StoryEditorOCM
Zagorađir po gradu

Sinj krcat! Za uštipke se čekalo u redu, ovakva vreva se ne pamti: ‘Standardno je dobro, ode fali samo jedna stvar‘

Piše Lucija Vujnović
6. kolovoza 2023. - 23:46

Alka je snažan sinjski, nacionalni brend, a nakon natjecanja fešta se nastavlja do dugo u noć. Sadržaja ne nedostaje, a trenutnu atmosferu kratko i jasno su sročili veseli lokalci: "Po‘ist, popit‘, zapivat‘". Osim dobre hrane, tu su i vatromet i koncert Tihe Orlića i Vanne

U centru Sinja su svi, od onih najmlađih do onih starijih koji vjerno čuvaju i prenose tradiciju. 

- U nas su danas bile gradele i, normalno, tradicionalni sinjski arambaši. Juhica, desert, kolač - govori Anita koja prepričava kako se za ovaj dan sprema obilati ručak. - Ovo je lip gradić, lipo misto. Držimo do tradicije. Svi dolaze i odlaze, ali Alka ostaje. Tradicija, bez nje ništa! Živimo za ove dane. Meni srce zaigra kad ih vidim u onoj odori, tuče mi srce kad tuku one mačkule. 

A tradiciju cijeni i njena susjeda Vele. - Stari prenose na mlade, mladi uče, uvik se držimo tradicije. ‘Ko god dođe, mi se držimo svoga.

image

Ekiša Dugopoljaca i Sinjana

Jakov Prkić/cropix/

Anamarija, njena kćer, gledala je Alku na televiziji, a s prijateljicama se upravo uputila na koncert. 

image

Anamarija

Jakov Prkić/cropix/

- Nismo bili na Alki, Sinjani stoje kući i gledamo prijenos na televiziji. Fureštima dajemo prednost. Mi najviše volimo ići na Baru i Čoju, a za Alku su nas zamolili da prepustimo turistima jer je limitirani broj. Sad će početi koncert. A svi se vrtimo tu po gradu, po kafićima, za svakoga će se nešto nać. Sad se slavi do dugo u noć.

- Atmosfera je odlična, ima mnogo ljudi, nismo kupili karte za Alku, pa smo šetali okolo i tražili smo gdje možemo skicnut‘ malo kadrove. Sad jedva čekamo koncert. Najbolji dio je natjecanje. Nošnje su predvine, a oni arapski konji su veličanstveni. Nismo ni svjesni koliko su zapravo predivni. Moćni su i izazivaju strahopoštovanje - rekla je Petra

image

Petra

Jakov Prkić/cropix/

Cure su objasnile kako je teren bio mokar, blatnjav i klizav što je otežalo konjima. 

- Zahtjevno je bilo i za konjima i alkarima. Ipak, pobjednika uvijek ima. 

Branko Ćović došao je s djetetom Bartulom da malo prošetaju po Sinju, a ima i prijedlog koji bi trebalo uvesti u Statut.

- Lani sam gledao Alku po prvi put. Dobija sam karte, dobro je, lijepo je. Malo se ono... Ustalilo... Ponosan sam na ovaj događaj, fasciniraju me ovi sitni detaljčići na odorama. ALI.. Nemoš mi bez brka trčat Alku! Triba uvest u Statut - ne moš mi bez brka trčat! Danas sve nešto golobradi. Najviše mi se sviđa povorka, povorka je moćna, ima početak, kraj. Stvarno je moćno. 

Ispred Panceta bara, mjesta autentičnog naziva i ponude, smjestili su se Ivan Šarac, Josip i Romana Čikeš

image

Josip i Romana Čikeš, s njima Ivan Šarac

Jakov Prkić/cropix/

- Sendvič se isplati, domaći sir, domaća panceta, nema boljeg! Samo nek‘ je domaće. Moja vrsta fast fooda - kaže Ivan koji se taman sprema zagristi sendvič. 

- Atmosfera je standardna. Kafići, janjetina, fast foodovi. Ode jedino fale lipo dva točenika s pivama.. - predlaže Josip. 

Nakon što pojedu, spremaju se na koncert, a baš u tom trenutku je počeo i vatromet. Aktivnosti ne nedostaje, a vesela atmosfera će biti, kažu lokalci, sve do Velike Gospe. Sinj se doista ima čime ponositi, a cijela ova manifestacija slavi tradiciju koji Sinjani predano njeguju. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:10