stdClass Object ( [id] => 1166027 [title] => Umjesto po sendvama, imotski učenici za marendu tuku po fažolu i kiselom kupusu! A mi smo zavirili u kuhinju koja je nepresušna tvornica slasne spize i vrsnih kuhara [alias] => umjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nema kontinenta gdje nema Imoćanina, nema struke u kojoj ih nema, od politike, medicine, sporta, kulture, gospodarstva, ma svugdje. I oni nisu, ruku na srce, samo neki statisti, nego stručnjaci u svojem poslu i pozivu.

Ovo malo hvalisavosti na račun Imoćana uvijek se može čuti ne samo u njihovoj domaji, nego i šire, pa i kod onih koji im nisu skloni, ali su realni. No možda se nije znalo da su ovi ljudi s kamena Dalmatinske zagore i vrsni kuhari. Doista vrsni, i to s itekakvim zaleđem, s mnogim pohvalama, priznanjima, radnim mjestima u visokorangiranim hotelima koji su na visokoj ljestvici gastronomske ponude. Hoćete-nećete, za potvrdu ovome Imoćani imaju itekakve argumente. Evo i nekih zanimljivih podataka.

Otkad je još prije 26 godina, točnije 1996. godine, iz klupa Obrtničko-industrijske škole iz Imotskog, smjer kuhari – konobari, izišla i u svijet krenula prva generacija mladih i obrazovanih kuhara i konobara, ove godine već će ih biti više tisuću. Sigurno je 90 posto njih koji su završili smjer za kuhara radilo ili još uvijek radi u svojoj struci, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta.

---

image
6. Kuhaju se razna domaća jela
Braco Ćosić
---

Meštri i šefovi

Spomenimo sada samo neke koji su u samom vrhu hrvatskog kulinarstva: Jadrana Grančića, donedavnog šef kuhinje legendarnog splitskog hotela "Park", Antu Lasića, šefa kuhinje baškovodske "Slavije", Andriju Repušića, glavnog meštra od kuhinje u prestižnom Bluesun hotelu "Berulija", pa Marka Carevića, Branimira Ljubičića, koji je dvije godine radio u jednom elitnom restoranu u Londonu, tu su potom još neki koji su šefovi kuhinja u šibenskim i zadarskim hotelima.

Recimo, Ana Karoglan, učenica škole, višestruko je nagrađivana državna prvakinja u natjecanju najboljih mladih kuhara, i da ne nabrajamo i brojne vrsne konobare, koji također rade u prestižnim hotelima, restoranima, konobama... od Švicarske i Francuske do Njemačke.

---

image
Arhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu
Braco Ćosić
---

Danas, kad novinske stupce pune molbe brojnih vlasnika elitnih restorana diljem naše jadranske obale koji traže vrsne kuhare i konobare, kad austrijski i švicarski hoteli vape za tom strukom, svaki dobar kuhar može ubrzo pronaći posao.

Mi smo, pak, posjetili tu nepresušnu tvornicu vrsnih kuhara u imotskoj Obrtničko-industrijskoj školi, gdje se već godinama vodi prava bitka za upis u smjer kuharstva.

U školskoj kuhinji, gdje se stvaraju ti kadrovi, baš je kao u kuhinji nekog elitnog hotela. Disciplina, urednost, čistoća, bijela oprema od glave do pete te opojni mirisi, što od slanih što od slatkih jela.

– Ovako vam je tijekom cijele školske godine – rad, red, učenje, neposredna priprema raznih jela. No, kad je u pitanju interes mladih za upis u našu školu u smjerove kuhar i konobar, istaknuo bih činjenicu da već desetak godina tih sedamdeset mjesta "plane" u pet minuta. Nismo pošteno ni sjeli da upišemo učenike, a već je sve popunjeno. Razlog leži upravo u tome da ti naši mladi budući kuhari nastavljaju dobru tradiciju koju je stekla naša škola, jer su iz nje izišla mnoga poznata kulinarska imena.

---

image
4. Nastavnik Mirko Perić i Antonio Matić, koji je zadužen za kontrolu prženih jela
Braco Ćosić
---

Domaća hrana

Druga je stvar i tradicija u našim obiteljima, gdje se oduvijek svakodnevno kuhala zdrava domaća hrana, bila ona s mesom, povrćem, domaćim začinima, a treća je svakako i činjenica da se s ovom diplomom kuhara iz naše škole može vrlo brzo zaposliti ili jednostavno nastaviti napredovati u gastronomskim izazovima – veli nam mentor mladih imotskih kuhara Mirko Tolić, koji je jedan iz prve generacije obrazovanih kuhara, iz 1995./96. godine.

Upravo je jedan tim budućih kuhara iz drugog razreda kuharskog smjera pripremao jelo za tridesetak učenika imotske Osnovne škole "Stjepan Radić".

Zaista je zanimljivo, ujedno i odgovorno, da učenici koji su još u kuharskoj izobrazbi pripremaju jela za maloljetne učenike. No upravo su oni, kao i njihovi kolege iz ostalih razreda, glavni kuhari cijele palete jela za osnovnoškolce u sklopu sporazuma dviju škola o pripremi jela za učenike s produženom nastavom. Mladi kuhari tako tešu zanat na najosjetljivijoj populaciji i to besprijekorno obavljaju. U timu su bili Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić te Anđela Milinović.

---

image
1. Ekipa budućih kuhara iz drugog razreda. Slijeva nadesno: Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić, nastavnik Mirko Perić i Anđela Milinović
Braco Ćosić
---

– Do sada u ovih nekoliko godina, koliko imamo ugovor s našom osnovnom školom u Imotskom, nismo imali ama baš nikakvih primjedbi, niti od vodstva osnovne škole, roditelja, konačno ni đaka, na kvalitetu i izbor toplih jela – veli nam mentor Tolić, objašnjavajući da kuhaju jela u skladu s najosjetljivijim pravilnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i svim pravilnicima o prehrani učenika koje izdaje Ministarstvo obrazovanja.

Slaganje jelovnika

– Jelovnik se radi sezonski za toplije ili hladnije doba godine, a različit je svaki dan, zapravo slažemo ga svakog prvog u mjesecu – govori Tolić i nabraja nam ta jela.

– To su obvezno svaki dan tople juhe, bistre ili guste s povrćem, potom mesne okruglice, polpete, u umaku od rajčica s palentom, varivo od kelja s junetinom, pohani odrezak i kuhano povrće, srdela s blitvom, pileći rižot, bolonjez, pečena piletina, kuhana jaja, razne tjestenine, pekarski krumpir, pa deserti, a svaki dan nudimo im voće.

Djeca danas, nažalost, ne jedu kvalitetno, ne zato što im roditelji to ne bi mogli omogućiti, nego stoga što se slijede neki trendovi brze hrane koja nije zdrava. Ovo što im mi nudimo posve je druga priča, kuhamo im zimska jela poput suhog mesa, kiselog kupusa, suha rebra, grah i da sve ne nabrajam. A sve nam ujutro dolazi friško iz naših mesnica i trgovina – ističe Tolić.

---

image
5. Ana Grabovac priprema mesne okruglice
Braco Ćosić
---

Priupitali smo nekoliko učenika, budućih kuhara i kuharica, zašto baš upis u kuharski smjer, zašto baš taj poziv. Zanimljivo, svi odreda, i Branimir i Lucija, Ana, Matea, Antonio i Anđela, imali su gotovo identičan odgovor.

– Volimo ovaj poziv, temelje su nam dale naše majke i bake, koje i dandanas preferiraju isključivo zdravu hranu iz domaćih staja, kokošinjaca, vrtova i voćnjaka. Konačno, želimo sutra postati vrhunski kuhari, a to ćemo nakon ovoga naukovanja u našoj školi, gdje su nam usađeni kvalitetni temelji, oplemenjivati daljnjim učenjem.

Čast i ekonomistima, pravnicima, čast svim strukama, ali nama je ovo budućnost – jednoglasna je ekipa iz drugog razreda kuharskog smjera.

Konačno, iz ove prekrasne tvornice okusa i mirisa još jedna zanimljiva priča.

Naime, na prodaji slastica koje pripravljaju mladi kuhari u sklopu školske kuhinje radi i simpatična 23-godišnja Martina Šabić, koja je također završila naobrazbu u Obrtničko-industrijskoj školi u Imotskom, smjer kuhar.

Ona je nakon dobivanja diplome radila nekoliko godina kao sezonska kuharica, potom se udala i onda se nakon punih šest godina ponovno vratila u svoju školu.

---

image
Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare
Braco Ćosić
---

– Da, jednostavno sam shvatila da moram ovamo doći i posvetiti se izobrazbi budućih mladih kuhara. Ovdje sada radim profesionalno na prodajnom štandu, ali paralelno s mentorima sudjelujem u izobrazbi budućih kuhara. Tako stječem dodatno znanje i sutra se, nakon doškolovanja, vidim upravo u ovoj školskoj kuhinji. Uživam kad radim ovdje, uživam dok kuham, mlada sam i radim na sebi da sutra budem vrhunska kuharica i da svoje znanje prenesem mladima. Kulinarstvo vam je kao medicina, stalno napredujete, živa je to profesija, svaki dan nešto novo, morate sve to pratiti, ali i biti svoji u toj struci, a to znači izmisliti nešto novo sa začinima, u pripravi jela... To je prekrasan izazov – zaključuje Martina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se dimi, sve miriše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 544 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => IMOTSKI (544) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sve se dimi, sve miriše 544 2 0 544 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-04 16:41:01 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-08 13:22:25 [modified_by] => 3102 [publish_up] => 2022-02-08 13:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792316.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792258.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792262.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792286.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792288.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792290.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792314.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792318.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792324.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792346.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792348.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792350.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792372.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792376.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792378.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792380.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20792384.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0107osi\u0107",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["3. Branimir Skender mije\u0161a \u0161al\u0161u od pomidora: 'Kao dje\u010dak sam sanjao da \u0107u biti vrhunski kuhar'","2. Martina \u0160abi\u0107 radi u \u0161kolskoj kantini i u budu\u0107nosti \u017eeli educirati mlade kuhare","2. Martina \u0160abi\u0107 radi u \u0161kolskoj kantini i u budu\u0107nosti \u017eeli educirati mlade kuhare","Martina \u0160abi\u0107 radi u \u0161kolskoj kantini i u budu\u0107nosti \u017eeli educirati mlade kuhare","Arhivske snimke iz \u0161kole - danas mnogi u\u010denici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu","Arhivske snimke iz \u0161kole - danas mnogi u\u010denici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu","5. Ana Grabovac priprema mesne okruglice","4. Nastavnik Mirko Peri\u0107 i Antonio Mati\u0107, koji je zadu\u017een za kontrolu pr\u017eenih jela","1. Ekipa budu\u0107ih kuhara iz drugog razreda. Slijeva nadesno: Branimir Skender, Lucija Peri\u0107, Ana Grabovac, Matea Mustapi\u0107, Antonio Mati\u0107, nastavnik Mirko Peri\u0107 i An\u0111ela Milinovi\u0107","Antonio Mati\u0107 zadu\u017een je za kontrolu pr\u017eenih jela","Mesne okruglice","6. Kuhaju se razna doma\u0107a jela","Neka od slatkih i slanih jela u\u010denika Obrtni\u010dko-industrijske \u0161kole Imotski","Neka od slatkih i slanih jela u\u010denika Obrtni\u010dko-industrijske \u0161kole Imotski","Neka od slatkih i slanih jela u\u010denika Obrtni\u010dko-industrijske \u0161kole Imotski","Neka od slatkih i slanih jela u\u010denika Obrtni\u010dko-industrijske \u0161kole Imotski","Spremaju se doma\u0107a jela"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_20792316_1920.jpg":"1920x1080","k_20792316_1280.jpg":"1280x1280","k_20792316_1024.jpg":"1024x1024","k_20792316_640.jpg":"640x640","k_20792316_480.jpg":"480x480","k_20792316_340.jpg":"340x340","k_20792316_220.jpg":"220x220","o_20792316_1280.jpg":"1280x720","o_20792316_1024.jpg":"1024x576","o_20792316_640.jpg":"640x360","o_20792316_480.jpg":"480x270","o_20792316_340.jpg":"340x191","o_20792316_220.jpg":"220x123","h_20792316_1280.jpg":"1280x854","h_20792316_1024.jpg":"1024x683","h_20792316_640.jpg":"640x427","h_20792316_480.jpg":"480x320","h_20792316_340.jpg":"340x227","h_20792316_220.jpg":"220x147","pp_20792316_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792316_1024.jpg":"805x1024","pp_20792316_640.jpg":"503x640","pp_20792316_480.jpg":"377x480","pp_20792316_340.jpg":"267x340","pp_20792316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792258_1920.jpg":"1920x1080","k_20792258_1280.jpg":"1280x1280","k_20792258_1024.jpg":"1024x1024","k_20792258_640.jpg":"640x640","k_20792258_480.jpg":"480x480","k_20792258_340.jpg":"340x340","k_20792258_220.jpg":"220x220","o_20792258_1280.jpg":"1280x720","o_20792258_1024.jpg":"1024x576","o_20792258_640.jpg":"640x360","o_20792258_480.jpg":"480x270","o_20792258_340.jpg":"340x191","o_20792258_220.jpg":"220x123","h_20792258_1280.jpg":"1280x854","h_20792258_1024.jpg":"1024x683","h_20792258_640.jpg":"640x427","h_20792258_480.jpg":"480x320","h_20792258_340.jpg":"340x227","h_20792258_220.jpg":"220x147","pp_20792258_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792258_1024.jpg":"805x1024","pp_20792258_640.jpg":"503x640","pp_20792258_480.jpg":"377x480","pp_20792258_340.jpg":"267x340","pp_20792258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792262_1920.jpg":"1920x1080","k_20792262_1280.jpg":"1280x1280","k_20792262_1024.jpg":"1024x1024","k_20792262_640.jpg":"640x640","k_20792262_480.jpg":"480x480","k_20792262_340.jpg":"340x340","k_20792262_220.jpg":"220x220","o_20792262_1280.jpg":"1280x720","o_20792262_1024.jpg":"1024x576","o_20792262_640.jpg":"640x360","o_20792262_480.jpg":"480x270","o_20792262_340.jpg":"340x191","o_20792262_220.jpg":"220x123","h_20792262_1280.jpg":"1280x854","h_20792262_1024.jpg":"1024x683","h_20792262_640.jpg":"640x427","h_20792262_480.jpg":"480x320","h_20792262_340.jpg":"340x227","h_20792262_220.jpg":"220x147","pp_20792262_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792262_1024.jpg":"805x1024","pp_20792262_640.jpg":"503x640","pp_20792262_480.jpg":"377x480","pp_20792262_340.jpg":"267x340","pp_20792262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792286_1920.jpg":"1920x1080","k_20792286_1280.jpg":"1280x1280","k_20792286_1024.jpg":"1024x1024","k_20792286_640.jpg":"640x640","k_20792286_480.jpg":"480x480","k_20792286_340.jpg":"340x340","k_20792286_220.jpg":"220x220","o_20792286_1280.jpg":"1280x720","o_20792286_1024.jpg":"1024x576","o_20792286_640.jpg":"640x360","o_20792286_480.jpg":"480x270","o_20792286_340.jpg":"340x191","o_20792286_220.jpg":"220x123","h_20792286_1280.jpg":"1280x854","h_20792286_1024.jpg":"1024x683","h_20792286_640.jpg":"640x427","h_20792286_480.jpg":"480x320","h_20792286_340.jpg":"340x227","h_20792286_220.jpg":"220x147","pp_20792286_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792286_1024.jpg":"805x1024","pp_20792286_640.jpg":"503x640","pp_20792286_480.jpg":"377x480","pp_20792286_340.jpg":"267x340","pp_20792286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20792288_1920.jpg":"1920x1080","k_20792288_1280.jpg":"1280x1280","k_20792288_1024.jpg":"1024x1024","k_20792288_640.jpg":"640x640","k_20792288_480.jpg":"480x480","k_20792288_340.jpg":"340x340","k_20792288_220.jpg":"220x220","o_20792288_1280.jpg":"1280x853","o_20792288_1024.jpg":"1024x682","o_20792288_640.jpg":"640x426","o_20792288_480.jpg":"480x320","o_20792288_340.jpg":"340x226","o_20792288_220.jpg":"220x146","h_20792288_1280.jpg":"1280x854","h_20792288_1024.jpg":"1024x683","h_20792288_640.jpg":"640x427","h_20792288_480.jpg":"480x320","h_20792288_340.jpg":"340x227","h_20792288_220.jpg":"220x147","pp_20792288_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792288_1024.jpg":"805x1024","pp_20792288_640.jpg":"503x640","pp_20792288_480.jpg":"377x480","pp_20792288_340.jpg":"267x340","pp_20792288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20792290_1920.jpg":"1920x1080","k_20792290_1280.jpg":"1280x1280","k_20792290_1024.jpg":"1024x1024","k_20792290_640.jpg":"640x640","k_20792290_480.jpg":"480x480","k_20792290_340.jpg":"340x340","k_20792290_220.jpg":"220x220","o_20792290_1280.jpg":"1280x853","o_20792290_1024.jpg":"1024x682","o_20792290_640.jpg":"640x426","o_20792290_480.jpg":"480x320","o_20792290_340.jpg":"340x226","o_20792290_220.jpg":"220x146","h_20792290_1280.jpg":"1280x854","h_20792290_1024.jpg":"1024x683","h_20792290_640.jpg":"640x427","h_20792290_480.jpg":"480x320","h_20792290_340.jpg":"340x227","h_20792290_220.jpg":"220x147","pp_20792290_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792290_1024.jpg":"805x1024","pp_20792290_640.jpg":"503x640","pp_20792290_480.jpg":"377x480","pp_20792290_340.jpg":"267x340","pp_20792290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792314_1920.jpg":"1920x1080","k_20792314_1280.jpg":"1280x1280","k_20792314_1024.jpg":"1024x1024","k_20792314_640.jpg":"640x640","k_20792314_480.jpg":"480x480","k_20792314_340.jpg":"340x340","k_20792314_220.jpg":"220x220","o_20792314_1280.jpg":"1280x720","o_20792314_1024.jpg":"1024x576","o_20792314_640.jpg":"640x360","o_20792314_480.jpg":"480x270","o_20792314_340.jpg":"340x191","o_20792314_220.jpg":"220x123","h_20792314_1280.jpg":"1280x854","h_20792314_1024.jpg":"1024x683","h_20792314_640.jpg":"640x427","h_20792314_480.jpg":"480x320","h_20792314_340.jpg":"340x227","h_20792314_220.jpg":"220x147","pp_20792314_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792314_1024.jpg":"805x1024","pp_20792314_640.jpg":"503x640","pp_20792314_480.jpg":"377x480","pp_20792314_340.jpg":"267x340","pp_20792314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792318_1920.jpg":"1920x1080","k_20792318_1280.jpg":"1280x1280","k_20792318_1024.jpg":"1024x1024","k_20792318_640.jpg":"640x640","k_20792318_480.jpg":"480x480","k_20792318_340.jpg":"340x340","k_20792318_220.jpg":"220x220","o_20792318_1280.jpg":"1280x720","o_20792318_1024.jpg":"1024x576","o_20792318_640.jpg":"640x360","o_20792318_480.jpg":"480x270","o_20792318_340.jpg":"340x191","o_20792318_220.jpg":"220x123","h_20792318_1280.jpg":"1280x854","h_20792318_1024.jpg":"1024x683","h_20792318_640.jpg":"640x427","h_20792318_480.jpg":"480x320","h_20792318_340.jpg":"340x227","h_20792318_220.jpg":"220x147","pp_20792318_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792318_1024.jpg":"805x1024","pp_20792318_640.jpg":"503x640","pp_20792318_480.jpg":"377x480","pp_20792318_340.jpg":"267x340","pp_20792318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792324_1920.jpg":"1920x1080","k_20792324_1280.jpg":"1280x1280","k_20792324_1024.jpg":"1024x1024","k_20792324_640.jpg":"640x640","k_20792324_480.jpg":"480x480","k_20792324_340.jpg":"340x340","k_20792324_220.jpg":"220x220","o_20792324_1280.jpg":"1280x720","o_20792324_1024.jpg":"1024x576","o_20792324_640.jpg":"640x360","o_20792324_480.jpg":"480x270","o_20792324_340.jpg":"340x191","o_20792324_220.jpg":"220x123","h_20792324_1280.jpg":"1280x854","h_20792324_1024.jpg":"1024x683","h_20792324_640.jpg":"640x427","h_20792324_480.jpg":"480x320","h_20792324_340.jpg":"340x227","h_20792324_220.jpg":"220x147","pp_20792324_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792324_1024.jpg":"805x1024","pp_20792324_640.jpg":"503x640","pp_20792324_480.jpg":"377x480","pp_20792324_340.jpg":"267x340","pp_20792324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792346_1920.jpg":"1920x1080","k_20792346_1280.jpg":"1280x1280","k_20792346_1024.jpg":"1024x1024","k_20792346_640.jpg":"640x640","k_20792346_480.jpg":"480x480","k_20792346_340.jpg":"340x340","k_20792346_220.jpg":"220x220","o_20792346_1280.jpg":"1280x720","o_20792346_1024.jpg":"1024x576","o_20792346_640.jpg":"640x360","o_20792346_480.jpg":"480x270","o_20792346_340.jpg":"340x191","o_20792346_220.jpg":"220x123","h_20792346_1280.jpg":"1280x854","h_20792346_1024.jpg":"1024x683","h_20792346_640.jpg":"640x427","h_20792346_480.jpg":"480x320","h_20792346_340.jpg":"340x227","h_20792346_220.jpg":"220x147","pp_20792346_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792346_1024.jpg":"805x1024","pp_20792346_640.jpg":"503x640","pp_20792346_480.jpg":"377x480","pp_20792346_340.jpg":"267x340","pp_20792346_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792348_1920.jpg":"1920x1080","k_20792348_1280.jpg":"1280x1280","k_20792348_1024.jpg":"1024x1024","k_20792348_640.jpg":"640x640","k_20792348_480.jpg":"480x480","k_20792348_340.jpg":"340x340","k_20792348_220.jpg":"220x220","o_20792348_1280.jpg":"1280x720","o_20792348_1024.jpg":"1024x576","o_20792348_640.jpg":"640x360","o_20792348_480.jpg":"480x270","o_20792348_340.jpg":"340x191","o_20792348_220.jpg":"220x123","h_20792348_1280.jpg":"1280x854","h_20792348_1024.jpg":"1024x683","h_20792348_640.jpg":"640x427","h_20792348_480.jpg":"480x320","h_20792348_340.jpg":"340x227","h_20792348_220.jpg":"220x147","pp_20792348_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792348_1024.jpg":"805x1024","pp_20792348_640.jpg":"503x640","pp_20792348_480.jpg":"377x480","pp_20792348_340.jpg":"267x340","pp_20792348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20792350_1920.jpg":"1920x1080","k_20792350_1280.jpg":"1280x1280","k_20792350_1024.jpg":"1024x1024","k_20792350_640.jpg":"640x640","k_20792350_480.jpg":"480x480","k_20792350_340.jpg":"340x340","k_20792350_220.jpg":"220x220","o_20792350_1280.jpg":"1280x720","o_20792350_1024.jpg":"1024x576","o_20792350_640.jpg":"640x360","o_20792350_480.jpg":"480x270","o_20792350_340.jpg":"340x191","o_20792350_220.jpg":"220x123","h_20792350_1280.jpg":"1280x854","h_20792350_1024.jpg":"1024x683","h_20792350_640.jpg":"640x427","h_20792350_480.jpg":"480x320","h_20792350_340.jpg":"340x227","h_20792350_220.jpg":"220x147","pp_20792350_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792350_1024.jpg":"805x1024","pp_20792350_640.jpg":"503x640","pp_20792350_480.jpg":"377x480","pp_20792350_340.jpg":"267x340","pp_20792350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"778x1600","hd_20792372_1920.jpg":"1920x1080","k_20792372_1280.jpg":"1280x1280","k_20792372_1024.jpg":"1024x1024","k_20792372_640.jpg":"640x640","k_20792372_480.jpg":"480x480","k_20792372_340.jpg":"340x340","k_20792372_220.jpg":"220x220","o_20792372_1280.jpg":"1280x2632","o_20792372_1024.jpg":"1024x2105","o_20792372_640.jpg":"640x1316","o_20792372_480.jpg":"480x987","o_20792372_340.jpg":"340x699","o_20792372_220.jpg":"220x452","h_20792372_1280.jpg":"1280x854","h_20792372_1024.jpg":"1024x683","h_20792372_640.jpg":"640x427","h_20792372_480.jpg":"480x320","h_20792372_340.jpg":"340x227","h_20792372_220.jpg":"220x147","pp_20792372_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792372_1024.jpg":"805x1024","pp_20792372_640.jpg":"503x640","pp_20792372_480.jpg":"377x480","pp_20792372_340.jpg":"267x340","pp_20792372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"778x1600","hd_20792376_1920.jpg":"1920x1080","k_20792376_1280.jpg":"1280x1280","k_20792376_1024.jpg":"1024x1024","k_20792376_640.jpg":"640x640","k_20792376_480.jpg":"480x480","k_20792376_340.jpg":"340x340","k_20792376_220.jpg":"220x220","o_20792376_1280.jpg":"1280x2632","o_20792376_1024.jpg":"1024x2105","o_20792376_640.jpg":"640x1316","o_20792376_480.jpg":"480x987","o_20792376_340.jpg":"340x699","o_20792376_220.jpg":"220x452","h_20792376_1280.jpg":"1280x854","h_20792376_1024.jpg":"1024x683","h_20792376_640.jpg":"640x427","h_20792376_480.jpg":"480x320","h_20792376_340.jpg":"340x227","h_20792376_220.jpg":"220x147","pp_20792376_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792376_1024.jpg":"805x1024","pp_20792376_640.jpg":"503x640","pp_20792376_480.jpg":"377x480","pp_20792376_340.jpg":"267x340","pp_20792376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"778x1600","hd_20792378_1920.jpg":"1920x1080","k_20792378_1280.jpg":"1280x1280","k_20792378_1024.jpg":"1024x1024","k_20792378_640.jpg":"640x640","k_20792378_480.jpg":"480x480","k_20792378_340.jpg":"340x340","k_20792378_220.jpg":"220x220","o_20792378_1280.jpg":"1280x2632","o_20792378_1024.jpg":"1024x2105","o_20792378_640.jpg":"640x1316","o_20792378_480.jpg":"480x987","o_20792378_340.jpg":"340x699","o_20792378_220.jpg":"220x452","h_20792378_1280.jpg":"1280x854","h_20792378_1024.jpg":"1024x683","h_20792378_640.jpg":"640x427","h_20792378_480.jpg":"480x320","h_20792378_340.jpg":"340x227","h_20792378_220.jpg":"220x147","pp_20792378_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792378_1024.jpg":"805x1024","pp_20792378_640.jpg":"503x640","pp_20792378_480.jpg":"377x480","pp_20792378_340.jpg":"267x340","pp_20792378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"778x1600","hd_20792380_1920.jpg":"1920x1080","k_20792380_1280.jpg":"1280x1280","k_20792380_1024.jpg":"1024x1024","k_20792380_640.jpg":"640x640","k_20792380_480.jpg":"480x480","k_20792380_340.jpg":"340x340","k_20792380_220.jpg":"220x220","o_20792380_1280.jpg":"1280x2632","o_20792380_1024.jpg":"1024x2105","o_20792380_640.jpg":"640x1316","o_20792380_480.jpg":"480x987","o_20792380_340.jpg":"340x699","o_20792380_220.jpg":"220x452","h_20792380_1280.jpg":"1280x854","h_20792380_1024.jpg":"1024x683","h_20792380_640.jpg":"640x427","h_20792380_480.jpg":"480x320","h_20792380_340.jpg":"340x227","h_20792380_220.jpg":"220x147","pp_20792380_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792380_1024.jpg":"805x1024","pp_20792380_640.jpg":"503x640","pp_20792380_480.jpg":"377x480","pp_20792380_340.jpg":"267x340","pp_20792380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_20792384_1920.jpg":"1920x1080","k_20792384_1280.jpg":"1280x1280","k_20792384_1024.jpg":"1024x1024","k_20792384_640.jpg":"640x640","k_20792384_480.jpg":"480x480","k_20792384_340.jpg":"340x340","k_20792384_220.jpg":"220x220","o_20792384_1280.jpg":"1280x1706","o_20792384_1024.jpg":"1024x1365","o_20792384_640.jpg":"640x853","o_20792384_480.jpg":"480x640","o_20792384_340.jpg":"340x453","o_20792384_220.jpg":"220x293","h_20792384_1280.jpg":"1280x854","h_20792384_1024.jpg":"1024x683","h_20792384_640.jpg":"640x427","h_20792384_480.jpg":"480x320","h_20792384_340.jpg":"340x227","h_20792384_220.jpg":"220x147","pp_20792384_1280.jpg":"1006x1280","pp_20792384_1024.jpg":"805x1024","pp_20792384_640.jpg":"503x640","pp_20792384_480.jpg":"377x480","pp_20792384_340.jpg":"267x340","pp_20792384_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7575675 Threads: 6 Questions: 1546565876 Slow queries: 4710456 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111090417 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/umjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara-1166027 [printLink] => /dalmacija/zagora/umjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara-1166027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314263 [name] => kuhari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhari [link] => /tag/kuhari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 395031 [name] => Imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666426 [name] => Obrtničko-industrijska škola imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-08 14:16:01 [main_article_id] => 0 [alias] => obrtnicko-industrijska-skola-imotski [link] => /tag/obrtnicko-industrijska-skola-imotski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se dimi, sve miriše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 544 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => IMOTSKI (544) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umjesto po sendvama, imotski učenici za marendu tuku po fažolu i kiselom kupusu! A mi smo zavirili u kuhinju koja je nepresušna tvornica slasne spize i vrsnih kuhara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792316.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] => 3. Branimir Skender miješa šalšu od pomidora: 'Kao dječak sam sanjao da ću biti vrhunski kuhar' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792316.jpg [title] => Braco Ćosić3. Branimir Skender miješa šalšu od pomidora: 'Kao dječak sam sanjao da ću biti vrhunski kuhar' ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792258.jpg [title] => Braco Ćosić2. Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792262.jpg [title] => Braco Ćosić2. Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792286.jpg [title] => Braco ĆosićMartina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792288.jpg [title] => Braco ĆosićArhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792290.jpg [title] => Braco ĆosićArhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792314.jpg [title] => Braco Ćosić5. Ana Grabovac priprema mesne okruglice ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792318.jpg [title] => Braco Ćosić4. Nastavnik Mirko Perić i Antonio Matić, koji je zadužen za kontrolu prženih jela ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792324.jpg [title] => Braco Ćosić1. Ekipa budućih kuhara iz drugog razreda. Slijeva nadesno: Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić, nastavnik Mirko Perić i Anđela Milinović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792346.jpg [title] => Braco ĆosićAntonio Matić zadužen je za kontrolu prženih jela ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792348.jpg [title] => Braco ĆosićMesne okruglice ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792350.jpg [title] => Braco Ćosić6. Kuhaju se razna domaća jela ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792372.jpg [title] => Braco ĆosićNeka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792376.jpg [title] => Braco ĆosićNeka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792378.jpg [title] => Braco ĆosićNeka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792380.jpg [title] => Braco ćosićNeka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20792384.jpg [title] => Spremaju se domaća jela ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nema kontinenta gdje nema Imoćanina, nema struke u kojoj ih nema, od politike, medicine, sporta, kulture, gospodarstva, ma svugdje. I oni nisu, ruku na srce, samo neki statisti, nego stručnjaci u svojem poslu i pozivu.

Ovo malo hvalisavosti na račun Imoćana uvijek se može čuti ne samo u njihovoj domaji, nego i šire, pa i kod onih koji im nisu skloni, ali su realni. No možda se nije znalo da su ovi ljudi s kamena Dalmatinske zagore i vrsni kuhari. Doista vrsni, i to s itekakvim zaleđem, s mnogim pohvalama, priznanjima, radnim mjestima u visokorangiranim hotelima koji su na visokoj ljestvici gastronomske ponude. Hoćete-nećete, za potvrdu ovome Imoćani imaju itekakve argumente. Evo i nekih zanimljivih podataka.

Otkad je još prije 26 godina, točnije 1996. godine, iz klupa Obrtničko-industrijske škole iz Imotskog, smjer kuhari – konobari, izišla i u svijet krenula prva generacija mladih i obrazovanih kuhara i konobara, ove godine već će ih biti više tisuću. Sigurno je 90 posto njih koji su završili smjer za kuhara radilo ili još uvijek radi u svojoj struci, ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta.

---

image
6. Kuhaju se razna domaća jela
Braco Ćosić
---

Meštri i šefovi

Spomenimo sada samo neke koji su u samom vrhu hrvatskog kulinarstva: Jadrana Grančića, donedavnog šef kuhinje legendarnog splitskog hotela "Park", Antu Lasića, šefa kuhinje baškovodske "Slavije", Andriju Repušića, glavnog meštra od kuhinje u prestižnom Bluesun hotelu "Berulija", pa Marka Carevića, Branimira Ljubičića, koji je dvije godine radio u jednom elitnom restoranu u Londonu, tu su potom još neki koji su šefovi kuhinja u šibenskim i zadarskim hotelima.

Recimo, Ana Karoglan, učenica škole, višestruko je nagrađivana državna prvakinja u natjecanju najboljih mladih kuhara, i da ne nabrajamo i brojne vrsne konobare, koji također rade u prestižnim hotelima, restoranima, konobama... od Švicarske i Francuske do Njemačke.

---

image
Arhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu
Braco Ćosić
---

Danas, kad novinske stupce pune molbe brojnih vlasnika elitnih restorana diljem naše jadranske obale koji traže vrsne kuhare i konobare, kad austrijski i švicarski hoteli vape za tom strukom, svaki dobar kuhar može ubrzo pronaći posao.

Mi smo, pak, posjetili tu nepresušnu tvornicu vrsnih kuhara u imotskoj Obrtničko-industrijskoj školi, gdje se već godinama vodi prava bitka za upis u smjer kuharstva.

U školskoj kuhinji, gdje se stvaraju ti kadrovi, baš je kao u kuhinji nekog elitnog hotela. Disciplina, urednost, čistoća, bijela oprema od glave do pete te opojni mirisi, što od slanih što od slatkih jela.

– Ovako vam je tijekom cijele školske godine – rad, red, učenje, neposredna priprema raznih jela. No, kad je u pitanju interes mladih za upis u našu školu u smjerove kuhar i konobar, istaknuo bih činjenicu da već desetak godina tih sedamdeset mjesta "plane" u pet minuta. Nismo pošteno ni sjeli da upišemo učenike, a već je sve popunjeno. Razlog leži upravo u tome da ti naši mladi budući kuhari nastavljaju dobru tradiciju koju je stekla naša škola, jer su iz nje izišla mnoga poznata kulinarska imena.

---

image
4. Nastavnik Mirko Perić i Antonio Matić, koji je zadužen za kontrolu prženih jela
Braco Ćosić
---

Domaća hrana

Druga je stvar i tradicija u našim obiteljima, gdje se oduvijek svakodnevno kuhala zdrava domaća hrana, bila ona s mesom, povrćem, domaćim začinima, a treća je svakako i činjenica da se s ovom diplomom kuhara iz naše škole može vrlo brzo zaposliti ili jednostavno nastaviti napredovati u gastronomskim izazovima – veli nam mentor mladih imotskih kuhara Mirko Tolić, koji je jedan iz prve generacije obrazovanih kuhara, iz 1995./96. godine.

Upravo je jedan tim budućih kuhara iz drugog razreda kuharskog smjera pripremao jelo za tridesetak učenika imotske Osnovne škole "Stjepan Radić".

Zaista je zanimljivo, ujedno i odgovorno, da učenici koji su još u kuharskoj izobrazbi pripremaju jela za maloljetne učenike. No upravo su oni, kao i njihovi kolege iz ostalih razreda, glavni kuhari cijele palete jela za osnovnoškolce u sklopu sporazuma dviju škola o pripremi jela za učenike s produženom nastavom. Mladi kuhari tako tešu zanat na najosjetljivijoj populaciji i to besprijekorno obavljaju. U timu su bili Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić te Anđela Milinović.

---

image
1. Ekipa budućih kuhara iz drugog razreda. Slijeva nadesno: Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić, nastavnik Mirko Perić i Anđela Milinović
Braco Ćosić
---

– Do sada u ovih nekoliko godina, koliko imamo ugovor s našom osnovnom školom u Imotskom, nismo imali ama baš nikakvih primjedbi, niti od vodstva osnovne škole, roditelja, konačno ni đaka, na kvalitetu i izbor toplih jela – veli nam mentor Tolić, objašnjavajući da kuhaju jela u skladu s najosjetljivijim pravilnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i svim pravilnicima o prehrani učenika koje izdaje Ministarstvo obrazovanja.

Slaganje jelovnika

– Jelovnik se radi sezonski za toplije ili hladnije doba godine, a različit je svaki dan, zapravo slažemo ga svakog prvog u mjesecu – govori Tolić i nabraja nam ta jela.

– To su obvezno svaki dan tople juhe, bistre ili guste s povrćem, potom mesne okruglice, polpete, u umaku od rajčica s palentom, varivo od kelja s junetinom, pohani odrezak i kuhano povrće, srdela s blitvom, pileći rižot, bolonjez, pečena piletina, kuhana jaja, razne tjestenine, pekarski krumpir, pa deserti, a svaki dan nudimo im voće.

Djeca danas, nažalost, ne jedu kvalitetno, ne zato što im roditelji to ne bi mogli omogućiti, nego stoga što se slijede neki trendovi brze hrane koja nije zdrava. Ovo što im mi nudimo posve je druga priča, kuhamo im zimska jela poput suhog mesa, kiselog kupusa, suha rebra, grah i da sve ne nabrajam. A sve nam ujutro dolazi friško iz naših mesnica i trgovina – ističe Tolić.

---

image
5. Ana Grabovac priprema mesne okruglice
Braco Ćosić
---

Priupitali smo nekoliko učenika, budućih kuhara i kuharica, zašto baš upis u kuharski smjer, zašto baš taj poziv. Zanimljivo, svi odreda, i Branimir i Lucija, Ana, Matea, Antonio i Anđela, imali su gotovo identičan odgovor.

– Volimo ovaj poziv, temelje su nam dale naše majke i bake, koje i dandanas preferiraju isključivo zdravu hranu iz domaćih staja, kokošinjaca, vrtova i voćnjaka. Konačno, želimo sutra postati vrhunski kuhari, a to ćemo nakon ovoga naukovanja u našoj školi, gdje su nam usađeni kvalitetni temelji, oplemenjivati daljnjim učenjem.

Čast i ekonomistima, pravnicima, čast svim strukama, ali nama je ovo budućnost – jednoglasna je ekipa iz drugog razreda kuharskog smjera.

Konačno, iz ove prekrasne tvornice okusa i mirisa još jedna zanimljiva priča.

Naime, na prodaji slastica koje pripravljaju mladi kuhari u sklopu školske kuhinje radi i simpatična 23-godišnja Martina Šabić, koja je također završila naobrazbu u Obrtničko-industrijskoj školi u Imotskom, smjer kuhar.

Ona je nakon dobivanja diplome radila nekoliko godina kao sezonska kuharica, potom se udala i onda se nakon punih šest godina ponovno vratila u svoju školu.

---

image
Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare
Braco Ćosić
---

– Da, jednostavno sam shvatila da moram ovamo doći i posvetiti se izobrazbi budućih mladih kuhara. Ovdje sada radim profesionalno na prodajnom štandu, ali paralelno s mentorima sudjelujem u izobrazbi budućih kuhara. Tako stječem dodatno znanje i sutra se, nakon doškolovanja, vidim upravo u ovoj školskoj kuhinji. Uživam kad radim ovdje, uživam dok kuham, mlada sam i radim na sebi da sutra budem vrhunska kuharica i da svoje znanje prenesem mladima. Kulinarstvo vam je kao medicina, stalno napredujete, živa je to profesija, svaki dan nešto novo, morate sve to pratiti, ali i biti svoji u toj struci, a to znači izmisliti nešto novo sa začinima, u pripravi jela... To je prekrasan izazov – zaključuje Martina.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco ćosić
Braco Ćosić
3. Branimir Skender miješa šalšu od pomidora: 'Kao dječak sam sanjao da ću biti vrhunski kuhar'
Braco Ćosić
2. Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare
Braco Ćosić
2. Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare
Braco Ćosić
Martina Šabić radi u školskoj kantini i u budućnosti želi educirati mlade kuhare
Braco Ćosić
Arhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu
Braco Ćosić
Arhivske snimke iz škole - danas mnogi učenici rade po restoranima i hotelima u Hrvatskoj i u inozemstvu
Braco Ćosić
5. Ana Grabovac priprema mesne okruglice
Braco Ćosić
4. Nastavnik Mirko Perić i Antonio Matić, koji je zadužen za kontrolu prženih jela
Braco Ćosić
1. Ekipa budućih kuhara iz drugog razreda. Slijeva nadesno: Branimir Skender, Lucija Perić, Ana Grabovac, Matea Mustapić, Antonio Matić, nastavnik Mirko Perić i Anđela Milinović
Braco Ćosić
Antonio Matić zadužen je za kontrolu prženih jela
Braco Ćosić
Mesne okruglice
Braco Ćosić
6. Kuhaju se razna domaća jela
Braco Ćosić
Neka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski
Braco Ćosić
Neka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski
Braco Ćosić
Neka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski
Braco ćosić
Neka od slatkih i slanih jela učenika Obrtničko-industrijske škole Imotski

Spremaju se domaća jela
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/umjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara-1166027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f30cd34aabd3187ba8afb45286dc4605059c363e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umjesto+po+sendvama%2C+imotski+u%C4%8Denici+za+marendu+tuku+po+fa%C5%BEolu+i+kiselom+kupusu%21+A+mi+smo+zavirili+u+kuhinju+koja+je+nepresu%C5%A1na+tvornica+slasne+spize+i+vrsnih+kuhara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fumjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara-1166027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fumjesto-po-sendvama-imotski-ucenici-za-marendu-tuku-po-fazolu-i-kiselom-kupusu-a-mi-smo-zavirili-u-kuhinju-koja-je-nepresusna-tvornica-slasne-spize-i-vrsnih-kuhara-1166027 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se dimi, sve miriše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 544 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => IMOTSKI (544) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagorasve se dimi, sve miriše

Umjesto po sendvama, imotski učenici za marendu tuku po fažolu i kiselom kupusu! A mi smo zavirili u kuhinju koja je nepresušna tvornica slasne spize i vrsnih kuhara

Piše Braco Ćosić
8. veljače 2022. - 14:22

Nema kontinenta gdje nema Imoćanina, nema struke u kojoj ih nema, od politike, medicine, sporta, kulture, gospodarstva, ma svugdje. I oni nisu, ruku na srce, samo neki statisti, nego stručnjaci u svojem poslu i pozivu.

Ovo malo hvalisavosti na račun Imoćana uvijek se može čuti ne samo u njihovoj domaji, nego i šire, pa i kod onih koji im nisu skloni, ali su realni. No možda se nije znalo da su ovi ljudi s kamena Dalmatinske zagore i vrsni kuhari. Doista vrsni, i to s itekakvim zaleđem, s mnogim pohvalama, priznanjima, radnim mjestima u visokorangiranim hotelima koji su na visokoj ljestvici gastronomske ponude. Hoćete-nećete, za potvrdu ovome Imoćani imaju itekakve argumente. Evo i nekih zanimljivih podataka.

Otkad je još prije 26 godina, točnije 1996. godine, iz klupa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:36