StoryEditorOCM
ZagoraU ČAST ALKE

Nevjerojatan pothvat husara. Pročitajte koliko će im trebati da na konjima pređu 750 kilometara od Budimpešte do Sinja

Piše Toni Paštar
17. srpnja 2023. - 09:13

Na 308. Sinjskoj alci među najistaknutijim gostima bit će Katalin Novak, predsjednica Republike Mađarske.

Ona dolazi na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pod čijim se pokroviteljstvom održava i ovogodišnja alkarska fešta. Prošle godine na poziv predsjednika Milanovića gost je bio Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije.

Dolazak predsjednice Novak na posebni način obilježit će mađarski husari iz kluba "Bakonyi Poroszkalo", čijih će 10 pripadnika na konjima dojahati iz Budimpešte u Sinj.

- Ovo je naš nastavak suradnje s husarima koju smo započeli prošle godine kada je njihovo peteročlano izaslanstvo nazočilo 307. Sinjskoj alci. Ove godine, u povodu dolaska njihove predsjednice na završnu feštu naše viteške igre, 20. srpnja iz Budimpešte će se jašući na konjima prema Sinju zaputiti 10 husara. Specijalnost su ove udruge, koja njeguje tradicije lake mađarske konjice, duge ture jahanja koje su vrlo zahtjevne, posebno u logističkom smislu. Od Budimpešte do Sinja oni će tijekom dva tjedna u sedlu prijeći udaljenost veću od 750 kilometara. Mi ih kao domaćini preuzimamo tek nakon dolaska u Sinj – kaže dr. Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva.

image
Robert Fajt/Cropix

Prošlogodišnji dolazak predsjednika Slovenije i najavljeni dolazak mađarske predsjednice na ovogodišnju Alku na tragu je napora u realizaciji projekta Viteškog alkarskog društva o internacionalizaciji Sinjske alke.

Lani su slovenski mediji opsežno izvještavali o nazočnosti predsjednika Pahora na Sinjskoj alci. U VAD-u vjeruju da će ove godine slično reagirati i u mađarskim medijima. Prošli mjesec održano je vrlo uspješno predstavljanje Alke u Beču s defileom unutar dvorca Schönbrunn i "Pokaznom Alkom" u Badenu. Već je najavljeno da će u prvoj polovici 2024. godine alkarska povorka defilirati Ženevom, a dogovara se i gostovanje u još nekoliko najzvučnijih glavnih gradova europskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:36