StoryEditorOCM
ZagoraKATALIN NOVAK

U Sinj je na poziv Milanovića stigla mađarska predsjednica, svojedobno ga je dobro nahvalila. Ovo je par detalja o njoj

Piše portal sd
6. kolovoza 2023. - 16:46

Mađarska predsjednica Katalin Novak ovogodišnja je gošća predsjednika Zorana Milnovića na Sinjskoj alki. Novak je prošle godine izabrana na najvišu funkciju u državi, a ujedno je prva žena na čelu Mađrske. Bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana te bivša ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku prošle godine, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima.

image

Katalin Novak i Gordan Grlić Radman
 

Ante Čizmić/Cropix

Novak je u siječnu ove godine, nakon što je ugostila Milanovića u Budimpešti, za predsjednika RH imala samo riječi hvale.

- Osim u Hrvatskoj, Zoran Milanović je i za sve nas vrlo omiljen političar jer često vrlo hrabro djeluje na europskoj pozornici. Mađarska i Hrvatska povezane su vrlo dugo, povijesno. Na Hrvatsku gledamo kao na neizbježnog partnera, radi se o susjednoj zemlji s kojom nikad nismo ratovali i imamo jake veze. To možemo zahvaliti vodstvu zemalja koje se zalaže da te veze budu još čvršće - rekla je Novak pozdravljajući ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.

image

Katalin Novak na Sinjskoj alki
 

Ante Čizmić/Cropix

Inače, u svom inauguracijskom govoru Novak je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

- Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza - kazala je tada Novak te istaknula i da se rat u Ukrajini također "vodi protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:23