StoryEditorOCM
Dalmacijapogled iz zraka

Započeo veliki projekt na Zelenom jezeru: pogledajte novu vizuru Prološca, ogromne količine vode stvorile su fascinantan prizor

25. rujna 2019. - 13:15
Nova vizura Prološca

U planiranom roku zatvorena je glavna podvodna ustava u akumulacijskom jezeru Ričice, popularnom Zelenom jezeru, čime je i završeno njegovo djelomično pražnjenje.

Naime, u protekla tri i pol dana u sustav Prološkog blata pušteno je oko 3,5 milijuna prostornih metara vode kako bi razina u akumulaciji došla na kotu koja je pogodna za ispitivanje dna, te zatim početak realizacije njegove sanacije. U jezeru je ostalo oko 1,1 milijun prostornih metara vode.

Prema riječima inženjera Ivana Jurčevića, voditelja Službe zaštite od štetnog djelovanja Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Splita, već je izabran i izvršitelj radova na sanaciji u sklopu zajedničke suradnje Hrvatskih voda i Splitsko-dalmatinske županije, koji će sada obaviti hidrogeološke radove, odnosno istražna bušenja na dijelovima presušenog jezera, i time dati stručna mišljenja onima koji će raditi i izvedbeni projekt sanacije dna.

U konačnici, kad projekt bude gotov, sprječavanjem nekontroliranog otjecanja stekli bi se uvjeti za stabilnu akumulaciju vode, koja bi onda bila dovoljna za nesmetano natapanje Imotsko-bekijskog polja.

Pražnjenje jezera i otjecanje vode kroz kanjon Badnjevice, te dalje koritom rijeke Suvaje u sustav Prološkog blata, na trenutak je promijenilo vizuru Prološca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:47