StoryEditorOCM
ZagoraVELIKI PROJEKT

Legendarna dalmatinska škola dobit će potpuno novi izgled kakvog se ne bi posramio ijedan hotel, pogledajte fotografije

Piše Sandra Barčot
15. studenog 2023. - 19:30
Mirko Pranić, dopredsjednik Matice umirovljenika Vrgorac, gradonačelnik Mile Herceg i Miro Jović, predsjednik Matice umirovljenika ispred stare škole u DragljanimaJoško Šupić/Cropix

Do kraja lipnja 2026. godine, Vrgorska krajina, preciznije, selo Dragljane smješteno uz staru Napoleonovu cestu, trebala bi biti "bogatija" za novu instituciju - Centar za starije osobe, unutar kojeg bi se skrbilo o 101 korisniku u samoj ustanovi te o 265 korisnika izvaninstitucijskih usluga.

I što je najvažnije, taj projekt, životno bitnu investiciju od čak 5,35 milijuna eura, u stopostotnom iznosu "pokriva" država.

- Prije mjesec dana potpisali smo ugovor o financiranju rekonstrukcije stare školske zgrade u Dragljanima, kako bismo dobili postor za smještaj naših starijih sugrađana. Kako smo i najavili, u funkciju ćemo staviti sve napuštene objekte, te zahvaljujem gradonačelniku Vrgorca Mili Hercegu koji je nositelj projekta, a mi kao Županija partner u samoj realizaciji.

Hvala i radnom timu, mom zamjeniku Anti Šošiću, pročelnici Anamariji Bralić Silić i zamjenici pročelnice Heleni Bandalović te razvojnoj agenciji "Rera S.D." i zamjenici ravnatelja Marici Babić koji su pripremili sve za apliciranje na bespovratna sredstva. Hvala i Vladi!

No tu ne stajemo, već smo pripremili dokumentaciju za Cistu Provo, kao i za Vrliku, za izgradnju sličnih centara – naglasio je  Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, na predstavljanju ulaganja koje će mnogo značiti za Vrgorsku krajinu i stanovništvo koje je, nažalost, sve starije.

Projekt će značiti i zapošljavanje novih 50 djelatnika!

- Provodimo rekonstrukciju stare područne školske zgrade, što je loše jer zatvaramo škole, no dobro je što naši učenici sve uvjete za obrazovanje imaju u Vrgorcu, a sada će Dragljane postati središte za stariju populaciju.

Kolika je potreba ta takvom brigom znamo i kroz provedene projekte "Zaželi", gdje smo u prvom imali 66 žena koje su skrbile za više od 200 korisnika, a sada na zadnjem natječaju imamo 55 žena koje će se sljedeće tri godine brinuti za Vrgorčane.

A što se same investicije Centra tiče, to je za nas izuzetno važno jer je to ulaganje vrijedno kao dva naša gradska proračuna, što nikada ne bismo uspjeli sami realizirati – naveo je benefite novog projekta, povijesne investicije za njegov grad, poteštat Herceg, zahvaljujući svima na pomoći te najavljujući i osnivanje javne ustanove pod čijom će ingerencijom raditi Centar.

A koliko smo "stari", precizno je istaknuto u prezentaciji zamjenica ravnatelja Bilić:

- Udio građana starijih od 65 godina u našoj županiji je 21,6 posto ukupnog stanovništva, dok je na državnoj razini 22,3 posto, po čemu smo peta država u svijetu. Smještajni kapaciteti za tu populaciju u EU-u su pet posto, u Hrvatskoj samo 3,4 posto, dok ih naša županija ima tek 2,4 posto, a na smještaj u domu čeka se od tri do pet godina na smještaj u dom.

Ovaj Centar poboljšat će tu sliku. Na raspolaganju ćemo imati 2393 četvorna metra prostora na tri etaže, u prizemlju i na dva kata. Imamo ishođenu građevinsku dozvolu, a prema planu gradnje sve bi trebalo biti okončano za 34 mjeseca – istaknula je pročelnica Anamarija Bralić Silić.

image

Budući Centar za starije u Dragljanima imat će 2393 kvadrata prostora na tri etaže

image

Investiciju od 5,35 milijuna eura u cijelosti će pokriti država

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:50