StoryEditorOCM
ZagoraODLIČNA IDEJA

U Sinju se pokreće škola digitalne pismenosti za umirovljenike, sve će voditi sinjska profesorica Marija Gaurina

Piše Toni Paštar
13. veljače 2024. - 12:00

U "crnim kronikama" javnih glasila među objavljivanim informacijama sve učestalije su one o računalnim prijevarama, a među oštećenicima veliki je broj građana treće životne dobi. Danas malo komu nisu dostupni računalo ili barem "pametni mobitel". Kada nedovoljno educirani korisnici s takvim uređajima pristupe internetu najčešće nisu ni svjesni da ih vreba nemali broj "grabljivica" spremnih, zahvaljujući neoprezno podijeljenim podacima, da im u trenu isprazne bankovni račun ili ga značajno "olakšaju".

Da bi u policijskim biltenima, u kojima se javnosti predočavaju događaji koje svakodnevno evidentiraju službenici MUP-a, bilo što manje informacija o računalnim prijevarama, odnosno da bi takvih prijevara bilo manje, osobito u kojima se kao oštećeni navode umirovljenici, u Splitsko-dalmatinskoj županiji kroz projekt "Digitalna Dalmacija" pokreću program "osnovne digitalne škole za umirovljenike". Prva skupina polaznika toga programa, kako sada stvari stoje, trebala bi sjesti u školske klupe vjerojatno već početkom mjeseca travnja i to u Sinju, odakle je takva ideja i potekla. Inicijator ideje je Marija Gaurina, profesorica fizike i informatike u Tehničkoj industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju.

image

Marija Gaurina

- Kada su mi pročelnik Brčić i profesorica Gaurina predložili pokretanje edukacije o osnovama digitalne pismenosti za umirovjenike objeručke sam podržao. Iznenadio nas je interes umirovljenika, posebice u Sinju i Imotskom. To će biti hvale vrijedan program, a uz "Digitalnu Dalmaciju" iza njega su stale škole sa svojim ravnateljima i profesorima i oni su jamstvo uspjeha – kaže župan Blaženko Boban.

- Ja sam imala iskustva kroz neke tečajeve za Zavod za zapošljavanje gdje sam provodila obrazovanje za dio nezaposlenih osoba. O tome se u Sinju pročulo pa bi mi često, dok sam prolazila ulicom, prilazili građani, najvećim dijelom umirovljenici, koji su se zanimali bi li se i za njih mogli organizirati tečajevi osnovne digitalne pismenosti. Ponukana tim razgovarala sam s gospodinom Brčićem i pitala postoji li mogućnost da za zainteresirane Sinjane i Cetinjane organiziramo takvu edukaciju u alkarskom gradu. Ta moja inicijativa naišla je na potporu odgovornih u županiji.

Nadam se da će ovaj program uskoro biti pokrenut, najava je već krajem ožujka. Planiramo startati s osnovnim tečajem koji bi se, kako smo zamislili, odvijao jednom tjedno u nekakvom blok-satu i trajao bi do ljeta. Vjerujemo da bi polaznici mogli usvojiti potrebna znanja i vještine kroz 30 do 50 sati. Važno je napomenuti da bi za umirovljenike kao polaznike tečaja edukacija bila besplatna – kaže prof. Marija Gaurina.

- Detektirali smo da u kategoriji umirovoljenika postoji ogromni interes za educiranje o osnovama digitalne pismenosti. Na našoj stranici "Digitalna Dalmacija" evidentirali smo veliki broj pitanja umirovljenika o mogućnostima takve edukacije, čak i o učenju programiranja. Odlučili smo pokrenuti program edukacije koji bi obuhvatio digitalne vještine koje su danas svima potrebne, kao što je korištenje e-maila, društvenih mreža, dopisivanje i slično, ali u drugoj fazi i naprednije sadržaje za korištenje elektroničkih usluga kao što su internet bankarstvo ili e-građani koje je od posebne potrebe ljudima iz udaljenih sredina pošto im omogućuje da iz svoga doma koriste sve usluge koje im ta platforma nudi. Interes je veliki i potaknuo nas je da ubrzamo s pripremama. Završavamo s kurikulumom i očekujem da ćemo već tijekom travnja krenuti s početnim upisom polaznika – kaže Damir Brčić, županijski pročelnik i voditelj projekta "Digitalna Dalmacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 14:30