StoryEditor
Zagoratriljski šampion

Naš najtrofejniji mušičar Marijo Kozina: Draža mi je titula za moje mušice nego svi novci

3. kolovoza 2020. - 19:30
Nikola Vilić/Hanza media

Marijo Kozina sportski ribolovac i mušičar iz Triljskog naselja Velić već treću godinu za redom ostvaruje vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni.

Ukupno 12 osvojenih nagrada u protekle tri godine - šest zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje, te titula apsolutnog pobjednika prošlogodišnjeg međunarodnog takmičenja 32nd Slovenian Open Fly Tying Championship 2019 - trenutno svrstava Kozinu u sam vrh svjetskih vezača umjetnih mušica, kao i najtrofejnijeg vezača u Republici Hrvatskoj.

Marija smo zatekli u kutu dnevnog boravka obiteljske kuće, za radnim stolom na kojemu je mnoštvo raznoraznog materijala za izradu umjetnih mušica. Iza leđa mu stoji 11-ogodišnja kćerka Maja koja s velikim interesom prati svaki očev potez. Cijelo vrijeme, do kraja našeg razgovora, upijala je svaku riječ kao spužva.

Marijeva supruga Matilda je prokomentirala:

- Marijo je zauzeo svoj kut kuće, a moja su ostala tri! Dvojica sinova i ja u to mu se ne pačamo, ali Maji je to interesantno i često tu provodi vrijeme sa njim.

image
Marijo Kozina
Nikola Vilić/Hanza media

A Marijo će:

- Sinovi nisu nimalo zainteresirani, a Maja se stalno vrti oko mene i jednom prilikom mi je rekla: "Tata, hajde pusti mene da ja malo motam“. Pustio sam je i gledao njene vješte prstiće što rade. Ima mota! A sad već vrlo dobro veze osnovne i jednostavnije kreacije i jako sam zadovoljan. Tako sam i ja počeo njenih godina – ponosan je otac.

Marijo, što je u stvari mušica? - pitamo ga za početak.

- Mušica je imitacija kukaca koji se rađaju, rastu i ugibaju na vodi, njima se riba hrani. Poanta je da oblik mušice odražava razvojnu fazu pojedinog kukca.

Koje vrste mušica radite?

- Ja sam se orijentirao na kukce koji najčešće obitavaju na vodama rijeke Cetine i njenih pritoka. To su: Vodencvjetovi: Jednodnevke - Ephemeroptera, Kamenjarke - Plecoptera, Krznokrilci -Trichoptera, Dvokrilci - Diptera, Mrežokrilci - Neuroptera… Za svaku od tih vrsta izrađujem umjetne mušice, odnosno njihove razvojne faze od ličinke do završnog stadija krilate mušice.

Koji je smisao i upotrebna namjena mušice koju izradite?

- Sportski ribolovci koriste ovakve mušice da bi prevarili ribu, naveli je da pomisli kako se radi o prirodnom kukcu. U slatkovodnom ribolovnom sportu mušičarenje je vrhunac ribolovne poezije. Mušičarenje je sport i ljubav kojim se ne zadovoljava puki nagon ulova ribe da bi se došlo do hrane, nego se uživa u načinu kako što vjernije prezentirati umjetnu mušicu, prevariti ribu, slikati i vratiti nazad u rijeku.

Koliko vremena potrošite za izradu jedne mušice?

- Ovisi o njenoj složenosti. Za najjednostavnije mušice, za koje treba tek malo perja i konca, potrebno je svega desetak minuta. Za složenije treba potrošiti po sat – dva vremena, a za najsloženije kao što su takmičarske, odnosno realistične imitacije, po četiri, pet sati. I to ako sam obavio dobru pripremu.

Od čega sve proizvodite mušice, od kojih materijala?

- Središnji dio svake mušice je udica. Kako i sami možete vidjeti ovdje na radnom stolu, tu su pera od pauna, fazana, jarebice, divlje patke, noja, pijetla ili po „naški“ pivca, onda zečija i dlaka srne, konci različite vrste i debljine od sintetike, svile, pamuka...

Da li je izrada mušica skup sport?

- Itekako! Moglo bi se slobodno reci u rangu lova. Iz Amerike sam primjerice naručio skalp pivca i platio ga oko 500 kuna. Oni imaju specijalizirane farme pivaca čije perje se generički proizvodi i to je materijal vrhunske kvalitete u izradi mušica, bez premca. Dio vrata gdje raste najkvalitetnije perje doslovce skalpiraju i - prodaju. Neke kvalitetne i rijetke materijale teško je nabaviti i vrlo su skupi.

Kada ste krenuli na natjecanja za izrađivače mušica?

- Djetinjstvo sam proveo na ušću rijeke Rude u Cetinu, gdje mi je otac izgradio obiteljsku kuću, i tu sam ulovio svoju prvu ribu. Kao dijete svaki slobodni trenutak provodio sam na vodi. Zavolio sam ribički sport i još kao desetogodišnjak počeo
izrađivati najjednostavnije mušice držeći udicu između dva prsta i tako namatajući konac i perje. Kvaliteta izrađenih mušica rasla je s kvalitetom pribavljenog materijala od kojega sam ih izrađivao. Saznao sam za natjecanje u Hrvatskoj, Športski Ribolov, odnosno Mustad Croatia Open, i prije 20 godina sam prvi puta sudjelovao na jednom od takvih takmičenja. Takmičio sam se do 2005. godine i ostvario nekoliko značajnih rezultata: drugo mjesto u kategoriji realistične imitacije 2002. godine i tri puta četvrto mjesto, kada mi je nedostajalo par bodova za plasman među tri najbolja natjecatelja. Ponovno sam se reaktivirao 2017. godine.

Tada su zaredale nagrade.

- U konkurenciji izrađivača mušica iz Europe i zemalja cijelog svijeta mojoj imitaciji pauka "crna udovica", u kategoriji realistične imitacije, dodijeljeno je četvrto mjesto. To je za mene osobno bio izvanredan uspjeh i podstrek za dalje. Slijedeće godine na takmičenju za 31st Slovenian Open Fly Tying Championship osvojio sam drugo mjesto u kategoriji nimfe, i na EFFA Open 2018, Europian Fly Fishing Association, drugo mjesto u kategoriji "suhe muhe", a u kategoriji nimfe treće mjesto.

No, tijekom prošle godine dogodila mi se nesreća na radnom mjestu, uganuo sam gležanj pa sam dva mjeseca išao na rehabilitaciju. Kako sam imao dosta vremena, a zbog ozljede nisam mogao nigdje, zanimaciju sam pronašao za svojim radnim stolom. S mušicama koje sam tada izradio na 32nd Slovenian Open Fly Tying Championship postao sam apsolutni pobjednik takmičenja. Sa kreacijom „Rhyacophila larva – NOA“ u kategoriji realistične imitacije osvojio sam najveći broj bodova na cijelokupnom takmičenju. Također, prvo mjesto u kategoriji "nimfe" i treće mjesto u kategoriji "suhe muhe".

Te godine na EFFA Open 2019 osvojio sam dva prva mjesta u istim kategorijama. Na natjecanju koje je ove godine održano u Sloveniji, na 33rd Slovenian Open Fly Tying Championship također sam osvojio dva prva mjesta, u kategoriji "suhe muhe" sa kreacijom „Kraljica Cetine – Vodencvijet S&D“, te "nimfe" sa „Cetinska MayFly-Drinić 20“, drugo mjesto u kategoriji realistične imitacije „Velika Kamenjarka – Seget“, te u ukupnom bodovnom plasmanu zauzeo drugo i treće mjesto, iza kolege vezača Španjolca Joaquina Lopez Quintasa.

Što vam znače nagrade koje osvajate?

- Donose mi veliko zadovoljstvo. Više volim diplomu i nagradu koju su osvojile moje mušice u takvoj međunarodnoj konkurenciji nego da mi je netko dao bilo koji novčani iznos.

image
Mušica Kraljevski kočijaš
Nikola Vilić/Hanza media

Što je sve potrebno da bi se napravila vrhunska mušica?

- Već sam rekao, izrada i ribolov mušicom vrhunac je poezije u sportskom slatkovodnom ribolovu. Treba imati razvijenu maštu i pomno pratiti prirodu oko sebe, zapaziti u koje vrijeme je pojedini razvojni stadij kukaca na vodi, te koji bi se materijal mogao upotrijebiti za izradu mušice. Suci koji ocjenjuju radove na ovakvim natjecanjima su vrlo strogi, a među njima se nalaze i svjetski priznata imena, vezači s bogatim iskustvom i sa nizom osvojenih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Posebno bih istaknuo Igora Stančeva iz Makedonije, dugogodišnjeg osvajača mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, kao i Vladimira Mikeca, legendu slovenskog mušičarenja i vezanja umjetnih mušica, koji ocjenjuju svaki detalj, a najvažnija je njihova prosudba o težini izrade, tehnici, vrsti upotrijebljenog materijala, inovativnosti...

Koliko izrađivača umjetnih mušica ima u Hrvatskoj?

- Ja ih poznajem nekoliko desetaka.

Zašto u Hrvatskoj nema natjecanja?

- Već godinama se izgubila tradicija organizacije državnog i međunarodnog takmičenja. Puno je faktora koji su doprinjeli tome. Osobno sam se založio, a u suradnji sa nekoliko kolega i uz pokroviteljstvo ribolovnog saveza, nastojat ćemo oživjeti to takmičenje. Možda već iduće godine. Nadam se da će ovi moji rezultati sa međunarodnih takmičenja koji su vrlo značajni za Hrvatsku i mušičarski sport potaknuti sve zajedno da se napokon kod nas organizira jedna takva manifestacija, u cilju prepoznatljivosti naše države u europskim i svjetskim mušičarskim krugovima. Posebno što Hrvatska ima mnogobrojne bistre i čiste rijeke, slatkovodne sportsko-ribolovne terene kakve ima malo tko u ovom dijelu svijeta.To bi bila jedna vrlo lijepa promocija nase zemlje, kao top destinacije mušičarskog ribolovnog sporta i ribičkog turizma općenito.

Kad je vruće, nema sreće


Sa Marijom i Majom otišli smo do rijeke Grab gdje nam je demonstrirao sportski ribolov sa mušičarskim štapom i umjetnom mušicom.

Nažalost, u kratkom vremenu ulova nije bilo zbog velike vrućine i niskog vodostaja rijeke u ovom sušnom periodu. Ali smo zato uživali u prelijepom i čistom okruženju Graba i 600 godina starih grapskih mlinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 00:37