stdClass Object ( [id] => 1110319 [title] => Kako je propadalo zdravstvo najbolje se vidi u ovom dalmatinskom gradiću: prije su imali svoje specijaliste, nije bilo čekanja. ‘Dolazili su i liječnici iz Amerike da vide kako radimo‘ [alias] => kako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Problema u hrvatskom zdravstvu je puno, a njih, kao i ostali građani, osjećaju i stanovnici Cetinske krajine. No, ono što građane Sinja i okolice još više muči i na što godinama upozoravaju jest činjenica da je u ovom kraju zdravstvena skrb sve lošija, u prvom redu zbog nedostupnosti, piše Ivana Vrančić sa sinjskog portala Ferata

Dom zdravlja Sinj osnovan je 1953. godine, a 1982. godine ‘uselio se’ u novu zgradu, čija je izgradnja dobrim dijelom sufinancirana samodoprinosom građana, u kojoj i danas djeluje ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Reforme, odnosno centralizacija sustava zdravstva i racionalizacija troškova dovele su do toga da je sinjski Dom zdravlja izgubio svoju osnovnu značajku – pružanje preventivne i kurativne zdravstvene zaštite stanovništvu s područja Cetinske krajine.

---

image
Dom zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
---

Naime, odlukom tadašnjeg Županijskog poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije, a temeljem tadašnjeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u ožujku 2003. godine 13 domova zdravlja, među kojima i Dom zdravlja Sinj, spojeno je u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Tadašnje Gradsko vijeće Grada Sinja podnijelo je amandman na takve odredbe Zakona, no on nije usvojen. Zanimljivo je kako je svega pola županija u Republici Hrvatskoj provelo tu zakonsku odluku, dok ih polovina i dalje na svom području ima više od jednog doma zdravlja, kao što je, primjerice, Ličko-senjska županija koja ima isti broj stanovnika kao i Cetinska krajina.

Bivši Dom zdravlja

Bivši Dom zdravlja Sinj, u okviru kojeg su djelovale i zdravstvene ambulante u Vrlici, Hrvacama, Otoku, Trilju, Tijarici i Dicmu, objedinjavao je zdravstvenu skrb za 50-ak tisuća stanovnika, od preventivne, preko primarne zdravstvene zaštite, polikliničko-konzilijarne i stacionarne. Da je centralizacijom domova zdravlja počela devastacija zdravstvene skrbi na ovom području, a građanima ugroženo temeljno pravo na dostupnost zdravstvene skrbi posvjedočili su nam i neki sugovornici.

---

image
Osoblje Doma zdravlja Sinj
Arhiva Nevenke Blajić
---

Prema riječima Nevenke Blajić, koja je kao bolničarka počela raditi 1948. godine, zdravstvena skrb u Sinju naglo se počela razvijati 1950-ih godina, nakon preseljenja iz ‘Vile Vjera’ u zgradu preko puta, koja je bila puno veća.

‘Prije preseljenja, u ‘Vili Vjera’ rodilište je imalo 15 kreveta, kao i stacionar. U novoj zgradi stacionar je bio na cijelom drugom katu, a rodilište na trećem. Poslije 1950. godine u Sinj je počelo dolaziti sve više liječnika i zdravstvenih djelatnika’, prisjeća se Nevenka Blajić.

Razvoj zdravstvene skrbi u Sinju i nastavio se i 60-ih godina prošloga stoljeća. U to vrijeme ravnatelj je bio dr. Ante Krolo, koji je na toj dužnosti bio 4 mandata, punih 16 godina.

‘Moj je otac postao ravnatelj nakon što je tadašnji ravnatelj DZ Sinj dr. Ante Čatipović otišao preko UNICEF-a u Adis Abebu u Etiopiju. U to vrijeme u Sinju je bila vrlo dobro organizirana zdravstvena služba. Radilo se prvenstveno na preventivi, radili su se i sistematski pregledi koji su tada bili zakonska obveza i takvim se načinom rada uspjelo spriječiti puno različitih oboljenja.

Osim toga, radilo se i na suradnji s današnjim Kliničkim bolničkim centrom Split, tadašnjom Općom bolnicom Split. On je imao dogovor i ugovore za rad specijalista, tako da su tada u Sinju postojale gotovo sve specijalističke službe, od ranog otkrivanja i iskorijevanja tuberkuloze, dolazili su okulisti, neurolozi, psihijatri, otorinolaringolog, kompletna je bila pokrivenost sa specijalističkom službom.

---

image
'Vila Vjera’ – stara zgrada Doma zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
---

S tim profilima liječnika, od kojih su neki bili i kirurške struke, za naše ljude su se ovdje dogovarali određeni zahvati koji se nisu mogli rješavati ambulantno, tako da su u Split odlazili po dogovoru, bez dugih lista čekanja.’, kaže nam dr. spec. Vesna Krolo, kćer dr. Ante Krole.

Sinj prvi iskorijenio tuberkulozu

Jerko Blajić tri je desetljeća u sinjskoj zdravstvenoj ustanovi bio pravnik.

‘Sinjska zdravstvena ustanova bila je poznata po preventivi i u svijetu. Dolazili su čak i liječnici iz Amerike da vide kako se ovdje radi na preventivi visokog tlaka i šećerne bolesti, a na glasu je posebno bio antituberkulozni dispanzer, koji je bio osnovan 1960-ih godina s ciljem iskorjenjivanja tuberkuloze. Sinj je bio prvi grad u Dalmaciji koji jeu to vrijeme iskorijenio tuberkulozu’, kaže Blajić.

S ciljem daljnjeg razvoja zdravstva krenulo se u projekt izgradnje nove zgrade Doma zdravlja Sinj. Zgrada se gradila od 1975. do 1980. godine, putem samodoprinosa. U planu je bila i izgradnja zgrade manjeg medicinskog centra u njenoj neposrednoj blizini, no taj je projekt stao i prije nego je počeo zbog nedostatka financija. A onda se 2003. godine sinjski Dom zdravlja ‘utopio’ u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Centralizacija domova zdravlja dovela je do toga da je potpuna zdravstvena skrb stanovništvu, osobito starijima i onima lošijeg imovinskog stanja, nedostupnija. U svom mjestu imaju pristup samo osnovnoj zdravstvenoj skrbi, a na specijalističke preglede primorani su putovati u Split, koji je udaljen i više od 70 kilometara. To je, naravno, dovelo do neredovitih pregleda, duljeg čekanja na preglede, ali i odgode pregleda na koje su već naručeni.

Tri internista i tri radiologa

Prije centralizacije Dom zdravlja u Sinju imao je tri internista i tri radiologa, da bi u posljednjih 20-ak godina ostao samo na jednom internisti i jednom radiologu, ostao je bez pulmologa, jedini oftalmolog došao je mimo sustava Doma zdravlja, a jedini psihijatar je prije tri godine stekao uvjete za mirovinu, od tri postojeća ginekologa jedan je također došao mimo sustava Doma zdravlja. Poseban problem je odjel pedijatrije, na kojem su nekada radila tri pedijatra. Sada su samo dva, iako bi, u odnosu na broj djece, trebala raditi čak četiri. U Sinj više ne dolaze ni konzultanti KBC-a Split – neurolog i traumatolog.

Posebna priča je rodilište, koje je nekada organiziralo službu s pripravnošću tri ginekologa i tri pedijatra, a osim poroda u njemu su se rješavali i jednostavnija ginekološka patologija te jednostavnija neonatološka problematika. Od 2010. godine rodilište radi samo tzv. zadesne porode, ukinuti su dozvola za ginekološku i neonatološku skrb te pripravnost pedijatra, tako da je od nekadašnjih 400 do 500 poroda godišnje broj rođene djece smanjen na svega 30-ak, koliko ih je bilo prošle godine.

Metropolizacija zdravstva

Ništa manje bitna jest i činjenica da je gašenje Doma zdravlja Sinj i metropolizacija zdravstva dovela i do negativnog gospodarskog efekta, odnosno smanjenja broja radnih mjesta. Administrativni aparat se centralizirao u Splitu, pa su neki zaposlenici, čim su stekli uvjete, otišli u mirovinu ili su našli drugo zaposlenje, bliže mjestu stanovanja. Između ostaloga, došlo je i do izdvajanja usluga čišćenja, vozila Doma zdravlja više ne održavaju sinjski serviseri i radnje, ugašene su kuhinja i praonica.

Iz svega navedenoga nameće se zaključak da centralizacija domova zdravlja, barem što se tiče Cetinske krajine, nije dovela ni do kakve uštede u zdravstvu, što joj je bila namjera, već je samo kanalizirala profit prema centru i ono najvažnije – devastirala je zdravstvenu skrb u manjim mjestima.

Stanovništvo Sinja i Cetinske krajine ne želi se uspoređivati s većim centrima, ali kada se usporede s Metkovićem, koji je pred otvaranjem Dnevne bolnice, Kninom, Ogulinom, Požegom, Viroviticom, Pakracem, Našicama i Vukovarom, Gospićem i Zabokom koji imaju opće bolnice te Makarskom koja je pred osnivanjem samostalnoga Doma zdravlja, odnosno izdvajanjem iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, s pravom se pitaju zašto se na njih gleda kao na građane drugoga reda. Ustav RH i Zakon o zdravstvenoj zaštiti govore o pravu svakog čovjeka na jednakodostupnost zdravstvene zaštite. Zbog toga se postavlja pitanje: Imaju li žitelji Cetinske krajine pravo na jednako dostupnu zdravstvenu skrb kao i ostali stanovnici Republike Hrvatske?, napisala je Ivana Vrančić za Feratu

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLNICA NA KRAJU GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BOLNICA NA KRAJU GRADA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-04 16:02:59 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-04 18:27:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-04 18:27:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 125 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18461950.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18461948.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18461942.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18461944.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18461946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva Nevenke Blaji\u0107","Arhiva Nevenke Blaji\u0107","Arhiva Muzeja Cetinske krajine","Arhiva Muzeja Cetinske krajine","Arhiva Muzeja Cetinske krajine"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Osoblje Doma zdravlja Sinj","Osoblje Doma zdravlja Sinj","Izgradnja zgrade Doma zdravlja Sinj","Dom zdravlja Sinj","'Vila Vjera\u2019 \u2013 stara zgrada Doma zdravlja Sinj"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"610x342","hd_18461950_1920.jpg":"1920x1080","k_18461950_1280.jpg":"1280x1280","k_18461950_1024.jpg":"1024x1024","k_18461950_640.jpg":"640x640","k_18461950_480.jpg":"480x480","k_18461950_340.jpg":"340x340","k_18461950_220.jpg":"220x220","o_18461950_1280.jpg":"1280x717","o_18461950_1024.jpg":"1024x574","o_18461950_640.jpg":"640x358","o_18461950_480.jpg":"480x269","o_18461950_340.jpg":"340x190","o_18461950_220.jpg":"220x123","h_18461950_1280.jpg":"1280x854","h_18461950_1024.jpg":"1024x683","h_18461950_640.jpg":"640x427","h_18461950_480.jpg":"480x320","h_18461950_340.jpg":"340x227","h_18461950_220.jpg":"220x147","pp_18461950_1280.jpg":"1006x1280","pp_18461950_1024.jpg":"805x1024","pp_18461950_640.jpg":"503x640","pp_18461950_480.jpg":"377x480","pp_18461950_340.jpg":"267x340","pp_18461950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"610x369","hd_18461948_1920.jpg":"1920x1080","k_18461948_1280.jpg":"1280x1280","k_18461948_1024.jpg":"1024x1024","k_18461948_640.jpg":"640x640","k_18461948_480.jpg":"480x480","k_18461948_340.jpg":"340x340","k_18461948_220.jpg":"220x220","o_18461948_1280.jpg":"1280x774","o_18461948_1024.jpg":"1024x619","o_18461948_640.jpg":"640x387","o_18461948_480.jpg":"480x290","o_18461948_340.jpg":"340x205","o_18461948_220.jpg":"220x133","h_18461948_1280.jpg":"1280x854","h_18461948_1024.jpg":"1024x683","h_18461948_640.jpg":"640x427","h_18461948_480.jpg":"480x320","h_18461948_340.jpg":"340x227","h_18461948_220.jpg":"220x147","pp_18461948_1280.jpg":"1006x1280","pp_18461948_1024.jpg":"805x1024","pp_18461948_640.jpg":"503x640","pp_18461948_480.jpg":"377x480","pp_18461948_340.jpg":"267x340","pp_18461948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"610x413","hd_18461942_1920.jpg":"1920x1080","k_18461942_1280.jpg":"1280x1280","k_18461942_1024.jpg":"1024x1024","k_18461942_640.jpg":"640x640","k_18461942_480.jpg":"480x480","k_18461942_340.jpg":"340x340","k_18461942_220.jpg":"220x220","o_18461942_1280.jpg":"1280x866","o_18461942_1024.jpg":"1024x693","o_18461942_640.jpg":"640x433","o_18461942_480.jpg":"480x324","o_18461942_340.jpg":"340x230","o_18461942_220.jpg":"220x148","h_18461942_1280.jpg":"1280x854","h_18461942_1024.jpg":"1024x683","h_18461942_640.jpg":"640x427","h_18461942_480.jpg":"480x320","h_18461942_340.jpg":"340x227","h_18461942_220.jpg":"220x147","pp_18461942_1280.jpg":"1006x1280","pp_18461942_1024.jpg":"805x1024","pp_18461942_640.jpg":"503x640","pp_18461942_480.jpg":"377x480","pp_18461942_340.jpg":"267x340","pp_18461942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"610x233","hd_18461944_1920.jpg":"1920x1080","k_18461944_1280.jpg":"1280x1280","k_18461944_1024.jpg":"1024x1024","k_18461944_640.jpg":"640x640","k_18461944_480.jpg":"480x480","k_18461944_340.jpg":"340x340","k_18461944_220.jpg":"220x220","o_18461944_1280.jpg":"1280x488","o_18461944_1024.jpg":"1024x391","o_18461944_640.jpg":"640x244","o_18461944_480.jpg":"480x183","o_18461944_340.jpg":"340x129","o_18461944_220.jpg":"220x84","h_18461944_1280.jpg":"1280x854","h_18461944_1024.jpg":"1024x683","h_18461944_640.jpg":"640x427","h_18461944_480.jpg":"480x320","h_18461944_340.jpg":"340x227","h_18461944_220.jpg":"220x147","pp_18461944_1280.jpg":"1006x1280","pp_18461944_1024.jpg":"805x1024","pp_18461944_640.jpg":"503x640","pp_18461944_480.jpg":"377x480","pp_18461944_340.jpg":"267x340","pp_18461944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"610x421","hd_18461946_1920.jpg":"1920x1080","k_18461946_1280.jpg":"1280x1280","k_18461946_1024.jpg":"1024x1024","k_18461946_640.jpg":"640x640","k_18461946_480.jpg":"480x480","k_18461946_340.jpg":"340x340","k_18461946_220.jpg":"220x220","o_18461946_1280.jpg":"1280x883","o_18461946_1024.jpg":"1024x706","o_18461946_640.jpg":"640x441","o_18461946_480.jpg":"480x331","o_18461946_340.jpg":"340x234","o_18461946_220.jpg":"220x151","h_18461946_1280.jpg":"1280x854","h_18461946_1024.jpg":"1024x683","h_18461946_640.jpg":"640x427","h_18461946_480.jpg":"480x320","h_18461946_340.jpg":"340x227","h_18461946_220.jpg":"220x147","pp_18461946_1280.jpg":"1006x1280","pp_18461946_1024.jpg":"805x1024","pp_18461946_640.jpg":"503x640","pp_18461946_480.jpg":"377x480","pp_18461946_340.jpg":"267x340","pp_18461946_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4637551 Threads: 4 Questions: 154947806 Slow queries: 67012 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4596989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/kako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo-1110319 [printLink] => /dalmacija/zagora/kako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo-1110319?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642087 [name] => dom zdravlja sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 20:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-zdravlja-sinj [link] => /tag/dom-zdravlja-sinj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320549 [name] => Hrvatsko zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatsko-zdravstvo [link] => /tag/hrvatsko-zdravstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLNICA NA KRAJU GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je propadalo zdravstvo najbolje se vidi u ovom dalmatinskom gradiću: prije su imali svoje specijaliste, nije bilo čekanja. ‘Dolazili su i liječnici iz Amerike da vide kako radimo‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461950.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva Nevenke Blajić [mainImageDesc] => Osoblje Doma zdravlja Sinj [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461950.jpg [title] => Osoblje Doma zdravlja Sinj Arhiva Nevenke Blajić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461948.jpg [title] => Osoblje Doma zdravlja Sinj Arhiva Nevenke Blajić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461942.jpg [title] => Izgradnja zgrade Doma zdravlja Sinj Arhiva Muzeja Cetinske krajine ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461944.jpg [title] => Dom zdravlja Sinj Arhiva Muzeja Cetinske krajine ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18461946.jpg [title] => 'Vila Vjera’ – stara zgrada Doma zdravlja Sinj Arhiva Muzeja Cetinske krajine ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Problema u hrvatskom zdravstvu je puno, a njih, kao i ostali građani, osjećaju i stanovnici Cetinske krajine. No, ono što građane Sinja i okolice još više muči i na što godinama upozoravaju jest činjenica da je u ovom kraju zdravstvena skrb sve lošija, u prvom redu zbog nedostupnosti, piše Ivana Vrančić sa sinjskog portala Ferata

Dom zdravlja Sinj osnovan je 1953. godine, a 1982. godine ‘uselio se’ u novu zgradu, čija je izgradnja dobrim dijelom sufinancirana samodoprinosom građana, u kojoj i danas djeluje ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Reforme, odnosno centralizacija sustava zdravstva i racionalizacija troškova dovele su do toga da je sinjski Dom zdravlja izgubio svoju osnovnu značajku – pružanje preventivne i kurativne zdravstvene zaštite stanovništvu s područja Cetinske krajine.

---

image
Dom zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
---

Naime, odlukom tadašnjeg Županijskog poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije, a temeljem tadašnjeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u ožujku 2003. godine 13 domova zdravlja, među kojima i Dom zdravlja Sinj, spojeno je u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Tadašnje Gradsko vijeće Grada Sinja podnijelo je amandman na takve odredbe Zakona, no on nije usvojen. Zanimljivo je kako je svega pola županija u Republici Hrvatskoj provelo tu zakonsku odluku, dok ih polovina i dalje na svom području ima više od jednog doma zdravlja, kao što je, primjerice, Ličko-senjska županija koja ima isti broj stanovnika kao i Cetinska krajina.

Bivši Dom zdravlja

Bivši Dom zdravlja Sinj, u okviru kojeg su djelovale i zdravstvene ambulante u Vrlici, Hrvacama, Otoku, Trilju, Tijarici i Dicmu, objedinjavao je zdravstvenu skrb za 50-ak tisuća stanovnika, od preventivne, preko primarne zdravstvene zaštite, polikliničko-konzilijarne i stacionarne. Da je centralizacijom domova zdravlja počela devastacija zdravstvene skrbi na ovom području, a građanima ugroženo temeljno pravo na dostupnost zdravstvene skrbi posvjedočili su nam i neki sugovornici.

---

image
Osoblje Doma zdravlja Sinj
Arhiva Nevenke Blajić
---

Prema riječima Nevenke Blajić, koja je kao bolničarka počela raditi 1948. godine, zdravstvena skrb u Sinju naglo se počela razvijati 1950-ih godina, nakon preseljenja iz ‘Vile Vjera’ u zgradu preko puta, koja je bila puno veća.

‘Prije preseljenja, u ‘Vili Vjera’ rodilište je imalo 15 kreveta, kao i stacionar. U novoj zgradi stacionar je bio na cijelom drugom katu, a rodilište na trećem. Poslije 1950. godine u Sinj je počelo dolaziti sve više liječnika i zdravstvenih djelatnika’, prisjeća se Nevenka Blajić.

Razvoj zdravstvene skrbi u Sinju i nastavio se i 60-ih godina prošloga stoljeća. U to vrijeme ravnatelj je bio dr. Ante Krolo, koji je na toj dužnosti bio 4 mandata, punih 16 godina.

‘Moj je otac postao ravnatelj nakon što je tadašnji ravnatelj DZ Sinj dr. Ante Čatipović otišao preko UNICEF-a u Adis Abebu u Etiopiju. U to vrijeme u Sinju je bila vrlo dobro organizirana zdravstvena služba. Radilo se prvenstveno na preventivi, radili su se i sistematski pregledi koji su tada bili zakonska obveza i takvim se načinom rada uspjelo spriječiti puno različitih oboljenja.

Osim toga, radilo se i na suradnji s današnjim Kliničkim bolničkim centrom Split, tadašnjom Općom bolnicom Split. On je imao dogovor i ugovore za rad specijalista, tako da su tada u Sinju postojale gotovo sve specijalističke službe, od ranog otkrivanja i iskorijevanja tuberkuloze, dolazili su okulisti, neurolozi, psihijatri, otorinolaringolog, kompletna je bila pokrivenost sa specijalističkom službom.

---

image
'Vila Vjera’ – stara zgrada Doma zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
---

S tim profilima liječnika, od kojih su neki bili i kirurške struke, za naše ljude su se ovdje dogovarali određeni zahvati koji se nisu mogli rješavati ambulantno, tako da su u Split odlazili po dogovoru, bez dugih lista čekanja.’, kaže nam dr. spec. Vesna Krolo, kćer dr. Ante Krole.

Sinj prvi iskorijenio tuberkulozu

Jerko Blajić tri je desetljeća u sinjskoj zdravstvenoj ustanovi bio pravnik.

‘Sinjska zdravstvena ustanova bila je poznata po preventivi i u svijetu. Dolazili su čak i liječnici iz Amerike da vide kako se ovdje radi na preventivi visokog tlaka i šećerne bolesti, a na glasu je posebno bio antituberkulozni dispanzer, koji je bio osnovan 1960-ih godina s ciljem iskorjenjivanja tuberkuloze. Sinj je bio prvi grad u Dalmaciji koji jeu to vrijeme iskorijenio tuberkulozu’, kaže Blajić.

S ciljem daljnjeg razvoja zdravstva krenulo se u projekt izgradnje nove zgrade Doma zdravlja Sinj. Zgrada se gradila od 1975. do 1980. godine, putem samodoprinosa. U planu je bila i izgradnja zgrade manjeg medicinskog centra u njenoj neposrednoj blizini, no taj je projekt stao i prije nego je počeo zbog nedostatka financija. A onda se 2003. godine sinjski Dom zdravlja ‘utopio’ u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Centralizacija domova zdravlja dovela je do toga da je potpuna zdravstvena skrb stanovništvu, osobito starijima i onima lošijeg imovinskog stanja, nedostupnija. U svom mjestu imaju pristup samo osnovnoj zdravstvenoj skrbi, a na specijalističke preglede primorani su putovati u Split, koji je udaljen i više od 70 kilometara. To je, naravno, dovelo do neredovitih pregleda, duljeg čekanja na preglede, ali i odgode pregleda na koje su već naručeni.

Tri internista i tri radiologa

Prije centralizacije Dom zdravlja u Sinju imao je tri internista i tri radiologa, da bi u posljednjih 20-ak godina ostao samo na jednom internisti i jednom radiologu, ostao je bez pulmologa, jedini oftalmolog došao je mimo sustava Doma zdravlja, a jedini psihijatar je prije tri godine stekao uvjete za mirovinu, od tri postojeća ginekologa jedan je također došao mimo sustava Doma zdravlja. Poseban problem je odjel pedijatrije, na kojem su nekada radila tri pedijatra. Sada su samo dva, iako bi, u odnosu na broj djece, trebala raditi čak četiri. U Sinj više ne dolaze ni konzultanti KBC-a Split – neurolog i traumatolog.

Posebna priča je rodilište, koje je nekada organiziralo službu s pripravnošću tri ginekologa i tri pedijatra, a osim poroda u njemu su se rješavali i jednostavnija ginekološka patologija te jednostavnija neonatološka problematika. Od 2010. godine rodilište radi samo tzv. zadesne porode, ukinuti su dozvola za ginekološku i neonatološku skrb te pripravnost pedijatra, tako da je od nekadašnjih 400 do 500 poroda godišnje broj rođene djece smanjen na svega 30-ak, koliko ih je bilo prošle godine.

Metropolizacija zdravstva

Ništa manje bitna jest i činjenica da je gašenje Doma zdravlja Sinj i metropolizacija zdravstva dovela i do negativnog gospodarskog efekta, odnosno smanjenja broja radnih mjesta. Administrativni aparat se centralizirao u Splitu, pa su neki zaposlenici, čim su stekli uvjete, otišli u mirovinu ili su našli drugo zaposlenje, bliže mjestu stanovanja. Između ostaloga, došlo je i do izdvajanja usluga čišćenja, vozila Doma zdravlja više ne održavaju sinjski serviseri i radnje, ugašene su kuhinja i praonica.

Iz svega navedenoga nameće se zaključak da centralizacija domova zdravlja, barem što se tiče Cetinske krajine, nije dovela ni do kakve uštede u zdravstvu, što joj je bila namjera, već je samo kanalizirala profit prema centru i ono najvažnije – devastirala je zdravstvenu skrb u manjim mjestima.

Stanovništvo Sinja i Cetinske krajine ne želi se uspoređivati s većim centrima, ali kada se usporede s Metkovićem, koji je pred otvaranjem Dnevne bolnice, Kninom, Ogulinom, Požegom, Viroviticom, Pakracem, Našicama i Vukovarom, Gospićem i Zabokom koji imaju opće bolnice te Makarskom koja je pred osnivanjem samostalnoga Doma zdravlja, odnosno izdvajanjem iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, s pravom se pitaju zašto se na njih gleda kao na građane drugoga reda. Ustav RH i Zakon o zdravstvenoj zaštiti govore o pravu svakog čovjeka na jednakodostupnost zdravstvene zaštite. Zbog toga se postavlja pitanje: Imaju li žitelji Cetinske krajine pravo na jednako dostupnu zdravstvenu skrb kao i ostali stanovnici Republike Hrvatske?, napisala je Ivana Vrančić za Feratu

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Nevenke Blajić Arhiva Nevenke Blajić Arhiva Muzeja Cetinske krajine Arhiva Muzeja Cetinske krajine Arhiva Muzeja Cetinske krajine
Arhiva Nevenke Blajić
Osoblje Doma zdravlja Sinj
Arhiva Nevenke Blajić
Osoblje Doma zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
Izgradnja zgrade Doma zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
Dom zdravlja Sinj
Arhiva Muzeja Cetinske krajine
'Vila Vjera’ – stara zgrada Doma zdravlja Sinj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/kako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo-1110319 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c7182e04efc476757f5afa641b73fc13907b425 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+propadalo+zdravstvo+najbolje+se+vidi+u+ovom+dalmatinskom+gradi%C4%87u%3A+prije+su+imali+svoje+specijaliste%2C+nije+bilo+%C4%8Dekanja.+%E2%80%98Dolazili+su+i+lije%C4%8Dnici+iz+Amerike+da+vide+kako+radimo%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fkako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo-1110319 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fkako-je-propadalo-zdravstvo-najbolje-se-vidi-u-ovom-dalmatinskom-gradicu-prije-su-imali-svoje-specijaliste-nije-bilo-cekanja-dolazili-su-i-lijecnici-iz-amerike-da-vide-kako-radimo-1110319 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOLNICA NA KRAJU GRADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraBOLNICA NA KRAJU GRADA

Kako je propadalo zdravstvo najbolje se vidi u ovom dalmatinskom gradiću: prije su imali svoje specijaliste, nije bilo čekanja. ‘Dolazili su i liječnici iz Amerike da vide kako radimo‘

Piše PSD
4. srpnja 2021. - 20:27

Problema u hrvatskom zdravstvu je puno, a njih, kao i ostali građani, osjećaju i stanovnici Cetinske krajine. No, ono što građane Sinja i okolice još više muči i na što godinama upozoravaju jest činjenica da je u ovom kraju zdravstvena skrb sve lošija, u prvom redu zbog nedostupnosti, piše Ivana Vrančić sa sinjskog portala Ferata

Dom zdravlja Sinj osnovan je 1953. godine, a 1982. godine ‘uselio se’ u novu zgradu, čija je izgradnja dobrim dijelom sufinancirana samodoprinosom građana, u kojoj i danas djeluje ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Reforme, odnosno centralizacija sustava zdravstva i racionalizacija troškova dovele su do toga da je sinjski Dom zdravlja izgubio svoju osnovnu značajku – pružanje preventivne i kurativne zdravstvene zaštite stanovn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:40