio: Marinu Crnjac, prisutnu u ime tima iz tvrtke Končar iz Dicma, dobitnika zlatne medalje za inovaciju Zelena kućna elektrana; Mirka i Antu Vukovića iz tvrtke Oblog galera iz Vrgorca sa srebrnim odličjem za inovaciju Samoposlužni aparat s rashladnom jedinicom i video monitorom – Perpetuum Cooler; također srebrom nagrađenog Stipu Latkovića (Dr. Luigi iz Šestanovca) za inovaciju Mjerenje visinske razlike donjih ekstremiteta (3D dijagnostika stopala); Marinka Biškića iz tvrtke Luxor Solin, dobitnika brončane medalje za inovaciju Čokoladni namaz s maslinovim uljem; Borisa Ukića iz Splita također brončanog za inovaciju Elektronički bljeskač BU 230V te Duju Duplančića i Marina Jurašina iz Splita koji su brončanu medalju dobili za inovaciju Y čaše.

Zahvaljujući županu na do sada iskazanoj podršci Zekić je naglasio:

- U DIATUS-u je u proteklih 28 godina registrirano preko 1150 inovatora, a oni su kroz najtječaje za najbolju inovaciju Dalmacije do sada prijavili oko 1200 inovacija. Dosta tih inovacija je već komercijalizirano dok su mnoge prikazane na raznim domaćim i svjetskim izložbama inovacija, na kojima su pokupile brojne nagrade. 

Zekić je podsjetio i da DIATUS svojim članovima pruža savjete o tome kako doći do financijskih sredstava i kako zaštititi svoju inovaciju prije nego iziđe na tržište.

- Do sada su inovacije naših članova zaštićene u više od 90 zemalja, rekao je Zekić.

- Splitsko-dalmatinska županija sufinancira već dugi niz godina naše društvo za tehničku kulturu u čijem sastavu je i DIATUS, kazao je župan Ževrnja podsjećajući da županija, sukladno svojim proračunskim mogućnostima, već sudjeluje u razvoju nekih od nagrađenih tvrtki. 

Skrenuo je i pozornost na potrebu da inovatori budu zastupljeniji u javnom prostoru kako bi i na taj način dobili satisfakciju za ono što rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 09:51