StoryEditorOCM
Zagoranije daleko

Ne možete do stana u Splitu? U ovoj općini možete izgraditi čitavu kuću s garažom za cijenu stančića u gradu

Piše Saša Ljubičić
1. siječnja 2024. - 20:31

Nije više vijest da su cijene nekretnina u Hrvatskoj otišle u nebo. Uostalom, tako je u cijeloj Europi, i nismo mi jedini koji kukamo da će milenijalci biti osuđeni na podstanarstvo jer će krov nad glavom mnogima biti teški luksuz.

 

Za kvadrate po zlato krivi su inflacija, nedostatak radne snage, ali i svjetska ekonomska kriza iz 2008., kada su mnogi opečeni lošim iskustvom s vrijednosnim papirima, požurili gotovi novac pretvoriti u ciglu i beton, pa tako napumpali cijene. Svemu je pogodovala i činjenica da su desetak godina kamate na štednju bile mizerne, pa se novac nije isplatilo držati na bankama ali ni u "čarapama", jer ga inflacija, najveća od 1993., ždere na dnevnoj bazi.

 

U svjetlu toga, u Splitu i okolici, stvari je dodatno zakomplicirao turizam, koji raste iz ljeta u ljeto, te činjenica da se kao kupci nekretnina, nakon prelaska na euro i ulaska u Schengen, ovdje sve više pojavljuju stranci, a oni, jasno je, mogu platiti više od domaćih ljudi.  

 

Englezu, Nijemcu, Šveđaninu..., nije  problem za kvadrat stana ili kuće na Mejama izdvojiti osam ili čak devet tisuća eura, na Bačvicama pet, šest tisuća ili nešto manje na Žnjanu, Trsteniku, Pazdigradu... Uglavnom, jagma za stanovima i kućama na tržištu je takva da se formiraju liste čekanja, pa kad netko s nje ispadne, drugi uskače po cijeni većoj nego što bi je platio onaj tko je izgubio šansu da dođe do svojih kvadrata, najčešće zato jer ga banka nije mogla "ispratiti" u toj nemogućoj misiji.

 

A ona je uistinu takva za sve koji imaju prosječna primanja. Koji kredit može pokriti kupnju stana od po tri i kusur tisuće eura, koliko je prosječna cijena kvadrata u Splitu, ako u bušti imate tisuću i sto, dvjesto eura – mjesečno? Takvima preostaje sreću tražiti izvan Splita; u njegovom prvom prstenu: Strožancu, Solinu, Kaštelima, no kako je i tamo cijena novogradnji otišla u nebo, a nije baš ni da ih ima u ponudi, mnogi se odlučuju "preskočiti" Klis i graditi u zaleđu. Najviše je interesanata za parcele u Konjskom, Dugopolju, Dicmu... Napravite đir pa ćete vidjeti. Preko noći se mijenjaju obzori. Dugopolje je već završilo transformaciju iz sela u gradić. Ono dođe Splitu što i Velika Gorica Zagrebu.

image
Ilustracija/ Cropix

 

Nedaleko od Dugopolja ista priča. Mladi načelnik Dicma Petar Maretić, ima se čime pohvaliti. Njegovo mjesto više ne mori bijela kuga. 

– Imamo sve više djece. U posljednje ih se vrijeme rodilo trideset i troje. Vjerujem da je tako zahvaljujući i našim mjerama kojima potičemo širenje obitelji, rađanje djece, tako da svima koji se na to odluče, koliko-toliko financijski olakšamo podizanje potomstva. Svega toga ne bi bilo da se u Dicmo ne doseljavaju mlade obitelji, a taj trend godinama ne jenjava. Stalno imamo upite za prodaju građevinskih parcela. Iduće godine, sukladno prostornom planu koji moramo prilagoditi situaciji na terenu i važećim zakonima, Općina Dicmo bi nakon parcelizacije ponudila mladim obiteljima zemljišta za gradnju kuća po vrlo povoljnim cijenama i uz obročno plaćanje. Iskreno se nadam da ćemo realizirati zamišljeno, kako bi dodatno potaknuli doseljavanje u Dicmo, koje danas ima svu infrastrukturu pogodnu za život upravo obitelji s malom djecom – veli načelnik.

 

Cijena građevinskog zemljišta u Dicmu kreće se od četrdeset do šezdeset eura po metru četvornom. Općina investitorima "oprašta" pedeset posto komunalnog doprinosa kako bi ih stimulirala da ulažu na njihovom području i ostanu tu. Građevinska dozvola u prosjeku se čeka par mjeseci, tako da i to ide naruku onima koji bi gradili obiteljske kuće.

 

Znamo da su cijene materijala paprene, i da se radovi često naplaćuju "odokativno" jer građevinskih radnika svih struka manjka, pa mogu tražiti i više nego zaslužuju.

 

– Nisam tu najmjerodavniji izvor, ali mislim da je dvije tisuće eura po metru četvornom, nekakav maksimum koji će potrošiti investitori za gradnju jedne bolje obiteljske kuće u našem mjestu. Sve naravno ovisi o zahtjevnosti projekta, materijalima i dogovoru između investitora i izvođača, ali mislim da unatoč inflaciji i svemu što je prati, cijena nikako ne bi smjela preći tih 2000 eura po kvadratu, a što je, kako god okrenuli, kudikamo povoljnije negoli u Splitu i bližoj okolici – kaže načelnik Maretić.

 

Istina, ukoliko ste spremni saviti gnijezdo na pola sata vožnje od Splita, u Dicmu možete sagraditi kuću s okućnicom i garažom za oko 200 tisuća eura. Riječ je tu najčešće o kućama do sto kvadrata. U Splitu za taj novac možete kupiti tek manji dvosobni stan starije gradnje bez parking mjesta, zbog čega se kasnije mnogi nađu u problemu jer je nedostatak parkirališnih mjesta pod Marjanom strašan. Da ne pišemo o tomu da u oglasnicima više i nema povoljnih nekretnina, jer ih posrednici direktno prodaju zainteresiranim kupcima svjesni da je potražnja veća od ponude, pa treba brzo reagirati. Shvatili ste što vam želimo poručiti: desetljećima se naseljavalo Split, a sad slijedi povratak u Zagoru. Što čekate?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:58